PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Er zijn verschillende redenen waarom iemand vee zou willen houden. Sommigen fokken kuddes om die vervolgens te verkopen, anderen houden de dieren voor hun melk. Tegenwoordig besluiten veel mensen om vee te gaan houden voor persoonlijk gebruik. Of je nu slechts een paar dieren voor persoonlijk gebruik wilt of een hele kudde, hier vindt je een aantal basis weetjes over het houden van vee; van het aankopen van land tot het kiezen van het vee dat je wilt gaan houden.

  1. Maak een SWOT-analyse van jezelf en de veeindustrie. Bedenk welke soort koeien je wilt zonder de rassen te bekijken, en bedenk wat voor een soort boerderij je wilt opzetten.
    • Begin klein. Besteed je geld niet in de eerste twee jaar nadat je de boerderij gekocht of geërfd hebt. Als er reparaties nodig zijn, repareer dan alleen het hekwerk en de faciliteiten die prioriteit hebben, zoals de schuur of het huis, of maak aanpassingen die nodig zijn voor wat je wilt gaan doen. Koop de machines op een veiling, niet gloednieuw. Koop apparatuur en andere uitrusting die direct nodig is, niet de dingen die je graag hebben wilt. De dingen die je graag hebben wilt, kun je in de komende 5 tot 10 jaar kopen, naarmate je bedrijf groeit.
    • Richt je op budget productie. Dit is de beste manier om geld te verdienen en de beste manier om te beginnen als je niet veel startkapitaal hebt!
  2. Dit is van belang omdat je een locatie moet vinden die je kent of waar je veel van houdt en waarvan je het voor je ziet om er vee te houden.
    • De locatie kan overal zijn. Factoren zoals het klimaat, seizoensvariaties, de markt, vegetatie en topografie kunnen overal verschillen.
  3. Houd in gedachten dat je mogelijk moet investeren in een aanbetaling, een lening of een hypotheek voor het land dat je wilt kopen als je niet voldoende geld hebt om het aankoopbedrag binnen 1 jaar af te betalen.
    • De prijzen van land zijn vaak hoger in gebieden waar meer mensen wonen en op plaatsen waar meer mensen land willen hebben.
    • Probeer een boerderij te kopen die de nodige faciliteiten en het hekwerk voor vee al heeft, in plaats van een boerderij die moet worden aangepast voor de veehouderij.
  4. Neem contact op met de betreffende gemeente om meer informatie te krijgen over het gebruik ervan in het verleden, het type grond, de vegetatie, de bezettingsgraad, capaciteit van de weiden en de eisen voor de veemarkt enz. Bezoek de buren in het gebied waar je wilt gaan boeren en bespreek deze onderwerpen met ze.
    • Buren kunnen je vaak van meer informatie voorzien dan een overheidsinstelling.
  5. Analyseer je werkomgeving en financiële situatie om te bepalen wat je echt nodig hebt (niet wat je graag zou willen) aan bovengenoemde. Hekwerk, waterfaciliteiten, troggen en hooibalen zijn je prioriteit. Een tractor, uitrusting om te hooien, aanhangwagen en de gebouwen die nodig zijn voor het vee zijn ook van belang.
    • Als je hebt gekozen voor een melkveebedrijf, zul je meerdere gebouwen en een melkinstallatie nodig hebben om je werk te kunnen doen. Daarnaast heb je faciliteiten nodig voor het kalveren, een schuur voor de kalven en een schuur voor de koeien die niet gemelkt worden.
      • Bij het besluiten welk soort melkinstallatie je gaat gebruiken, is het volgende van belang: zijn de koeien al eerder gemolken, en wat zijn ze gewend? Het is het beste om dezelfde installatie te gebruiken die koeien al gewend zijn. Als je de koeien zelf opvoedt, kun je de verschillende soorten installatie onderzoeken om te bepalen welke het beste bij jouw situatie past.
    • Voor vee dat bedoeld is voor de slacht is het meestal voldoende om wat hekwerk, schuren en waterbronnen te hebben, met name als je er aan denkt om je koeien te laten grazen. Als je bereid bent om extra geld uit te geven aan het voorzien van extra voeding in de winter, extra graanvoeding of weidegrond, zullen er meer voorbereidingen nodig zijn.
  6. De populaire keuzes zijn melk- en vleesrunderen. Houd in gedachten dat het opstarten van een melkveebedrijf veel meer tijd en geld zal kosten dan het houden van vleesrunderen. Daarnaast zijn er voor melkrunderen ook meer faciliteiten nodig, die moeten voldoen aan de regelgeving van de overheid.
  7. Bepaal welk type vee je wilt op basis van je doelen voor je boerderij, niet op basis van wat je leuk vindt of op basis van wat je bereid bent om te doen om in eventuele tekortkomingen van een ras te voorzien.
    • Als je gaat voor vleesrunderen, begin dan met een ras waarvan bekend is dat ze vriendelijk en laag in onderhoud zijn. Herefords, Red Polls, Shorthorns, Galloways en British White zijn bijvoorbeeld rassen die bekend staan om hun volgzaamheid.
      • Als je er op staat om Angus vee te houden wegens de markteisen in de omgeving, pas dan heel goed op welke soort Angus je kiest.
    • Als je voor melkvee gaat, zijn de beste en populairste rassen de Holstein, Jersey en Brown Swiss. Guernseys en Ayrshires kunnen ook populair zijn als je je niet in Noord-Amerika bevindt.
  8. Ga nog niet voor de volle bak die op je land past. Koop goede koeien, die (onder andere) een goede bevleesdheid, goed gedrag, moederinstict en goede converteerbaarheid hebben. Vermijd koeien die er dun uitzien en op instorten staan. Vaarzen zijn een optie als je 2 jaar wilt wachten om de kalven te verkopen; een koe met kalf is ook een optie, aangezien je het kalf na een maand of twee al kan verkopen. Koeien met ervaring zijn makkelijker te hanteren dan vaarzen.
    • Vermijd de aanschaf van een stier als je slechts 4-5 dames hebt. Koop alleen een stier als je ten minste 10 vrouwtjes hebt en geen kunstmatige inseminatie wilt gebruiken. Als je 2 tot 5 koeien hebt, dan is kunstmatige inseminatie de goedkoopste en beste (maar niet altijd effectieve) optie voor het fokken. Als je geen kunstmatige inseminatie wilt gebruiken, kun je ook een stier huren of een overeenkomst maken met een andere veeboer, bijvoorbeeld om jouw koeien een paar maanden bij hem te laten grazen zodat zijn stier ze kan bevruchten.
  9. Bekijk of het land dat je bezit voldoende is en of je extra weidegrond moet kopen/huren.
    • Besluit of je het hooi voor je vee zelf gaat verbouwen of gaat kopen. Zorg ervoor dat je de beste kwaliteit die je je kan veroorloven koopt.
    • Onthoud dat de kosten voor het voer ongeveer 26% van de kosten van het veehouden zijn. Deze kosten worden drastisch verminderd als je voldoende graasland hebt, waar het vee in de zomer op kan grazen. Ook het verbouwen van hoogwaardig hooi vermindert de kosten. Besteed ook aandacht aan een plan voor het grazen, bijvoorbeeld voor een winterweide als je niet de hele tijd bezig wilt zijn met het kopen of maken van hooi. De mogelijkheden voor winterweiden verschillen per regio, weet dus wat je opties zijn.
  10. Houd een administratie bij voor je financiën, het fokken/kalveren, vaccinaties en andere gezondheidszorg, aankopen/verkopen en andere vermogens van je bedrijf. Je financiële boekhouding is het belangrijkste, aangezien deze je kan laten zien of je winst of verlies draait. In sommige gebieden is het overigens verplicht om een gedetailleerde administratie bij te houden voor elk dier dat je bezit, verkoopt en elk dier dat wordt geboren.
  11. Het is een veeleisende leefstijl, maar je zult altijd nieuwe dingen blijven leren en altijd druk bezig zijn met het onderhouden van je kudde.

Tips

  • Probeer om de kosten zo laag mogelijk te houden: probeer een graasplan voor het hele jaar te hebben als dat mogelijk is, zodat je koeien het hele jaar door kunnen grazen.
  • Houd een goede administratie bij, van het fokken, tot de gezondheid van je koeien en je administratie.
  • Bespreek de mogelijkheden voor gezondheidszorg voor je kudde met de lokale veearts. Doe dit zodra je de koeien hebt gekocht.
  • Koop meer hooi dan je nodig hebt. Je kunt nooit te veel hooi hebben.
  • Test het voer op voedingswaarde. Wees op de hoogte van de periodes waarin je koeien de meeste en de minste voeding nodig hebben.
  • Vermijd het aanschaffen van een stier zo lang mogelijk. Kunstmatige inseminatie voor koeien is ontworpen om de kosten en gevaren die bij het houden van een stier komen kijken te vermijden.
  • Houd geen van de eerste kalven van je vaarzen. Ze zijn een grotere kostenpost en minder goed dan de kalven van oudere koeien.
  • Doe navraag en zorg ervoor dat je het telefoonnummer van de veearts altijd bij de hand hebt voor noodgevallen en andere gezondheidsproblemen die je zelf niet kunt oplossen.
  • Bezoek lokale veilingen om gebruikte apparatuur te kopen. Controleer de advertenties in lokale winkels om goede deals te vinden.

Waarschuwingen

  • Houd altijd een oogje in het zeil als je met koeien en stieren werkt. Weet wat de tekenen van problemen zijn.
  • Het houden van vee is geen werk van 9-17 op werkdagen. Je bent er elke dag de hele dag mee bezig. Het vee kent geen vakanties of feestdagen.
  • Onthoud de wet van Murphy: alles dat mis kan gaan, zal mis gaan.
  • Vee houden kan zwaar en vermoeiend zijn en voor stress zorgen. Je zult je bloed, zweet en tranen er in moeten stoppen en er zullen tijden zijn waarin je spijt zult hebben van je beslissing om er aan te beginnen.
  • Wees altijd op je hoede als je in de buurt van een stier bent en vertrouw hem nooit, ongeacht hoe vriendelijk en meegaand hij lijkt te zijn.
  • Doe geen dingen waarvan je denkt of weet dat je ze niet aankunt.
  • Geef in de eerste 2 jaar niet al je geld uit aan nieuwe apparatuur of de duurste faciliteiten. Je zult sneller dan je denkt blut zijn. Probeer jezelf uit de schulden te houden.
  • Vee is veel sneller en sterker dan jij bent. Koeien kunnen erg gevaarlijk zijn als ze een kalf beschermen. Stieren kunnen onvoorspelbaar zijn als je de waarschuwingen niet herkent of niet weet waar je op moet letten. Stieren zijn doorgaans het meest gevaarlijk als ze bij een kudde koeien zijn en wanneer het fokseizoen is, omdat ze je dan als potentieel rivaal zien die hun harem komt overnemen.
  • Vermijd de aanschaf van zieke, te dunne en ongezonde dieren, zelfs als je medelijden met ze hebt en ze graag zou willen redden . Er is een reden dat ze voor de slacht worden verkocht, wat meestal betekent dat ze niet gered kunnen worden.

Over dit artikel

Deze pagina is 3.528 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?