Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een stressfractuur is een incomplete botbreuk, oftewel een scheur in het bot. Ook al is het scheurtje slechts zo breed zijn als een haar, het kan veel pijn veroorzaken, helemaal wanneer het zich bevindt in een bot waar gewicht op komt te staan, zoals de botten in de voet. Stressfracturen doen zich voornamelijk voor in de voet, en treffen vaak hardlopers, voetballers en dansers. Stressfracturen kunnen zeer ernstig worden als ze niet behandeld worden. Het is niet moeilijk om een stressfractuur in de voet te behandelen, maar het neemt wel flink wat tijd in beslag.
Stappen
-
Herken de symptomen van een stressfractuur in je voet. Normaal beginnen ze als een lichte pijn aan de voorkant van de voet. De meeste stressfracturen van de voet beginnen daar waar de meeste kracht en druk uitgeoefend wordt. Vaak is deze pijn slechts zeer mild en doet die zich pas voor bij langdurige periodes van inspanning, zoals fitness, hardlopen of sporten. De pijn trekt doorgaans weer weg zodra je met de activiteit stopt. Om die reden slaan mensen de klachten vaak in de wind, en houden ze geen rekening met een eventuele stressfractuur.
-
Stop met sporten, rennen of wat je ook aan het doen was bij de aanvang van de pijn. Als de pijn wegtrekt, is het vermoedelijk een stressfractuur. Als je verder gaat met sporten en de pijn terug komt, dan is de kans dat je een stressfractuur hebt vrij groot.
-
Haal het gewicht van je voet. Ga zitten en houd je voeten omhoog. Gebruik een ijszak voor de zwelling, maar niet langer dan twintig minuten achter elkaar. Herhaal indien nodig drie-, viermaal daags.
-
Neem een paracetamolletje. Laat producten die naproxen en ibuprofen bevatten links liggen, daar zij het herstelproces van botblessures mogelijk vertragen.
-
Breng een bezoek aan de huisarts. Plan een afspraak bij de dokter als de pijn en zwelling weggetrokken zijn. Waarschijnlijk zal de dokter röntgenfoto’s van je voet willen maken om jouw diagnose te bevestigen. Waarschijnlijk zul je, afhankelijk van jouw voorkeur, krukken of een orthese meekrijgen—maak daar gebruik van.
-
Neem wat rust. Volg het doktersadvies over het dragen van de orthese of het gebruik van de krukken op. Voor goed herstel is het ontzettend belangrijk om het gewicht en de druk van de geblesseerde voet te houden. Houd je voeten zo veel mogelijk omhoog en probeer voldoende slaap te pakken. Het meeste herstel vindt tijdens de slaap plaats, omdat er dan meer energie voor beschikbaar is—de andere lichaamsfuncties worden tijdens de slaap immers minder/niet benut.
-
Bereid jezelf voor op zes tot twaalf weken verveling door een gebrek aan beweging. Het herstel van een voetstressfractuur is niet een snel proces. Het is een van de langere herstelperiodes, omdat we onze voeten op een gegeven moment wel moeten gebruiken. Hoe langer je het gewicht van je voeten af kan houden om ze te laten herstellen, hoe sneller het herstel zal verlopen. Ga zeker niet hardlopen, voetballen of sporten voordat de fractuur volledig hersteld is.
-
Keer rustig weer terug naar je normale routine, zelfs als je voet alweer beter voelt. Je zult ook een nieuwe afspraak met je dokter in moeten plannen. Het kan zijn dat hij/zij opnieuw een röntgenfoto van je voet wil maken om te kunnen bevestigen dat die inderdaad volledig genezen is. Zelfs als dat het geval is, zou je echt rustig aan weer moeten terugkeren naar je normale programma—je wilt je voet immers niet opnieuw blesseren.
-
Inspanning waarbij het gewicht op de voet beperkt blijft, zoals zwemmen of fietsen op een hometrainer, is aanvaardbaar. Je kunt er ook voor kiezen om aan de spieren in je bovenlichaam te werken totdat de stressfractuur in je voet genezen is.Advertentie
-
Kom er achter of je extra gevoelig bent voor stressfracturen. Als jij een sportman/-vrouw, danser of militair bent, dan loop je een verhoogd risico op het oplopen van een stressfractuur. [1] X Bron
- Let ook goed op als je in het verleden al eens een stressfractuur gehad hebt. Dit is belangrijk omdat stressfracturen vaak terugkeren. Ongeveer 60% van de mensen met een stressfractuur hebben daar eerder ook als een last van gehad. [2] X Bron
-
Wees voorzichtig met sporten. Stressfracturen doen zich vaak voor bij mensen die intensief trainen. Artsen raden daarom aan om de intensiteit van je training nooit met meer dan 10% per week te verhogen. [3] X Bron
- Doe een goede warming-up en voldoende rek- en strekoefeningen voor je gaat sporten.
- Neem regelmatig pauze om je lichaam en botten rust te geven. Stop gelijk als je, op welk moment van de training dan ook, ongemak of pijn begint te voelen.
- Het gebruik van goede fitnessapparatuur kan je helpen stressfracturen te voorkomen. Stressfracturen kunnen veroorzaakt worden wanneer de apparatuur je een onjuiste techniek dwingt aan te nemen.
-
Begrijp andere mogelijk slopende factoren. De kans op een stressfractuur kan vergroot worden door de zogeheten ‘high-impact’ sporten (zoals voetbal, hardlopen, basketbal, karate), versleten schoenen en/of onvoldoende ondersteuning van de voetboog. [3] X BronAdvertentie
Waarschuwingen
- Omdat de breuk zeer klein is, zal hij op standaard röntgenfoto’s pas vier tot zes weken na het oplopen van de blessure te zien zijn. Een huisarts zal de diagnose vaak niet kunnen stellen omdat de röntgenfoto geen uitsluitsel geeft. Het is daarom het best om een bezoek te brengen aan een podoloog/chiropodist/voetspecialist. Hij zal beter in staat zijn de diagnose te stellen op basis van de symptomen, en dan vooral op basis van zwelling in de voet.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.webmd.com/fitness-exercise/video/stress-fractures
- ↑ http://www.webmd.com/fitness-exercise/stress-fractures-the-basics
- ↑ 3,0 3,1 http://www.webmd.com/a-to-z-guides/stress-fractures-prevention
- http://emedicine.medscape.com/article/309106-treatment
- http://www.livestrong.com/stress-fracture
- http://orthoinfo.aaos.org/topic.cfm?topic=A00379
Over dit artikel
Deze pagina is 49.062 keer bekeken.
Advertentie