Pdf downloaden Pdf downloaden

Een theorie legt de reden waarom iets gebeurt uit, of hoe meerdere dingen aan elkaar gerelateerd zijn. Een theorie is de 'hoe' en 'waarom' van een waarneembare 'wat.' Om een theorie te ontwikkelen zul je de wetenschappelijke methode moeten volgen. Doe eerst meetbare voorspellingen over hoe of waarom iets werkt. Test die voorspellingen dan uit met een beheerst experiment, en concludeer objectief of de resultaten de hypothesen bevestigen of niet.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een theorie bedenken

Pdf downloaden
  1. Zoek patronen tussen dingen die ongerelateerd lijken te zijn. Onderzoek de onderliggende oorzaken achter alledaagse voorvallen, en probeer te voorspellen wat er als volgende zal gebeuren. Als je het beginsel van een theorie al in je hoofd hebt, neem de onderwerpen van dat idee dan waar, en probeer zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Schrijf de 'hoe,' de 'waarom,' en de verbindingen tussen oorzaak en gevolg op terwijl je ze in elkaar zet. [1]
    • Als je nog geen theorie of hypothese in gedachten hebt, dan kun je beginnen door verbindingen te leggen. Als je met nieuwsgierigheid door de wereld heen gaat, dan zul je misschien ineens een idee krijgen.
  2. Over het algemeen is een natuurwet de omschrijving van een waargenomen fenomeen. Het legt niet uit waarom het fenomeen bestaat of waardoor het komt. De uitleg van een fenomeen heet een wetenschappelijke theorie. Het idee dat theorieën natuurwetten worden na genoeg onderzoek is een veelvoorkomende misvatting. [2]
    • Newton's wet van de zwaartekracht was bijvoorbeeld de eerste om wiskundig te omschrijven hoe twee verschillende hemellichamen met elkaar omgaan. Newton's wet legt echter niet uit waarom er zwaartekracht is, of hoe zwaartekracht werkt. Het was pas drie eeuwen na Newton, toen Albert Einstein zijn relativiteitstheorie ontwikkelde, dat wetenschappers begonnen te begrijpen hoe en waarom zwaartekracht werkt.
  3. Leer over wat er al getest, bewezen, en weerlegd is. Leer alles wat je kunt over je onderwerpen, en bepaal of anderen al eerder dezelfde vragen hebben gesteld. Leer van het verleden zodat jij niet dezelfde fouten maakt. [3]
    • Gebruik bestaande kennis om je onderwerp beter te begrijpen. Hieronder vallen formules, waarnemingen, en bestaande theorieën. Als je een nieuw fenomeen aankaart, probeer dan op gerelateerde theorieën die al bewezen zijn te bouwen.
    • Zoek uit of iemand anders jouw theorie al ontwikkeld heeft. Probeer er voordat je verder gaat redelijk zeker van te zijn dat een ander dit onderwerp niet al heeft onderzocht. Als je niets kunt vinden, ontwikkel dan je eigen theorie. Als iemand anders al een gelijksoortige theorie heeft ontwikkeld, lees zijn of haar werk dan door om te zien of je erop kunt bouwen.
  4. . Een hypothese is een beredeneerde gok of aanname die een stel feiten of natuurlijke fenomenen probeert uit te leggen. Stel een mogelijke realiteit voor die logisch volgt uit je waarnemingen -- zoek patronen, en denk na over waardoor die dingen mogelijk veroorzaakt worden. Gebruik een 'als, dan' vorm: " Als [X] waar is, dan is [Y] waar," of " Als [X] waar is, dan is [Y] niet waar." Formele hypothesen bevatten een 'onafhankelijke' en een 'afhankelijke' variabele. De onafhankelijke variabele is een mogelijke oorzaak die je aan kunt passen en waar je controle over kunt hebben, terwijl de afhankelijke variabele een fenomeen is dat je waarneemt of meet.
    • Als je de wetenschappelijke methode gaat gebruiken om je theorie te ontwikkelen, dan moet je hypothese meetbaar zijn. Je kunt een theorie niet bewijzen zonder cijfers om hem te ondersteunen.
    • Probeer meerdere hypothesen te bedenken die je waarnemingen misschien uit kunnen leggen. Vergelijk deze hypothesen. Denk na over de manieren waarop ze overlappen, en de manieren waarop ze verschillende kanten op gaan.
    • Voorbeeldhypothese: " Als huidkanker gerelateerd is aan ultravioletlicht, dan zullen mensen die aan grote hoeveelheden UV-licht bloot zijn gesteld vaker huidkanker hebben." of, " Als veranderingen aan bladkleur gerelateerd zijn aan temperatuur, dan zullen planten die bloot worden gesteld aan lage temperaturen veranderingen in bladkleur meemaken." [4]
  5. Wees voorzichtig om de twee niet door elkaar te halen. Een theorie is een goed-geteste uitleg van waarom een patroon bestaat, terwijl een hypothese alleen maar een voorspelde reden voor dit patroon is. Een theorie wordt altijd ondersteund door bewijs. Een hypothese is echter maar een voorspelling van een mogelijke uitkomst, die misschien waar, maar misschien ook niet waar is. [5]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Hypothesen testen

Pdf downloaden
  1. Volgens de wetenschappelijke methode moet je theorie getest kunnen worden. [6] Ontwikkel een manier om te testen of iedere hypothese waar is. Zorg ervoor dat je je test in een gereguleerde omgeving uitvoert: probeer de gebeurtenis en je voorspelde oorzaak (de afhankelijke en onafhankelijke variabele) te isoleren van externe factoren die de resultaten zouden kunnen compliceren. Wees nauwkeurig, en pas op externe invloeden.
    • Zorg ervoor dat je experimenten herhaalbaar zijn. In de meeste gevallen is het niet genoeg om maar één keer een hypothese te bewijzen. Je vakgenoten moeten je experiment zelf na kunnen maken en dezelfde resultaten kunnen behalen.
    • Laat collega's of vakgenoten je testprocedure nakijken. Vraag iemand om je werk na te kijken en om te bevestigen dat je logica goed is. Als je met partners werkt, zorg er dan voor dat iedereen zijn of haar input deelt.
  2. Afhankelijk van je onderzoeksgebied kan het moeilijk zijn om complexe experimenten uit te voeren zonder toegang tot bepaalde stukken gereedschap. Wetenschappelijke uitrusting kan duur en moeilijk te verkrijgen zijn. Als je ingeschreven bent bij een universiteit, spreek dan met docenten en onderzoekers die je mogelijk zouden kunnen helpen.
    • Als je niet op school zit, denk er dan over na om contact op te nemen met docenten of studenten bij een plaatselijke universiteit. Neem bijvoorbeeld contact op met de natuurkundeafdeling als je een natuurkundige theorie wilt onderzoeken. Als je een universiteit vindt die ver weg is en veel interessant onderzoek doet binnen jouw studiegebied, denk er dan over na om te e-mailen om naar hun onderzoek en resultaten te vragen, en om advies over jouw project te vragen.
  3. Nogmaals; experimenten moeten herhaalbaar zijn: anderen moeten een test uit kunnen voeren zoals jij dat deed, en dezelfde resultaten kunnen krijgen. Houd nauwkeurige gegevens van alles wat je doet tijdens het testen bij, en zorg ervoor dat je al je gegevens bewaart.
    • Als je in de academische wereld zit, dan zijn er archieven waarin de ruwe gegevens worden opgeslagen die tijdens wetenschappelijk onderzoek worden verzameld. Als andere wetenschappers informatie nodig hebben over je experiment, dan kunnen zij deze archieven bekijken of jou om je gegevens vragen. Zorg ervoor dat je alle details door kunt geven.
  4. Vergelijk je verwachtingen tegen elkaar en de resultaten van je experimenten. Zoek patronen. Vraag jezelf of de resultaten iets nieuws aangeven, en denk na over of er iets is wat je misschien bent vergeten. Of de gegevens de hypothese bevestigen of niet moet je uitkijken voor verborgen, oftewel 'exogene' variabelen die de resultaten mogelijk hebben beïnvloed.
  5. Als de resultaten je hypothese niet ondersteunen, verwerp de hypothese dan als onjuist. Als je de hypothese kunt bewijzen, dan is de theorie één stap dichter bij bevestiging. Documenteer altijd zo nauwkeurig als je kunt je resultaten. Als een testprocedure en de resultaten ervan niet herhaald kunnen worden, dan zal deze veel minder bruikbaar zijn.
    • Zorg ervoor dat de resultaten niet iedere keer dat je de experiment uitvoert veranderen. Herhaal de tests tot je zekerheid hebt.
    • Veel theorieën worden verwerpt nadat ze door experimentatie als onjuist worden bewezen. Als je nieuwe theorie echter iets uitlegt wat niet door eerdere theorieën uit kan worden gelegd, dan kan het toch nog een belangrijke wetenschappelijke vooruitgang zijn.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Een theorie accepteren en uitbreiden

Pdf downloaden
  1. Bepaal of je theorie geldig is, en zorg ervoor dat je experimentele resultaten herhaalbaar zijn. Als je de theorie accepteert, dan moet je deze niet als onjuist kunnen bewijzen met de tools en informatie waar je toegang tot hebt. Probeer je theorie echter niet als absolute feit neer te zetten. [7]
  2. Je zult waarschijnlijk veel informatie verkrijgen terwijl je je theorie probeert te bewijzen. Probeer je theorie te concentreren in een publicatie die anderen kunnen bestuderen en begrijpen wanneer je er zeker van bent dat je resultaten herhaalbaar zijn en je conclusies geldig zijn. Leg je proces op logische volgorde uit: schrijf eerst een 'abstract' waarin je je theorie opsomt; leg dan je hypothese, experimentele procedure, en resultaten uit. Probeer je theorie te concentreren in een serie kernpunten of argumenten. Beëindig het verslag met een uitleg van je conclusies.
    • Leg uit hoe je je vraag hebt gedefinieerd, wat je aanpak was, en hoe je je hypothese testte. Een goed verslag zal de lezer helpen om iedere relevante gedachte en handeling die je genomen hebt om tot je conclusie te komen te begrijpen.
    • Denk over je doelgroep na. Als je je theorie met vakgenoten wilt delen, schrijf dan een formele publicatie waarin je je resultaten uitlegt. Denk erover na om je werk voor te leggen bij een wetenschappelijk tijdschrift. Als je je theorie toegankelijker wilt maken voor de algemene bevolking, probeer je theorie dan te concentreren tot iets wat makkelijker te begrijpen is: een boek, artikel, of filmpje.
  3. In de wetenschappelijke gemeenschap worden theorieën over het algemeen niet als geldig gezien tot deze collegiaal getoetst zijn. Als je je bevindingen bij een wetenschappelijk tijdschrift indient, dan kan een andere wetenschapper besluiten om deze collegiaal te toetsen -- daarbij zal hij of zij de theorie en het proces dat je uit hebt gelegd testen, onderzoeken, en namaken. Dit zal de theorie of bevestigen, of hem in onzekerheid laten blijven. Als de theorie de tand des tijds overleeft, dan zullen anderen uiteindelijk misschien proberen om je idee uit te breiden door het toe te passen op andere onderwerpen.
  4. Je gedachteproces hoeft niet te eindigen nadat je je theorie hebt gedeeld. Je zult misschien juist merken dat het opschrijven van je ideeën je laat nadenken over factoren die je eerder genegeerd hebt. Wees niet bang om je theorie te blijven testen en aanpassen tot je er helemaal tevreden mee bent. Dit kan meer onderzoek, meer experimenteren, en meer publiceren betekenen. Als je theorie groot genoeg is zul je misschien nooit alle implicaties helemaal uit kunnen werken.
    • Wees niet bang om samen te werken. Het kan verleidend zijn om je intellectuele eigendom voor jezelf te houden, maar je zult misschien merken dat je ideeën een nieuw leven krijgen wanneer je ze met collega's, vrienden, en vakgenoten deelt.
    Advertentie

Tips

  • Test één ding per experiment uit. Als je een experiment te breed probeert te maken, dan kun je je resultaten vervuilen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.316 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie