PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Teckels (ook wel bekend als worsthonden) staan bekend om hun lange lichaam, korte poten en flaporen. Hoewel deze schattige honden goede metgezellen zijn, zorgen hun ongewone proporties ervoor dat ze ook delicaat zijn; met name hun lange ruggenwervels zijn bijzonder gevoelig. Dit betekent dat je extra aandacht moet besteden aan de rug van de hond als je hem oppakt, vasthoudt en neerzet. [1]

Methode 1
Methode 1 van 2:

Een teckel veilig vasthouden

PDF download Pdf downloaden
  1. Het oppakken van een teckel moet anders gedaan worden dan bij andere rassen, maar het is niet bijzonder moeilijk als je eenmaal weet hoe het moet. Begin door één hand onder het bovenlichaam van de hond te plaatsen, om zijn borst en ribbenkast te ondersteunen. Til hem nu nog niet op.
    • Spreid je vingers zodat je zoveel mogelijk van het bovenlichaam van de hond ondersteunt. Hoe breder het gebied waarover het gewicht wordt verspreid, des te minder druk er op de ruggengraat zal staan.
  2. Schuif je vrije handig voorzichtig onder de romp van de hond, direct achter of net voor de achterpoten van hond, om zijn onderlichaam te ondersteunen. Bereid je voor om hem op te tillen.
    • Ook hier is het het beste om je vingers te spreiden om een zo breed mogelijk steunoppervlak te bieden.
  3. Til de hond nu op. Probeer er tijdens het optillen voor te zorgen dat het onderlichaam niet gaat hangen of te ver onder het bovenlichaam komt. Een beetje buigen is niet erg, maar je moet de rug van de hond zo recht mogelijk houden om te voorkomen dat er druk op komt te staan.
  4. Zorg er terwijl je met je teckel rondloopt of met hem speelt voor dat zijn onderrug altijd goed ondersteund is. Teckels zijn niet zoals andere honden; het laten hangen van hun onderlichaam is erg oncomfortabel voor ze en kan na verloop van tijd pijnlijke rugproblemen (zoals verschoven of gebroken wervels) veroorzaken.
    • Gelukkig wordt het juist optillen met wat oefening na een tijdje vanzelfsprekend. Uiteindelijk zal het verkeerd aanvoelen als je de teckel op de verkeerde manier optilt.
  5. Zolang de rug van de teckel goed ondersteund is en het lichaam enigszins recht is, maakt het niet veel uit hoe je hem vast hebt. Als je de hond voor het gemak in één arm wilt kunnen vasthouden, probeer hem dan na het correct optillen volgens de bovenstaande methode, in deze positie te brengen:
    • Verschuif het gewicht van de hond voorzichtig zodat het op de voorarm van de arm die onder de romp zat terecht komt. Gebruik je volledige voorarm om het gewicht te ondersteunen.
    • Trek de hond tegen je lichaam aan voor extra steun en comfort. Dit zou moeten voelen zoals het vasthouden van een baby of een American Football.
    • Gebruik je vrije arm indien nodig, om de hond goed te kunnen balanceren en te voorkomen dat hij zich los wriemelt.
  6. Als je ervaring hebt met andere hondenrassen, ben je misschien gewend om ze met een zetje op de grond te zetten als je ze niet meer hoeft vast te houden. Bij teckels moet je de hond eerst helemaal naar beneden brengen voordat je hem loslaat. Houd de rug de hele tijd goed ondersteund terwijl je hem omlaag brengt.
    • Het is het beste als zijn pootjes de grond raken voordat je hem loslaat. Zoals je hieronder zult lezen, is zelfs een vrije val van enkele centimeters al genoeg om druk uit te oefenen op de rug en gewrichten van teckels.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Weten wat je moet vermijden

