PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een verhalend opstel vertelt een verhaal, het stelt je in staat om je creatieve brein te stimuleren. Je verhaal kan fictief of niet-fictief zijn, afhankelijk van de vereisten van je opdracht. In het begin lijkt het misschien moeilijk om een verhalend opstel te schrijven, maar je kunt je werk eenvoudiger maken door je onderwerp te verfijnen en je verhaal te plannen. Daarna zul je de inleiding van je verhaal gemakkelijk kunnen schrijven.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Het kiezen van een onderwerp voor je verhaal

PDF download Pdf downloaden
  1. Het is het beste om de opdracht meerdere malen door te lezen, zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt. Als er een vraag is die je moet beantwoorden, schrijf die dan op. Bekijk ook de aangegeven vereisten voor het behalen van het volledige aantal punten. [1]
    • Als er een rubriek wordt gegeven door je begeleider, lees deze dan grondig door om aan de vereisten voor het volledige cijfer te voldoen. Later kun je je opstel vergelijken met de rubriek voordat je de opdracht inlevert.
    • Als je vragen hebt over de opdracht, vraag dan je begeleider om verduidelijking.
  2. Brainstorm over mogelijke verhaalideeën voor je verhaal. Laat in eerste instantie alle ideeën de vrije loop, zonder te proberen het onderwerp te vernauwen. Kies of je een persoonlijk of fictief verhaal wilt schrijven. Als je eenmaal een goede lijst met potentiële onderwerpen hebt samengesteld, kies je een onderwerp dat voor jou werkt. Je kunt bijvoorbeeld schrijven over de eerste keer dat je bij een vriend hebt geslapen, de dag dat je voor het eerst een puppy mee naar huis bracht of een fictief verhaal over een jongen die moeite heeft met het maken van een vuurtje tijdens het kamperen. Hier zijn enkele methoden om ideeën te brainstormen: [2]
    • Maak een lijst van de eerste gedachten die in je opkomen met betrekking tot het onderwerp of de gestelde vraag.
    • Maak een mindmap om je ideeën uit te werken.
    • Gebruik vrij schrijven om verhaalideeën aan kaart te brengen. Schrijf simpelweg wat er in je opkomt, zonder je zorgen te maken over de grammatica of de betekenis erachter.
    • Maak een tekstschema om je ideeën op een rijtje te zetten.
  3. Bekijk je lijst met ideeën om een passend onderwerp te vinden voor de opdracht. Verfijn vervolgens je onderwerp tot één specifieke gebeurtenis, zodat de gebeurtenis in één enkel opstel past. [3]
    • Probeer niet te veel in één opstel te behandelen, dit wordt te moeilijk voor je lezer om te volgen.
    • Bijvoorbeeld, laten we zeggen dat de opdracht is: "Schrijf over een tegenslag waar je doorzettingsvermogen van hebt geleerd." Je zou kunnen schrijven over een blessure die je overwonnen hebt. Om je verhaal te kaderen, kun je je richten op de eerste keer dat je je geblesseerde ledemaat na het ongeval weer hebt getraind, maar ook op de moeilijkheden die je hebt ondervonden.
  4. Verwijs het idee van je verhaal terug naar de aanleiding, en denk na over hoe het verhaal je doet voelen. Bedenk ook hoe je wilt dat de lezer zich voelt na het lezen van je opstel. Bepaal aan de hand van de antwoorden op deze vragen een kernthema of -boodschap voor het verhaal. [4]
    • Het verhaal over het herstel van een blessure kan bijvoorbeeld als thema hebben, het overwinnen van tegenslagen of het doorzetten om een doel te bereiken. Je wilt misschien dat je lezer zich geïnspireerd en opgewekt voelt na het lezen van je verhaal. Om dit gevoel te bereiken, is het belangrijk dat je je focust op de successen tijdens het gehele proces en dat je het verhaal met een positieve boodschap afsluit.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Het plannen van je verhaal

PDF download Pdf downloaden
  1. Begin met de hoofdpersonen, schrijf hun naam, leeftijd en beschrijving op. Vervolgens identificeer je de motieven, verlangens en relaties van de personages onderling. Nadat je deze personage-schets van je hoofdpersonen hebt gemaakt, maak je een korte lijst van eventuele bijfiguren die je wilt toevoegen, evenals de belangrijke details over hen. [5]
    • Als jij zelf een personage in je verhaal bent, moet je deze stap nog toevoegen. Het is aan jou hoeveel details je over jezelf wilt opschrijven. Het is echter wel handig om een duidelijke beschrijving te maken van jezelf, je interesses en je wensen op het moment dat het verhaal zich afspeelt, zeker als er veel tijd verstreken is.
    • Een beschrijving van de hoofdpersoon kan er zo uitzien: "Kate, 12 - Een atletische basketbalspeler die een blessure oploopt. Ze wil herstellen van haar blessure zodat ze terug kan keren naar het veld. Ze is de patiënt van Andy, een fysiotherapeut die haar helpt met herstellen."
    • Een beschrijving van de bijfiguur zou zo kunnen luiden: "Dr. Lopez is een vriendelijke, vaderlijke dokter van middelbare leeftijd die Kate behandelt op de spoedafdeling."
  2. Bepaal de verschillende locaties waar je verhaal zich afspeelt, evenals de periode waarin ze zich voordoen. Schrijf elke setting op die je in je verhaal opneemt, al is het mogelijk dat je ze niet allemaal even gedetailleerd beschrijft. Schrijf vervolgens een paar beschrijvingen op die je associeert met de locatie of locaties. [6]
    • Een verhaal over het overwinnen van een sportblessure kan bijvoorbeeld bestaan uit een paar settingen, zoals het basketbalveld, de ambulance, het ziekenhuis en een fysiotherapeutisch centrum. Hoewel je de lezer elke instelling wilt laten zien, zal je de meeste tijd besteden aan de belangrijkste setting van je verhaal.
    • Je zou de volgende beschrijvingen over het basketbalveld kunnen vermelden: "piepende vloer," "gebrul van de menigte," "felle bovenlichten," "teamkleuren op de tribune," "geur van zweet en sportdrank," en "natte trui die op mijn rug plakt."
    • Je verhaal kan zich op verschillende plaatsen afspelen, maar je hoeft niet over elk van die plaatsen een zelfde hoeveelheid details te vermelden. Zo kan het zijn dat je even in een ambulance zit in de scène. Een volledige beschrijving van de ambulance is dan niet nodig, maar je kunt de lezer wel vertellen dat je "je koud en alleen voelt in de steriele ambulance".
  3. Een verhalend opstel volgt meestal een standaard verhaallijn. Begin je verhaal met de introductie van je personages en de setting, gevolgd door de gebeurtenis die de lezers in het verhaal meetrekt. Vervolgens presenteer je de opkomende actie en de climax van je verhaal. Beschrijf ten slotte de oplossing van het verhaal en wat je lezer hieruit dient op te maken. [7]
    • Zo kun je bijvoorbeeld een jonge basketbalspeler introduceren die op het punt staat een grote wedstrijd te spelen. De gebeurtenis waarmee het verhaal begint, kan haar blessure zijn. Dan is de stijgende actie, de inspanningen van de basketbalspeler om de fysiotherapie te voltooien en weer in de wedstrijd te kunnen komen. Het hoogtepunt zou de dag van de trainingen met het team kunnen zijn. Je zou het verhaal kunnen oplossen door haar haar naam op de teamlijst te laten zetten, waarna ze zich realiseert dat ze elk obstakel kan overwinnen.
    • Het is handig om de Freytag's driehoek of een grafische planner te gebruiken om je opstel te organiseren. Freytag's driehoek ziet eruit als een driehoek met een lange lijn naar links en een korte lijn naar rechts. Het is een hulpmiddel dat je helpt bij het plannen van het begin van je verhaal (beschrijving), een gebeurtenis die de rest van de gebeurtenissen in je verhaal initieert, de stijgende actie, een climax, de dalende actie, en de uiteindelijke oplossing en dus afsluiting van je verhaal.
    • Je kunt een Freytag’s driehoeks-sjabloon of een grafische planner voor je verhalende opstel online vinden. [8]
  4. De climax is het hoogtepunt van je verhaal. Het begin en het grootste deel van het midden van je verhaal bouwt zich op tot dit punt. Het einde zal dan het conflict oplossen dat de climax veroorzaakt. [9]
    • De meest voorkomende soorten conflicten zijn persoon vs. persoon, persoon vs. natuur, en persoon vs. zelf. Sommige verhalen hebben meer dan één soort conflict.
    • In het verhaal over de jonge atleet die geblesseerd raakt, kan haar conflict persoon vs. zelf zijn, omdat ze haar pijn en beperkingen moet ondergaan.
  5. Je gezichtspunt zal afhangen van wie het verhaal vertelt. Als je een persoonlijk verhaal vertelt, zal je gezichtspunt altijd 1ste persoon zijn. Op dezelfde manier kun je de 1ste persoon gebruiken als je een verhaal vertelt vanuit het perspectief van je personage. Je zult de 3e persoon gebruiken als je een verhaal vertelt over een personage of een andere persoon en daarnaast ook over jezelf. [10]
    • In de meeste gevallen wordt bij het schrijven van een persoonlijk verhaal gebruik gemaakt van de 1e persoon "Ik" gezichtspunt. Bijvoorbeeld, "Tijdens mijn laatste zomer met mijn grootvader heb ik meer geleerd dan alleen maar vissen."
    • Als je een fictief verhaal vertelt, kun je wellicht gebruik maken van het 3e persoon gezichtspunt. Gebruik de naam van je personage, evenals de juiste voornaamwoorden zoals "hij" of "zij". Bijvoorbeeld, "Mia pakte het medaillon op en opende het."
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

De inleiding schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Open je verhaal met een zin of 2 die je lezer betrekt. Om dit te doen, maak je een aandachtstrekker die het onderwerp van je verhaal introduceert en suggereert wat je erover zult zeggen. Hier zijn enkele technieken om de aandacht te trekken van je lezer: [11]
    • Begin je opstel met een retorische vraag. Bijvoorbeeld, "Heb je ooit iets verloren dat belangrijk voor je is?"
    • Geef een citaat dat past bij je opstel. Je zou kunnen schrijven: "Volgens Rosa Gomez weet je niet hoe sterk je bent tot een tegenslag je breekt."
    • Geef een interessant feit dat verband houdt met je verhaal. Zoals bijvoorbeeld: "Ongeveer 70% van de kinderen stopt met sporten op 13-jarige leeftijd, en ik was daar bijna één van."
    • Gebruik een korte anekdote die betrekking heeft op het grotere verhaal. Voor je opstel over het overwinnen van een blessure zou je een kort verhaal kunnen toevoegen over je beste moment tijdens het sporten vóór het oplopen van je blessure.
    • Start met een schokkende uitspraak. Je zou kunnen schrijven: "Zodra ze me in de ambulance hadden geladen, wist ik dat ik misschien nooit meer zou gaan sporten."
  2. Je lezer heeft een duidelijk idee nodig over wie het verhaal gaat. Noem en beschrijf de hoofdpersonen in je verhaal kort. Je hoeft niet elk detail over hen te vertellen in de inleiding, maar je lezer moet een algemeen beeld kunnen vormen van wie ze zijn. [12]
    • Laten we zeggen dat jij je hoofdpersoon bent. Je zou kunnen schrijven, "Als een lang, mager 12-jarig meisje, heb ik de andere meisjes op het veld gemakkelijk buitenspel gezet." Dit geeft de lezer een beeld van hoe je eruit zou kunnen zien, evenals je interesse in sport en je atletisch vermogen.
    • Als je een fictief verhaal vertelt, kun je je personage als volgt introduceren: "Toen ze naar het podium van het middelbare schooldebat liep, Zag je het vertrouwen vanaf haar Kate Spade-hoofdband, tot aan haar kringloopwinkel Betsey Johnson pumps van Luz af stralen." Dit helpt het publiek niet alleen om zich een beeld te vormen van Luz, maar het toont ook aan dat ze zich inspant voor haar uiterlijk. Het feit dat ze in kringloopwinkels winkelt, zou erop kunnen wijzen dat haar familie niet zo rijk is als dat ze verbeeldt.
  3. De setting omvat het wanneer en waar van het verhaal. Geef aan wanneer je verhaal zich afspeelt. Geef daarnaast zintuiglijke details om de lezer te helpen de locatie te beleven. [13]
    • Je zou kunnen schrijven, "Ik zat in de eerste klas, en ik wist dat ik moest aanpoten als ik de aandacht wilde trekken van de middelbare schoolcoaches."
    • Zintuiglijke details stimuleren je zintuigen met betrekking tot het zien, horen, aanraken, ruiken en proeven. Bijvoorbeeld: "Mijn schoenen piepten over de baan terwijl ik naar de doellijn dribbelde, de rode mand in het zicht. Door het zweet voelde de bal glibberig aan tegen mijn vingertoppen en de zoute smaak van de bal bedekte mijn lippen.
  4. Je kunt ook een voorproefje geven van de gebeurtenissen die zich in het verhaal gaan afspelen, afhankelijk van wat het beste werkt voor je verhaal. Deze uitspraak zal dienen als je thesis voor je verhalende opstel. Het vertelt de lezer wat hij of zij kan verwachten van jouw opstel, zonder het verhaal te verpesten. [14]
    • Je zou bijvoorbeeld kunnen schrijven: "Ik had nooit gedacht dat toen ik het veld overstak, dat de laatste oversteek voor het seizoen zou zijn. Echter, het genezen van mijn blessure heeft me geleerd dat ik een sterk persoon ben en alles kan bereiken wat ik wil.
    Advertentie

Tips

  • Een verhalend opstel vertelt altijd een verhaal, dus zorg ervoor dat je opstel een helder plot heeft.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Gebruik geen ideeën van iemand anders voor je verhaal en kopieer niet iemand anders zijn werk. Dit is plagiaat en kan leiden tot zware academische boetes, waaronder het verlies van studiepunten.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 1.654 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie