Of je nu gewoon graag eens een balletje slaat of ervan droomt om tenniskampioen te worden, je tennisracket zal een groot verschil maken voor je spel. Alle tennisrackets zijn anders gemaakt, en ze hebben allemaal hun voordelen en nadelen. Als je erover denkt om vaak tennis te gaan spelen, om het even op welk niveau, dan is het juiste racket een investering die een onderzoekje waard is.
Stappen
-
Meet je hand op voor de juiste gripmaat. Grips voor volwassenen gaan van 0 tot 5. Om jouw gripmaat te bepalen meet je vanaf de middellijn in je palm naar de top van je middelvinger -- deze lengte in mm komt overeen met de omtrek van het tennisracket. [1] X Bron
- Een andere goede vuistregel is om de racket in je dominante hand te houden, zoals je hem houdt als je gaat spelen. Schuif de wijsvinger van de andere hand tussen de toppen van je vingers en de basis van je palm op het racket. Als er niet genoeg ruimte is voor je wijsvinger, dan is de racketgrip te klein.
- Als er veel extra ruimte is, dan is de racketgrip te groot.
- Als je tussen twee maten in zit, kies dan de kleinere omdat je altijd de omtrek kunt vergroten door een gripvergroter aan te brengen (een dun omhulsel van kunststof). [2] X Bron
-
Kies een normaal racket van 68,5 cm lengte, tenzij je de toegevoegde kracht wilt van een longbody tennisracket. De traditionele lengte van een racket is tussen de 68 en 69 cm, maar je kunt ook langere, zogenaamde longbody rackets vinden. Hoe langer het racket is, hoe meer hefboomwerking er is bij een zwaai, en daardoor meer kracht bij een slag.
- De keerzijde is echter dat langere rackets een beetje minder manoeuvreerbaar zijn en moeilijk te richten.
- Beginners moeten beginnen met een normaal racket van 68,5 cm.
-
Ken de drie belangrijkste stijlen in tennisrackets. Afhankelijk van je behoeftes, vaardigheidsniveau en speelstijl zul je een bepaald racket nodig hebben om je volle potentie te halen. De drie meest voorkomende stijlen zijn:
- Kracht/spel verbeterende rackets: Gekarakteriseerd door een groot blad, langere steel en licht gewicht, zijn deze vooral voor beginners en gemiddelde spelers, of iedereen die meer kracht in de slag wil.
- Allround rackets: Deze goed gebalanceerde racket is ontworpen voor alle vaardigheidsniveaus en bieden een goede balans tussen kracht, controle en hanteerbaarheid.
- Control/spelers rackets: Deze rackets hebben kleine bladen, ontworpen voor een maximale controle en een professioneel ontwerp. De speler voegt zijn eigen kracht toe aan de slag. Ze kunnen lang of kort zijn, en zijn gewoonlijk zwaarder dan andere rackets. [3] X Bron
-
Koop als je een beginner bent een groot racket met een hoog balanspunt. Als je begint met tennissen, dan wil je een vergevensgezind racket dat ruimte geeft voor veel kracht zonder te veel te zwaaien. Kies een grip die bij je past en richt je op een racket met de volgende specificaties:
- Bladformaat: 678 – 742 cm².
- Lengte: 68,5 cm
- Gewicht: Lichtgewicht, 240 -279 gram
- Balans: Topbalans, 35 tot 37 cm. [4] X Bron
-
Als je groot of atletisch bent of al een krachtige slag hebt, kies dan een minder krachtig racket. Zelfs sommige beginners vinden de grote rackets met topbalans te veel, vooral als ze van nature al atletisch en krachtig zijn. De beste manier om het aan te passen is door het formaat blad dat je aanschaft te verkleinen, waarbij je de andere specificaties onveranderd laat. Een licht racket met topbalans kan nog steeds aantrekkelijk zijn om redenen van controle wanneer je net begint. [5] X Bron
-
Ken de verschillen in racketmateriaal wanneer je er een aanschaft. De meeste rackets worden gemaakt van grafiet omdat dit lichtgewicht en krachtig is, waardoor het perfect is voor elke beginner. Andere rackets die geschikt zijn voor beginners worden gemaakt van aluminium of titanium , omdat deze een goede kracht en comfort bieden wanneer je slaat. Rackets van Born of Kevlar zijn de lichtste op de markt, maar ze zijn ook vrij stijf en daarom minder vergevingsgezind bij fouten.
- Beginners zouden zich moeten beperken tot aluminium of grafiet, maar de keuze van materiaal is ook minder belangrijk als het racket comfortabel aanvoelt in je handen en als het past bij je budget.
- Aluminium is het goedkoopste racket, en ze zijn gewoonlijk zwaar. Maar, ze zijn ook stevig en betrouwbaar.
- Boron, kevlar en koolstofvezel rackets zijn vaak veel duurder dan hun tegenhangers van grafiet. [6] X Bron
-
Test een paar rackets voor je er een koopt. Maak een paar slagbewegingen en serveer een paar keer in de winkel en voel hoe het racket aanvoelt in je hand. Probeer om een brede variatie aan rackets te testen wanneer je net begint te zoeken -- van lange en grote krachtrackets tot een aantal aan de kleinere kant. Vraag voor het beste resultaat aan een paar vrienden of je met hun rackets mag testen, de volgende keer dat je op de tennisbaan staat, en sla echt een paar ballen om te zien wat het beste bij jou past. Iedereen heeft een andere zwaai en stijl, en daarom zijn er ook zoveel verschillende soorten rackets op de markt.Advertentie
-
Weet dat een groter formaat blad ervoor zorgt dat er meer kracht naar de bal gaat. Hoe groter het blad is, hoe meer kracht je aan de bal geeft (als al het andere -- racketlengte, zwaai enz. -- hetzelfde blijft). Dit is een van de belangrijkste keuzes die je zult maken bij het kiezen van een racket, omdat meer kracht meestal leidt tot minder controle. Gebruik je over het algemeen te veel kracht op de bal, of wil je wat meer kracht hebben zonder je zwaai aan te passen? Kijk naar het bladformaat van je huidige racket en pas daarop aan.
- Extra grote en grote bladen zijn gewoonlijk 678 – 742 cm², maar ze kunnen tot wel 775 - 840 cm2 worden bij krachtrackets.
- Kleinere control rackets hebben gewoonlijk een bladformaat van 625 cm² of minder.
- Beginners kunnen zich het beste richten op iets dichter bij 645 cm2 of daarboven. [7] X Bron
TIP VAN EEN DESKUNDIGETennisprof en schrijverPeter Fryer is tennisschrijver en -coach in Derry, Noord-Ierland. Kort na het afronden van de universiteit behaalde hij zijn certificaat om professioneel tennisles te mogen geven. Hij is al meer dan 13 jaar tennisleraar. Peter begon zijn Love Tennis Blog in 2010 en schrijft voor de BBC en diverse nationale media.De grootte van het frame heeft ook invloed op je spel. Veel recreatieve spelers en beginnende spelers neigen naar rackets met een groter frame, en dat is prima. Je wilt jezelf de gelegenheid geven om de bal te raken. Het nadeel van deze rackets met een groter frame is dat ze niet zo wendbaar zijn als rackets met een kleiner frame, dus je hebt misschien niet zoveel controle.
-
Kies rackets met topbalans voor toegevoegde kracht en stabiliteit. Rackets met topbalans zijn het beste voor basisspel en beginners en worden gewoonlijk gevonden bij krachtrackets. Ze zijn een beetje zwaarder richting de top, en dit maakt ze iets minder manoeuvreerbaar. Gemiddelde en meer ervaren spelers kiezen gewoonlijk liever een racket met handle weight of allround balans.
- Als je veel bij het net speelt, probeer dan een handle weight racket vanwege zijn verhoogde manoeuvreerbaarheid.
- Als je niet zeker weet wat je moet hebben, of gevarieerd speelt, neem dan een allround balance racket, die zijn gewicht gelijkmatig verdeelt. [8] X Bron
-
Denk na over je snarenpatroon. Het racket zelf is niet het enige dat je spel beïnvloedt. De manier waarop de snaren gespannen zijn, ofwel in een open of gesloten ( compact ) spanning, zal je kracht, controle en spin beïnvloeden:
- Open bespanning biedt meer spin, wat betekent dat je de bal met stop spin harder kunt raken. Deze snaren zijn echter vatbaarder voor breuk.
- Gesloten/compacte bespanning biedt meer controle bij het richten van een slag, en is beter voor beginners. [9] X Bron
-
Gebruik flexibele rackets voor meer kracht maar minder controle. De flexibiliteit van een racket heeft een waarde van 0-100, waarbij 100 de stijfste beschikbare optie is. De meeste rackets vallen tussen 45-75 op de schaal:
- Lagere nummers geven meer controle en spin aan, minder kracht en een meer comfortabel gevoel.
- Hogere nummers geven meer kracht aan, maar ook meer vibratie in het racket. Sommige beginners hebben werkelijk het gevoel dat ze meer controle krijgen doordat het ontbreken van buiging ze een meer natuurlijk gevoel geeft. [10] X Bron
-
Controleer de breedte van de boom, de driehoek onder het blad, om het potentieel aan kracht in te schatten. Een grotere boombreedte betekent dat je meer kracht op het racket hebt. Dit klinkt logisch omdat voor grotere rackets bredere bomen nodig zijn, maar zelfs controlrackets hebben variabele boombreedtes die effect hebben op hoe hard je de bal kunt raken.
- Voor beginners is een goede beginbreedte tussen 23 en 27 mm. [11] X Bron
Advertentie
Tips
- Dempers kunnen gebruikt worden om vibratie te absorberen en schokken te verminderen naar de pols en elleboog.
- Je kunt je grip altijd groter maken, maar het is moeilijk om hem kleiner te maken. Kies voor een formaat dat kleiner is dan wat je denkt dat je nodig hebt, als je tussen twee maten in zit.
- Je kunt kiezen voor natuurlijke darmsnaren (in plaats van synthetisch) als je iets met meer vergevingsgezindheid nodig hebt voor de elleboog en schouder.
- Veel rackets worden gewaardeerd/aanbevolen aan de hand van swingsoorten , dus het is belangrijk dat je je swing beoordeelt voor je gaat kiezen. Het wordt aangenomen dat beginners en mensen met weinig fysieke snelheid en kracht een langzamer, korter swingprofiel hebben, en daarom een racket nodig hebben met meer kracht (in feite terugslag ). Terwijl meer ervaren, sterkere spelers een lange, snelle swing hebben, en daarom een controle racket nodig hebben (een die in feite meer doods is, minder trampoline-effect heeft).
Waarschuwingen
- Het kiezen van de verkeerde racket kan de kans op veel voorkomende tennis gerelateerde aandoeningen vergroten, zoals een tenniselleboog (laterale epicondylitis) en spanning op de ulnaire collaterale gewrichtsband.
Bronnen
- ↑ http://www.tennisplanet.nl/tennisrackets/informatie/gripmaat-kiezen/
- ↑ http://www.tennisplanet.nl/tennisrackets/informatie/gripmaat-kiezen/
- ↑ http://www.tennisplanet.nl/tennisrackets/informatie/tennisracket-kiezen/
- ↑ http://www.tennisplanet.nl/tennisrackets/informatie/tennisracket-kiezen/
- ↑ http://www.tennisplanet.nl/tennisrackets/informatie/tennisracket-kiezen/
- ↑ http://www.tennisracketsuk.com/what-are-tennis-rackets-made-from/
- ↑ http://www.tennisplanet.nl/tennisrackets/informatie/tennisracket-kiezen/
- ↑ http://www.midwestsports.com/helpracquets/a/helpracquets/
- ↑ http://www.tennis-warehouse.com/LC/SelectingRacquet.html