PDF download Pdf downloaden
  1. Veel mensen zijn eraan gewend op honden op te pakken alsof het menselijke baby's zijn, door de handen onder de oksels van de hond te plaatsen. Dit is echter niet veilig bij teckels. Het zet onnatuurlijk veel druk op de rug van de hond, hun ruggengraat is niet gevormd om het lange lichaam te ondersteunen zonder aanvullende steun. [2]
    • Over het algemeen moet je elke greep die slechts één deel van het lichaam van de teckel ondersteunt. Dit geldt ook als de hond uit zichzelf al op 2 pootjes staat, bijvoorbeeld als hij op zijn achterpoten gaat staan om over de bank heen te kijken. In dit geval moet je omlaag leunen zodat je zijn romp ook kan ondersteunen wanneer je hem oppakt.
  2. Zoals hierboven staat vermeld, moeten de honden voorzichtig worden neergezet en mogen ze vanaf geen enkele hoogte vallen. De poten van een teckel zijn zeer kort in vergelijking met die van andere hondenrassen. Dit betekent dat ze niet zover kunnen buigen om de schok van neerkomen op te vangen, waardoor de meeste druk van het neerkomen op de pootgewrichten en de rug terecht komt. Het wegnemen van de val, elimineert het gevaar.
    • Vertrouw hier niet op de lichaamstaal van je hond. Teckels weten niet dat hun skelet een val niet kan ondersteunen, waardoor ze er misschien helemaal geen probleem mee hebben om uit je handen te springen. Ook als dit ze geen directe pijn bezorgt, kan dit op de lange termijn zorgen voor erg pijnlijke problemen.
  3. De lange, dunne ruggengraten van teckels zijn bijzonder vatbaar voor verwonding, dat is waarom het zo belangrijk is om hun lichaam recht te houden wanneer je ze oppakt. Vermijd activiteiten die de rug buigen of draaien, omdat dat de druk op het lichaam verhoogt en kan bij bijdragen aan aandoeningen als verschoven wervels.
    • Je zou dit bijvoorbeeld per ongeluk kunnen doen door de teckel plotseling op te pakken wanneer hij het niet verwacht. Als je je hond laat schrikken, kan zich uit je handen draaien of wriemelen, waardoor er een onnatuurlijk buiging in de ruggengraat komt terwijl hij hangt. Zorg ervoor dat je hond kalm is en ervan op de hoogte is dat je hem wilt oppakken.
  4. Teckels zijn, net als alle honden, goed in staat om je te laten weten wanneer ze pijn hebben. Als je hond er ongemakkelijk uitziet of klinkt alsof hij ongemak ervaart, dan is dat waarschijnlijk ook zo. Zet hem terug op de grond en evalueer de manier waarop je hem vasthoudt voordat je hem opnieuw probeert vast te pakken.
    • Sommige tekenen van pijn bij honden zijn duidelijk, zoals piepen en dergelijke. Anderen zijn echter wat subtieler. Hier volgen enkele non-verbale tekenen dat je hond ongemakkelijk is: [3]
    • Trillen (zonder andere verklaring, zoals kou)
    • Proberen weg te rennen
    • Ongewoon veel affectie of agressie
    • Het dichtklemmen van de bek (in plaats van een natuurlijke, vrolijke houding te hebben)
  5. Niets is meer frustrerend dan wanneer je moeite steekt in het leren hoe je een teckel juist moet vasthouden, om vervolgens te zien hoe goed bedoelende familieleden je teckel als een normale hond behandelen. Om problemen te voorkomen, moet je bezoekers leren hoe je een teckel juist vasthoudt voordat je ze met hem laat spelen.
    • Dit is bijzonder belangrijk voor kinderen, die soms per ongeluk te ruw zijn met honden. Het is een goed idee om kinderen in de gaten te houden wanneer ze interactie hebben met je teckel, totdat je er vertrouwen in hebt dat ze weten hoe ze veilig moeten spelen.
    Advertentie

Tips

  • Overweeg om te investeren in een helling of hondentrap, om je teckel te helpen om hogere plekken te bereiken en weer omlaag te komen. Als je hond bijvoorbeeld in een bed slaapt dat verhoogd is, zorgt een helling ervoor dat hij uit zijn bed kan zonder zijn gewrichten te verwonden bij het omlaag springen. Soms is een eenvoudige houten plank al voldoende, maar opties uit de winkels zijn doorgaans niet duurder dan ongeveer 20 euro. [4]
  • Zorg ervoor dat je het welzijn van de ruggengraat van je hond serieus neemt. Op de lange termijn kan het verkeerd optillen van een teckel leiden tot verwonding van de ruggengraat, zenuwschade en zelfs verlamming, afhankelijk van de ernst van de verwonding. Hoewel veel van deze problemen opgelost kunnen worden met medische zorg, is het voor teckels en hun eigenaren altijd beter als deze problemen zich helemaal niet voordoen. [5]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 24.937 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie