PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een echte vriend of vriendin is als de kers op de taart: met zo iemand wordt het leven een stuk leuker. Een nepvriend daarentegen kan je een heleboel energie kosten, je een negatief gevoel geven en je na een bezoekje uitgeput achterlaten. Als je het idee hebt dat je binnen je vriendenkring met een valse vriend te maken hebt, stel die persoon dan op de proef door te letten op een aantal typerende gewoontes voor wat betreft zijn of haar gedrag en manier van communiceren. Probeer vervolgens zo goed mogelijk om afstand van degene te nemen, zodat je meer ruimte zult hebben voor echte vriendschappen in je leven die je wel voldoening zullen geven.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Op zijn of haar gedrag letten

PDF download Pdf downloaden
  1. Nepvrienden hebben vaak de neiging om te liegen, beloftes te verbreken of er niet voor je te zijn op de momenten waarop je ze het meest nodig hebt. Denk eens na over het verloop van je vriendschap gedurende de afgelopen weken of maanden. Heeft hij of zij je regelmatig op de een of andere manier teleurgesteld? Als dat zo is, dan kan het zijn dat je met een nepvriend te maken hebt. [1]
    • Als je vriend je de hele tijd teleurstelt, zul je moeten beslissen wat je het beste kunt doen; minder van de vriendschap verwachten, of hem of haar helemaal loslaten .
    TIP VAN EEN DESKUNDIGE

    Klare Heston, LCSW

    Klinisch sociaal werker
    Klare Heston is erkend onafhankelijk klinisch sociaal werker in Ohio. In 1983 behaalde ze haar masterdiploma sociaal werk aan Virginia Commonwealth University.
    Klare Heston, LCSW
    Klinisch sociaal werker

    Het is ook belangrijk dat je weet wie je echte vrienden zijn. Erkend klinisch maatschappelijk werkster Klare Heston legt uit dat "een echte vriend iemand is die zowel in goede als in slechte tijden je vriend wil zijn. Een echte vriend is iemand die je accepteert, je aanmoedigt en in je gelooft. Een echte vriend geeft je als het goed is eerlijke kritiek maar respecteert tegelijkertijd dat jij je eigen beslissingen kunt nemen. Hij of zij accepteert ook je andere vrienden en je familie."

  2. Denk eens na over hoe je je voelt als je in het gezelschap van deze vriend of vriendin bent, of vlak daarna. Heb je vaak het gevoel dat je door hem of haar genegeerd of over het hoofd gezien wordt omdat hij of zij altijd maar weer op de voorgrond van ieder gesprek of van ieder besluit moet staan? Als dat zo is, dan hecht deze vriend misschien niet zoveel belang aan wat het beste voor jou is. [2]
    • Als je tijd met je vrienden hebt doorgebracht is het de bedoeling dat je je beter voelt, en niet uitgeput, leeggezogen of geïrriteerd.
    • Als je vriend of vriendin in niks anders dan in zichzelf geïnteresseerd lijkt te zijn, is hij of zij misschien eerder op zoek naar publiek, en niet zozeer naar een vriend.
    • Houd er aan de andere kant rekening mee dat je vriend misschien gewoon nog wat tijd nodig heeft om volwassen te worden. Het is zelfs best mogelijk dat hij of zij positief reageert op een beetje aardige, opbouwende kritiek. Zeg bijvoorbeeld eens iets als: 'Ik voel me soms een beetje gefrustreerd als we samen iets gaan doen. We praten namelijk altijd zoveel over jouw leven en problemen, en vaak heb ik het gevoel dat je eigenlijk geen tijd hebt om naar mij te luisteren.'
  3. Aardig zijn en medeleven vormen de basis voor iedere vriendschap. Als jouw vriend op allerlei manieren laat blijken dat hij of zij geen rekening met je houdt, moet je je misschien eens afvragen wat die vriendschap eigenlijk waard is. [3]
    • Misschien maakt je vriend bijvoorbeeld de hele tijd ruzie met je, en verwacht vervolgens van jou dat je je excuses aanbiedt. Dan hebben jullie geen gezonde, evenwichtige relatie.
    • Ook kan het zijn dat je vriend je vaak net op het moment waarop je hem of haar het hardst nodig hebt, laat zitten, bijvoorbeeld toen je relatie net was uitgegaan en je vriend je liet zitten om naar een feest te gaan.
  4. Geeft je vriend of vriendin om jou als persoon? Als dat zo is, dan gaat hij of zij als het goed is naar je orkestoptredens en vraagt je hoe je voetbaltraining is gegaan. Ook is het de bedoeling dat hij of zij zich je verjaardag en andere belangrijke gebeurtenissen herinnert. [4]
    • Als je vriend of vriendin je kleineert of om je interesses lacht, of nooit komt kijken als jij iets belangrijks hebt, dan lijkt het er niet op dat hij of zij je steunt.
  5. Iedereen maakt fouten. Een goede vriend is tolerant en geduldig, en herinnert je je niet de hele tijd aan alles wat je fout doet. Als jullie gesprekken niet meer zijn dan een eindeloze opsomming van alles wat er mis met je is en wat je anders zou moeten doen, kun je misschien beter een beetje afstand nemen van deze persoon. [5]
    • Als jij je vriend of vriendin gekwetst hebt, moet je niet verwachten dat hij of zij het je heel snel zal vergeven. Aan de andere kant is het ook niet de bedoeling dat hij of zij je je fouten de hele tijd onder je neus blijft wrijven. Anders zul je je alleen maar ergeren als hij of zij in de buurt is.
  6. Een echte vriend begrijpt dat je het af en toe druk hebt en dat je niet altijd tijd voor hem of haar vrij kunt maken. Dus als je vriend of vriendin jou een schuldgevoel probeert aan te praten omdat je 'nee' hebt gezegd, of geen tijd hebt om af te spreken, is hij of zij misschien geen echte vriend. [6]
    • Iedereen heeft het weleens druk, dus het is niet de bedoeling dat je gestraft wordt als je niet altijd beschikbaar bent.
    • Pas met name goed op als diezelfde vriend van jou wel verwacht dat je altijd beschikbaar bent, maar zelf niet bereid is om er op dezelfde manier altijd voor jou te zijn.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Communicatieproblemen opmerken

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Let op of je vriend of vriendin zich ongemakkelijk voelt als jullie in gesprek zijn. Kleine, nerveuze gebaren kunnen aanwijzingen zijn van een valse vriendschap.
    • Als je met een vriend of vriendin in gesprek bent, kan het zijn dat je merkt dat hij of zij zich niet helemaal op zijn of haar gemak voelt in jouw gezelschap.
    • Let op of hij of zij zit te frunniken, met het haar zit te draaien, of zweterige handen heeft in jouw gezelschap. Niet al die dingen willen zeggen dat diegene geen echte vriend van je is maar doet alsof; misschien is het niet meer dan een gewoonte die diegene heeft. Als je weet dat hij of zij nagelbijt, dan is dat waarschijnlijk geen teken dat je met een nepvriend te maken hebt.
    • Als hij of zij er angstig uitziet, je niet recht aankijkt of oogcontact met je lijkt te vermijden, dan zou dat kunnen betekenen dat je vriend of vriendin zich ergens schuldig over voelt.
  2. Actief kunnen luisteren is belangrijk voor het opbouwen van wat voor type stevige relaties dan ook. Als jij je best doet om naar je vriend of vriendin te luisteren totdat hij of zij is uitgepraat, maar hij of zij doet bij jou niet hetzelfde, dan heb je misschien niet met een echte vriend te maken. [7]
    • Let op als je met hem of haar praat: praat je vriend er vaak doorheen of onderbreekt hij of zij je? Besteed je vriend geen aandacht aan wat je zegt of verandert hij of zij vaak van onderwerp?
    • Zo heb je je vriend op een dag misschien iets heel belangrijks te vertellen. Een nepvriend wil het nieuws misschien niet eens horen; hij of zij praat waarschijnlijk veel liever over zichzelf.
  3. Zeg om te testen hoe goed je vriend het met je voor heeft eens tegen hem of haar dat je een paar grenzen aan jullie vriendschap wilt stellen en kijk hoe hij of zij reageert. Een echte vriend zal bereid zijn om je persoonlijke grenzen te accepteren en ze respecteren. [8]
    • Je kunt bijvoorbeeld zeggen: 'Hee, ik kan voortaan niet meer op donderdag afspreken. Ik moet echt meer tijd gaan besteden aan scheikunde'. Of zeg iets als: 'Vind je het erg om het niet over seks te hebben? Ik voel me daar een beetje ongemakkelijk bij'.
    • Als deze persoon de grenzen die jij gesteld hebt blijft overschrijden, of ze zelfs compleet negeert, dan is hij of zij misschien geen echte vriend.
  4. Sommige mensen zijn heel goede vrienden zolang iedereen min of meer gelijk is. Zodra jij ergens in uitblinkt, kan het zijn dat hij of zij ineens zijn of haar ware aard laat zien. Als hij of zij als reactie op je succes begint te zeuren, je gaat plagen, of met zijn of haar ogen rolt, dan heb je misschien niet met een echte vriend te maken. [9]
    • Een heel duidelijk teken is het feit dat hij of zij over je roddelt. Dat zou kunnen betekenen dat hij of zij jaloers is.
      • Als je vrienden met jou over iemand roddelen, wil dat zeggen dat ze waarschijnlijk ook over jou roddelen. Een echte vriend zal het over iemands goede kanten hebben, en niet over zijn of haar slechte punten. Probeer niet met hem of haar te roddelen.
    • Andere tekenen van afgunst zijn bijvoorbeeld het gevoel dat je vriend jou altijd als een concurrent ziet, het feit dat je nooit een schouderklopje van hem of haar krijgt, en het feit dat je je verplicht voelt om hem of haar overal bij te betrekken, alleen maar om te voorkomen dat hij of zij zich buitengesloten voelt.
    • Een jaloerse vriend kan zich bezitterig gedragen als jij dingen met andere mensen doet. Een echte vriend zal nooit proberen om je van je andere vrienden of van je familie te isoleren.
  5. Let op terugkerende aanwijzingen die wijzen op passief-agressief gedrag . Zegt je vriend 'ja' als je hem of haar vraagt iets voor je te doen, maar doet hij of zij het vervolgens niet? Heb je soms het gevoel dat hij of zij je op een subtiele manier dwars probeert te zitten? Als dit het gedrag van jouw vriend of vriendin beschrijft, is hij of zij misschien passief-agressief, een vorm van gedrag die echte vriendschap serieus in de weg kan staan. [10]
    • Je zult zijn of haar passief-agressieve neigingen niet kunnen veranderen, dus probeer het ook niet. Probeer in plaats daarvan om zulke nepvrienden te vermijden en houd een assertieve toon aan als je om wat voor reden dan ook toch contact met hem of haar moet hebben.
  6. Ga eens na en probeer te bedenken of je problemen de laatste tijd ineens in het openbaar besproken worden. Als dat zo is heb je misschien te maken met een nepvriend in je vriendenkring. [11]
    • Je zou zelfs kunnen testen hoe loyaal deze persoon ten opzichte van jou is door hem of haar een klein 'geheimpje' te vertellen en hem of haar te vragen het aan niemand te vertellen. Als je er vervolgens ergens anders iets over hoort, weet je precies wie ervoor gezorgd heeft dat je geheim is uitgelekt.
    • Als je vriend of vriendin bovendien ook tegen jou roddelt over zijn of haar andere 'vrienden', is de kans groot dat er dus ook over jou wordt geroddeld.
  7. Houd je vriend of vriendin voortdurend contact met je? Dit kan per relatie verschillen, maar meestal houden goede vrienden contact met elkaar. Als een goede vriend je belt doet hij of zij dat bovendien meestal om bij te praten, em niet alleen maar omdat hij of zij iets van je wil. [12]
    • Als je alleen maar iets van deze vriend of vriendin hoort als hij of zij iets nodig heeft, dan heb je waarschijnlijk niet met een echte vriend te maken.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Echte vrienden vinden

PDF download Pdf downloaden
  1. Vraag jezelf af of je met bepaalde nepvrienden wel om wilt blijven gaan. Denk goed na over hoe je je voelt als je met hem of haar samen bent. Vraag jezelf af of hij of zij eigenlijk wel iets positiefs aan je leven toevoegt. Als dat niet zo is, dan is het is je eigen belang misschien beter om niet meer met die persoon om te gaan. [13]
    • Je kunt eventueel ook andere mensen die je vertrouwt om advies vragen. Vraag aan een van je ouders, aan een oudere broer of zus, of aan een andere vriend of vriendin die je vertrouwt of je de relatie met deze nepvriend misschien beter kunt beëindigen .
  2. Zeg tegen je nepvriend wat je is opgevallen aan zijn of haar gedrag. Wees duidelijk over de manier wat voor invloed zijn of haar gedrag op jou heeft. Neem vervolgens je besluit of basis van zijn of haar reactie. [14]
    • Als hij of zij bijvoorbeeld oprecht zijn of haar excuses lijkt aan te bieden en wil proberen te veranderen, kun je hem of haar een tweede kans geven. Als je vriend of vriendin daarentegen alles ontkent of een vijandige houding aanneemt, is het misschien het verstandigst om de vriendschap op te geven.
  3. Stel om te voorkomen dat je te veel tijd en energie steekt in nepvriendschappen, de verwachtingen die je van bepaalde mensen hebt bij. Als je minder van bepaalde mensen verwacht, hoef je je ook niet de hele tijd teleurgesteld of genegeerd te voelen. Je hoeft die mensen niet uit je leven te bannen, maar steek gewoon niet al te veel tijd en energie in je relatie met die personen. [15]
    • Je kunt deze vriend bijvoorbeeld gewoon in een andere categorie plaatsen, bijvoorbeeld als een 'kennis'. Zodra je hem of haar als niet meer dan een kennis begint te zien, is het misschien niet meer zo erg als hij of zij je niet meer belt op je verjaardag.
  4. Zorg dat je nieuwe mensen leert kennen die dezelfde interesses als jij hebben door bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te gaan doen, een cursus te volgen, of lid te worden van een sportvereniging. Let als je in het gezelschap van deze mensen bent op de manier waarop ze met je omgaan om te kunnen bepalen of ze dezelfde normen en waarden hebben als jij. [16]
    • Als je vrienden voor jou bijvoorbeeld een prioriteit zijn, let dan op of deze persoon de voorkeur geeft aan persoonlijke ontmoetingen, in plaats van digitale interactie, dat wil zeggen, of hij of zij bijvoorbeeld constant op zijn of haar telefoon kijkt.
    • Als eerlijkheid voor jou belangrijk is, let dan op of een nieuwe vriend liegt of informatie over zichzelf achterhoudt.
  5. Maak van nieuwe kennissen nieuwe vrienden door wat dingen over jezelf te vertellen. Doe dit alleen wel voorzichtig en geleidelijk aan. Vertel geen erg intieme details over jezelf tegen iemand de geen goede vriend voor je zal zijn. [17]
    • Je zou hem of haar bijvoorbeeld eerst iets over je carrièreplannen kunnen vertellen om te zien hoe hij of zij reageert. Vervolgens kun je, als jullie eenmaal wat hechter met elkaar zijn geworden, wat intiemere gegevens over jezelf kunnen delen, zoals de details van een medische aandoening die je hebt.
    • Behalve dat je jezelf op die manier beschermt, is geleidelijk aan meer van jezelf blootgeven meestal de gezondste manier om nieuwe vriendschappen op te bouwen. Meestal kom je iemands diepste en meest duistere geheimen niet te weten binnen een week nadat jullie elkaar ontmoet hebben.
    Advertentie

Tips

  • Als hij of zij zich verontschuldigt, geef je vriend of vriendin dan een tweede kans. Het kan best zijn dat hij of zij echt spijt heeft, en in principe verdient iedereen een tweede kans.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 13.408 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie