PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een tekstschema maken van een hoofdstuk kan een zeer nuttig hulpmiddel zijn. Het kan je helpen bij het organiseren van materiaal op een manier die gemakkelijk is om te begrijpen. Een tekstschema kan ook erg handig zijn bij het vinden van de belangrijkste punten van het hoofdstuk. Een dergelijk overzicht kan je helpen bij het studeren. Soms kan een leraar vragen om een tekstschema te maken, dat vervolgens meetelt voor je gemiddelde cijfer. Of het tekstschema nu bedoeld is voor persoonlijk gebruik of als opdracht, in beide gevallen dien je een aantal stappen te nemen om het geordend en nuttig te maken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je tekstschema schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Een tekstschema is een handige manier om je te helpen bij het samenvatten van je gegevens. Je eerste stap bij het bestuderen is het doornemen van het hoofdstuk. Doornemen betekent in dit geval snel en enigszins oppervlakkig lezen. [1]
    • Richt je op kernbegrippen. In veel leerboeken staan deze belangrijke woorden vet gedrukt, zodat je ze snel kunt vinden.
    • Probeer niet alles te lezen. Blader bij het eerste lezen door de informatie om een gevoel te krijgen waar het hoofdstuk over gaat.
    • Lees nu het hoofdstuk vluchtig door, vooral de inleiding en conclusie. Lees ook de eerste twee zinnen van elke alinea. Je probeert erachter te komen wat de belangrijkste punten van het hoofdstuk zijn.
  2. Als je eenmaal het basisconcept van het hoofdstuk begrijpt, is het tijd om je tekstschema op te zetten. De meeste tekstschema's worden ingedeeld middels een combinatie van cijfers en letters. Doorgaans worden de belangrijkste punten aangeduid met Romeinse cijfers en de onderliggende punten met letters. [2]
    • Bijvoorbeeld, als je een tekstschema maakt van een hoofdstuk over de Amerikaanse Burgeroorlog, zet dan eerst de belangrijkste punten op volgorde.
    • Bijvoorbeeld: I. De oorsprong van het conflict II. Belangrijke veldslagen III. Impact op het Noorden IV. Impact op het Zuiden V. Wederopbouw.
    • Zodra je de hoofdpunten hebt verzameld, kun je onderliggende punten toevoegen. Voor punt 'I. De oorsprong van het Conflict', zou je 'A. Slavernij B. Staatsrecht' kunnen toevoegen.
    • Zorg ervoor dat de punten van het tekstschema gebaseerd zijn op de belangrijkste punten van het hoofdstuk. Je zou kunnen overwegen om de onderverdelingen van het tekstschema te gebruiken als de belangrijkste punten.
  3. Je tekstschema zal aanvullende onderdelen bevatten. Nadat je een indeling hebt gemaakt, kun je aan de inleiding gaan werken. De invoering voor je tekstschema moet één alinea lang zijn. [3]
    • Het belangrijkste om in je inleiding op te nemen is de stelling. De stelling is het argument, ofwel het belangrijkste punt van het hoofdstuk.
    • Bijvoorbeeld de stelling in het hoofdstuk over de burgeroorlog zou kunnen zijn, 'De burgeroorlog werd gewonnen door het Noorden vanwege meer materiële middelen (zoals metalen), en een grotere bevolkingsdichtheid.'
    • Herschrijf de stelling in je eigen woorden en neem dit op in je inleiding. Je inleiding moet ook een beknopt tekstschema geven van de belangrijke punten in het hoofdstuk.
    • De inleiding staat aan het begin van het tekstschema. Zodra dat klaar is kun je de cijfers en nummers met je belangrijkste punten invullen.
  4. Een effectief tekstschema is beknopt. Je hoeft niet het hele hoofdstuk te herschrijven. Het is echter de bedoelding om genoeg informatie toe te voegen aan elk van je punten om jezelf een duidelijk idee te geven van wat je probeert te begrijpen. [4]
    • Een annotatie is een opmerking of verklaring. Plaats een annotatie bij elk van je onderliggende punten.
    • Bijvoorbeeld, je kunt iets annoteren als: 'I. De oorsprong van het conflict, A. Slavernij', door iets te vermelden als, 'Het Zuiden was tegen hervorming van de maatschappij zonder 4 miljoen slaven. Dit was ook een ideologische oorzaak van de oorlog.'
    • De aantekeningen moeten voldoende gegevens opleveren om nuttig te zijn, maar niet genoeg om je overweldigen wanneer je het tekstschema wilt doornemen. 2-3 zinnen is ongeveer de juiste lengte.
  5. Het is een goed idee om een vrij duidelijk beeld te hebben van hoe je tekstschema eruit moet gaan zien. Je moet echter ook openstaan voor het aanbrengen van wijzigingen. Blijf flexibel terwijl je aan je tekstschema werkt, zodat je vorm het best past bij je behoeften.
    • Laat ruimte over om punten toe te voegen. Misschien heb je oorspronkelijk gepland om slechts vijf van de belangrijkste punten aan te geven, maar ben je erachter gekomen dat er eigenlijk zes onderwerpen zijn die je moet behandelen.
    • Ga je gang en voeg een extra punt toe. Zorg er wel voor dat wat je toevoegt echt een belangrijk punt is. Als het net zo goed een onderliggend punt kan zijn, dan kun je dat er waarschijnlijk het best van maken.
    • Je kunt ook materiaal verwijderen. Misschien is je eerste indruk dat onderzeese oorlogsvoering een belangrijke factor was in het resultaat van de Amerikaanse Burgeroorlog. Als je later van gedachten verandert, kun je dat punt verwijderen.
  6. Soms kan je leraar een tekstschema toewijzen als opdracht die meetelt voor je eindcijfer. Het is een handige manier om nieuwe vaardigheden te leren. Het tekstschema kan je leraar ook duidelijk maken of je je op de juiste concepten richt. [5]
    • Voldoen aan alle vereisten. Als je leraar om een tekstschema vraagt in 8 punten, dan hoort je tekstschema ook 8 punten te hebben.
    • Vraag om verduidelijking. Als je vragen hebt over hoe je het tekstschema moet indelen, vraag dan aan de leraar om enkele specifieke richtlijnen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Efficiënter lezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Tekstschema's zijn een geweldige manier om leerstof te leren en onthouden. Je kunt er ook je leesvaardigheden mee verbeteren, zodat je een meer efficiënte leerling kunt worden. Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om sneller te lezen en tegelijkertijd meer informatie op te nemen. [6]
    • Om efficiënt te lezen kun je je beter niet concentreren op elk woord in een hoofdstuk. In plaats daarvan neem je het hoofdstuk vluchtig door, om snel een helder beeld te krijgen van de stof.
    • Scannen of vluchtig doornemen betekent niet dat je op een slordige manier leest. Het betekent gewoon dat je leest om specifieke informatie te vinden.
    • Denk tijdens het scannen van de tekst na over je doelstellingen bij het lezen. Bijvoorbeeld, als je op zoek bent naar informatie over de oorzaken van de Amerikaanse burgeroorlog, verzand dan niet in een paragraaf over de afstand die een geweer kon schieten.
    • Door efficiënter te lezen kun je erachter komen welk materiaal in het tekstschema hoort. Hoe doeltreffender je het materiaal leest, hoe makkelijker het zal zijn om een tekstschema te maken van het hoofdstuk.
  2. De inleiding en conclusie zijn vaak de belangrijkste onderdelen van een hoofdstuk, boek of artikel. In de inleiding zal de auteur meestal de stelling en andere belangrijke punten behandelen, en andere belangrijke punten aanhalen. De conclusie hoort de punten te herhalen die het belangrijkst zijn. [7]
    • Lees eerst het hoofdstuk en de conclusie. Dit zal helpen bij het onderscheiden van de belangrijkste punten, en je kunt er op die manier achter komen waar je je op moet concentreren bij het lezen van de rest van de tekst.
    • Zoekt wegwijzers. Auteurs zullen je vaak helpen door duidelijk aan te geven wat het belangrijkst is.
    • Bijvoorbeeld een zin die begint met, 'Ik zal hier onderbouwen...' is een goede indicatie dat de stelling gaat volgen. Je moet ook kennis nemen van alinea's die beginnen met zinnen zoals, 'Het is belangrijk om te begrijpen...' of 'Een van de kernpunten is...'
  3. Laat je ogen niet alleen maar over de woorden glijden zonder echt gericht te zijn. Lezen is een activiteit waarbij het vereist is dat je de inhoud in je opneemt. Probeer met behulp van de SQ3R-methode efficiënter te lezen. [8]
    • 'S' staat voor 'survey'. Scan de leerstof, en besteed zorgvuldig aandacht aan de inleiding, conclusie en ondertitels.
    • 'Q' staat voor 'question'. Noteer eventuele vragen die je hebt over het materiaal dat je hebt bekeken.
    • De 3 'R's' verwijzen naar 'read', 'recite' en 'review'. Lees elke sectie om je vragen te beantwoorden.
    • Lees je antwoorden hardop. Verbalisering kan je helpen bij het onthouden van het materiaal. Neem vervolgens je aantekeningen door.
  4. Maak tijdens het lezen aantekeningen. Maak er een gewoonte van om gebruik te maken van een tekstschema als methode voor het maken van aantekeningen. Als je je aantekeningen kunt opmaken, zal je er veel meer aan hebben. [9]
    • Probeer niet alles op te schrijven wat dat je leest. Focus op het noteren van de belangrijkste punten en vragen die je hebt.
    • Maak het raamwerk van het tekstschema voor je het hoofdstuk grondig doorneemt. Vul daarna de cijfers en letters in terwijl je leest.
    • Probeer niet te veel tekst te markeren. Veel studenten vinden markeren zeer nuttig. Zorg er dan wel voor dat je ook leest en probeert te onthouden, en niet alleen passages markeert.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De beste studiemethoden gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Een tekstschema kan een van de meest nuttige hulpmiddelen zijn bij het studeren voor een examen of het schrijven van een paper. In combinatie met andere methoden kan een tekstschema nog effectiever zijn. Een studieschema is nog een andere manier om jezelf te helpen slagen. [10]
    • Neem meerdere malen per week je aantekeningen door. Het is beter om in kleine stappen te studeren dan dat je probeert om uren achter elkaar te 'stampen'.
    • Reserveer hier ongeveer elke dag 10-15 minuten per dag voor. Gebruik deze tijd om tekstschema's en eventuele andere notities door te nemen.
    • Bekijk je aantekeningen na de les. Je zal de lesstof het best onthouden als je het binnen 24 uur na het maken van aantekeningen of het tekstschema nogmaals doorneemt.
  2. Studeren kan moeilijk zijn en soms ook saai. Probeer manieren te vinden om je studiesessies aan te passen aan je persoonlijkheid. Bijvoorbeeld, als je dol bent op het buitenleven, kijk dan of je buiten kunt gaan studeren. [11]
    • Misschien ben je een zeer sociale persoon. Vraag enkele klasgenoten om samen een studiegroep te vormen.
    • Zoek naar methoden die nuttig voor je kunnen zijn. Bijvoorbeeld, misschien leer je het best door flashcards te maken bij het tekstschema van je hoofdstuk.
  3. Het is belangrijk aandacht te besteden aan je omgeving wanneer je studeert. Zoek een kamer waar er niet te veel lawaai is. Kijk geen televisie terwijl je het tekstschema doorneemt. [12]
    • Zorg ervoor dat de kamer een aangename temperatuur heeft. Je zult eerder wegdromen als je het te warm of te koud hebt.
    • Neem een licht tussendoortje voorafgaand aan het studeren. Een banaan of wat noten geeft je energie en helpt bij de concentratie.
    Advertentie

Tips

  • Maak iets dat eenvoudig is niet nodeloos ingewikkeld.
  • Geef jezelf genoeg tijd om het tekstschema te maken. Haast je niet.
  • Zoek een type tekstschema dat bij je past.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.073 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie