Pdf downloaden Pdf downloaden

Als je de telefoon hebt neergelegd voel je pas hoe de paniek zich van je meester heeft gemaakt. Zenuwen gieren door je keel en je hartslag begin te jagen. Je laatste project heb je op tijd afgeleverd, binnen het budget en betaald zich nu al terug, een jaar eerder dan verwacht. Rampzalig gevolg hiervan is dat het bedrijf waar je werkt nu wil dat je een toespraak houdt tijdens het jaarlijks congres. Ze zijn er van overtuigd dat je iets speciaals kunt bijdragen. Om je zenuwen weer tot rust te brengen vind je hier een stapsgewijze uitleg over hoe je van die bijdrage een succes gaat maken.

Methode 1
Methode 1 van 4:

De absolute basis

Pdf downloaden
  1. Een goede toespraak gaat maar over één onderwerp. Draag een boodschap uit die past bij de gelegenheid van de toespraak. Het moet bij de interesse van het publiek passen, bij de sfeer van de gelegenheid en beter nog, echt iets betekenen.
    • Als de toespraak voor een school is en de inhoud staat helemaal vrij, kies dan een onderwerp waar je enthousiast over bent. De beste toespraken worden niet bepaald door het onderwerp, maar meer door hoe het gebracht wordt en in hoeverre de spreker laat zien dat het onderwerp hem raakt. Als jij dat kunt, dan kan je publiek dat ook.
  2. Waarom sta je daar en geef je eigenlijk deze toespraak? ("Het moest van mijn baas!", is geen reden.) Wat wil je echt zeggen? Waarom geloof jij wat je gelooft? Waarom zouden anderen het met jouw eens zijn? Schrijf de strekking of kern van je toespraak in een zin; dat is jouw stelling of these.
    • Een goede speech heeft, net als een scriptie, een duidelijke verdedigbare stelling nodig. Ook al schrijf je een toespraak over een voorval in je leven, dan wil je nog steeds een boodschap overdragen. Je onderwerp zou kunnen gaan over hoe een bijna-doodervaring je leven heeft veranderd, maar wat je wil propageren is het gebruik van autogordels. Heb je een uitleg nodig om dit punt te ondersteunen dan is "het heeft mijn leven gered" een argument waar weinig tegen in te brengen valt!
      • Een toespraak moet geschreven worden met een goede reden: inspireren, instrueren, steun zoeken of aanzetten tot actie bijvoorbeeld – maar niet omdat je graag in het middelpunt van de belangstelling wilt staan of wil intimideren of choqueren; om maar een paar punten te noemen.
  3. Onthoud dat elke goede toespraak (en ook de wat minder goede) een bepaalde indeling vereisen: een introductie, de kern (het discussiepunt of de hoofdzaak), en het "slot" of de conclusie. Een toespraak is niet een vormloze hoop tekst of een samenraapsel van vertelsels.
    • Een oude, onweerlegbare stelregel over hoe je een toespraak opbouwt, luidt: " Inleiding – Vertel ze wat je gaat vertellen. Kern – Vertel het ze. Conclusie – Vertel ze wat je net hebt verteld." Dat is precies hoe je na moet denken over de opbouw van je toespraak.
    • Wat de kern betreft, breng tenminste 3 punten naar voren die je stelling ondersteunen. Ondersteunen ze elkaar, nog beter. Maak direct bij het begin een lijst. In een later stadium kun je daar dan weer de sterkste punten uit halen.
  4. Je moet dit proberen op elke manier die je kunt bedenken. Als de logica van de punten die je naar voren brengt niet echt sterk is, moet je ze verstevigen met andere argumenten. Lukt het bij een onderwerp niet om je publiek te overtuigen, probeer dan in ieder geval ze aandachtig naar je te laten luisteren!
    • Plato's beroep op de ethos, pathos, en logos komt hier goed van pas. Stuur je publiek in een richting waar ze het mee eens kunnen zijn: door middel van je eigen geloofwaardigheid (ethos) of die van iemand anders (denk aan reclames waar beroemdheden een willekeurig product aanprijzen), door het beïnvloeden van hun emoties (pathos), of simpelweg door het gebruik van logica (logos). Het ene is niet noodzakelijkerwijs belangrijker of effectiever dan het andere; het hangt allemaal af van het punt dat je duidelijk wilt maken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Maak het effectief

Pdf downloaden
  1. Houd je een toespraak voor leerlingen van groep 8, dan is het belangrijk dat je taal gebruikt die ze kunnen begrijpen en waarderen. Schrijf een toespraak op maat gemaakt voor je publiek – waar ligt hun interesse?
    • Wat weten je toehoorders? Je wilt geen tijd verspillen aan het uitleggen van begrippen waar ze al bekend mee zijn of erger nog, waar ze niets van afweten. Verplaats je in je publiek terwijl je schrijft – welke achtergrondinformatie hebben ze nodig voor om de kern van je betoog te begrijpen?
  2. Zorg dat wat je schrijft beschaaft is en persoonlijk en probeer in te haken op wat je publiek raakt. Laat het publiek zich bewust worden van de relatie die zij hebben met de spreker.
    • Voormalig Amerikaans Ambassadeur Robert Strauss had de gewoonte om zijn toespraken als volgt te beginnen: "Voor ik met deze toespraak begin wil ik het volgende zeggen." Wat raakt jullie?
    • Wees oprecht als je lacht. Toehoorders zijn feilloos in staat om echt van onecht te onderscheiden. Je zou kunnen beginnen met een humoristische oneliner of anekdote die aan het denken zet en aansluit bij de gelegenheid.
    • Bedenk, terwijl je aan het schrijven bent, hoe je het tegen een vriend zou zeggen. Hoe meer je op je gemak bent en openhartig, des te meer zal je publiek een connectie met je voelen. Schrijf zoals je praat met iemand bij wie je je op je gemak voelt, bij wie je emoties durft te laten zien. Een toespraak die recht uit het hart komt is pas echt effectief.
  3. Voor sommige mensen is het lastig om niet af te wijken van de hoofdzaak, of ze willen juist teveel onderwerpen tegelijkertijd behandelen. Jouw toespraak mag slechts één boodschap bevatten en dat is het enige waar je dieper op in gaat. Focus niet op details of erger nog, op onderwerpen die niets met je punt te maken hebben. Je publiek raakt onherroepelijk de draad kwijt.
    • Door af te dwalen verlies je hun aandacht. Als je een bepaald punt hebt besproken en afgehandeld, ga dan verder. Er zijn meer punten die aandacht verdienen – geef ze allemaal evenveel tijd.
  4. Maak je toespraak beeldend. Je doel is om de belangrijkste punten van wat je schrijft in de hoofden van je publiek achter te laten. Als iemand een compliment of opmerking heeft over je toespraak, zal het waarschijnlijk iets zijn als: "Ik heb genoten van het verhaal over je broer" of "Het diagram over de omzet van dit jaar was erg duidelijk." Ze zullen waarschijnlijk niet zeggen, "Het tweede punt in de kern van je betoog was goed doordacht en logisch." Dus, denk in beelden!
    • Niet alle beelden zijn even geschikt. Spreek je tot het business team over de slechte cijfers van dit jaar, schotel ze dan niet het beeld voor van hun verhongerende gezin als ze niet beter gaan presteren. Geen goed idee. Voorbeelden moeten passend zijn. Praat je over getallen, gebruik grafieken. Praat je over emoties, gebruik dan levendige beelden. Begrijp de context waarin een beeld past.
  5. De beste acteurs zijn net zo goed (zo niet beter) als ze niets zeggen. Noteer pauzes, of beats, als je een bepaald punt echt wil laten doordringen. Mensen worden vanzelf alert—kijken op, gaan rechter zitten, draaien hun hoofd bij en luisteren daadwerkelijk naar de stilte. Dat is pas beheersing van je publiek.
    • Toespraken moeten natuurlijk klinken – niet alsof ze worden voorgelezen. Als je op een natuurlijke manier aan het woord bent laat je stiltes vallen. Dit werkt niet vertragend en is niet negatief, maar geeft juist aan dat je de materie volledig beheerst, als een oude rot in het vak.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Het vormgeven van je toespraak

Pdf downloaden
  1. Open met een gedurfde uitspraak die meteen de aandacht van je publiek trekt. Weet je nog dat we het gehad hebben over persoonlijk worden, inhaken op wat je publiek raakt? Dat moet je nu inzetten. Spring in het diepe, wordt persoonlijk en laat je menselijke kant zien.
    • Het gebruik van belangrijke opmerkingen of uitspraken zorgt er meteen voor dat je geloofwaardig bent. Gebruik alleen niet populaire boeken met titels als "De 100 bekendste uitspraken" als bronmateriaal; vermijd clichés kost wat kost.
  2. Heb het over "onze" dingen – onze stad/land of onze school, onze mensen en onze producten, etc... Je toehoorders zullen zich meer betrokken voelen en het gevoel krijgen dat ze er bij horen. Maak gebruik van het wij-gevoel.
    • In een toespraak van Nelson Mandela, begon hij met, "Vandaag vieren 'wij' niet de overwinning van een partij, maar een overwinning van alle inwoners van Zuid Afrika." [1] Niet iemand aan wiens redekundige bekwaamheid getwijfeld kan worden.
  3. Dit gedeelte moet de belangrijkste punten bevatten en een onderbouwing van elk belangrijk punt. De lijst die je eerder hebt gemaakt? Verminder deze tot ongeveer 3 punten. Welke vind je het meest overtuigend?
    • Begin met je sterkste punt. Je wilt dat het publiek geen gaten kan schieten in je argumentatie. Zorg dat je ze aan jouw kant krijgt voor ze al te kritisch worden.
    • Plaats je zwakste punt in het midden. Deze wordt omgeven door de beide sterke punten en daardoor het gemakkelijkst vergeten.
    • Plaats je tweede sterkste argument aan het eind. Maak dat punt nog wat krachtiger naar het eind toe en trek je publiek over de streep door je argumentatie af te ronden met je laatste bewijsstuk.
  4. Ga op een duidelijke en logische manier van de ene gedachte naar de andere. De grootste fout die sprekers maken is aan te nemen dat het publiek "gaten in de logica" kunnen volgen – veranderingen in plaats, tijd of van idee. Maak het helder voor het publiek als je een gedachtesprong maakt met zinnen als: "Een voorbeeld hiervan is..." of "Dit brengt ons terug bij het grotere probleem van...," .
    • Overgangen plaats je niet alleen tussen punten in de kern, maar ook na de introductie en in de conclusie. Weer geldt, je toespraak is een samenhangend geheel, niet een serie van punten die niets met elkaar te maken hebben. Maak dat duidelijk aan de zaal door vloeiende overgangen.
  5. Maak een goed doortimmerd slot en een overzichtelijke samenvatting. Laat ze achter met een vraag, of iets om over na te denken; jij bepaald welke vraag dat is.
    • Herhaal nog eens de belangrijkste ideeën. Hierdoor help je het publiek om deze punten te onthouden en hoofdzaak van bijzaken te onderscheiden. Wees er zeker van dat ze de zaal verlaten met die gedachten en ideeën waarvan jij wilt dat ze die niet vergeten.
    • Geef het publiek het gevoel dat je toespraak afgerond is. Neem ze mee terug naar het begin van de tekst, maar nu met nog meer geestdrift! Dit kun je doen door de laatste alinea te starten met een krachtige stelling waarmee je de hoofdzaak nogmaals duidelijk maakt.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Na het eerste concept

Pdf downloaden
  1. Dit is één van de nuttigste dingen die je kunt doen. Vraag daarvoor personen die het meest lijken op je beoogde publiek. Hebben ze een vergelijkbare achtergrond dan is de kans groot dat je proeflezers op dezelfde manier zullen reageren.
    • Vraag om feedback. Vonden ze iets verwarrend? Onnodig? Met welke vragen bleven ze zitten? Konden ze je argumentatie volgen en waren ze het uiteindelijk met je eens? Met welke indruk bleven ze achter?
  2. Heel vaak is het mogelijk om iets op een kortere en eenvoudiger manier te zeggen. Herlees je werk nog eens met extra aandacht hiervoor. Neem elke zin onder de loep – kun je het nog helderder maken?
    • Als iets niet helder is, bestaat de kans dat een goed punt ondergewaardeerd wordt of zelfs helemaal gemist. Helderheid is misschien wel de belangrijkste kwaliteit waar je in je werk naar op zoek moet gaan.
  3. Als het klinkt alsof de toespraak geschreven is door drie verschillende mensen dan wordt het heel moeilijk te volgen. Gebruik ook geen hoogdravende of academische taal te die niemand begrijpt.
    • Laat je er niet toe verleiden om grof of hatelijk te worden in een poging de aandacht van de zaal te krijgen. Het zal vast effect sorteren, maar als je klaar bent met je geschreeuw of tirade zullen ze je volledig afwijzen.
  4. Als je er inhoudelijk helemaal mee klaar bent, giet hem dan in zijn definitieve vorm. Pas op dit punt kun je beginnen met het inzetten van technieken voor het houden van een goede toespraak.
    • Noteer waar je pauzes inlast. Ook al is het niet de bedoeling dat je de toespraak voorleest, het oefenen met uitgeschreven pauzes zal je helpen om ze te herinneren op het moment dat je daadwerkelijk de toespraak houdt.
    • Noteer aanwijzingen voor het gebruiken van lichaamstaal. Lichaamstaal mag absoluut niet ingestudeerd overkomen, maar het maken van aantekeningen over gebaren, gezichtsuitdrukking en lichaamshouding bij die gedeelten waar je een bepaald punt wilt benadrukken, kan heel nuttig zijn voor het onthouden van de tekst.
    • Schrijf de belangrijkste punten op briefjes. Omdat je de toespraak niet met je neus op het papier voorleest, kan het een goed idee zijn om de hoofdzaken op een paar kaartjes te noteren die je voor het geval dat kunt raadplegen.
    Advertentie

Tips

  • Houd rekening met wat je publiek weet. Een eenvoudige manier om dat te doen is: Wie zijn de mensen in mijn publiek? Waarom zijn ze hier? En na de toespraak, wat wil je graag dat ze als eerste tegen iemand zeggen?
  • Gedraag je alsof je toespraak een deel van jezelf is: dus, ontspan, lach en ga er helemaal in op – kun je het voelen, dan kun je er in geloven...
  • Doe alsof je een essay of artikel schrijft. Ben je tevreden met je eerste opzet, lees het hardop. Neem het op. Maar de stijl moet verschillen van een typisch essay of artikel. Voorkom complexe tekstgedeelten die blijven doordreunen. Geef iedereen een bijlage, in plaats van je toespraak vol te stoppen met feiten en grafieken. Het is prima om belangrijke punten te benadrukken door ze nogmaals te noemen of te herhalen.
  • Ronald Reagan had als regel om altijd een kopie mee te nemen van zijn speech voor het geval er iets mocht gebeuren – en deze in dat geval aan de gastheer/gastvrouw te geven.
  • Iedere persoon in het publiek ervaart jouw toespraak als een individu. Richt je tot iedereen in de zaal persoonlijk, door het gebruiken van woorden als "jij" en "jouw" – in plaats van "jullie" of "iedereen hier"; het is directer, boeiender en zal de aandacht vasthouden van iedereen in het publiek.
  • Bekijk John F. Kennedy's inaugurale rede voor aanwijzingen voor handgebaren. Een uitvinding van JFK is het vooruitsteken van de gesloten hand terwijl je gekromde wijsvinger je duim aanraakt. Elke vooraanstaande politicus gebruikt tegenwoordig dat gebaar.
  • Het type evenement waar je aanwezig bent bepaald de lengte van je toespraak. Bedenk dat de gemiddelde spreker ongeveer 100 tot 135 woorden per minuut spreekt. Hieronder staan een aantal voorbeelden:
    • Congresvoorzitter: 18 - 22 minuten (ong. 1800 tot 2970 woorden)
    • Motivatiespreker: 12 - 15 minuten (ong. 1200 tot 2025 woorden)
    • Ceremoniemeester: 5 - 7 minuten (ong. 500 tot 945 woorden)
    • Persconferentie: 2 - 3 minuten (ong. 200 tot 405 woorden)
    • Speech bij een Trouwerij: 2 - 3 minuten (ong. 200 tot 405 woorden)
  • Bijna iedereen herinnert zich wel een moment dat je plotseling iets niet meer weet, hoe hard je er ook op hebt gestudeerd. Het kan een toespraak volledig laten ontsporen. Door de belangrijkste punten op een paar bij elkaar gebonden en genummerde kaartjes te zetten, zal je merken dat je je veel beter kunt ontspannen. Relax en laat je niet verlammen doordat je een perfecte toespraak wilt afleveren; mensen zullen je een vergissing echt niet kwalijk nemen.
  • Draai er een eind aan: laat een laatste, sterke opmerking het natuurlijke einde zijn van je toespraak. De meeste mensen onthouden dit laatste punt of wat benadrukt is; dus zet deze sterk neer!
  • Wie kan beter een inleidende "bio" schrijven dan jij (Dit is niet de inleiding die hoort bij je toespraak. Neem voor je toespraak contact op met degene die jou gaat introduceren en stuur hem/haar je biografie. Die zal alleen maar blij zijn dat je het werk makkelijker hebt gemaakt.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Ken je beperking. Oefen de duur van je toespraak een paar keer. Duurt deze langer dan vijf minuten, wees er dan zeker van dat je een begenadigd spreker bent. Een onervaren spreker zal het publiek vaak na drie minuten al gaan vervelen. Langer is zeker niet beter als het gaat om spreken in het openbaar: Abraham Lincoln had maar twee minuten nodig voor zijn historische Gettysburg Toespraak, dat zegt genoeg.
  • Zorg dat je toespraak niet langdradig en saai is, anders vallen mensen er letterlijk bij in slaap. Gebruik je gevoel voor humor om mensen alert te houden!
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 13.163 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie