Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een toespraak voorbereiden is niet moeilijk als je een procedure hebt om te volgen. Er zijn beproefde methodes om een toespraak samen te stellen, dus ontspan je en lees verder om je toespraak op orde te krijgen en je plankenkoorts onder controle.
Stappen
-
Weet wat de gelegenheid is. Het is belangrijk om te weten wat voor soort toespraak je geeft en waarom je publiek bijeen is om hem aan te horen, zodat je goed kunt beginnen. Begrijp of je toespraak een persoonlijke vertelling is, informatief, overtuigend of ceremonieel.
- Persoonlijke vertelling. Een vertelling is gewoon een ander woord voor verhaal. Als je wordt gevraagd een verhaal te vertellen over jezelf, zoek dan uit of de bedoeling is om iets te gebruiken dat met je is gebeurd om een les te leren, een moraal over te brengen, inspiratie te geven of gewoon om te amuseren.
- Informatieve toespraak. Er zijn twee soorten informatieve toespraken: procedureel en verklarend. Als je een procedurele toespraak moet houden, is het idee dat je uitlegt hoe iets wordt gedaan, hoe iets wordt gemaakt of hoe iets werkt. Je voert je publiek stap voor stap door het proces. Als je toespraak verklarend moet zijn, is jouw taak om een mogelijk complex onderwerp te verdelen in stukjes, om je publiek iets te leren over het onderwerp.
- Overtuigende toespraak. Als je moet overtuigen, dan is je taak om je publiek over te halen om een bepaalde manier van denken, een geloof of gedrag dat jij voorstaat, over te nemen.
- Ceremoniële toespraak. Ceremoniële toespraken kunnen van alles zijn, van een bruiloftstoespraak tot een begrafenisrede, van afstudeertoespraken tot afscheidsredes. Veel van deze toespraken moeten kort zijn, en de focus ligt vaak op amuseren, inspireren of de waardering van het publiek voor iets of iemand vergroten.
-
Kies een onderwerp dat je publiek zal interesseren. Als je de keus hebt, spreek dan over iets dat je publiek interessant of leuk zal vinden. Soms kun je je onderwerp niet kiezen--je moet over een specifiek onderwerp spreken. In dat geval moet je manieren zien te vinden om je publiek te engageren in wat je te zeggen hebt.
-
Stel een doel. Schrijf een uitspraak van één zin op over wat je namens je publiek wilt bereiken. Het kan zo simpel zijn als: "Ik wil mijn publiek de vier dingen leren waar ze op moeten letten bij het kopen van een diamant" of: "Ik wil mijn publiek ervan overtuigen een maand lang geen fastfood te eten." Het kan simplistisch lijken, maar het opschrijven van zo'n doel doet twee dingen: het helpt je op het juiste spoor te houden bij het voorbereiden van je toespraak, en het herinnert je eraan om de focus op je publiek te leggen tijdens het voorbereidingsproces.
-
Houd altijd je publiek in gedachten. Het zou een verschrikkelijke verspilling van tijd en moeite zijn als je een toespraak in elkaar gesleuteld hebt en het publiek valt bijna in slaap of herinnert zich niets van wat je zei tegen de tijd dat je klaar bent. Je moet voortdurend nadenken over manieren om je woorden interessant, behulpzaam, relevant en memorabel te maken voor je publiek.
- Lees de krant. Als je een manier kunt vinden om je toespraak in verband te brengen met iets in het nieuws, kun je de relevantie benadrukken van wat je je publiek hebt te zeggen.
- Vertaal getallen. Statistieken gebruiken in je toespraak kan indruk maken, maar ze kunnen nog betekenisvoller zijn als je ze vertaalt op een manier die het publiek kan begrijpen. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat wereldwijd elk jaar 7,6 miljoen mensen sterven aan kanker, maar om het dichterbij te brengen, kun je erna zeggen dat dat getal net zoveel is als het aantal inwoners van Zwitserland.
- Spreek de voordelen uit. Het is een goed idee om een publiek exact te laten weten wat ze aan je toespraak hebben, zodat ze beter gaan opletten. Als ze zullen leren om geld te besparen, zeg dat dan. Als de informatie die je gaat delen hun leven op een of andere manier makkelijker maakt, maak dat duidelijk. Als ze nieuwe waardering zullen krijgen voor iets of iemand, laat ze dat weten.
Advertentie
-
Ken je onderwerp. In sommige gevallen hoef je alleen maar te gaan zitten, je gedachten verzamelen en al je ideeën op papier te zetten. Op andere momenten ben je zo onbekend met je onderwerp dat je onderzoek moet doen om er deskundig over te kunnen praten. Meestal zal het tussen deze twee extremen in zitten.
-
Doe breed onderzoek. Internet kan een geweldige bron zijn om meer te weten te komen over je onderwerp, maar je hoeft daar niet te stoppen. Als student kun je de bibliotheek of bibliotheekdatabases van je school gebruiken. Veel openbare bibliotheken zijn geabonneerd op databases met duizenden artikelen. Als je lid bent van een bibliotheek, heb je gratis toegang tot die databases. Overweeg iemand te interviewen die een expert is op jouw onderwerp, of houd een enquête. Hoe meer manieren je gebruikt om informatie te verzamelen, hoe succesvoller je zult zijn. Daarbij geeft het gebruik van verschillende onderzoeksbronnen je toespraak breedte.
-
Vermijd plagiaat. Als je informatie van een externe bron gebruikt in je toespraak, verwijs dan naar die bron. Om dat te doen houd je bij waar je de informatie vandaan haalt, zodat je er later naar kunt verwijzen.
-
Besluit of je een overzicht of script maakt. Verhalende, informatieve en overtuigende toespraken werken prima met een overzicht, terwijl ceremoniële toespraken het best kunnen worden uitgeschreven.
- Overzicht. Als je een overzicht maakt, ben je gewoon je toespraak aan het ordenen en structureren als een serie punten. Bijvoorbeeld, als je de eerder genoemde toespraak zou geven: "Ik wil mijn publiek de vier dingen leren waar ze op moeten letten bij het kopen van een diamant," zou je een punt kunnen wijden aan "Slijpvorm," een aan "Kleur," een aan "Helderheid" en een aan "Karaat." Onder elk van deze punten kun je je publiek meer informatie en detail geven.
- Overzichten kunnen worden geschreven in complete zinnen, of ze kunnen een reeks afgekorte zinnen en geheugensteuntjes zijn. Een andere benadering is om te beginnen door complete zinnen te schrijven en dan je overzicht op te schrijven op kaartjes, waarop je die zinnen kunt afkorten met gebruik van slechts die woorden en geheugensteuntjes die je nodig hebt.
- Script. Een reden waarom het verstandig is om ceremoniële toespraken uit te schrijven, is omdat de woorden die je kiest om jezelf uit te drukken in dit soort toespraken bijzonder belangrijk is. Je wilt mensen inspireren of vermaken, of een eerbetoon brengen aan iemand, dus exact zeggen wat je bedoelt en hebt voorbereid, zal je kansen op succes vergroten.
- Haal je oude schoolboeken voor de dag en kijken dingen na als vergelijkingen, metaforen, alliteratie en andere soorten beeldspraak. Dit soort hulpmiddelen kunnen de impact van een ceremoniële toespraak vergroten.
- Pas op voor een valkuil van de uitgeschreven toespraak: een pagina vol woorden voor je hebben kan ertoe leiden dat je alleen maar voorleest zonder omhoog te kijken, oogcontact te maken of contact te leggen met het publiek. Goede oefening moet ervoor zorgen dat je niet in deze valkuil stapt.
- Overzicht. Als je een overzicht maakt, ben je gewoon je toespraak aan het ordenen en structureren als een serie punten. Bijvoorbeeld, als je de eerder genoemde toespraak zou geven: "Ik wil mijn publiek de vier dingen leren waar ze op moeten letten bij het kopen van een diamant," zou je een punt kunnen wijden aan "Slijpvorm," een aan "Kleur," een aan "Helderheid" en een aan "Karaat." Onder elk van deze punten kun je je publiek meer informatie en detail geven.
-
Zorg dat je alles op de juiste plaats hebt. Een toespraak bevat drie basiselementen: een inleiding, een kern en een conclusie. Zorg dat je toespraak al deze elementen bevat.
- Inleiding. Er zijn twee dingen die de meeste goede inleidingen hebben: een aandachtstrekker en een voorproefje van wat er gaat komen in de toespraak.
- Geef een aandachtstrekker. Het belangrijkste dat je moet doen in je inleiding, is de aandacht trekken van je publiek. Je kunt dit op een aantal manieren doen: stel een vraag, zeg iets verrassends, geef opzienbarende statistieken, gebruik een citaat of gezegde gerelateerd aan je onderwerp of vertel een kort verhaal. Neem de tijd om uit te dokteren hoe je de aandacht van je publiek zult trekken--het is eenvoudiger om ze in het begin aan de haak te slaan dan om ze geïnteresseerd te maken tijdens je toespraak.
- Geef een voorproefje. Zie het voorproefje als de "bioscooptrailers" van je toespraak. Vertel je publiek de hoofdpunten die je in je toespraak zult behandelen. Je hoeft hier niet gedetailleerd op in te gaan; dat komt in de kern van je toespraak. Een voorproefje van een zin is lang genoeg voor wat je hier moet zeggen.
- Kern. De kern bevat de "hoofdmoot" van je toespraak. De punten die je hebt uitgewerkt of de informatie die je hebt uitgeschreven zijn de kern. Er zijn verschillende manieren om de informatie te ordenen binnen de kern van je toespraak--in tijdsvolgorde, stapsgewijs, van belangrijkste tot minst belangrijkste punt, probleem-oplossing, om er een paar te noemen. Kies een patroon dat past bij het doel van je toespraak.
- Conclusie. Je moet twee dingen bereiken in je conclusie. Dit is niet de plek om nieuwe informatie te introduceren; in plaats daarvan is het idee om dingen af te ronden op een memorabele en definitieve manier.
- Geef een samenvatting. Een manier waarop het publiek onthoudt waar een toespraak over ging, is door opzettelijke herhaling. In je inleiding gaf je een voorproefje van waar je over zou spreken. In de kern sprak je over die dingen. Nu, in je conclusie, herinner je je publiek aan wat je hebt besproken. Geef gewoon een kort overzicht van de hoofdpunten die je in je toespraak hebt behandeld.
- Sluit af met een uitsmijter. Een uitsmijter is een memorabele, definitieve uitspraak die je toespraak een gevoel van sluiting geeft. Een eenvoudige manier om dit te doen is om een uitsmijter te schrijven die verwijst naar wat je zei in het voorproefje van je toespraak. Dit helpt de cirkel rond te maken en geeft een gevoel van sluiting.
Advertentie - Inleiding. Er zijn twee dingen die de meeste goede inleidingen hebben: een aandachtstrekker en een voorproefje van wat er gaat komen in de toespraak.
-
Kies beelden waar het publiek profijt van heeft. Er zijn veel goede redenen om visuele hulpmiddelen te gebruiken. Ze kunnen dingen makkelijker te begrijpen maken, ze helpen het publiek te onthouden wat je zei, ze zijn aantrekkelijk voor visuele leerlingen en ze kunnen een publiek helpen je als meer overtuigend te zien. Heb duidelijk voor ogen wat je hoopt te bereiken met elk beeld dat je gebruikt in je toespraak.
-
Kies beelden die bij de toespraak passen. Hoewel het een prima idee is om visuele hulpmiddelen te gebruiken in je toespraak, moet je wel beelden kiezen die passen. Bijvoorbeeld, in de bovengenoemde toespraak waarin de spreker het publiek de vier dingen wil leren om op te letten bij het kopen van een diamant, kan het zinvol zijn om een diagram te tonen van een diamant dat illustreert waar een juwelier slijpt in een edelsteen. Het kan ook behulpzaam zijn om foto's te laten zien van heldere witte, en gele diamanten, zodat het publiek het verschil in kleur kan zien. Aan de andere kant is het niet behulpzaam om een foto van een geval van een juwelierswinkel te tonen.
-
Gebruik PowerPoint met zorg. PowerPoint kan een geweldig middel zijn om visuele hulpmiddelen te gebruiken. Je kunt het gebruiken om eenvoudig foto's, diagrammen en grafieken te tonen. Maar er zijn veel voorkomende vergissingen die sprekers soms maken bij het gebruik van PowerPoint. Deze zijn eenvoudig te vermijden als je er even over nadenkt.
- Schrijf niet alles op je dia's wat je van plan bent te zeggen. We hebben allemaal wel eens een toespraak meegemaakt waar de spreker bijna alles van zijn of haar dia's oplas. Dat is saai voor het publiek, en ze haken snel af. Gebruik in plaats daarvan woordschema's om belangrijke informatie uit te lichten. Bedenk dat de dia's een aanvulling moeten zijn op wat je gaat zeggen, niet een exacte kopie ervan.
- Maak je dia's leesbaar. Gebruik een lettertype dat gemakkelijk is te lezen voor je publiek, en gooi je dia's niet te vol. Als je publiek het materiaal op je dia's niet kan lezen, hebben ze geen zin.
- Gebruik animaties met mate. Beelden die rondvliegen, in- en uitzoomen en veranderende kleuren kunnen boeiend zijn, maar ook afleidend. Pas op dat je niet overdrijft met de special effects. Je dia's moeten ondersteunend zijn, niet de hoofdrol opeisen.
Advertentie
-
Geef jezelf voldoende tijd. Hoe meer tijd je hebt om je toespraak te oefenen, hoe meer voorbereid je jezelf zult voelen, en hoe minder zenuwachtig je zult zijn. Een richtlijn voor de hoeveelheid tijd om een toespraak te oefenen is een à twee uur voor elke minuut spreektijd. Bijvoorbeeld, je kunt 5-10 uur voorbereiden voor een toespraak van 5 minuten. Natuurlijk omvat dat ALLE voorbereidingstijd van begin tot eind; je repetitie is slechts een gedeelte van die tijd.
- Geef jezelf tijd om te oefenen. Als je aan uitstelgedrag lijdt, kun je uiteindelijk weinig of geen tijd hebben om je toespraak voor te bereiden, waardoor je je onvoorbereid en nerveus kan voelen.
-
Oefen voor mensen. Houd, indien mogelijk, je toespraak voor familie en vrienden. Als je hun feedback wil, geef ze dan specifieke richtlijnen over wat voor soort commentaren je wilt, zodat je niet wordt overstelpt met nuttige suggesties.
- Kijk je publiek aan. Bijna niets werkt beter om de aandacht van het publiek vast te houden dan een spreker die oogcontact maakt. Zorg dat je, terwijl je je toespraak oefent, de familieleden of vrienden aankijkt die je publiek vormen. Het vergt wat oefening om naar je overzicht, script of kaartjes te kijken, een of twee gedachten vast te houden en die informatie dan te geven terwijl je het publiek aankijkt. Nog een reden waarom tijd om te oefenen zo belangrijk is.
- Als je geen gelegenheid hebt om voor mensen te oefenen, zorg dan dat als je oefent, je je toespraak hardop uitspreekt. Je wilt niet dat op de dag van je toespraak je voor het eerst de woorden uit je mond hoort komen. Daarbij geeft hardop spreken je een kans om verkeerde uitspraak te controleren, oefenen met het duidelijk articuleren van je woorden en de timing van je toespraak te checken (we spreken sneller dan dat we een toespraak afspelen in ons hoofd).
-
Wees niet bang om te veranderen. Het oefenen van je toespraak geeft je de kans om wijzigingen aan te brengen. Als hij te lang is, moet je iets schrappen. Als hij te kort is of sommige delen lijken wat karig, voeg je wat toe. Dat niet alleen, maar elke keer dat je je toespraak hardop oefent, zal deze iets anders klinken. Daar is niks mis mee. Je bent geen robot, je bent een persoon. Het is niet noodzakelijk om je toespraak perfect te krijgen, wat belangrijk is is het overbrengen van de informatie op een engagerende en memorabele manier.Advertentie
-
Beweeg. Het is normaal dat mensen lichamelijke symptomen voelen van nervositeit--snellere hartslag, snel ademen en bibberige handen--voor het geven van een toespraak. Dat is een hele normale reactie die wordt veroorzaakt door een stoot adrenaline in het lichaam--iets dat gebeurt wanneer we ons bedreigd voelen. De sleutel is om te bewegen, zodat de adrenaline door je lichaam beweegt en kan wegebben.
- Span en ontspan. Bal je vuisten heel erg strak en houd dit een seconde of twee vast voordat je loslaat. Herhaal dit een paar keer. Je kunt hetzelfde doen door de spieren in je kuiten heel strak aan te spannen en dan los te laten. Iedere keer dat je loslaat, zou je een vermindering in de door adrenaline veroorzaakte symptomen moeten voelen.
- Haal diep adem. De adrenaline in je systeem zorgt ervoor dat je minder diep ademhaalt, waardoor je paniekgevoel weer verergert. Je moet de cyclus doorbreken. Haal diep adem door je neus en laat de lucht je buik vullen. Als je buik vol is, laat je de adem je ribbenkast vullen en uitzetten. Uiteindelijk laat je je adem volledig in je borst komen. Open je mond licht en begin uit te ademen, eerst met de lucht in je borst, dan de lucht in je ribbenkast en tot slot de lucht in je buik. Herhaal deze cyclus van in- en uitademen vijf keer.
-
Concentreer je op je publiek. Hoewel het moeilijk te geloven lijkt, draait een goede toespraak niet om jou, de spreker. Het gaat om het publiek. Richt je totale focus en concentratie op je publiek door je toespraak, vooral in het begin. Betrek ze er echt bij en let op de nonverbale signalen die ze je sturen--begrijpen ze wat je zegt? Moet je langzamer spreken? Zijn ze het met je eens? Staan ze ervoor open als je dichterbij komt om een sterkere verbinding te maken? Als je je aandacht volledig op je publiek richt, zul je geen tijd hebben om na te denken over je eigen zenuwen of angst.
-
Gebruik visuele hulpmiddelen. Je bent waarschijnlijk tocht al van plan om visuele hulpmiddelen te gebruiken, maar zo niet, dan zou je het toch kunnen overwegen. Voor sommige mensen vermindert het gebruik van visuele hulpmiddelen hun zenuwen, omdat ze zich minder het middelpunt voelen; in plaats daarvan voelt het alsof ze het voetlicht delen met de beelden.
-
Oefen visualisatie. Als je visualisatie gebruikt, creëer je simpelweg een mentaal beeld van jezelf die met succes je toespraak geeft. Sluit je ogen en zie jezelf zitten voordat je toespraak begint. Hoor hoe je naam wordt genoemd of je introductie wordt gegeven. Zie jezelf vol vertrouwen opstaan, je papier pakken en naar het podium lopen. Zie hoe je een moment neemt om je papieren te controleren en omhoog kijkt om oogcontact te maken met het publiek. Zie dan hoe je je toespraak houdt. Kijk hoe je met succes door de hele toespraak heen navigeert. Zie het eind van de toespraak, hoe je "dank u wel" zegt en vol vertrouwen terugkeert naar je stoel.
-
Blijf positief. Zelfs als je zenuwachtig bent, moet je je best doen om niet te negatief te praten. Zeg niet: "Deze toespraak wordt een ramp", maar zeg: "Ik heb mijn uiterste best gedaan om deze toespraak voor te bereiden." Vervang: "Ik ben op van de zenuwen" door: "Ik ben zenuwachtig, maar ik weet dat dat normaal is voor een toespraak, en ik laat me daardoor niet tegenhouden mijn best te doen."
- Negatieve gedachten zijn ontzettend machtig--er is een schatting dat je vijf positieve gedachten nodig hebt tegenover elke negatieve gedachte die je hebt, dus vermijd ze.
Advertentie
Tips
- Gebruik je eigen taalgebruik. Gebruik geen woorden die je nog nooit eerder hebt gebruik. Doe rustig aan.
- Spreek bij het oefenen luid en duidelijk, op zo'n manier dat iedereen in de ruimte je goed kan horen.
- Als je notities nodig hebt, gebruik ze dan. Maar je moet oefenen. Oefen voor je moeder, je partner, je dochter, je kat, of je spiegel.
- Zorg dat je toespraak samenhang heeft en logisch is.
- Draag gepaste kleding. Uiterlijk kan erg belangrijk zijn.
- Stel mensen vragen. Stel dat je een toespraak houdt over mobieltjes. Vraag het publiek: "Heb je de nieuwste iPhone van Apple gezien?" of: "Heeft iemand de GPS gezien op de LG 223?"
- Houd het levendig en lees niet voor van je script.
Advertentie
Advertentie