PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je een stomazakje hebt, kan het even duren voor je het verwisselen onder de knie hebt. Voordat je uit het ziekenhuis werd ontslagen heeft je arts of verpleegkundige je specifieke instructies voor je stomazakje meegegeven. Met wat tijd en oefening zul je al snel handiger worden in het verwisselen van je stomazakje.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Je stomazakje verwisselen

PDF download Pdf downloaden
  1. [1] Als er urine of uitwerpselen in je stomazakje zitten, is het belangrijk om het zakje eerst te legen voordat je het verwisselt. De beste plek om dit te doen is de badkamer. Open de onderkant van het zakje boven het toilet. Uitwerpselen kun je voorzichtig uit het zakje knijpen; urine stroomt er vanzelf uit als je het zakje opent.
    • Als alternatief hebben sommige stomazakjes een binnenzakje en een flens die door het toilet kunnen worden gespoeld. Als het zakje dat je gebruikt een biologisch afbreekbare flens en binnenzakje heeft, plaats je die in de toiletpot en spoelt ze door. De buitenste laag blijft schoon. Die kun je in een tas of zak doen, totdat je het weg kunt gooien.
  2. Als dit niet mogelijk is, gebruik dan antibacteriële handgel. [2] Leg een schone handdoek op je schoot en stop de bovenkant ervan in je broek om je kleding te beschermen. Een goede hygiëne is belangrijk bij het verwisselen van je stomazakje.
  3. Houd je huid met één hand vast en trek het zakje er langzaam af met behulp van het ingebouwde lipje om het verwijderen te vergemakkelijken. Gebruik - indien nodig - voorzichtig een huidvriendelijke lijmverwijderaar om de flens te verwijderen. [3]
  4. [4] De huid kan een beetje roze of rood zijn. Als de huid echter zwart, paars of blauw is, of als je vindt dat het er verontrustend uitziet, maak dan een afspraak met je huisartsarts voor advies. Controleer ook je stoma - stoma's moeten altijd donkerrood van kleur zijn, nooit bleek of blauwachtig. Als hij van grootte verandert, verder in of uit je huid steekt, pus of bloed lekt, of er bleek of blauwachtig uitziet, neem dan onmiddellijk contact op met je huisarts.
  5. Gebruik warm water en een zacht doekje met wat milde zeep erop en veeg voorzichtig de stoma schoon. Wrijf niet te hard. [5] Gebruik alleen zeep die geen olie of synthetische geurstoffen bevat. Gebruik een droog doekje om de huid mee droog te deppen.
    • Gebruik indien nodig een meetkaart (die je van je arts of verpleegkundige hebt gekregen) om de grootte van je stoma op te meten. Voordat je een nieuw stomazakje plaatst, moet je er zeker van zijn dat het de juiste grootte heeft. [6]
    • Zorg er ook voor dat je je handen nog een keer wast voordat je het nieuwe zakje bevestigt. Dit zorgt voor een optimale ontsmetting, want je wilt natuurlijk niet dat het nieuwe zakje meteen verontreinigd raakt.
  6. Dit is optioneel, maar veel mensen gebruiken het niet alleen om de huid te beschermen, maar ook om de perfecte basis te leggen voor het nieuwe stomazakje om zich aan te hechten. Strooi het stomapoeder rond de stoma. Zorg dat je het poeder niet op de stoma zelf aanbrengt. Verdeel het voorzichtig over de huid met een droog doekje en laat het ongeveer 1 minuut drogen.
  7. Het kan zijn dat de flens van het stomazakje aangepast moet worden om goed op je stoma te passen. Als dit het geval is, gebruik je een speciale schaar om de cirkel op de flens uit te knippen. [7]
    • De cirkel moet ongeveer 3 millimeter groter zijn dan de stoma zelf. Sommige flenzen hebben voorgedrukte cirkels om je hierbij te helpen.
    • Knip de flens zo, dat hij op je stoma past.
    • Dit is een proces dat tijd kost om goed onder de knie te krijgen. Vaak kunnen verpleegkundigen die aanwezig zijn vragen beantwoorden of problemen helpen oplossen en/of beslissen of je langs moet komen, of dat het probleem telefonisch kan worden opgelost.
  8. Druppel voorzichtig, zonder knoeien, wat babyolie in de zak.
    • Dit is handig als het tijd is om de ontlasting uit je zak te legen. De babyolie zorgt ervoor dat de ontlasting niet aan de zak blijft kleven.
    • Het kopen (of hergebruiken) van een pipetflesje kan hierbij erg handig zijn.
  9. Begin met druk uit te oefenen op het deel van de flens dat zich onder de stoma bevindt, beweeg dan zachtjes naar de zijkanten en vervolgens naar de bovenkant. Zodra de flens is vastgeplakt, strijk je hem glad om eventuele plooien weg te werken. Dit helpt om de stoma beter af te sluiten. [8]
    • Begin in het midden (bij de stoma) en ga dan naar de buitenranden. Alle plooien moeten worden gladgestreken, anders kan het stomazakje gaan lekken.
    • Als je voor een tweedelig gesloten stomazakje de basisplaat vervangt, moet je stomakleefmiddel of een ringafdichting gebruiken.
    • Houd de flens ongeveer 45 seconden vast. De warmte van je handen helpt de lijm zich aan de huid te hechten.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

De procedure voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoe vaak je het zakje moet verwisselen verschilt per patiënt en kan ook afhangen van het soort zakje dat je gebruikt. [9] Bij mensen met eendelige zakjes moet telkens het hele stomazakje worden verwisseld, maar bij tweedelige zakjes kun je het zakje zo vaak verwisselen als je maar wilt, terwijl de flens slechts om de twee tot drie dagen hoeft te worden verwisseld.
    • Er mag nooit meer dan een week zitten tussen het verwisselen van je stomazakjes.
    • Let op: dit is slechts een richtlijn. Volg altijd de specifieke instructies van je arts of verpleegkundige over hoe vaak je je stomazakje moet verwisselen.
  2. Wanneer je naar huis wordt gestuurd, zal de stomaverpleegkundige ervoor zorgen dat je de juiste benodigdheden mee naar huis krijgt en dat je informatie krijgt over waar je bepaalde benodigdheden kunt krijgen als ze op zijn. Veel winkels voor medische benodigdheden leveren de stomabenodigdheden rechtstreeks aan huis, zodat je niet de deur uit hoeft, als dat (nog) lastig voor je is.
    • Na ontslag uit het ziekenhuis ben je zelf verantwoordelijk voor het bestellen van je eigen benodigdheden.
    • Zorg ervoor dat je voldoende op voorraad hebt, zodat je niet met te weinig materiaal komt te zitten wanneer je je stomazakje gaat verwisselen.
  3. Je kunt dit het beste doen met ontbloot bovenlijf, zodat je kleding niet in de weg zit terwijl je je stomazakje verwisselt. Zorg dat je voordat je begint al je benodigdheden binnen handbereik hebt. [10] De benodigdheden bestaan meestal uit:
    • Een nieuw stomazakje
    • Een schone handdoek
    • Doekjes om je huid mee schoon te vegen
    • Zeep of antibacteriële gel
    • Een schaar
    • Meetkaart en pen
    • Een huidbarrière zoals stomapoeder (optioneel)
    • Kleefmateriaal (gewoonlijk stomapasta of een ringafdichting)
    Advertentie

Tips

  • Indien nodig kan het handig zijn om de stoma van tevoren op maat te snijden, om te voorkomen dat je bij het verwijderen en verwisselen te veel tijd kwijt bent aan het opmeten en uitsnijden.
  • Een tweedelig drainagesysteem maakt het mogelijk het eigenlijke zakje regelmatig te verwisselen, terwijl de basisplaat slechts een- of tweemaal per week hoeft te worden vervangen. Hoewel je je stomazakje kunt verwisselen wanneer je maar wilt, kiezen de meeste mensen met een colostomiezakje ervoor om het na elke stoelgang te verwisselen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.257 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie