PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De eerste indruk is van groot belang op hoe je overkomt op anderen, dus het is erg belangrijk hoe je jezelf introduceert. Een inleidende toespraak wordt door sommigen ook wel een "lift-speech" genoemd, omdat het bondig genoeg moet zijn om jezelf voor te kunnen stellen en iemand te vertellen over je doelen en interesses in het tijdsbestek van een ritje met de lift. [1] Het is ook belangrijk om het ijs te breken terwijl anderen je wat beter leren kennen. [2] Kies je woorden zorgvuldig als je een toespraak schrijft om jezelf te introduceren. Het kan je geloofwaardigheid maken of breken.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Je toespraak plannen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je een inleidende toespraak schrijft voor een professionele aangelegenheid, zul je waarschijnlijk een andere boodschap kiezen en ander taalgebruik bezigen dan wanneer je jezelf voorstelt aan een groep leeftijdsgenoten in een informele setting. [3] Voordat je de toespraak schrijft, moet je je de volgende dingen afvragen:
    • Voor welk publiek is de toespraak bedoeld?
    • Wat is het doel van mijn introductie?
    • Welke verwachtingen zullen anderen hebben? [4]
  2. Als je alle tijd van de wereld hebt, kun je vast heel veel interessante en relevante dingen over jezelf bedenken. Maar het geheim van een succesvolle introductiespeech is dat het kort en bondig is. Dat betekent dat je moet weten welke dingen het belangrijkst en meest relevant zullen zijn voor je luisteraars om over jou te weten te komen. Je moet die informatie in een zo kort mogelijk tijdsbestek overdragen. [5]
    • Hou het bij een of twee hoofdpunten die je over jezelf gaat vertellen. Je kunt altijd nog wat meer toevoegen als blijkt dat je tijd over hebt. [6]
    • Afhankelijk van je publiek en het doel van je toespraak, moet je bepalen of de focus vrij smal of juist wat breder wordt. Als je jezelf bijvoorbeeld voorstelt aan een groep mogelijke investeerders, moet je je richten op je vaardigheden zodat ze vertrouwen in je krijgen. Maar als je je aan een algemener publiek voorstelt -- bijvoorbeeld bij een speech voor leeftijdsgenoten op de universiteit -- kun je wat meer uitweiden.
    • Onthou dat je "jezelf" in het algemeen voorstelt, en dat je wilt dat je overkomt als een interessant en breed ontwikkeld individu. [7]
  3. 4
    Bedenk wat het doel en de toon van je toespraak gaat zijn. Altijd als je een speech voorbereidt, moet je voor ogen houden wat je doelen en uitkomsten moeten zijn. Vraag jezelf af welke boodschap je wilt uitdragen naar je luisteraars. Stel je jezelf voor omdat je een netwerk wilt opzetten met andere zakelijke personen, of is het informeel (bij nieuwe vrienden)?
    • Probeer je iemand van je standpunten te overtuigen met deze introductie, of wil je anderen inspireren/motiveren om hard te werken onder jouw leiderschap?
    • Al deze dingen beïnvloeden wat je gaat zeggen tijdens je toespraak, en hoe je het zegt. [8]
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Je toespraak voorbereiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Begin door een geraamte van hoofdpunten te schetsen. Ontdoe de speech van alle opsmuk en bepaal wat het belangrijkst is om te zeggen, en in welke volgorde je deze feiten wilt brengen. [9] Dit wordt de basisstructuur waarop je je toespraak gaat uitbouwen.
    • Noem je naam in de allereerste zin van je toespraak. [10] Dat kan heel simpel zijn: "Goedemiddag! Mijn naam is Peter Smit, en ik ben student informatica aan de Universiteit van Amsterdam".
    • Als de introductie met je werk te maken heeft, noem dan in dezelfde zin meteen wat je interesses en carrièredoelen zijn. Daarmee bespaar je tijd en laat je zien dat je persoonlijke interesses je professionele doelen kunnen dienen. [11] Bijvoorbeeld: "Ik werk nu aan een app waarmee mensen pizza kunnen bestellen via hun Twitter-account".
  2. [12] "Dit is de vijfde app die ik maak. Mijn tweede app, waarmee mensen hondenuitlaatplekken in de buurt kunnen vinden, heeft een prijs gewonnen op mijn universiteit".
  3. 3
    Bedenk of je hobby's of andere interesses moet noemen. Afhankelijk van de situatie, kun je een paar relevante hobby's of aanvullende ervaring die je hebt ook noemen. Als je hobby's of interesses noemt kan dat helpen om je autoriteit op een bepaald gebied te verstevigen, maar het kan ook oppervlakkig overkomen, afhankelijk van het doel van je inleidende speech.
    • Als je je passies of doelen uitlegt, en hoe die je hebben geholpen om op een bepaald punt te komen, kan dat helpen om een overtuigend verhaal over jezelf te vertellen. [13] Als je bijvoorbeeld een toespraak schrijft voor je klasgenoten, wil je misschien wel uitleggen hoe je al op jonge leeftijd in computers geïnteresseerd raakte, en waarom dat belangrijk is voor de manier waarop je nu je carrièredoelen nastreeft.
    • Als je je echter voorstelt aan potentiële klanten tijdens een zakelijke lunch, zijn die waarschijnlijk niet echt geïnteresseerd in jouw hobby's. Ze willen weten wat je op dit moment precies doet en wat je kunt.
  4. Schrijf een ruwe versie met ervaringen/hobby's, en eentje zonder, en oefen beide versies voor een objectieve luisteraar die je feedback kan geven voordat je de toespraak gaat houden. [14]
    • Verkoop jezelf. Als je een goede eerste indruk wilt maken binnen een professionele context, is het belangrijk dat de toespraak je capaciteiten en talenten duidelijk maakt. Dit kun je bereiken zonder jezelf op je borst te kloppen door je prestaties uit het verleden te koppelen aan je toekomstige doelen en aspiraties, waardoor je anderen laat weten dat de dingen die je wilt bereiken gegrond zijn in de dingen die je in het verleden hebt bereikt. [15]
    • Benadruk je kwaliteiten, talenten en ervaringen die het meest relevant zijn voor dit publiek en deze gelegenheid. Bijvoorbeeld: "Door mijn achtergrond als app-ontwikkelaar en mijn uitgebreide netwerk van professionele contacten, weet ik precies wat jonge professionals tegenwoordig willen. Mijn apps bieden gebruiksgemak en onmiddellijke bevrediging".
    • Als je jezelf probeert te verkopen aan een groep nieuwe collega's, hoef je hen waarschijnlijk niet over je gezin of iets anders buiten de werksfeer te vertellen dat niet direct relevant is. [16]
  5. 6
    Onderscheid je van je groepsgenoten. Presenteer jezelf eerlijk, maar doe het op een manier dat je verhaal anders is dan dat van anderen. Als jij een belangrijke rol hebt gespeeld in een groot project, noem die rol dan. Ga verder door te vertellen wat jij hebt geleerd van de ervaring en leg uit welke ideeën je hebt over hoe het project nog effectiever zou kunnen worden uitgevoerd als het opnieuw werd gedaan.
    • Je kunt je vaardigheden en ervaring demonstreren en jezelf tegelijkertijd presenteren als iemand die vooruit kijkt en altijd aan het leren en ontwikkelen is. [17] Je kunt bijvoorbeeld zeggen: "Ik besteed veel tijd aan het bezoeken van conferenties en bijeenkomsten over apps zodat ik kan leren naar welk publiek ik op zoek ben. Ik wil ervoor zorgen dat ik goed op de hoogte blijf wat betreft app-ontwikkeling".
    • Probeer dit aan een bredere uiteenzetting van je carrièredoelen en je persoonlijke ontwikkeling te koppelen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Je toespraak herzien en oefenen

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Schrap delen uit je toespraak. Sommige carrièredeskundigen adviseren om je toespraak maar twee tot drie zinnen lang te maken. [18] Anderen vinden dat je je aan vijf tot zeven minuten in lengte moet houden. [19] Als dat niet lukt of als je meer tijd hebt, is het toch goed om je speech zo beknopt, maar informatief, mogelijk te houden.
    • Als je toespraak 3-5 minuten lang moet zijn, zijn toespraken van 7 of 2 minuten ongepast.
    • Als je een korte inleiding moet geven bij een sollicitatie, moet je de aangegeven tijd zeker niet overschrijden.
  2. 3
    Gebruik korte, eenvoudige zinnen. Onthou dat je toespraak hardop wordt uitgesproken, en dat je publiek je zinnen niet nog eens kan nalezen als iets onduidelijk is. Hou je speech zo dat het voor niemand onduidelijk is wat je bedoelt. [20]
    • Denk goed na over de opbouw van je zinnen. Door je toespraak hardop te oefenen kun je horen of bepaalde zinnen te lang zijn en opnieuw moeten worden gestructureerd.
  3. 5
    Oefen je toespraak. Je moet je toespraak hardop oefenen voordat je het echt gaat doen. Oefen verschillende stembuigingen en experimenteer met het tempo waarin je spreekt. Je kunt eerst alleen oefenen, maar het kan goed zijn om het ook aan een vriend of familielid te laten horen zodat je feedback krijgt.
    • Door te oefenen voor andere mensen weet je of je speech de aandacht van je luisteraars kan vasthouden.
    • Probeer zo gedetailleerd mogelijke feedback te krijgen door algemene vragen te stellen als je klaar bent. [21]
    • Naast dat je vraagt: "Hoe vonden jullie de toespraak?" kun je vragen welke delen het best of het zwakst waren.
    • Controleer of de boodschap van je toespraak is overgekomen door te vragen aan je oefenpubliek wat ze ervan hebben opgestoken.
  4. 7
    Leer de toespraak uit je hoofd. Zorg dat je van tevoren weet wat je gaat zeggen, en hoe je het zegt. Hoewel je soms je papieren erbij kunt houden, is het beter om het uit je hoofd te leren zodat je niet steeds hoeft te spieken. Als je zonder papier voor je publiek staat, maak je de indruk dat je alles onder controle hebt, veel weet en zelfvertrouwen hebt. Je kunt de aandacht van je publiek dan ook beter vasthouden.
    • Je kunt echter wel een kaartje meenemen met daarop de hoofdpunten, voor het geval je vastloopt. Je hoeft niet je hele toespraak op de kaart te zetten, alleen de hoofdpunten volstaan.
    • Zie dat kaartje eerder als een referentiepunt, dan als een back-up voor je toespraak. [22]
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Je toespraak houden

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je merkt dat je heel zenuwachtig bent voor de toespraak, doe dan wat ontspanningsoefeningen vlak voordat je begint. Zoek een rustige plek en neem een paar minuten om jezelf voor te bereiden. Haal diep adem, richt je op je ademhaling en tel de seconden die voorbijgaan terwijl je in- en uitademt. [23]
    • Je kunt ook wat visualisaties doen om je zenuwen de baas te worden en zelfvertrouwen te krijgen voordat je de toespraak houdt.
    • Stel je voor hoe je je voelt als je straks klaar bent met de toespraak, als je alle lachende gezichten ziet en applaus krijgt. Probeer dat gevoel van zelfvertrouwen vast te houden terwijl je de toespraak houdt. [24]
  2. Het lijkt misschien onbelangrijk, maar als je niet goed rechtop staat, kom je minder zelfverzekerd en professioneel over, en het kan de aandacht van je publiek afleiden. [25] Ga rechtop staan en probeer een sterke uitstraling te hebben. Het kan helpen als je je borst naar voren steekt en je buik intrekt, maar zorg dat het er wel natuurlijk uitziet. [26]
    • Hou je armen niet over elkaar en knijp niet in je eigen handen. [27]
    • Staar niet naar de grond of naar de tafel waar je voor staat.
    • Maak oogcontact met je publiek op een afgemeten en gecontroleerde manier. Laat je blik niet op een persoon rusten, maar schiet ook niet rusteloos met je ogen heen en weer.
    • Probeer oogcontact te maken met iemand aan de linkerkant van de ruimte, dan met iemand aan de rechterkant. Kijk door de hele zaal, maar op een natuurlijke, ontspannen manier. [28]
  3. Je wilt je toespraak niet te lang maken, maar je moet ook niet over je woorden struikelen of zo snel praten dat niemand je begrijpt. Probeer een balans en snelheid te vinden die prettig voor je is. Je moet rustig genoeg praten dat iedereen kan volgen wat je zegt, maar niet zo langzaam dat de ogen van de mensen in je publiek dichtzakken.
    • Probeer op een prettige conversatiesnelheid te praten. [29]
    • Oefen je toespraak eerst voor anderen, of neem het op en luister het terug zodat je weet of het tempo goed is.
  4. Als je een foutje maakt, raak dan niet in paniek. Als je je overdreven gaat verontschuldigen leg je je juist de nadruk op de fout, waardoor het heel belangrijk lijkt. Als je merkt dat je een foutje maakt, maak er dan een grappige opmerking achteraan en laat het los. Dat laat zien dat je je op je gemak en zelfverzekerd voelt. [30]
    • Door zelfspot kom je nederig en sympathiek over. Als je bijvoorbeeld een onderwerp hebt overgeslagen en je moet even terug, kun je zeggen: "En nu moet ik even terug want ik ben iets vergeten te vertellen. Als je mij echt wilt leren kennen, dan is dit dus het moment!" [31]
    • Je kunt ook even snel, grappig met je hoofd schudden en verder gaan. Als je bijvoorbeeld je eerste zin al verprutst, kun je zeggen: "Zo, sorry hoor. Ik heb zo'n zin in deze toespraak dat ik nu al niet meer uit mijn woorden kom. Ik probeer het opnieuw".
    • Kraak jezelf ook niet te veel af. Je wilt nog steeds dat mensen je sterke punten en vaardigheden onthouden. Ga snel verder.
    Advertentie

Tips

  • Als de introductie te lang is, zul je de aandacht van de toehoorders verliezen. Een goede inleiding mag niet langer zijn dan 10 minuten.
  • Wees niet bang om goed over te komen. Uiteindelijk is dit je introductie, en het is de eerste indruk die je op mensen maakt.
  • Je moet echter ook weer niet overdrijven of opscheppen, want dan luistert het publiek niet meer naar wat je te zeggen hebt.


Advertentie
  1. http://as.cornell.edu/academics/careers/networking/your-self-introduction.cfm
  2. http://as.cornell.edu/academics/careers/networking/your-self-introduction.cfm
  3. http://money.usnews.com/money/blogs/outside-voices-careers/2014/12/11/how-to-answer-tell-me-about-yourself-in-an-interview
  4. http://homepage.smc.edu/mcnamara_catherine/selfintro.htm
  5. http://money.usnews.com/money/blogs/outside-voices-careers/2014/12/11/how-to-answer-tell-me-about-yourself-in-an-interview
  6. http://www.unl.edu/gradstudies/current/development/sell-yourself-elevator-speech
  7. http://www.forbes.com/sites/susannahbreslin/2012/06/08/how-to-sell-yourself/
  8. http://www.forbes.com/sites/susannahbreslin/2012/06/08/how-to-sell-yourself/3/
  9. http://as.cornell.edu/academics/careers/networking/your-self-introduction.cfm
  10. http://www.forbes.com/pictures/eeeg45fjil/keep-it-short/
  11. http://writingcenter.unc.edu/handouts/speeches/
  12. http://www.forbes.com/pictures/eeeg45fjil/practice-beforehand/
  13. http://www.forbes.com/pictures/eeeg45fjil/dont-read-your-speech/
  14. http://www.forbes.com/pictures/eeeg45fjil/prepare-with-relaxation-/
  15. http://www.forbes.com/pictures/eeeg45fjil/prepare-with-relaxation-/
  16. http://www.forbes.com/pictures/eeeg45fjil/use-body-language-that-m/
  17. http://www.forbes.com/pictures/eeeg45fjil/stand-up-straight/
  18. http://www.forbes.com/pictures/eeeg45fjil/use-body-language-that-m/
  19. http://www.forbes.com/pictures/eeeg45fjil/work-the-room/
  20. http://www.forbes.com/pictures/eeeg45fjil/slow-down/
  21. http://sixminutes.dlugan.com/toastmasters-speech-1-ice-breaker-icebreaker/
  22. http://christopherwitt.com/recovering-after-making-a-mistake-during-a-speech/

Over dit artikel

Deze pagina is 14.099 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie