Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het kopen van een auto van een particulier kan de koper vaak zowel tijd als geld besparen. Je zult in staat zijn vrijer te onderhandelen met een vaak minder ervaren onderhandelaar, die andere motieven heeft dan een autoverkoper van een autodealer. Terwijl veel kopers bang zijn om een kat in de zak te kopen, kunnen veel reparaties voor relatief weinig geld worden gemaakt. Met onderzoek en geduld kan een particuliere verkoper je vaak voorzien van een geweldige deal voor een tweedehands auto.
Stappen
-
Stel je budget vast. Een particuliere verkoper verwacht contant of door middel van een overschrijving betaald te worden en kan geen financiering verstrekken. Particuliere verkopers zijn echter vaak een stuk goedkoper dan autodealers, maar bieden je geen consumentenbescherming. Gebruik een van de vele websites voor de waardebepaling van de auto die je inspecteert.
- Vraag een autofinanciering aan bij een bank. Overweeg een persoonlijke lening aan te vragen als je niet genoeg gespaard hebt. De totale kosten van dit kunnen sterk variëren, afhankelijk van je mate van kredietwaardigheid. Vraag de financiering aan voordat je contact opneemt met de verkoper.
-
Stel je behoeften met betrekking tot het voertuig vast. Bedenk of je grote ladingen gaat vervoeren, groepen mensen gaat vervoeren, welke afstanden je regelmatig gaat afleggen en over welk terrein. Ga voor een auto voor dagelijks gebruik die je voorziet in je belangrijkste behoefte. Dit helpt je bij het filteren van de opties van de auto waarna je op zoek bent.
-
Maak een lijstje met potentiële auto’s. Blader door auto-advertenties, op het internet of in je lokale krant of informeer bij familie en vrienden. Sites als Marktplaats bieden je de mogelijkheid om adverteerders snel te sorteren en te filteren. De verkopers opereren in een verzadigde markt, dus wees selectief bij het kiezen van de advertenties waarop je gaat reageren.
-
Analyseer de informatie in de advertentie. Advertenties die weinig informatie en details bevatten zijn vaak een indicatie voor verkopers die slecht te vertrouwen zijn. Hoe meer informatie je voor handen hebt om makkelijk na te gaan of de advertentie betrouwbaar is, hoe beter. Je zult ook in staat zijn om de vraagprijs te vergelijken met de marktprijs.Advertentie
-
Neem contact op met de eigenaar. Doe dit niet te laat op de avond of te vroeg in de ochtend. Ze zullen op die tijdstippen waarschijnlijk niet lang met je kunnen praten over de auto. De verkoper zou makkelijk te bereiken moeten zijn aan de hand van de contactgegevens in de advertentie of de door de verkoper aan jou gegeven gegevens. Als dit niet het geval is, neem dan verder geen contact op met de persoon in kwestie, het kan namelijk oplichterij zijn.
-
Controleer het merk, het model, het bouwjaar, het voertuigidentificatienummer en de algemene staat van het voertuig. Eventuele schade of slijtage kan invloed hebben op de prijs, vergelijk dit dus met de vraagprijs. Informeer waarom het voertuig verkocht wordt. Noteer de verkregen informatie om het later te vergelijken met het werkelijke voertuig.
-
Maak een afspraak. Kies een tijd die jullie beiden goed uitkomt en spreek af op een openbare plek als je de verkoper niet kent. Laat de verkoper indien mogelijk de auto meebrengen, zodat je die ter plekke kunt inspecteren. Je zult alle informatie en achtergrondinformatie over de auto bij de hand moeten hebben. Houd de verkoper op de hoogte als je de afspraak eventueel moet verzetten.Advertentie
-
Vraag om de onderhoudshistorie van het voertuig. Particuliere verkopers houden wellicht de historie van de reparaties en onderhoudsbeurten bij. Er bestaan verschillende websites waarop je de onderhouds- en schadehistorie van de auto kunt opvragen. Inwoners van België vragen best naar de CAR-PASS dit is een officieel en verplicht document dat de verkoper je geeft als je je tweedehandsauto koopt. Het formulier mag maximum twee jaar oud zijn en geeft een overzicht van de kilometerstand van de wagen op verschillende momenten. [1] X Bron
-
Onderwerp het voertuig aan een grondige inspectie, met de motor af en een draaiende motor. Controleer de buitenkant op zichtbare schade of tekenen van reparaties, de staat van de banden met het oog op scheurtjes of een lage bandenspanning en het motorblok op tekenen van schade. Particuliere verkopers worden op geen enkele wijze tegengehouden als ze een auto, die in slechte staat verkeerd, willen verkopen. Pas op voor omgekatte en gekloonde auto’s.
-
Inspecteer het voertuig op tekenen van waterschade. Vochtige plekken, verkleuringen, watervlekken op het interieur, een sterke geur van schoonmaakmiddelen of schimmelvorming zijn duidelijke indicatoren van waterschade. Elke vorm van waterschade aan het motorblok of het interieur van de auto kan grote gevolgen hebben. De auto kan bijvoorbeeld afgekeurd worden.
-
Controleer de auto op roest of schade aan de carrosserie. Controleer de wielkasten, spatborden, dorpels, kofferbak en onder de bumpers. Het verhelpen van roest is een kostbaar proces. Indicatoren van een slecht onderhouden carrosserie zijn verschillen in de kleur van de lak, het gebruik van plastic of glasvezel plamuur of openingen tussen panelen.
-
Controleer de kilometerstand van het voertuig. De kilometerteller is over het algemeen betrouwbaar, maar de slijtage van de bekleding en de pedalen zijn ook zeker goede indicatoren voor gebruik. Op het internet kun je de tellerstand van het voertuig controleren.
-
Controleer de banden, met name aan de voorzijde, op slijtage. Als ze ongelijk versleten zijn, moet de auto wellicht opnieuw uitgelijnd worden of er moeten reparaties worden uitgevoerd aan de schokbrekers, banden of assen. Het vervangen van de banden is relatief goedkoop, maar elke andere duidelijke tekenen van schade maakt het maken van een proefrit onveilig.
-
Controleer de accu. Accu’s zijn goedkoop en makkelijk te vervangen. Corrosie van de metalen delen van een accu wijzen op slecht onderhoud. Maak geen proefrit als de accu te gecorrodeerd lijkt, aangezien een vonk kan leiden tot brand.
-
Controleer de luchtfilter. Zorg ervoor dat er geen olie in de luchtfilter zit of in de buurt van de luchtinlaat. Dit kan een indicatie zijn voor opgeblazen zuigers of andere schade aan het motorblok. Vraag een ervaren monteur om je te helpen en het voor te doen als je niet zeker weet hoe je dit moet controleren.
-
Koelvloeistof en oliepeil controleren terwijl de auto niet gestart is. De olie op de peilstok moet zwart en vrij van gruis zijn. De koelvloeistof mag geen deeltjes bevatten en niet slibachtig of bruin van kleur zijn. Dit is een indicatie van ernstige problemen met de motor en maakt de auto onveilig en eventuele reparaties zullen erg kostbaar zijn.
-
Controleer de transmissieolie met een draaiende motor. Het zou een zoete geur met weinig fijnstof moeten hebben. Verbrande oranje of bruine vloeistof betekent dat de transmissieolie in een lange tijd ververst is. Maak geen proefrit als er problemen zijn met de transmissie van de auto, aangezien dit tot ongelukken zou kunnen leiden.
-
Controleer de klimaatregeling in de auto. Zet de verwarming en de airconditioning aan om te controleren of ze werken. De airconditioning heeft wellicht freon nodig om de koeling te verbeteren. De luchtuitlaten zouden zonder obstructie en overmatig lawaai de koele lucht de auto in moeten blazen.
-
Maak een proefrit. Voor je een proefrit maakt, voel je eerst even of de motor koud is. Dat is de staat waarin je meestal met je auto zal vertrekken, dus het is belangrijk om hem ook zo te testen. Met een motor die al warm is, is het ook makkelijker om gebreken te verbergen. Rijd vervolgens zoals je normaal zou rijden, het is verstandig dit voor een langere periode te doen. Dit omvat het rijden op de snelweg en in stad. Zet de radio uit tijdens je proefrit en luister onderweg of de auto geen vreemde geluiden maakt. Houd de temperatuur van de motor goed in de gaten, controleer hoe makkelijk hij stuurt en schakelt en houd eveneens het motorlampje op het dashboard in de gaten. Houd de toerenteller tijdens het opschakelen in de gaten om het gemak van schakelen te controleren. Veel reparaties kunnen relatief snel gerealiseerd worden.Advertentie
-
Wees er zeker van dat de verkoper over de benodigde papieren beschikt. Anders dan bij een autodealer moet jezelf het papierwerk voor de overschrijving regelen. Je kunt de RDW raadplegen voor verdere informatie over de benodigde papieren. Zorg ervoor dat je de financiering hebt geregeld, voordat je tot aankoop overgaat.
-
Laat een professionele monteur de auto inspecteren en de nodige testen uitvoeren. In sommige gevallen zijn emissietesten vereist, voordat de auto verkocht mag worden. Dit bied je de mogelijkheid om eventuele misstanden te detecteren die je tijdens de proefrit wellicht over het hoofd hebt gezien. De verkoper zou hier open voor moeten staan, je moet echter wellicht wel zelf voor de kosten opdraaien.
-
Doe een bod als de auto bij je past. Hoewel je wellicht gewend bent aan vaste prijzen, is dit een goede gelegenheid om een bod uit te brengen dat lager is dan de marktprijs. Onderhandelen is in deze situatie volledig acceptabel. Als je contant geld bij je hebt, kun je de verkoper wellicht dwingen om een lager bod te accepteren.
- Denk aan de motieven van de verkoper. De verkoper is vaak gedreven de auto aan een andere particulier te verkopen in plaats van een slecht bod van een autodealer te moeten accepteren. De prioriteit is het kwijtraken van de auto en niet de prijs. De verkoper van de auto is bereid een lagere winstmarge te accepteren. Je kunt van dit voordeel gebruik maken tijdens de onderhandeling over de prijs.
-
Kentekenbewijs op naam zetten. Als de verkoper het bod heeft geaccepteerd, vul dan het papierwerk in en ga over tot betaling. De verkoper van het voertuig dient je te voorzien van het originele Tenaamstellingsbewijs en het Overschrijvingsbewijs of het kentekenbewijs met tenaamstellingscode. Handel het verder af bij een kentekenloket of RDW-balie. Als de overschrijving niet correct is afgehandeld en je wordt aangehouden door de politie, zullen ze wellicht denken dat het om een gestolen voertuig gaat.Advertentie
Tips
- Vraag om het voertuigidentificatienummer. Hiermee kun je online de geschiedenis van het voertuig controleren. Het rapport bevat een register van onderhoudsbeurten, de kilometerstand van het voertuig en foto’s van het voertuig. Met deze informatie is vast te stellen of het voertuig ooit betrokken is geweest bij ongelukken en grote schades heeft gehad.
- Gebruik een onafhankelijke bron om de waarde van het voertuig te bepalen. Zorg ervoor dat je die waarde probeert vast te stellen gebaseerd op de ‘particuliere’ prijs met de juiste kilometerstand, conditie en locatie. Het internet biedt vele websites waarop je de waarde van een auto kunt bepalen.
Advertentie
Waarschuwingen
- Als je geen goed gevoel hebt bij de verkoper, de auto, de buurt of iets anders, ga dan niet over tot koop. Je bent niet verplicht de auto te bekijken, erin te rijden of te kopen.
- Maak geen proefrit als je de staat waarin de auto verkeerd nier vertrouwd. Motorstoring of andere gebreken kan leiden tot ongelukken en zelfs bij lage snelheden kunnen auto-ongelukken erg gevaarlijk zijn.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 6.375 keer bekeken.
Advertentie