PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het maken van storyboards is een geweldige manier om je film in kaart te brengen en een duidelijke visie voor elke scène te creëren, en het is heel gemakkelijk om mee te beginnen! We hebben een gids samengesteld die je alles vertelt wat je moet weten over het tekenen van je eigen storyboards als een professional. Bekijk de stappen hieronder om te leren hoe je een storyboard-sjabloon maakt, interessante shots bedenkt en je storyboards invult met tekeningen, dialoog en belangrijke notities die je hebt gemaakt.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Een storyboard maken voor een scène

PDF download Pdf downloaden
  1. Als het script een sjabloon is voor hoe een film zal klinken, is een storyboard het sjabloon voor hoe ze eruit zullen zien. Storyboards zijn de manier waarop je visualiseert hoe acteurs, rekwisieten, achtergronden en camerahoeken bij elkaar passen in een bepaalde scène of opeenvolging van shots. Het is je kans om de film visueel in kaart te brengen, voordat er dure camera's, acteurs en crews op de set staan te wachten.
    • Dat gezegd hebbende, is een van de taken van een storyboarder om het script te nemen en het te verbeteren door visuals toe te voegen. Je moet de volledige lijn van het verhaal kennen voor je begint.
  2. Als je je script hebt geschreven en een idee hebt van wat er in je film gaat gebeuren, neem dan wat papier of posterboard om je storyboard op te zetten. Net als een stripverhaal stelt elk vierkantje een opname of scène voor en de ruimte eronder vul je in met dialoog, notities of actie.
    • Hoewel je je eigen storyboards kunt tekenen, zijn er ook veel gratis sjablonen online die je kunt uitprinten om meteen te beginnen met schetsen.
  3. De belangrijkste functie van het storyboard is om te laten zien hoe de opname eruit gaat zien. Voor je eerste bord wil je alle essentiële details, zodat mensen die het lezen weten waar ze zijn. Als je je afvraagt wat je erin op moet nemen, stel dan altijd de vraag: 'Is dit essentieel om de scène te begrijpen?'
    • Telkens als je van locatie verandert, moet je een nieuwe achtergrond tekenen. Vergeet niet dat je het verhaal visueel vertelt. Probeer je voor te stellen wat je zou moeten zien als dit een film was.
    • Als de achtergrond niet verandert tussen de opnames, kun je hem leeg laten en je concentreren op de actie.
  4. Bijvoorbeeld: als je wilt dat een personage een ander slaat, hoef je geen vijf frames te tekenen van zijn vuist die langzaam naar een gezicht beweegt. Teken in plaats daarvan één frame van de vuist met een pijl die de beweging aangeeft.
    • Je kunt ook pijlen gebruiken om camerabewegingen aan te geven, zoals 'zijwaarts' of 'kantelen'.
  5. Onthoud dat je in feite een stripversie van de film maakt, dus je moet ook essentiële geluidseffecten toevoegen. Maak je geen zorgen als het niet allemaal past -- je geeft gewoon markeringen aan de regisseur en crew door over waar het geluid bij elkaar hoort, dus ellipsen ('...') kunnen helpen.
  6. Als er iets gebeurt, heeft het een eigen kader nodig. Als je een gesprek tekent, wil je van het ene personage naar het andere schakelen als ze praten, en ook een paar shots van hen beiden tegelijk. Je moet elk van deze verschuivingen apart tekenen.
    • Je kunt niet zomaar 1-2 vakjes tekenen en zeggen 'afwisselende shots' voor een gesprek. Stel je een scène voor waarin een moeder boos is op haar zoon omdat hij een lamp kapot heeft gemaakt. Het hele gebeuren laten zien vanuit de verdrietige of bange zoon is een heel andere scène dan de hele tijd de woedende moeder laten zien, heen en weer schakelen, of de kapotte lamp laten zien.
  7. Als een scène een beetje nepbloed vereist, maak daar dan een notitie van met een rode pen of noteer het. Als de opname een lange, ononderbroken opname vereist, gebruik dan pijlen om aan te geven hoe alles in elkaar overgaat. Hoewel er voor dit alles de juiste termen zijn, is het belangrijkste dat je het verhaal visueel vertelt, hoe je dat ook doet. Als het zinvol is als leidraad voor het filmen, zet het er dan in.
    • Als de camera niet knipt, maar er gebeurt wel van alles, dan kun je meerdere kaders gebruiken voor één 'cut'. Telkens als er iets gebeurt, heb je een nieuw kader nodig, zelfs als de camera niet beweegt.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Je storyboards verbeteren

PDF download Pdf downloaden
  1. Laat het script niet 'voor zichzelf spreken'; De beste films zijn thematisch verbonden op alle niveaus: schrijven, storyboarden, geluidseffecten, acteren, etc. Het is jouw taak om een goed script om te zetten in geweldige visuals. Vraag je bij elke scène af wat het doel van de scène is, wat de sfeer of toon is, en wat de belangrijkste rekwisieten, personages of momenten zijn. Hoe kun je de aandacht vestigen op deze dingen?
    • Zoek het meest cruciale element van de scène, en vind een manier om de aandacht van het publiek daarop te vestigen in elk shot, door het groter te maken, te centreren, erop in te zoomen, etc.
    • Gene Wilder was geen storyboarder, maar hij dacht als een visuele komiek. In Willy Wonka , de beroemde intro waar hij 'per ongeluk' struikelt, valt en rolt tot uitbundig applaus, werd door hem opgesteld als een manier om Wonka te portretteren als leuk, vreemd en zich verbergend achter een komische façade. [1]
  2. Wat je niet wilt is een volledig vlakke basis, waar de camera in een rechte hoek op de grond staat. Als je de opname een beetje schuin houdt, krijgt je storyboard drie dimensies, ook al is het maar een kleine verschuiving. Rechte opnamen zijn bijna nooit zo spannend als dynamische, driedimensionale composities.
    • Gebruik de voorgrond en achtergrond ook in je voordeel -- zet niet elk personage of ding op dezelfde dieptelijn.
    • Vergeet ook de verre, verre achtergrond niet -- het is een goede plek om diepte te creëren.
    • Natuurlijk zijn er genoeg redenen om deze regel te breken, zoals het maken van een perfect symmetrische opname. Weet alleen waarom je de regel breekt voordat je het doet. [2]
  3. Meestal is dit duidelijk -- als een ander personage aan het woord is, moet je het shot veranderen om die persoon te tonen. Als iemand een geluid achter zich hoort, ga je over naar de plaats waar het geluid vandaan kwam. Alle goede cuts moeten een reden hebben om te gebeuren - of het nu de plot is, personages, het verleggen van de aandacht, of een puur artistieke keuze.
    • Een van de beroemdste cuts ooit is in 2001: A Space Odyssey, waar regisseur Stanley Kubrick van een vliegend wapen naar een satelliet in de ruimte gaat. In één fragment overbrugt hij de kloof tussen de primitieve mens en de toekomstige mens, terwijl hij impliceert dat er weinig veranderd is, behalve de setting.
  4. De hoek van je shot vertelt het publiek hoe het zich moet voelen over de personages of scènes. Je kunt dit gegeven op eindeloze manieren gebruiken en moet je altijd afvragen hoe je camerahoek het punt van de opname helpt of hindert. Bijvoorbeeld:
    • Als je op een personage neerkijkt, lijkt hij zwak, angstig of machteloos. Omhoog kijken naar een persoon laat diegene er krachtig, zelfverzekerd en dominant uitzien.
    • Extreme hoeken zoals heel hoog, heel laag, of gekantelde shots, tonen verwarring, angst, of een bizarre ervaring zoals een drug trip.
  5. Het is moeilijk om een scène te beginnen en moeilijke keuzes te maken, zoals camerahoek en compositie, als je nog niet zeker weet in welke richting je de dingen wilt sturen. Een goede tussenstap is om de scène uit te schrijven als een kort verhaal. Welke delen springen eruit als belangrijk, welke details vallen op terwijl je schrijft, en wat zijn de belangrijkste acties in elk shot? Je kunt dan dit mini-script bewerken als een oefen-run, voordat je daadwerkelijk gaat tekenen. [3]
    • Houd het bij 1-2 beschrijvingen voor elk shot of scène. Je schrijft geen roman, je schrijft een leidraad.
  6. Storyboards zijn, in essentie, oefenopnames van een film. Het doel is om de borden te gebruiken om lichten, camera's en sets op te stellen om de opname na te bootsen die jij hebt gemaakt. Als je dieper ingaat op soorten shots, kleurcompositie, camerahoeken en nog veel meer, kun je je gereedschapskist als storyboard-schepper enorm uitbreiden.
    • Een storyboard tekenen is goedkoop, maar filmen is dat niet. Als je aan een grotere film werkt, moet je de moeilijkheidsgraad van shots weten om te weten of ze haalbaar zijn. Opnamen op grote hoogte kunnen er geweldig uitzien en bij de film passen, maar het filmen vanuit een helikopter is erg duur!
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Storyboarden als een professional

PDF download Pdf downloaden
  1. Vertrouw niet alleen op tekenen om je punt over te brengen -- de filmwereld zit vol met vocabulaire dat je werk makkelijker maakt en je storyboards preciezer. Het opschrijven van camerastandpunten helpt cameraploegen snel te zien op welke shots ze zich moeten voorbereiden, en laat je zien of je per ongeluk in herhaling valt met je shot-keuze.
    • Establishing shots: Snelle shots die de set, locatie of startpositie van de personages illustreren.
    • Full, Medium, Close, Extreme Close: Als je een personage laat zien, hoeveel laat je dan zien? Full (FS) toont het hele lichaam, Medium (MS) toont de taille omhoog, Close (CU) toont schouders en hoofd, en Extreme Close Up (ECU) toont alleen gezicht.
    • Up Shot / Down Shot: Up Shots kijken omhoog naar een personage, terwijl Down Shots van bovenaf naar beneden kijken. 'Worm's Eye' en 'Bird's Eye' zijn de extreme versies van elk.
    • Over the Shoulder (OTS): Dit is een van de belangrijkste termen, en in deze shots zie je een persoon of ding aan de zijkant van het kader, met de rug naar de ander gekeerd, terwijl hij naar de ander kijkt. Heel gebruikelijk in gesprekken tussen twee mensen.
    • Two-shot: Wanneer beide personages, die meestal met elkaar spreken, tegelijk in beeld zijn. Bij het tekenen van een dialoog worden Two-shots vaak afgewisseld met OTS-shots.
    • POV-shots: Deze zijn eenvoudigweg wanneer de camera het standpunt van een personage nabootst. [4]
  2. De volgende lijst is zeker niet volledig, maar het is een goede basis voor het schrijven van coherente storyboards. Wanneer je er een wilt toevoegen, schrijf dan de eigenlijke camerabeweging op het storyboard.
    • Tracking is wanneer de camera de actie volgt zonder te knippen, zoals iemand volgen terwijl hij over straat loopt. Gebruik pijlen om beweging aan te geven, en gebruik indien nodig meerdere frames.
    • Pans zijn situaties waarin de camera gewoon in één richting draait, vaak om een personage te volgen terwijl die beweegt, of om iets in hun omgeving te laten zien. Teken een pijl die de richting van de camera aangeeft.
    • Trucks zijn bewegingen waarbij de camera fysiek in of uit beweegt. Stel je een opname van een tv voor, waarna de camera langzaam terugdraait om een gezin te laten zien dat in de woonkamer naar de tv kijkt. Gebruik vier lijnen, die van het midden van het scherm naar de hoeken wijzen, om het verplaatsen te tonen.
    • Rack Focus is wanneer je een wazig object op de achtergrond hebt en een helder object op de voorgrond, en de focus van het ene naar het andere verschuift (het kan ook omgekeerd gaan). Teken een lijn die aangeeft waar de focus begint en waarheen hij verschuift. [5]
  3. De volgende overgangen zijn enkele van de meest voorkomende in film, en moeten in je storyboard genoteerd worden. Bij elke overgang moet je een kleine tekening maken naast de woorden, die de overgang visueel voorstelt. Begin met een kleine rechthoek, die het scherm voorstelt, vlak voor de dialoog, en vul deze rechthoek in met je overgang:
    • Fade-in/Fade-out: Dit is simpelweg wanneer het beeld langzaam verschijnt of verdwijnt van een leeg scherm. Voor een fade-in, teken je een driehoek die naar links wijst. Voor een fade-out, teken je een driehoek die naar rechts wijst.
    • Cross Dissolve: Wanneer een beeld langzaam overgaat in het volgende. Om het te tekenen, maak je twee kruisende driehoeken in het vak, beginnend vanuit alle vier de hoeken. Het zijn de fade-out en fade-in tekeningen die over elkaar heen gelegd worden.
    • Wipe: Wanneer een beeld fysiek over het scherm beweegt, waardoor het volgende beeld eronder verschijnt. Teken gewoon een verticale lijn in het midden van de rechthoek, en een pijl die er doorheen loopt, om aan te geven in welke richting het eerste beeld beweegt. [6]
  4. De volgende termen verwijzen naar de plaats van een object in het shot. Het kan ook helpen bij het sturen van beweging, bijvoorbeeld als een personage van de achterkant van het shot naar de voorkant loopt, wat kan worden uitgedrukt als 'BG → FG.'
    • Foreground (FG): Het gebied dichtbij de camera.
    • Midground (MG): Het midden van het beeld.
    • Background (BG): Het gebied dat het verst van de camera is verwijderd.
    • Off-screen (O/S): Handig als er een geluid, dialoog, etc. is dat de kijkers niet kunnen zien, of als een personage het frame geheel binnen of buiten gaat.
    • Overlay (OL): Wanneer een object of beeld over een ander object of beeld wordt geplaatst, maar beide zichtbaar zijn.
  5. In het algemeen verwijst een 'scène' op een storyboard eigenlijk naar een ononderbroken camerabeweging, niet naar een volledige gebeurtenis. Deze scènes worden samengevoegd om een 'sequentie' te vormen, wat de hele actie, of conversatie, is die je uitbeeldt (wat je normaal een 'scène' noemt).
    • Wanneer de camera overgaat op een ander beeld, moet je het scènenummer veranderen om een nieuw shot aan te geven.
    • Als een enkele scène meerdere acties vereist, allemaal zonder de camera te veranderen, worden ze gelabeld als panelen . Als voor één shot drie storyboards nodig zijn, label je elk panel als 1/3, 2/3 en 3/3. [7]
  6. Het uiteindelijke doel van een storyboard is om de film visueel te vertellen, niet om te slagen voor een woordenschattoets. Hoewel je er altijd naar moet streven om de terminologie te leren, wil je dat de storyboards gemakkelijk te lezen zijn door regisseurs, cinematografen, en de rest van de crew. Als je een idee hebt, maar niet weet hoe je het moet uitdrukken, gebruik dan je tekenvaardigheden om het punt zo eenvoudig mogelijk over te brengen. Pijlen, notities en meerdere panelen moeten allemaal gebruikt worden om je creatieve ideeën te delen, als woorden niet volstaan.
    • Stel je een lang, enkelvoudig shot voor, zoals het begin van 'Raging Bull'. Hoewel er geen onderbreking is, zou je dat shot nooit in één enkel paneel kunnen vatten. Je moet veel panelen aan elkaar rijgen met pijlen, notities en dialoog, om het shot te plannen.
    • De bovenstaande woordenlijsten zijn verre van volledig - er zijn honderden woorden, shots en aanwijzingen die een professionele storyboarder gebruikt. Om een professional te zijn, moet je professionele termen blijven leren gebruiken.
    Advertentie

Tips

  • Als het helpt, kun je een stuk papier in zes vierkanten vouwen, om je scènes gemakkelijk in te kaderen -- of een gratis storyboard-sjabloon downloaden van het internet.
  • Storyboardingsoftware heeft vaak een database om script-info, rekwisieten, locaties, camera-aanwijzingen, etc. bij te houden.
  • Houd je publiek in gedachten terwijl je aan het storyboarden bent. Denk aan wat zij willen zien, niet aan wat jij wilt tekenen.
  • Je hoeft niet elk frame perfect te tekenen - een ruwe schets is helemaal prima.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.387 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie