PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

In de Verenigde Staten heeft de American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) officieel een beleid aangenomen om de kattenpopulatie terug te dringen. Dit beleid heet Trap-Neuter-Return (TNR), en heeft als doelstelling om alle straatkatten te verzamelen, en te steriliseren of castreren zodat ze zich niet voort kunnen planten. Als er nu een slonzig katje bij jou in de buurt zit, of een katje bij jou in de voortuin aan het keten is, het kan nodig zijn om hem veilig te stellen. Of het nu een verloren kat is die aan zijn bezitters terug gebracht kan worden, of een wilde poes die geen thuis heeft, als je het goed aanpakt kan het in huis nemen van een straatkat een ware zegen zijn voor de gemeenschap—en een belonende ervaring bovendien. Leer om een straatkat veilig te vangen door je goed voor te bereiden, het dier te lokken, en ervoor te zorgen dat het veilig is.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Je voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je de kat gaat vangen, en zelfs nog voor je de kat benadert dien je hem te observeren. Kijk of hij last heeft van ziektes of kwetsuren. Voor je eigen veiligheid en die van de kat is het belangrijk om de gezondheid van de kat te evalueren, en een plan te bedenken voor wanneer en hoe je hem kunt helpen. Als de kat al een paar dagen in de buurt loopt, houd hem dan eventjes scherp in de gaten. Als het een vriendelijke kat is zal jouw werk een stuk makkelijker zijn. Zo niet, dan is er werk aan de winkel.
    • Als de kat zich wispelturig gedraagt, zwaar ademhaalt, overmatig kwijlt, of zich loom of ongewoon gedraagt, bel dan de dierenopvang of -ambulance. Probeer de kat niet te benaderen als hij symptomen van ziekte vertoont. [1]
    • Niet elke kat hoeft gevangen te worden. Probeer geen goed doorvoede katten te vangen die een halsbandje om hebben. Bel je buren, en ga op onderzoek uit—kijk of ergens een kat vermist is.
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Pippa Elliott, MRCVS

    Dierenarts, Royal College of Veterinary Surgeons
    Dr. Elliott is dierenarts met meer dan dertig jaar ervaring. In 1987 studeerde ze af aan de Universiteit van Glasgow en werkte daarna 7 jaar lang als dierenarts. Vervolgens werkte ze meer dan tien jaar als dierenarts bij een dierenkliniek.
    Pippa Elliott, MRCVS
    Dierenarts, Royal College of Veterinary Surgeons

    Pippa Elliott, dierenarts: 'Wilde katten die eerder opgesloten en gecastreerd zijn, hebben vaak een 'oortip' of een platte punt aan één oor. Als je dit ziet, is de kat al gemanipuleerd en hoeft hij niet te worden gepakt.'

  2. Kattenvallen zijn uiterst veilig en simpel, en kunnen katten gemakkelijk en op humane wijze vangen. Je legt wat voer in de val, en de deurtjes zullen zich automatisch sluiten als er een dier inloopt. Nadat je de kat gevangen hebt dien je hem in de val te houden, en naar de dierenarts te brengen. Haal de kat niet uit de val voordat je hem naar de dierenarts gebracht hebt.
    • Dierenartsen en opvangcentra kunnen je een val lenen om een straatkat mee te vangen. Je hoeft er niet per sé een te kopen, maar het kan wel handig zijn als je op het platteland woont, en vaak dieren dient te verplaatsen.
    • Als je geen val kunt vinden of gebruiken, probeer het dan met een kattenbench of een doos waar je voer inlegt. Een kattenval is veiliger en effectiever, maar als je er geen om handen hebt werken de andere manieren ook. [2]
  3. Probeer een verdwaalde kat niet te vangen door hem op te pakken of door een kussensloop over hem heen te doen. Deze methoden kunnen zwerfdieren boos maken en agiteren, maar ook verwonden en jou verwonden. Je mag in geen geval een zwerfkat met je blote handen aanraken. Behandel zwerfkatten zoals je een wild dier zou behandelen, zelfs als je hoopt de kat op de lange termijn te domesticeren. Geef hem de tijd.
  4. Je zult een geschikte plaats moeten vinden waar je de kat kunt houden, zelfs als je hem alleen naar de dierenarts wilt brengen. Idealiter vang je de kat zo dicht mogelijk bij de datum van sterilisatie/castratie, zodat je de kat onmiddellijk naar de dierenarts kunt brengen. Als je de kat echter een poosje in huis moet nemen voor het zover is, bereid dan een stil kamertje in je huis voor waar de kat kan verblijven.
    • Straatkatten zouden ergens moeten verblijven waar het stil is, zodat de kat zich op zijn gemak kan voelen, en kan kalmeren. Kelders, gastslaapkamers, en andere kamers waar je de temperatuur kunt regelen en die je donker kunt houden helpen de kat zich kalmeren, en zorgen ervoor dat hij zich veilig kan voelen.
    • Als je de kat binnen twaalf uur naar de dierenarts gaat brengen, maak je dan geen zorgen over de voeding. De kat zal zich prima redden, en het is een stuk veiliger om de kooi dicht te laten—je wilt de kat niet opnieuw op de hielen gaan zitten. Geef je kat wat vers drinkwater, en laat hem in de kattenval zitten.
  5. Wat je ook van plan bent om met de kat te gaan doen, dit zou je eerste stap moeten zijn. [3]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Een straatkat vangen

PDF download Pdf downloaden
  1. Leg een paar dagen achter elkaar voeder of snoepjes neer, zodat de kat terug zal komen. Je wilt er eerst voor zorgen dat de kat een reden heeft om terug te keren, en vervolgens een reden heeft om het voer uit de val te pakken.
    • Nadat je de afspraak bij de dierenarts gemaakt hebt kun je een dag of twee stoppen het voedsel neer te leggen. Zo kun je de val klaarzetten, en ervoor zorgen dat hij die zal betreden om het voedsel te pakken. [4]
    • Gebruik droog kattenvoer, of blikvoer. Als je niets om handen hebt kun je een kleine beetje tonijn, of een andere ingeblikte vis neerleggen. Dit kun je doen als je geen zin hebt om kattenvoer te kopen. [5]
    • Geef de katten geen melk. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt hebben katten veel moeite om zuivelproducten te verwerken. Je kunt dus een flinke rotzooi veroorzaken als je de kat melk geeft. Geef de straatkat alleen vast kattenvoer.
  2. Gebruik dezelfde kattenvoeding of snoepjes die je gebruikt hem om de kat mee te voeden. Leg wat papier neer zodat de kat niet over de tralies hoeft te lopen, en leg het eten aan de achterkant van de val zodat de kat er helemaal in moet lopen—zo wordt de veer geactiveerd.
    • Elke val zal iets anders werken, maar ze zijn allemaal vrij simpel. Over het algemeen hoef je alleen het deurtje open te doen, en vast te zetten. Als het deurtje sluit zal de kat gevangen zijn.
    • Bedek de val met een handdoek of een kleed, zonder de ingang te verhullen. Zo lijkt de val minder verdacht.
    • Doe de voeding niet in een kommetje of bakje. Als de kat gevangen is kan hij gaan lopen rommelen, en zichzelf schade aanbrengen als er spullen in de kooi liggen.
  3. Kattenvallen zijn zeer veilig, maar je wilt de kat niet voor langere tijd onbewaakt buiten laten zitten. Daarom is het belangrijk om de val regelmatig te controleren, en te kijken of de kat reeds gevangen is. Zo ja, neem hem dan mee in huis, of breng hem gelijk naar de dierenarts.
  4. Als de kat gevangen is, bedek de val dan met een kleed en zet de val in de kamer die je voorbereid hebt. De kat zal kalmer zijn als je de val in het donker wegzet. Dim de lichten dus, en bedek de kooi met een kleed of deken.
    • Laat de kat in de val zitten. Laat de kat nog niet vrij, en probeer hem ook niet in een bench te doen. Doe je dat wel, dan zul je het proces helemaal opnieuw moeten doen. Als de kat eenmaal gevangen en bewogen is, dan zal hij zich sowieso het liefst in een klein hoekje nestelen—en daar is de val perfect voor. De kat zal zich prima redden.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Een nieuw thuis vinden voor de straatkat

PDF download Pdf downloaden
  1. Maak een afspraak bij de dierenarts als je dat nog niet gedaan hebt. Hier kun je de kat laten steriliseren/castreren.
  2. Als je voor de kat gezorgd hebt, dan kun je hem terug brengen naar waar hij vandaan komt, of elders uitzetten. Deze aanpak wordt aangeraden door het ASPCA. Als de kat het prima leek te rooien bij jou in de buurt, dan kun je hem gewoon daar uitzetten en zo nu en dan voedsel neerleggen.
    • Als je niet wilt dat de kat nog langs komt, zet hem dan ergens anders uit. Vraag de dierenarts naar een mogelijke oplossing, of ga op zoek naar een andere oplossing.
  3. Als je in de stad woont, dan kan het onverantwoordelijk zijn om de kat uit te zetten. Kattenopvangcentra en asielen zijn vaak een veel betere optie. Zij zullen alles in het werk stellen om een geschikt huisje te vinden voor de kat.
    • Wilde katten worden bijna nooit geadopteerd uit asielen, omdat ze een hoog euthanasiepercentage hebben van meer dan 90%. Als de kat niet geadopteerd kan worden, is het beter om hem los te laten in het gebied waar hij gevangen is.
    • Veel opvangcentra zullen de kosten van de dierenarts voor hun rekening nemen. Bewaar je bonnetjes dus.
    • Als dat mogelijk is kun je aanbieden om voor de kat te zorgen tot er een geschikt thuis voor hem gevonden is. Sommige instellingen hebben meer katten dan pleeggezinnen. Vat het niet persoonlijk op als ze de kat liever bij iemand plekken die meer ervaring met katten heeft.
  4. Als je zeker weet dat de kat geen baasje heeft, en je je er niet lekker bij voelt om de kat ergens anders onder te brengen, probeer dan om zelf een geschikt thuis voor hem te vinden. Je kunt adverteren, rondvragen, en proberen om een geschikte kandidaat te vinden.
    • Vraag je vrienden en familie of zij iemand weten die voor de kat wil zorgen. Vraag het eerst je beste vrienden en kennissen. Op die manier zal de kat zeker een goed huisje vinden, en kun je zelfs zo u en dan op bezoek bij hem.
    • Adverteer de kat in de buurt. Zorg ervoor dat het profiel op eerlijkheid gebaseerd is. Je kunt ook online een advertentie plaatsen, of in de plaatselijke kranten.
  5. Sommige straatkatten worden geweldige huisdieren als ze gewend raken aan een mensenhuis. Denk goed na of jij over de tijd en het geld beschikt om voor een huisdier te zorgen. Zorg er ook voor dat je de kat in een goede omgeving op kunt voeden. Als je van plan bent om het dier te houden, zorg er dan voor dat de bij de dierenarts goed onderzocht wordt, en dat het een veilig dier is.
    Advertentie

Tips

  • Draag stevige kleding, voor het geval de kat je probeert te krabben.
  • Doe onderzoek naar elke instelling voor je je kat ergens naartoe gaat brengen.
  • Sommige dierenopvangcentra en dierenorganisaties zullen je gratis een val uitlenen.
  • Katten kunnen nogal kieskeurig zijn als het op mensen aankomt. Als de kat niet warm of koud wordt van jou, vraag dan of een vriend van je het wil proberen.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Straatkatten kunnen ziektes met zich meedragen, zoals het feline leukemievirus. Was je handen en kleding dus grondig voordat je weer met je eigen huisdieren in aanraking komt. Houd de straatkat uit de buurt van je eigen huisdieren en hun spulletjes, tot je de straatkat naar de dierenarts hebt kunnen brengen.
  • Pas op als je katjes van hun moeder weghaalt. Katjes zouden minstens vier tot zes weken bij hun moeder moeten blijven. Als je een borstvoeding gevende moeder moeder vangt, dan kunnen de katjes sterven als ze alleen achtergelaten worden.
  • Dierenbeten kunnen ernstige gevolgen hebben! Als je gebeten wordt, laat je dan checken. Houd de kat in quarantaine. Je wilt niet dat hij rabiës of andere ziektes overdraagt aan andren.
  • Het is prima om katjes op te pakken aan hun nekvel. Als je een volwassen kat daar echter pakt, dan kan hij stikken.
  • Geef een kat met een baasje nooit te eten, tenzij je daar toestemming voor hebt. De kat kan een aandoening hebben zoals diabetes. Ook kan de kat eraan gewend raken om buiten gevoed te worden, en daarom zijn baasje verlaten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 29.186 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie