PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Tamme valkparkieten kunnen geweldig zijn om te aaien, mee te spelen of zelfs mee op muziek te dansen, maar het kost wel wat tijd en moeite om tot dat punt te komen. Wanneer je een valkparkiet tam maakt, is het belangrijk om niet te snel te gaan, en de valkparkiet in korte sessies en in een rustige ruimte te trainen. Als je valkparkiet jong is, zul je waarschijnlijk meer geluk hebben en sneller gaan in de training.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Een valkparkiet socialiseren

PDF download Pdf downloaden
  1. Begin niet eerder met het tam maken dan wanneer hij een paar weken heeft kunnen wennen aan zijn nieuwe omgeving. Houd de valkparkiet in een rustige ruimte.
  2. Je kunt alles zeggen wat je wilt, zolang je stem maar rustig blijft, zonder plotselinge veranderingen in volume. Probeer ook om zacht te praten, niet luid. Als je langer bent dan zijn kooi staat, verlaag jezelf dan tot net boven oogniveau van de valkparkiet, waardoor je minder bedreigend bent zonder onderdanig over te komen. Houd dit een paar dagen vol, voordat je een poging gaat doen om de vogel te trainen.
  3. Nu je vogel gewend is aan het geluid van je stem, zal hij of zij beginnen naar je toe te bewegen wanneer je gaat zitten om met je valkparkiet te praten. Op dit punt kun je beginnen je vogel te trainen, maar doe dat heel rustig aan. [1]
  4. Een takje trosgierst wordt vaak gebruikt om valkparkieten te trainen, omdat de vogels over het algemeen hier gek op zijn, maar je kunt elke soort voor valkparkieten geschikt voer gebruiken in kleine hoeveelheden. Steek het door de tralies van de kooi, maar niet direct in zijn gezicht. Dit zal de vogel aanmoedigen om vrijwillig naar je toe te komen. Houd het stil, terwijl de vogel er een paar keer aan pikt, of laat hem tot 5 seconden pikken als hij bijzonder goed gedrag vertoont. [2]
    • Gebruik de trosgierst, of wat je als lekkers gekozen hebt, alleen als beloning. De valkparkiet kan minder gemotiveerd raken als hij hetzelfde lekkers ook krijgt zonder dat hij er iets voor hoeft te doen.
  5. Maak elke dag wat tijd vrij om met de valkparkiet te praten, waarbij je je hand stilhoudt in de buurt van de vogel, en hem wat lekkers geeft zodra hij kalmeert. Laat deze sessies om de valkparkiet niet angstig te maken niet langer dan 10 tot 15 minuten duren, en niet meer dan een of twee keer per dag. Zorg ervoor dat de valkparkiet aan het eind van elke sessie dichter bij je hand komt om het lekkers te krijgen.
    • Zelfs als een jonge vogel graag met je wil spelen en gelukkig overkomt, moet je deze sessies niet langer dan 15 minuten laten duren, omdat een jonge vogel regelmatig terug naar zijn kooi moet om te eten en te rusten.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Bijtgedrag aanpakken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als de valkparkiet je bijt, probeer dan zo min mogelijk te reageren. Hard wegtrekken, luid reageren of de sessie beëindigen kan de vogel aanmoedigen om weer te bijten. Dit kan moeilijk te vermijden zijn omdat de beet pijn doet, dus probeer om te beginnen te vermijden dat hij serieus bijt door hem alleen te laten als hij begint te sissen, wanneer hij zijn kuif opsteekt of wanneer zijn kuif plat tegen zijn kop ligt. [3]
    • Draag dikke tuinhandschoenen als bijtgedrag een terugkerend probleem is.
  2. Valkparkieten begrijpen gewoonlijk niet wat je doet wanneer je probeert ze te straffen. Ze kunnen het leuk vinden als je tegen ze schreeuwt, ze terug in de kooi zet, of op een andere manier reageert op slecht gedrag. Richt je in plaats daarvan op het prijzen van de valkparkiet wanneer hij iets goed doet, of gebruik milde vormen van straffen zoals negeren van de vogel of het sieraad waar hij aan knabbelt rustig wegtrekken. [4]
  3. Veel valkparkieten zullen je alleen hun kuif of snavel laten aaien, en sommigen houden er helemaal niet van om geaaid te worden. Aai langzaam, en trek je langzaam terug als de vogel sist, aan je knabbelt, of zijn kuif platlegt.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

Je valkparkiet leren om op te stappen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als de vogel zich op zijn gemak voelt bij je, dan zal hij rustig blijven wanneer je hem benadert, en mogelijk zelfs het lekkers direct uit je hand eten. Dit kan weken of maanden duren bij een volwassen vogel die niet gewend is aan menselijk contact. Als je dit stadium eenmaal bereikt hebt, kun je de valkparkiet uitnodigen om uit zijn kooi te komen, hoewel oudere vogels die niet eerder gesocialiseerd zijn dit niet vrijwillig zullen doen.
    • Zorg er, voordat je de kooi opent, voor dat alle ramen en deuren in de kamer gesloten zijn, en dat er geen andere dieren zijn.
  2. Als de vogel eenmaal naar je toe komt en uit je hand eet, begin dan op een soortgelijke manier met een lege hand naar hem toe te gaan, waarbij je twee vingers horizontaal uitsteekt. Houd de hand stil tot de vogel kalmeert, en beloon hem dan met wat lekkers. Nogmaals, houd deze sessies op 10 tot 15 minuten, een of twee keer per dag.
  3. Beweeg je hand uiteindelijk direct naar de stok waar de vogel op zit, of raak zijn pootjes aan. Als je eenmaal je hand daar kunt houden zonder de vogel van streek te maken, kun je zachtjes tegen de onderkant van de borst van de vogel drukken met je vingers. Een licht duwtje moet genoeg zijn om de valkparkiet een beetje uit balans te duwen, waardoor hij met een poot op je vinger stapt.
  4. Elke keer dat de vogel begint met opstappen, zeg je een kort commando zoals stap op of op . Prijs de vogel en geef hem een kleine lekkernij wanneer hij dit doet. Prijs hem nogmaals wanneer hij met beide pootjes opstapt. Blijf de trainingssessies beperken tot een paar minuten per keer, en zorg ervoor dat je altijd positief eindigt.
    • De valkparkiet kan zijn snavel gebruiken om de stabiliteit van je vinger te testen. Probeer je hand niet weg te rukken wanneer hij met zijn snavel je vinger raakt.
  5. Als de vogel eenmaal op commando op je vinger stapt, leer hem dan om af te stappen naar een ander stokje via dezelfde methode. [5] Bekrachtig deze gedragingen door hem te leren trap te lopen , of herhaal het stap op commando van je linkerhand naar je rechter en weer terug. [6] Train dagelijks met de vogel om deze bewegingen te maken, totdat hij het op commando doet zonder beloning.
    • Je hebt geen speciaal commando nodig voor het traplopen. Herhaal in plaats daarvan het stap op commando.
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Andere kunstjes trainen

PDF download Pdf downloaden
  1. Naarmate de training ingewikkelder wordt, kan je vogel er problemen mee hebben om uit te zoeken waarvoor je hem beloont. Probeer een clicker te gebruiken, of een duidelijk, kort geluid te maken door een pen in te drukken, elke keer dat de vogel het gewenste gedrag vertoont. Daarmee krijg je de aandacht van de vogel, terwijl jij het lekkers pakt. Als de vogel eenmaal goed getraind is, kun je alleen het geluid van de clicker of de pen gebruiken als beloning, maar tot dat moment is het lekkers een belangrijk onderdeel van de training.
    • Het wordt aanbevolen om een clicker of ander duidelijk geluid te gebruiken in plaats van een verbaal commando, omdat het elke keer hetzelfde klinkt en er weinig kans is dat je het buiten de training tegenkomt.
  2. Clickertraining blijft een uitstekend hulpmiddel voor het trainen van huisdieren. Wanneer je de valkparkiet een nieuw commando begint te leren, gebruik dan een clicker of maak een opvallend geluid door met een pen te klikken op het moment dat hij goed gedrag vertoont. Pak onmiddellijk daarna een beloning en blijf dagelijks trainen tot de valkparkiet op het commando reageert met alleen de clicker als beloning.
  3. Als de valkparkiet zich buiten zijn kooi op zijn gemak voelt, kun je hem elke dag tijdens zijn trainingssessie op een witte of beige handdoek op de vloer zetten. Til de hoeken van de handdoek geleidelijk op, maar stop als de vogel begint te worstelen. Herhaal dit elke dag en beloon de vogel wanneer hij rustig blijft, tot je de valkparkiet volledig kunt insluiten in de handdoek. [7] Deze training zal het veel gemakkelijker maken om je valkparkiet naar de dierenarts te brengen of hem uit een gevaarlijke situatie te halen.
  4. Herhaal een uitdrukking een paar keer, met een geanimeerde gezichtsuitdrukking en toon, op een moment waarop de valkparkiet ontspannen en tevreden is. Als de valkparkiet naar je kijkt en een reactie laat zien, zoals met zijn kopje bewegen, of zijn pupillen verwijden, dan kan hij dat woord interessant vinden. Herhaal dat woord regelmatig, maar stop wanneer de valkparkiet verveeld raakt. Beloon hem met wat lekkers als hij probeert jou na te bootsen. [8]
    • Mannelijke valkparkieten kunnen meer geluiden maken dan vrouwtjes, omdat ze op een complexere manier roepen om partners te lokken. Vrouwelijke valkparkieten kunnen ook praten, maar de stem is mogelijk niet zo helder.
    • De meeste valkparkieten kunnen praten tegen de tijd dat ze acht maanden oud zijn, hoewel je kunt proberen ze het te leren vanaf hun vierde maand als de vogel interesse lijkt te hebben. [9] Het kan moeilijker zijn om een volwassen vogel die niet gewend is aan praten te trainen.
  5. Terwijl je naar de valkparkiet kijkt, beweeg je met je hoofd op en neer of beweeg je je vinger heen en weer op muziek met een regelmatig ritme. Wanneer hij begint heen en weer te bewegen, beloon hem dan met een clicker en wat lekkers. Wanneer je met zijn training doorgaat en muziek vindt die de aandacht van de valkparkiet trekt, kan hij energieker zwaaien en ondertussen zijn vleugels spreiden. [10] Op dezelfde manier kan fluiten tijdens deze danssessies de valkparkiet aanmoedigen om zelf geluiden te maken.
    Advertentie

Tips

  • Train de vogel op een rustige plek waar jullie alleen zijn, om afleiding te minimaliseren.
  • Valkparkieten testen dingen die hun aandacht trekken, met gebruik van hun snavel en tong. Als de kuif van de valkparkiet half omhoog staat, en de snavel is meer aan het verkennen dan aan het dichtklappen, dan is het gedrag waarschijnlijk een teken van nieuwsgierigheid, en niet van vijandigheid. [11]
  • Wees geduldig! Het is niet de fout van een vogel dat hij bijt, geef NOOIT de schuld aan de vogel. De vogel bijt vanwege iets wat JIJ doet, of het nu niet genoeg met hem werken is, of te snel bewegen, enz. Het grootste deel van de vogels zal met een goede training bijtrekken en leuk gezelschap worden.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Grijp nooit de vogel met geweld vast, en zeker niet van achteren. Valkparkieten kunnen zich omdraaien om jou te bijten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 15.116 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie