Pdf downloaden
Pdf downloaden
Je hebt de prestigieuze eer om tijdens de diploma-uitreiking een toespraak te houden voor al je medeleerlingen. Jij vertegenwoordigt je medeleerlingen, dus herinner jezelf eraan hoeveel geluk je hebt voordat je begint te trillen en beven bij de gedachte aan de verantwoordelijkheid die je hebt. De waarheid is dat wanneer je een geweldige toespraak hebt geschreven, het houden van deze toespraak voor je medeleerlingen, ouders en docenten een ervaring zal zijn die je nooit zult vergeten. In dit artikel vind je enige tips, aanwijzingen en suggesties voor het houden van een fantastische toespraak.
Stappen
-
Denk na over wat je ervaringen op school voor je betekend hebben. Je zit nu al geruime tijd op school. Stel jezelf de vraag wat die ervaringen jou of anderen gaandeweg geleerd hebben over het leven, over succes en over volwassen worden.
- Enkele andere vragen die je jezelf kunt stellen om op ideeën te komen:
- Op welke manier ben ik veranderd sinds ik op deze school begonnen ben? Op welke manieren zouden mijn medeleerlingen veranderd kunnen zijn sinds zij op dit schoolniveau begonnen zijn?
- Wat is de belangrijkste les die ik geleerd heb tijdens mijn schooltijd?
- Wat zijn enkele succesverhalen uit mijn tijd op school?
- Welke uitdagingen komen we tegen in de volgende fase van ons leven? Op welke manieren heeft onze tijd op deze school ons beter voorbereid op deze uitdagingen?
- Enkele andere vragen die je jezelf kunt stellen om op ideeën te komen:
-
Bedenk een thema en werk dit verder uit. Het is belangrijk dat je toespraak een bepaald thema heeft. Dit thema kan erg specifiek of juist erg algemeen zijn, maar je hebt een thema nodig om van je toespraak een coherent geheel te maken. Zonder een thema kan het lijken alsof je gewoon herinneringen ophaalt aan je schooltijd en bevat je toespraak geen les of moraal. Enkele veelvoorkomende thema's zijn:
- Tegenslag. Hierbij gaat het om de uitdagingen die je als groep overwonnen hebt om te komen waar je nu bent. Misschien kreeg een van je klasgenoten kanker en heeft dit de rest van de groep geleerd om te kunnen vechten, niet alleen tegen een ziekte als kanker, maar tegen alle moeilijkheden die je in het leven tegen kunt komen. Dat is omgaan met tegenslagen.
- Volwassenheid. Dit is een bijzonder goed thema voor middelbare scholieren, omdat het gaat over volwassen worden en verantwoordelijkheid nemen. Misschien kun je vertellen over hoe jong en groen de meeste brugklassers waren toen je op deze school begon en hoe de eindexamenleerlingen nu uitgegroeid zijn tot lichtende voorbeelden van volwassenen, niet omdat ze dat moeten, maar omdat ze dat zelf willen.
- Levenslessen. School is een microkosmos van het leven. Dat is een deftige manier om te zeggen dat school mensen helpt om te leren over het leven in het algemeen. School leert je dat hard werken loont, dat leren meer is dan het onthouden van wiskundige vergelijkingen, dat datgene wat je naast school doet net zo belangrijk is als wat je op school doet en dat de vrienden die je maakt in feite de lijm zijn die jouw leven bij elkaar houdt.
-
Denk na over de structuur van je toespraak. Dat betekent dat je nadenkt over de volgorde waarin je de verschillende onderdelen van je toespraak zet zodat je verhaal logisch en coherent is.
- Overweeg om de hamburgermethode te gebruiken. Het bovenste broodje is je inleiding, het vlees staat voor je ideeën in de vorm van alinea's en het onderste broodje is je conclusie. Gebruik een hoop ketchup, mayonaise en andere smaakversterkers: dit zijn je grappen. Denk er echter wel aan dat te veel mayonaise een goede hamburger kan verpesten.
-
Begin de inleiding met iets dat de aandacht trekt. Dit kan een interessant citaat zijn, een feit, een verhaal of zelfs een goede grap over je school of medeleerlingen. Wat het ook is, het moet de aandacht van je publiek trekken. Dat betekent dat het relevant en pakkend moet zijn. Je zou kunnen beginnen met een tekst als deze:
- "Ik kan me nog herinneren dat we enkele jaren geleden allemaal deze ruimte binnenkwamen. We zagen er jong uit, alsof we net uit bed gestapt waren. En ook al zien we er nu allemaal ouder uit, ik kan zien dat de meesten van ons er nog net zo slaperig uitzien als toen op die noodlottige dag."
- "Ik wil jullie niet aan het schrikken maken, maar de eindexamenleerlingen van dit jaar hebben een ernstig probleem. Het is geen financieel probleem. Het is geen intellectueel probleem. Nee, het is een gedragsprobleem. Wij hebben het probleem dat we geweldig zijn."
-
Zorg dat het middenstuk van je toespraak interessant is. Zorg ervoor dat het bij je thema past en daarnaar verwijst. Begin sterk. Vertel je beste idee direct in het begin om het publiek voor je te winnen.
- Maak je verhaal interessant door een onverwachte uitspraak te doen. Als je het hebt over het omgaan met tegenslagen, dan verwacht iedereen dat je iets gaat zeggen over proefwerken, afspraakjes/verkering en het plannen van je huiswerk. Waarom zou je niet iets gaan vertellen over een onverwacht onderwerp? Vertel over hoe cijfers niet altijd laten zien dat je voor een proefwerk of overhoring geleerd hebt of over hoe moeilijk het is om de aandacht van je docenten te laten verslappen en ervoor te zorgen dat ze hun ware gezicht laten zien. Verras je publiek op een volledig nieuwe manier.
- Zorg ervoor dat wat je vertelt altijd te maken heeft met je thema. Vraag jezelf bij elke alinea af op welke manier deze te maken heeft met je thema. Als een alinea totaal niet gerelateerd is aan je thema, vraag jezelf dan af waarom die alinea onderdeel is van je toespraak.
-
Gebruik je conclusie om een les te trekken uit je toespraak. Denk aan je thema en stel jezelf de vraag en wat dan nog? Wat kunnen we van dit thema leren? Dit is de les van je toespraak. Sommige lessen zien er misschien als volgt uit:
- "Samenvattend kan ik zeggen dat de middelbare school ons geleerd heeft dat de cijfers die we halen niet zo belangrijk zijn als het onderwijs dat we genieten. We krijgen een cijfer voor het maken van een geschiedenisproefwerk. We krijgen les zodat we begrijpen waarom slavernij immoreel is. We krijgen een cijfer voor het maken van een wiskundeproefwerk. We krijgen les zodat we begrijpen dat wiskundige modellen ons helpen om te vliegen. We krijgen een cijfer voor het schrijven van een opstel voor Engels. We krijgen les zodat we begrijpen dat woorden samen gedichten vormen en dat gedichten prachtig zijn."
- "Wanneer ik aan al mijn medeleerlingen denk, denk ik niet aan één persoon in het bijzonder. Ik denk aan een gemeenschap van werkende mensen, een familie. Een gemeenschap heeft een bepaalde verantwoordelijkheid en tot nu toe hebben we die verantwoordelijkheid nog nooit vergeten. Laten we nu we vandaag de wijde wereld intrekken onze verantwoordelijkheden niet vergeten, zowel als leden van deze gemeenschap en als burgers in deze wereld."
Advertentie
-
Spreek langzaam. Wanneer je voor een grote groep mensen staat, je hart in je keel bonst en je mond droog is, is het aanlokkelijk om snel te gaan praten. Goede toespraken worden echter bijna altijd langzaam uitgesproken, waarbij elk woord met kracht en gevoel uitgedrukt wordt. Denk er dus aan dat je langzamer gaat praten.
- Luister naar een toespraak van Martin Luther King, Jr., een van de effectiefste sprekers in het openbaar, en let op hoe langzaam hij spreekt. Langzame toespraken klinken erg goed omdat het publiek de kans krijgt te verwerken wat er gezegd wordt.
- Neem jezelf op wanneer je je toespraak oefent en luister achteraf naar de opname. Je zult merken dat zelfs wanneer je denkt dat je langzaam spreekt, de woorden toch sneller uit je mond komen dan je gedacht had. Het is altijd mogelijk om langzamer te gaan praten.
-
Stop even met praten om het effect te versterken. Wees niet bang om een of twee keer adem te halen nadat je een zin afgemaakt hebt. Geef het publiek wat tijd om te verwerken wat je gezegd hebt. Stop na een oprecht uitgesproken zin even, zodat de betekenis van die zin tot het publiek door kan dringen.
-
Zorg dat je je toespraak grotendeels uit het hoofd kent. Leer je toespraak uit het hoofd zodat je niet gewoon naar beneden op je aantekeningen kijkt en van het papier voorleest. Als je je tekst van een vel papier voorleest klinkt je manier van spreken onnatuurlijk, omdat het natuurlijke ritme weg is en je niet vloeiend spreekt.
-
Maak goed oogcontact met je publiek. Door goed oogcontact te maken zul je in staat zijn om de aandacht van het publiek te trekken en te houden, niet alleen met de woorden die je uitspreekt, maar ook met je ogen en je verschijning. Dit is een erg belangrijk onderdeel van spreken in het openbaar dat snel vergeten wordt omdat het zo moeilijk te leren is.
- Laat af en toe je blik eens over het publiek gaan. Als je je toespraak voorleest, zul je natuurlijk veel op je papier kijken. Kijk echter na het afronden van een zin even op van de katheder en laat je blik over de mensen in het publiek gaan. Dit zal je helpen om op adem te komen.
- Wees niet bang om korte tijd naar dezelfde persoon te kijken. Het is niet ongewoon voor een spreker om oogcontact te maken met iemand in het publiek gedurende twee, drie of zelfs vier seconden. (Vier seconden duren erg lang wanneer je alleen op een podium staat!) Doe dit niet tijdens je hele toespraak, maar probeer het slechts af en toe te doen.
-
Maak je geen zorgen over fouten. Als je een fout maakt in een zin, maak je er dan geen zorgen over en verontschuldig je niet bij het publiek. Spreek de zin op de juiste manier uit en ga verder met je toespraak. Des te minder aandacht je besteedt aan je fouten (die je zult maken; iedereen maakt fouten), des te minder ze op zullen vallen.
-
Spreek met gevoel. Houd niet acht minuten lang een breedvoerige toespraak met een monotone stem of je zult iedereen in slaap laten vallen. Probeer enthousiast te worden over je toespraak en laat dat enthousiasme doorklinken in je stem. Breng variatie aan in het volume van je stem, de toonhoogte en het tempo waarmee je spreekt om je toespraak nog beter over te laten komen.
-
Wees zelfverzekerd en niet arrogant. Vertrouw erop dat je in staat zult zijn om mensen aan het lachen te maken, ze te helpen om jou beter te begrijpen, ze te inspireren om een beter mens te zijn en hun volle potentieel te benutten. Je houdt deze toespraak toch niet voor niets? Vertrouw op de mensen die jou vertrouwen en beloon ze voor hun vertrouwen.
- Als je zenuwachtig wordt, probeer dan de oude, bekende truc en doe net alsof iemand in het publiek naakt is. Fixeer je er niet op, maar beeld je het in. Je raakt zo enkele van de vlinders in je buik kwijt en kunt je concentreren op het houden van een zelfverzekerder toespraak.
-
Oefen je toespraak van tevoren. Als je je toespraak van tevoren oefent, misschien met enkele goede vrienden als publiek, zul je twee dingen bereiken:
- Het zal je eraan laten wennen wat je wel en wat je juist niet kunt doen tijdens je toespraak. Je hebt nog steeds tijd om die grap te veranderen die niemand begrijpt, of je meer te richten op dat deel van je toespraak waar je vrienden erg van houden.
- Het zal je helpen om je toespraak te kunnen onthouden. Je zult ook minder zenuwachtig zijn en beter overkomen bij het publiek.
Advertentie
Tips
- Bedank altijd je docenten en geef ze complimenten.
Advertentie
Waarschuwingen
- Neem niet woord voor woord een toespraak over die je op het internet gevonden hebt. Je zult in de problemen komen en straf krijgen.
Advertentie
Advertentie