PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een sterke, onafhankelijke vrouw zijn, betekent dat je je eigen geluk kunt vinden. Je bent zelfverzekerd en niet afhankelijk van iemand anders of van de samenleving om waardering te krijgen. Het betekent dat je emotioneel onafhankelijk bent en in staat bent gezonde relaties aan te gaan zonder van iemand anders afhankelijk te worden. Het betekent dat je leert uitdrukken wie je in je kern bent, of je nu verlegen en stil of luidruchtig en assertief bent. Je hoeft niet in een bepaald hokje te passen. Lees verder om te leren hoe je blij kunt zijn met de vrouw die je bent en de vrouw die je wilt worden.

Deel 1
Deel 1 van 6:

Assertiviteit oefenen

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Zet jezelf op de eerste plaats. Als je vindt dat je iets nodig hebt, of het nu intimiteit, affectie of aandacht is, geef jezelf dan wat je wilt. Als je aandacht wilt, neem dan een dagje vrij om jezelf te verwennen. Als je intimiteit nodig hebt, schrijf dan in je dagboek, of ga de natuur in. Als je affectie wilt, geef jezelf dat dan door te bedenken wat je zo mooi vindt aan jezelf, of door jezelf mee uit te nemen naar de film of een restaurant. Hoe beter je je emotionele behoeften zelf kunt bevredigen, hoe gezonder je relaties zullen zijn, omdat je jezelf goed kent en begrijpt, en omdat je je beter tegenover je partner kunt uitdrukken.
  2. 2
    Herken wederzijdse afhankelijkheid. Als je afhankelijk bent van iemand, kun je merken dat de relatie je leven bepaalt. Misschien denk je wel op een obsessieve manier aan de ander, en neem je alleen maar beslissingen als je dat met hem/haar hebt besproken. Probeer afhankelijkheid te voorkomen door alert te zijn op de volgende tekenen: [1]
    • Laag zelfbeeld
    • Anderen willen behagen
    • Niet goed grenzen kunnen stellen
    • Reactief
    • Verzorgend
    • Manipulatief
    • Niet goed in communicatie
    • Obsessief
    • Afhankelijk
    • Ontkennend
    • Problemen met intimiteit
    • Pijnlijke emoties
  3. 3
    Vergelijk jezelf niet met andere vrouwen. Het is goed om een vrouwelijk rolmodel te hebben om tegen op te kijken. Maar pas op dat je niet jaloers wordt. Hoewel jaloezie in beperkte mate wel natuurlijk is, heeft de westerse samenleving de neiging om de vrouwelijke jaloezie door middel van advertenties en films te overdrijven.
    • Deze jaloezie en "kattigheid" wordt wel "relationele agressie" genoemd. [2] Onderzoek heeft aangetoond dat de media een belangrijke rol speelt in het vormgeven van relationele agressie bij vrouwen. Vrouwen die het slachtoffer zijn van relationele agressie hebben vaak een laag zelfbeeld en voelen zich afgewezen en eenzaam. [3] Het resultaat is een cultuur van vrouwen die zich onzeker en ongelukkig voelen.
    • Weet wanneer je jaloers bent. De eerste stap om over jaloezie heen te raken, is door te herkennen wanneer je het ervaart. Als je merkt dat je tijdens het lezen van tijdschriften je eigen lichaam met dat van de modellen vergelijkt, stop dan even. Herinner jezelf eraan dat a) deze vrouwen worden betaald om eruit te zien zoals ze doen, en dat veel van hen een heel ongezond leefpatroon hebben om zo'n figuur te behouden, en b) je door de camera een paar kilo zwaarder lijkt; vrouwen die er "perfect" uitzien in blaadjes of films, zijn in het echt vaak veel te mager.
  4. 4
    Stel duidelijke grenzen. Stel grenzen die je eigen behoeften voorop stellen. Stel bijvoorbeeld grenzen aan hoeveel tijd je met iemand wilt doorbrengen, of aan het soort kritiek waarop je niet zit te wachten. Zorg dat je buiten je relatie andere dingen te doen hebt, of het nu school is, je werk, vrienden, sport of je familie.
    • Stel grenzen en maak ze duidelijk aan de ander, zodat hij/zij weet dat jij een onafhankelijk persoon bent. Als de grenzen zijn besproken, hou je er dan ook aan.
  5. 5
    Kom voor jezelf op . Of je nu een man of een vrouw bent, je moet leren om voor jezelf op te komen als je niet wilt dat mensen gebruik van je maken. Je moet leren om voor jezelf op te komen op school, op je werk en bij je vrienden. Leer om assertief te zijn . Schaam je er niet voor en verontschuldig je niet als je assertief bent. Assertiviteit is het midden tussen passiviteit en agressiviteit.
    • Mensen die assertief zijn, zijn gelukkiger in hun relaties en hebben meer eigenwaarde. [4]
    • Gebruik "ik"-boodschappen. Dit soort boodschappen zijn minder beschuldigend en drukken juist uit dat jij de verantwoordelijkheid neemt voor je daden en gevoelens. In plaats van bijvoorbeeld te zeggen "Jij luistert nooit naar mij", kun je zeggen "Ik voel me genegeerd als jij steeds op je telefoon kijkt terwijl ik tegen je praat".
    • Leer nee te zeggen. Stel je eigen behoeften voorop, in plaats van anderen het altijd maar naar de zin te maken. Als iemand je steeds vraagt of hij/zij wat geld van je kan lenen, kun je dat verzoek afwijzen. Als een vriend(in) steeds je auto leent, kun je ook af en toe zeggen dat dat niet kan.
  6. 6
    Geloof in jezelf. Als je gelooft in je eigen vermogens en prestaties word je sterker. Streef na wat je wilt en nodig hebt. Als je zelfvertrouwen mist of een slachtofferrol aanneemt, heb je het risico dat anderen over je heen gaan lopen, in plaats van dat je krijgt wat je wilt.
  7. 7
    Laat anderen het weten als ze je gekwetst hebben. Als iemand je kwetst, laat dat dan weten. Het kan moeilijk zijn om je gevoelens te delen, vooral als je boos of verdrietig bent. Maar als je de ander vertelt hoe je je voelt, voorkom je misschien dat het in de toekomst nogmaals gebeurt. [5]
    • Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik was heel verdrietig toen je zei dat je mijn haar niet leuk vond zitten. Ik heb liever dat je geen kritiek meer levert op mijn uiterlijk".
  8. 8
    Reageer op respectloze of beledigende opmerkingen. Als je hoort dat iemand een seksistische, racistische of anderszins respectloze opmerking maakt, negeer dat dan niet zomaar. Dat betekent niet dat je ruzie moet gaan maken. Zeg de ander rustig dat wat hij/zij zei niet op prijs wordt gesteld.
  9. 9
    Omarm je eigen en andermans eigenheid. Probeer compassie en blijdschap te voelen voor het feit dat iedereen zijn eigen talenten heeft, ook jijzelf! Elke vrouw heeft weer andere goede eigenschappen, of dat nu een talent voor wiskunde is, creativiteit of leiderschapstalenten. Wees blij met de talenten en de middelen die je hebt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 6:

Neem je seksualiteit in eigen hand

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Eer je seksualiteit. Net als iedere vrouw, zal jij ook een keer meemaken dat iemand misbruik wil maken van je seksualiteit. Het is belangrijk om te weten wanneer en hoe je nee moet zeggen tegen iemand die ongewenste avances maakt. Laat seksueel misbruik niet zomaar onopgemerkt blijven. Een op de 20 vrouwen in Europa is wel eens verkracht. [6] Als iemand zich aan je opdringt, laat dat dan altijd aan iemand weten. De samenleving heeft vrouwen aangeleerd zich te schamen als ze worden aangerand of verkracht; er wordt soms zelfs gezegd dat de vrouw er "om heeft gevraagd". [7] Als je iemand laat wegkomen met een seksuele misdaad, zeg je daarmee eigenlijk dat hij het in het vervolg gewoon kan blijven doen.
  2. 2
    Wees tevreden met je eigen lichaam. Veel vrouwen hebben problemen met hoe ze eruitzien, vooral als ze naakt zijn. Het kan moeilijk zijn om blij te zijn met je eigen uiterlijk, maar probeer je op een deel van je lichaam te richten dat je wel mooi vindt. Denk aan de verschillende lichaamsdelen en hoe die precies bij jouw lichaam passen.
    • Een goede manier om meer op je gemak te raken met je eigen lichaam is door er met je handen overheen te gaan. Voel wat prettig aanvoelt en doe dat. Word je eigen minnaar. [8]
    • Als je partner kritisch is over je uiterlijk, wees dan assertief en vertel dat je zijn/haar commentaar negatief vindt. [9]
  3. 3
    Laat je partner weten wat je wilt. Als je intiem bent met iemand, laat dan weten wat je behoeften zijn. Als je van jezelf houdt en je seksualiteit eert moet je je partner vertellen wat je fijn vindt, en wat niet.
    • Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik vind het fijn als je me hier aanraakt", of "Ik vind het fijn om te knuffelen na de seks".
  4. 4
    Meld seksuele intimidatie op je werk of op school. Onthou dat het niet alleen voor je eigen bestwil is om dit te melden; het voorkomt ook dat deze persoon anderen lastigvalt in de toekomst. [10]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 6:

Goed voor jezelf zorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Beweeg voldoende. Als je in vorm blijft is dat goed voor je gezondheid, je stemming en je energieniveau, wat ervoor zorgt dat je op allerlei gebieden in je leven verbetering zult zien. Regelmatig bewegen voorkomt bepaalde ziekten zoals hart- en vaatziekten, kanker en diabetes, en het kan chronische klachten zoals astma en rugpijn verminderen. [11]
    • Iedereen is anders, dus overleg met je huisarts wat voor jou haalbare doelen zijn wat betreft beweging.
    • Je hoeft geen Olympisch kampioen te zijn om in vorm te zijn. Ga een rondje hardlopen in de buurt, ga lang wandelen met de hond of ga een stuk fietsen. Zelfs tuinieren is beweging.
  2. 2
    Eet gezonde voeding. Een gezond dieet kan, net als beweging, allerlei ziektes voorkomen en je stemming en energieniveau verbeteren. [12] Iedereen is anders en heeft andere voedingsstoffen nodig. Overleg met je huisarts of een diëtist om een geschikt plan te ontwikkelen.
    • Als algemene regel geldt dat je veel verse groenten en fruit moet eten. Eet daarnaast volkorengranen en eiwitten. Laat bewerkt en gefrituurd voedsel staan en eet zo min mogelijk suiker.
  3. 3
    Slaap voldoende. Slaaptekort is slecht voor je gezondheid en je humeur. Probeer minstens zeven tot acht uur per nacht te slapen, zodat je elke dag goed kunt functioneren.
  4. 4
    Ken je gezondheid. Persoonlijke kracht manifesteert zich fysiek, mentaal en emotioneel. Als je een sterke, onafhankelijke vrouw wilt zijn, kijk dan eerst naar je lichaam. Vrouwen en mannen hebben andere gezondheidsrisico's en uitdagingen door biologische verschillen. [13]
    • Naast biologische verschillen zijn er andere verschillen simpelweg omdat je een vrouw bent. Tot voor kort werd medisch wetenschappelijk onderzoek uitsluitend bij mannen uitgevoerd. Als een ziekte of stoornis zich anders presenteert bij andere seksen (zoals een hartaanval bijvoorbeeld), was de medische wetenschap niet in staat de symptomen bij vrouwen accuraat te omschrijven. [14] Gelukkig is de medische wetenschap bezig met een inhaalslag en worden meer vrouwen gebruikt tijdens de onderzoeken. Nu deze informatie makkelijker voorhanden is, is het belangrijk dat sterke, onafhankelijke vrouwen het gaan gebruiken!
    • Laat je af en toe onderzoeken door je huisarts. Zorg dat je bij klachten naar de dokter gaat.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 6:

Je financiën beheren

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Weet wat je verdient. Als je echt onafhankelijk wilt zijn, moet je leren hoe je alles zelf betaalt, zonder afhankelijk te zijn van anderen. Spendeer je geld verstandig en verspil het niet aan onzinnige dingen. Als je je inkomen evalueert, vergeet dan niet dat er van je bruto-inkomen nog allerlei dingen zoals belasting en pensioenfonds af gaan.
  2. 2
    Controleer je bankafschriften regelmatig. Hou je rekeningen goed in de gaten zodat je fouten op tijd opmerkt.
    • Vergelijk je kasboekje elke maand met je bankafschriften om te zien of je niets bent vergeten op te schrijven. .
  3. 3
    Stel prioriteiten. De belangrijkste prioriteiten zouden de basisbehoeften zoals onderdak, eten en kleding moeten zijn. Dingen als dure kleding, concerten en vakantie zijn luxe-uitgaven. Leer het verschil te zien tussen basisbehoeften en luxe.
  4. 4
    Wees niet bang om om opslag te vragen. Vrouwen vragen minder snel om opslag dan mannen. Als ze wel om opslag vragen, vragen ze minder geld dan een man meestal zou doen. [15] Val terug op je assertiviteitstraining en wees niet bang om om de opslag te vragen die je verdient.
    Advertentie
Deel 5
Deel 5 van 6:

Volg je dromen

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Studeer wat je wilt studeren. Laat de normen van de samenleving niet bepalen wat je gaat studeren. Vaak dwingt de samenleving vrouwen in een bepaalde richting (Nederlands, kunst, onderwijs, verpleging of andere verzorgende vakken), terwijl mannen eerder richtingen kiezen als scheikunde, wiskunde en technologie. [16]
    • Steeds meer scholen proberen vrouwen meer te betrekken bij de exacte vakken (natuurkunde, technologie, wiskunde en bouwkunde) omdat het aantal vrouwen dat deze richting kiest nog steeds laag is, ondanks dat er veel interesse lijkt te zijn. [17] Als jij geïnteresseerd bent in natuurkunde, ga er dan voor! Als je blij wordt van computers, duik er dan in en leer zoveel je kunt over technologie. Laat rolbevestiging niet bepalen wat jij wilt leren.
    • Kies je favoriete vakken. Als je van muziek houdt, kies dan muziek. Als je van wiskunde houdt, kies dat dan.
  2. 2
    Blijf je leven lang doorleren. Niet alle educatie hoeft via de formele weg te gaan (zoals aan de universiteit). Blijf op de hoogte van de huidige gebeurtenissen in de politiek, wetenschap en technologie, lees boeken (zowel fictie als non-fictie), leer een nieuwe taal, kijk documentaires, enzovoorts. Probeer je leven lang over nieuwe onderwerpen te leren.
  3. 3
    Wees blij met je eigen stijl. Als je een onafhankelijke vrouw bent, kleed je je zoals jij wilt, wat anderen daar ook van vinden. Gebruik mode om je stemming, smaak en creativiteit uit te drukken.
    • De kledingkeuze van vrouwen is gedurende de geschiedenis vaak afhankelijk geweest van de sociale en culturele normen van die periode. Op een bepaald moment waren strak aangetrokken korsetten de norm, en het was verboden voor vrouwen om broeken te dragen. [18] We leven nu in een tijdperk dat vrouwen veel meer vrijheid hebben om hun eigen kledingstijl te kiezen. Wees blij met die vrijheid!
    • Als je bepaalt wat je gaat dragen, hou dan rekening met je lichaamstype en je eigen smaak.
    Advertentie
Deel 6
Deel 6 van 6:

Een bijdrage leveren aan de samenleving

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Geef aan anderen. Een van de beste manieren om te laten zien dat je sterk bent, is door aan de minder bedeelden te geven. Je hoeft niet rijk te zijn om een positieve invloed te hebben op je omgeving, dus begin klein. Uit een onderzoek uit 2010 blijkt dat van de mensen die vrijwilligerswerk deden of iets aan de samenleving "teruggaven", 68% gezonder was, 89% meer eigenwaarde had en 73% minder stress had dan mensen die niets "teruggaven". [19]
  2. 2
    Overweeg om vrijwilligerswerk te doen. Goede doelen hebben altijd wel vrijwilligers nodig. Bedenk welke dingen je nauw aan het hart liggen, zoals dieren, kinderen, sport, etc. Kies een plek waar je het leuk vindt en waar je iets kunt betekenen.
    • Ga bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doen bij de voedselbank, het Leger des Heils of het dierenasiel.
  3. 3
    Doe af en toe iets aardigs. Je hoeft geen formeel vrijwilligerswerk te doen om iets terug te geven aan de samenleving. Als je ziet dat iemand hulp nodig heeft, help dan. Zelfs een kleine goede daad kan iemands dag opfleuren. Hou de deur voor iemand open of draag de boodschappen van je oude buurvrouw naar huis.
  4. 4
    Onderwijs andere vrouwen zodat ze sterk en onafhankelijk worden. Wees een rolmodel voor anderen.
    • Wees een mentor bij een meisjesorganisatie in je buurt. Je kunt bijvoorbeeld een meidensportclub gaan coachen, of computerles geven aan meisjes in de buurt.
    Advertentie

Tips

  • Je kunt inspiratie krijgen om nog onafhankelijker te worden als je een vrouwelijk rolmodel hebt. Dit kan een familielid zijn, een vrouwelijke artiest of een politica.
  • Hou van jezelf en heb zelfrespect. Wie goed doet, goed ontmoet. Karma, dus pas op wat je doet.
Advertentie

Bronnen

  1. Lancer, D. (2013). Symptoms of codependency. PsychCentral. Retrieved from http://psychcentral.com/lib/symptoms-of-codependency/00011992
  2. Coyne, S.M., Linder, J.R., Nelson, D.A., & Gentile, D.A. (2012). ‘Frenemies, fraitors, and mean-em-aitors’: Priming effects of viewing physical and relational aggression in the media on women. Aggressive Behavior, 38(2), p. 141-149. doi: 10.1002/ab.21410
  3. Ostrov, J.M., Hart, E.J., Kamper, K.E., Godleski, S.A. (2011). Relational aggression in women during emerging adulthood: A social processes model. Behavioral Sciences & The Law, 29(5), 695-710. doi:10.1002/bsl.1002
  4. Stevens, T.G. (2014). Assertive communication skills to create understanding and intimacy. Retrieved from http://web.csulb.edu/~tstevens/c14-lisn.htm
  5. https://www.psychologytoday.com/blog/emotional-fitness/201207/the-best-ways-deal-people-who-hurt-you
  6. http://www.nu.nl/buitenland/3717911/twintig-vrouwen-in-europa-verkracht.html
  7. Allen, R.L. (2006). Stopping sexual harassment: A Challenge for community education. Reconstructing Gender: A Multicultural Anthology. Boston, MA: McGraw Hill.
  8. https://www.psychologies.co.uk/love/the-power-of-touch.html
  9. https://www.psychologies.co.uk/love/the-power-of-touch.html
  1. Allen, R.L. (2006). Stopping sexual harassment: A Challenge for community education. Reconstructing Gender: A Multicultural Anthology. Boston, MA: McGraw Hill.
  2. Mayo Clinic. (2012). Exercise and chronic disease: Get the facts. MayoClinic. Retrieved from http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/fitness/in-depth/exercise-and-chronic-disease/art-20046049?pg=1
  3. Willett, W.C., Koplan, J.P, Nugent, R., Dusenbury, C., Puska, P., & Gaziano, T.A. (2012). Prevention of chronic disease by means of diet and lifestyle changes. Disease Control Priorities in Developing Countries. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK11795/
  4. Disch, E. (2006). Reconstructing Gender: A Multicultural Anthology. Boston, MA: McGraw Hill.
  5. Disch, E. (2006). Reconstructing Gender: A Multicultural Anthology. Boston, MA: McGraw Hill.
  6. http://www.npr.org/2011/02/14/133599768/ask-for-a-raise-most-women-hesitate
  7. Disch, E. (2006). Reconstructing Gender: A Multicultural Anthology. Boston, MA: McGraw Hill.
  8. Disch, E. (2006). Reconstructing Gender: A Multicultural Anthology. Boston, MA: McGraw Hill.
  9. Disch, E. (2006). Reconstructing Gender: A Multicultural Anthology. Boston, MA: McGraw Hill.
  10. Borchard, T. (2015). How giving makes us happy. PsychCentral. Retrieved from http://psychcentral.com/blog/archives/2013/12/22/how-giving-makes-us-happy/

Over dit artikel

Deze pagina is 22.759 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie