PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Als je ergens op straat met iemand in de problemen komt moet je het in principe nooit met fysieke middelen proberen op te lossen. Het eerste wat je moet doen als zich een probleem voordoet, is proberen het met woorden op te lossen of in kiem te smoren. En mocht je dan toch in een situatie terechtkomen waarin je jezelf moet verdedigen, dan is het belangrijk dat je snapt wat de basistactieken zijn bij een straatgevecht, om te voorkomen dat je in gevaar komt en ervoor te zorgen dat jij als 'winnaar' uit de bus komt. Als je ten eerste probeert vechtpartijen te vermijden, leert hoe je jezelf kunt verdedigen en gebruikt maakt van bepaalde technieken en tactieken uit oosterse vechtsporten om je tegenstander te verslaan, kun je je veilig en zelfverzekerd voelen mocht je ooit in een confrontatie met een gewelddadig persoon terechtkomen.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Jezelf verdedigen

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoewel je de plek waar een gevecht uitbreekt misschien niet voor het kiezen hebt, kun je wel een aantal dingen doen om je eigen veiligheid te vergroten binnen een situatie waarin je jezelf moet verdedigen. Vermijd gevechten midden op straat of op een harde stoep, op een betonnen ondergrond, of op plaatsen met scherpe of harde randen zoals betonnen afstapjes.
    • Als je aanvaller een wapen trekt, zoals een mes, een buis of een metalen staaf, kun je het beste gewoon proberen je zo snel mogelijk uit de voeten te maken. [1]
    • Als iemand je probeert je overvallen en je daarbij met een pistool bedreigt moet je alles afgeven wat die persoon wil hebben, om niet het risico te lopen ernstig gewond te raken of zelfs doodgeschoten te worden.
    • Soms houdt zelfverdediging en zelfbehoud in dat je kracht moet gebruiken om te overleven.
  2. Door je aanvaller op plaatsen als zijn gezicht, slapen, keel, nieren of maag te raken maak je een vrij grote kans hem of haar uit te schakelen. [2] Andere technieken die je kunt gebruiken zijn krabben, bijten, knijpen, spugen, je tegenstander aan de haren trekken of je aanval op zijn of haar ogen richten zijn ook technieken die je kunt gebruiken. Je bent jezelf aan het verdedigen tegen een gewelddadige aanvaller; je bent niet in een boksring aan het vechten waarin je je aan bepaalde regels moet houden. Gebruik alles wat je maar kunt om jezelf in veiligheid te brengen. Probeer je tegenstander de ogen uit te steken en hem op zijn keel te slaan.
    • Als je iemand op zijn neus slaat worden zijn ogen troebel en het doet bovendien flink pijn; het kan je tegenstander net lang genoeg duizelig maken zodat jij hem kunt smeren.
  3. Probeer je tegenstander laag te schoppen tegen zijn schenen, enkels en tegen de binnen- of achterkanten van zijn dijbenen of knieschijven (als hij zijn benen recht heeft). Probeer niet hoger dan knie- of taillehoogte te schoppen, anders zal je tegenstander je been pakken. Als je iets hebt als een plank of een buis, kun je die ook op zijn benen richten. Als je tegenstander niet meer kan lopen, of je niet kan volgen, kun je er veilig vandoor gaan zonder dat je het gevecht voort hoeft te zetten.
  4. Een aanval van achteren zie je minder snel aankomen en is lastiger te ontwijken. Bovendien is het in een serieus gevecht niet laf om iemand van achteren aan te vallen. Kijk goed om je heen en val je tegenstander(s) in de rug aan. Beweeg van de ene naar de andere kant met zijwaartse bewegingen en probeer zo je tegenstander te omcirkelen. Door van achteren de benen van je tegenstander aan te vallen of hem bij de armen te pakken, kun je hem misschien lang genoeg naar beneden gedrukt houden, totdat er hulp komt opdagen.
  5. Geef met de bovenkant van je voorhoofd een stoot naar beneden op de neus en het gezicht van je tegenstander. Met een kopstoot kun je iemand gemakkelijk knock-out slaan of de botten in iemands gezicht breken. Stoot met je kin of met de bovenkant van je hoofd. Probeer te richten op het deel van het gezicht van je tegenstander waar de ogen, neus en mond zitten. [3]
  6. Met een succesvolle greep kun je het gevecht onder controle krijgen, zelfs als je aanvaller veel sterker of sneller is dan jij. Populaire sporten die gebruik maken van grijptechnieken zijn onder meer Braziliaanse jiu-jitsu, sambo en worstelen. Leer hoe je je tegenstander kunt onderwerpen, slaan of neerdrukken als je snel een einde aan het gevecht wilt maken. Ook is het enorm belangrijk dat je door middel van je positie het gevecht onder controle probeert te krijgen wanneer het zich naar de grond verplaatst. [4]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Strategisch te werk gaan

PDF download Pdf downloaden
  1. Vaak kun je in de buurt voorwerpen vinden die als wapen of valstrik kunnen dienen. Daarnaast is het heel belangrijk dat je weet welke kant je op kunt vluchten – met name als je in de minderheid bent. Gebruik al je zintuigen. Kijk niet zomaar wat om je heen, maar blijf je concentreren op je mogelijkheden en de volgende stap in je strategie.
  2. Je moet zorgen dat je op veilige afstand van je tegenstander staat, tenzij je klaar staat om hem aan te vallen. Je aanvaller moet dicht bij je staan om je aan te kunnen vallen, dus als je ervoor zorgt dat je net buiten zijn of haar bereik blijft, kan je tegenstander je niet aanvallen. Probeer links of rechts van je tegenstander te gaan staan, in plaats van recht tegenover hem. Bedenk dat jij zelf een obstakel voor je tegenstander kunt zijn. Let goed op. Je kunt je armen over elkaar doen, zodat je ze de lucht in kunt steken en je gezicht kunt beschermen zodra je tegenstander je aanvalt.
  3. Volgens de regels van "redelijk geweld" heb je het recht om zo veel geweld te gebruiken als nodig is om je eigen veiligheid te garanderen. Als je een mes (of een ander wapen) trekt om iemand te bedreigen en je tegenstander blijft de confrontatie doorzetten, dan heeft hij jou ertoe aangezet om jezelf te verdedigen . Je leven is je prioriteit – je tegenstander net genoeg verwonden of intimideren zodat jij weg kunt rennen, is daarbij je methode.
    • Kijk of je ook maar iets kunt vinden wat je als wapen zou kunnen gebruiken, zoals een bezemsteel, een plank, of het deksel van een vuilnisemmer.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Adrian Tandez

    Deskundige op het gebied van zelfverdediging
    Adrian Tandez is oprichter van en hoofddocent bij de Tandez Academy, een wereldberoemd trainingscentrum op het gebied van zelfverdediging. Hij is gecertificeerd instructeur in jeet kune do van Bruce Lee, Filipijnse vechtkunsten en silat en werkt onder de legendarische gevechtskunstenaar Dan Inosanto. Hij traint al meer dan 25 jaar in deze vechtkunsten.
    Adrian Tandez
    Deskundige op het gebied van zelfverdediging

    Als je tegenstander een mes heeft, probeer hem dat dan af te nemen. Adrian Tandez, deskundige op het gebied van zelfverdediging: "Als je gedwongen wordt om te vechten met iemand die een mes heeft, dan moet je je tegenstander snel zijn wapen afnemen. Probeer als dat kan het mes van de tegenstander af te nemen. Bescherm tijdens het vechten belangrijke organen, je gezicht en je keel. Houd je voeten in beweging en maak gebruik van obstakels . Maak het voor de ander niet gemakkelijk om je te verwonden."

  4. De meeste mensen vinden een kleine afstand ongemakkelijk en verwachten niet dat iemand die ze willen aanvallen erg dichtbij staat. Dichtbij staan heeft ook als voordeel dan je aanvaller zijn arm niet helemaal kan uitstrekken, waardoor hij je minder hard zal kunnen stompen. [5] Probeer je tegenstander tegen de grond te drukken en zo zijn lichaam onder controle te krijgen. Als je aanvaller op zijn rug ligt zal hij je niet zo hard kunnen slaan als wanneer hij rechtop zou staan.
  5. Hoe rustiger je bent, hoe harder je kunt slaan en hoe kleiner de kans is dat je gewond raakt. Controleer je ademhaling door diep door je neu in te ademen en door je mond uit te ademen. Als je kort en oppervlakkig ademhaalt wordt je sneller moe en is de kans groter dat je het gevecht verliest. [6]
    • Hoe meer je je opwindt of hoe meer gestrest je bent, hoe sneller het vechten je zal uitputten.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Adrian Tandez

    Deskundige op het gebied van zelfverdediging
    Adrian Tandez is oprichter van en hoofddocent bij de Tandez Academy, een wereldberoemd trainingscentrum op het gebied van zelfverdediging. Hij is gecertificeerd instructeur in jeet kune do van Bruce Lee, Filipijnse vechtkunsten en silat en werkt onder de legendarische gevechtskunstenaar Dan Inosanto. Hij traint al meer dan 25 jaar in deze vechtkunsten.
    Adrian Tandez
    Deskundige op het gebied van zelfverdediging

    Gebruik de juiste techniek om te voorkomen dat je jezelf verwondt. Adrian Tandez, deskundige op het gebied van zelfverdediging: “Met de juiste houding zou je schouder zich in een lijn moeten bevinden met je elleboog, je pols en je hand. Je zult dan een hoop kracht kunnen gebruiken en toch stabiel blijven. Je kunt de klappen van je tegenstander ook opvangen, want de correcte houding fungeert als een soort van schokdemper. "

  6. Spreid je benen zodat ze net zo ver uit elkaar staan als je schouders en houd je knieën licht gebogen. Het is erg gevaarlijk als je als ongetraind vechter op de grond valt, vooral als je tegenstander gewapend is, een achterban heeft, of ervaring heeft met grondgevechten. Als je merkt dat je met je tegenstander verstrikt raakt en op de grond terecht komt, doe er dan alles aan om jezelf te bevrijden. [7]
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Het gevecht vermijden

PDF download Pdf downloaden
  1. Op zich is dit natuurlijk logisch, maar de beste manier om een straatgevecht te winnen is in de eerste plaats door helemaal niet te gaan vechten. Bij de meeste straatgevechten zal er eerst een waarschuwing worden gegeven voordat er echt fysiek geweld gebruikt wordt. Probeer de ruzie op te lossen voordat het in een echt gevecht ontaard. Blijf tijdens een mondelinge onenigheid rustig en neem een vastbesloten maar verontschuldigende houding aan. Blijf als het kan onpartijdig en vermijd confrontaties. Je kunt proberen de ander je excuses aan te bieden en uitleggen dat je het, wat het ook is waar hij of zij boos om is geworden, om te beginnen niet zo bedoeld hebt.
    • Signalen die erop wijzen dat iemand met je wil vechten zijn gebalde vuisten, een agressief postuur en schreeuwen of vloeken. [8]
    • Zeg iets als: "Hee, sorry dat je het zo hebt opgevat, maar ik bedoelde er echt niks mee. Sorry voor het misverstand."
    • Als de ander toch op je af blijft komen, vergeet dan niet om je handen in de lucht te steken of je armen over elkaar te houden voor het geval de ander je aanvalt. Je kunt iets zeggen als: "Hee joh, doe even rustig!" of: "Ik ben niet van plan om te gaan vechten op dit moment, dus laat me er even door alsjeblieft."
  2. Als je merkt dat je aan het verliezen bent, in de minderheid bent, of als je gewoon niet wilt vechten, dan moet je zodra het kan wegrennen in de richting van een openbare, goed verlichte ruimte met andere mensen. Als je middenin een confrontatie ontsnapt, probeer dan zo goed mogelijk je tegenstanders te hinderen door voor hen de doorgang te versperren met obstakels.
    • Als je een vuilnisemmer, een auto, een bus of een andere barrière tussen jou en de aanvaller kunt plaatsen, is dat helemaal mooi.
    • Ren weg door smalle paden, zoals tussen auto’s door, via een nauw trapgat of een smalle gang. Op die manier zullen je tegenstanders minder snel achter je aan kunnen komen.
    • Als je weet dat je niet harder zult kunnen lopen dan je tegenstander(s), probeer het dan ook niet. Als ze je pakken (en zeker als je te maken hebt met meerdere aanvallers), is de kans groter dat je het gevecht verliest, simpelweg door gebrek aan energie. Als je in zo’n situatie bent beland zit er niks anders op dan je om te draaien en jezelf zo goed als je kunt te verdedigen.
  3. Wees niet bang om om hulp te schreeuwen of te gillen. Kijk of je misschien figuren ziet met autoriteit zoals de politie, of beveiligingsbeambten. Als je veel herrie maakt en gaat schreeuwen richt je op een ongewilde manier de aandacht op je aanvaller, wat hij natuurlijk liever niet heeft. Je aanvaller zal er ook door afgeleid worden en mogelijk in paniek raken, waardoor je tegenstander zich minder goed op het vechten zal kunnen concentreren. Als andere mensen het mogelijke gevecht zien, zullen je aanvallers misschien minder de neiging hebben om lichamelijk geweld te gebruiken.
    • Je kunt iets schreeuwen als: "Help, deze gozer hier valt me aan en probeert me pijn te doen!" Of: "Ik heb hulp nodig, kan iemand de politie bellen?!"
    • Als je om hulp vraagt, kies dan een persoon uit en kijk hem of haar in de ogen voordat je tegen de persoon begint te schreeuwen.
    • Als je een scène schopt loopt je aanvaller misschien wel gewoon uit zichzelf weg.
  4. Bel zodra het kan de politie of een andere autoriteit. Laat ze weten waar je bent, waar de aanval heeft plaatsgevonden, en beschrijf je aanvallers. Probeer niet eigenwijs te blijven staan waar je staat en iedereen in elkaar te slaan als je het tegen meerdere personen op moet nemen. Ga op zoek naar de eerste de beste kans om te vluchten en grijp hem.
  5. Als je iets gedaan hebt wat iemand zo kwaad heeft gemaakt dat die ander je fysiek wil aanvallen, dan kan het zijn dat je iets hebt gedaan om het uit te lokken. Probeer te bedenken wat je gedaan hebt, bied je excuses aan en loop daarna als het kan weg. Probeer de dingen vanuit zijn of haar perspectief te zien en zorg ervoor dat je excuses oprecht klinken. Zelfs als je niet begrijpt waarom die ander boos is geworden moet je proberen zijn of haar woede te begrijpen en de situatie proberen te sussen in plaats van de boel uit de hand te laten lopen.
    • Als iemand bijvoorbeeld tegen je aan het schreeuwen is en agressief wordt, kun je iets zeggen als: "Hee, sorry dat ik je drankje heb omgestoten, maar het was nogal druk en ik botste tegen je aan. Het was echt niet mijn bedoeling om je shirt te verknoeien. Is het nou goed?"
    • Als je iets beledigends tegen iemand gezegd hebt kun je je excuses aanbieden door iets te zeggen als: "Het was niet mijn bedoeling om je met mijn opmerking te beledigen. Ik heb er nog eens over nagedacht en ik geloof dat ik inderdaad nogal arrogant was. Het spijt me. Kunnen we het vergeten en verder gaan?"
  6. De straffen voor mishandeling kunnen variëren van een waarschuwing wegens een overtreding tot de straf die volgt op een zwaar misdrijf. Als je een gevecht uitlokt en de ander ernstig verwondt, kun je worden aangeklaagd en gevangenisstraf krijgen. De straffen voor een aanklacht wegens ernstige mishandeling kunnen variëren van een jaar voorwaardelijke gevangenisstraf, tot levenslange gevangenisstraf in onder meer Amerikaanse staten. [9] Door te vechten zet je ook je eigen gezondheid, welzijn en zelfs je leven op het spel. Je moet vechten op straat daarom echt proberen koste was het kost te vermijden.
    • Als je je agressie eruit wil slaan of vechten gewoon leuk vindt, denk er dan over een sportschool te zoeken die lessen in verschillende oosterse vechtsporten geeft.
    • Andere vormen van sport die je kunt beoefenen om te oefenen in vechten zijn Muay Thai en (kick)boksen.
    Advertentie

Tips

  • Als je met meer dan één tegenstander vecht, val dan eerst degene aan die het dichtst bij je staat. Als zodra je één of meerdere tegenstanders tegen de grond hebt gekregen hard weg. Soms kun je door er één uit te schakelen de rest bang maken.
  • Tel het aantal tegenstanders dat achter je aanzit, en onthoud dit. Op die manier voorkom je verrassingsaanvallen mochten ze zich verspreiden.
  • Als iemand anders in jouw gezelschap beter getraind is in het omgaan met dit soort situaties, laat het dan aan die persoon over. Probeer niet tussenbeide te komen, omdat je daardoor alleen maar meer problemen zou kunnen veroorzaken. Volg alle enigszins redelijke aanwijzingen op die die persoon je geeft.
  • Het leren van een oosterse vechtsport kan je voorbereiden op het winnen van een straatgevecht mocht je ooit in het nauw worden gedreven. Kies een vechtstijl die je leert om te slaan, van man tot man te vechten en op de grond te vechten, zodat je zowel staande als op de grond effectief kunt handelen. Houd wel in gedachten dat zelfs als je gedurende langere tijd een vechtsport beoefend hebt, dat nog niet wil zeggen dat je automatisch altijd veilig bent op straat.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Probeer nooit te vechten als je dronken bent of drugs hebt gebruikt, tenzij het nodig is voor je eigen veiligheid en je niet gewapend bent.
  • Wees altijd voorzichtig als je je tegenstander in zijn gezicht slaat. Je kunt je vingers breken of ernstige snijwonden oplopen als je het voorhoofd, de tanden of de neus van je tegenstander raakt.
  • Dit artikel is bedoeld als een basishandleiding om te weten hoe je moet handelen in lastige situaties en het is niet bedoeld als vervanging voor een officiële zelfverdedigingscursus. Als je graag jezelf wilt leren verdedigen tegen lichamelijk geweld, ga dan op zoek naar een erkende zelfverdedigingscursus bij jou in de buurt. Als niet goed weet waar je moet beginnen, vraag het dan eens bij het dichtstbijzijnde politiebureau.
  • Bij een gevecht kunnen gewonden of zelfs doden vallen, en je kunt erdoor in de gevangenis belanden.
  • 'Proportioneel geweld' zijn de belangrijkste woorden die je moet onthouden als je jezelf verdedigt; volgens de wet mag je genoeg doen om te voorkomen dat de aanvaller je schade toebrengt, maar niet meer. Doe net genoeg om te kunnen vluchten, en waarschuw zo snel mogelijk de politie. Dingen als iemand slaan of trappen terwijl hij of zij op de grond ligt worden in sommige landen als mishandeling beschouwd, ook als er sprake is van zelfverdediging.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 68.465 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie