Verjaardagsfeestjes zijn leuk voor kinderen en volwassenen van alle leeftijden, en het maken van een uitnodiging is een belangrijke stap in de planning ervan, want met een uitnodiging weten mensen dat ze welkom zijn. Maar als je niet bekend bent met de opmaak van een uitnodiging voor een verjaardag, kan het intimiderend zijn om voor de eerste keer je eigen uitnodiging te schrijven, zeker wanneer je met blanke uitnodigingen werkt of er eentje zelf wilt maken. Het gaat erom dat je al je gasten de belangrijkste informatie vertelt, zoals wanneer en waar het feestje is. Je moet dit dus allemaal op de uitnodiging zetten. Zodra je de basis opmaak van een uitnodiging onder de knie hebt en alle relevante informatie hebt verzameld, kun je experimenteren met leuke en creatieve teksten voor je uitnodiging.
Stappen
-
Vertel de gasten over de jarige en de organisator. Er zijn vier belangrijke elementen voor elke uitnodiging en dat zijn wie, wat, wanneer en waar. Het eerste element om op een uitnodiging te zetten is wie, want mensen willen weten van wie ze de verjaardag vieren als ze naar het feestje gaan. [1] X Bron
- Om de uitnodiging te beginnen, vermeld de naam van de persoon die jarig is. Je kunt iets simpels zeggen zoals: ‘Karin is jarig!’
- Meestal zijn mensen die worden uitgenodigd voor een verjaardagsfeestje goede vrienden of familie, dus je hoeft niet meer dan de voornaam te gebruiken om de jarige jop voor te stellen.
- Wanneer de organisator niet degene is die jarig is, moet je de organisator ook vermelden. Als de organisator niet bekend is bij alle gasten, kun je meer informatie geven, zoals de achternaam of de relatie van de organisator met de jarige.
- Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Marie, de zus van Karin, nodigt je graag uit om het mee te vieren.’
-
Leg uit waar de uitnodiging voor is. Nadat je je gasten hebt verteld wie er jarig is, moet je uitleggen waarvoor je ze uitnodigt. In de meeste gevallen gaat het om een verjaardagsfeestje.
- Wees niet bang om details te vermelden, zoals hoe oud de jarige wordt, vooral als het een belangrijke verjaardag is.
- Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Karin wordt 40!’
-
Vertel de gasten waar het feestje is. Dit is een belangrijk element, dus wees specifiek en geef details. Je kunt niet alleen maar zeggen ‘zaterdag’, want dan weten je gasten niet over welke zaterdag je het hebt! Geef de tijd en de specifieke datum van het feestje aan.
- Als het feestje maar een paar uur duurt, zet het tijdstip dan in de uitnodiging.
- Je kunt bijvoorbeeld zeggen: ‘Het feestje is op zaterdag 29 februari van 15.00 uur tot 18.00 uur.’
-
Vergeet niet om je gasten te vertellen waar ze heen moeten. Ongeacht of het feestje bij iemand thuis wordt gehouden of in een restaurant, een club of waar dan ook, je moet de naam en het adres van de lokatie geven. Ga er nooit van uit dat gasten wel weten waar het huis is, of waar een bepaald restaurant is.
- Als het feestje bij Karin thuis is, zeg dan: ‘Het feestje is bij Karin thuis, op de Willemsestraat 124, Utrecht.’
-
Vraag gasten of ze willen reageren op de R.S.V.P. Als je moet weten wie er komt en hoeveel mensen er komen, moet de laatste zin van de uitnodiging een call-to-action bevatten, waarin je gasten vraagt om de organisator te laten weten of ze aanwezig zijn of niet.
- R.S.V.P.’s worden traditioneel met de post verstuurt, maar tegenwoordig vinden mensen het fijner om te bellen of te e-mailen. Zorg dat je de gasten verteld hoe je wilt dat ze R.S.V.P.’en.
- Een R.S.V.P. kan zo simpel zijn als: ‘Beantwoord de R.S.V.P. aan Marie op 06-34892354’.
Advertentie
-
Vermeld de dresscode. Voor feestjes voor volwassenen en kinderen kan er een thema of dresscode zijn die je de gasten moet laten weten. De meeste nuttige en gevoelige informatie kan op de laatste regel van de uitnodiging worden vermeld, voor de R.S.V.P. Dresscode’s zijn onder andere: [2] X Bron
- Black-tie als het feestje in een sjiek restaurant of club is.
- Een thema als het een verkleedfeestje is.
- Casual als het feestje bij iemand thuis is.
-
Vraag gasten om op speciale instructies te letten. Er zijn verschillende soorten feestjes waarbij de gasten bepaalde dingen mee moeten nemen, en dit moet op de uitnodiging staan. Voorbeelden zijn:
- Zwemfeestjes waarvoor gasten zwemspullen en een handdoek mee moeten nemen.
- Logeerpartijtjes waarvoor gasten misschien zelf kussens een deken mee moeten nemen.
- Excursies waarvoor gasten misschien een tent, slaapzak, eten en andere spullen nodig hebben.
- Knutselfeestjes waarvoor gasten misschien oude kleren, verfkwasten en andere knutselspullen nodig hebben.
-
Geef aan of mensen geen extra gasten mee mogen nemen. Bij sommige feestjes kan je een extra gast meenemen, maar bij sommige feestjes kan dat niet. Als je een feestje geeft waarbij je niet wilt dat mensen extra gasten meenemen (zoals vrienden, zusjes, broertjes of partners), zet dit dan op de uitnodiging. Je kunt iets zeggen zoals:
- ‘Geen zusjes of broertjes, alsjeblieft!’
- ‘Let op, er is geen ruimte voor extra gasten.’
- ‘Je bent uitgenodigd voor een exclusief en intiem feest’, wat je kunt vermelden in het ‘wat’ gedeelte van de uitnodiging.
-
Informeer gasten over het eten. Dit is vooral belangrijk als de gasten iets zelf mee moeten brengen naar een feestje, zoals bij een potluck (een gezamenlijke maaltijd waarbij iedereen iets meeneemt). En anders kun je vertellen dat je een maaltijd, snacks of drinken serveert, en op die manier weten de gasten hoeveel ze moeten eten voordat ze naar het feestje gaan.
- Je kunt hier ook de gasten vragen om je te informeren over eventuele voedselallergieën of speciale dieetverzoeken. Vraag ze om het je te laten weten wanneer ze antwoorden op de R.S.V.P.
-
Geef aan of ouders mogen blijven of niet op een kinderverjaardag. Voor kinderverjaardagen heb je misschien liever dat andere ouders blijven, of dat ze hun kinderen afzetten en daarna vertrekken. In het geval dat je niet wilt dat de ouders blijven, kun je gewoon zeggen: ‘U kunt uw kind om 17.00 uur ophalen’ of wanneer het feestje dan ook eindigt. Als je liever hebt dat ouders blijven, kun je zeggen:
- ‘Ouders zijn vrij om te blijven’
- ‘We serveren aparte hapjes en verfrissingen voor volwassenen’
-
Geef aan of het een verrassing is. Dit is een extreem belangrijk element om aan een uitnodiging toe te voegen als de jarige niet weet dat er een feestje wordt gegeven. Het laatste wat je wilt is dat al je harde werk en planning naar de maan gaat omdat je bent vergeten om de gasten te vertellen dat het een verrassingsfeestje is! Je kunt dit vertellen door het volgende te zeggen:
- ‘Karin zal zeker verrast zijn!’
- ‘Let op, dit is een verrassingsfeestje’
- ‘Kom alsjeblieft op tijd: we willen niet de verrassing verpesten!’
Advertentie
-
Vermeld een citaat. Of je nu serieus wilt zijn, formeel, grappig of gek, een citaat is altijd een goede manier om een uitnodiging voor een verjaardag persoonlijker te maken. Citaten, gedichtjes en andere creatieve teksten kun je op de uitnodiging zetten waar je wilt, maar ze zijn een goede manier om je uitnodiging mee te beginnen of af te sluiten. Sommige bekende citaten over leeftijd zijn onder andere: [3] X Bron
- ‘De middelbare leeftijd begint wanneer je leeftijd op je middel is te zien!’ - Bob Hope
- ‘Leeftijd is slechts een probleem van de geest. Als je geest er geen probleem mee heeft, maakt het niets uit!’ - George Bernard Shaw
- ‘Rimpels geven slechts aan waar de glimlach heeft gezeten.’ - Mark Twain [4] X Bron
-
Schrijf een gedicht. Gedichten zijn er in alle stemmingen die je maar wilt (grappig of serieus), ze kunnen de toon zetten of het thema aangeven van je feestje en ze kunnen belangrijke informatie over te dragen die je je gasten wilt vertellen. Voorbeelden van gedichten zijn:
- Grappig: ‘Lieve Karin, verlies niet de moed, ook na 50 is het leven supergoed!’
- Serieus: ‘De dag van verjaren komt jaarlijks terug, wil vreugde vergaren, want ’t leven gaat vlug.’
- Schattig: ‘1 dag in het jaar mag iedereen het horen, wij vieren vandaag dat jij bent geboren!’ [5] X Bron
-
Zeg iets gevat of grappigs. Iedereen houdt ervan om te lachen en dit kan zeker handig zijn voor mensen die niet per se van verjaardagen houden. Je kunt een grappig citaat gebruiken, een gedicht, een grapje of gewoon iets grappigs zeggen. Je kunt zoiets proberen:Advertentie
Tips
- Als je je gasten vraagt om te reageren op de R.S.V.P., zorg dan dat je de uitnodigingen vroeg genoeg verstuurt zodat mensen kunnen reageren.
Bronnen
- ↑ https://www.tinyprints.com/things-to-know/party-invitations-ideas.htm
- ↑ http://www.birthdaypartyideas4kids.com/what-to-write-on-the-birthday-invitation.htm
- ↑ http://www.samples-help.org.uk/sample-invitations/birthday-invitation-wording.htm
- ↑ http://www.goodreads.com/quotes/tag/age
- ↑ http://www.invitationbox.com/baby-kids-birthday-party-invitation-wording.html
- ↑ http://www.brainyquote.com/quotes/topics/topic_age.html
- ↑ http://www.jokes4us.com/holidayjokes/birthdayjokes.html