PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Anders dan honden zullen katten in het geval van vermissing vaak schuil gaan zitten. Vaak zullen ze zelfs niet eens reageren op de lokroep van hun baasjes. Richt je eerst op een grondige zoektocht in de nabijheid van je eigen huis. Zoals bij alle verloren huisdieren het geval is, wordt de kans dat je jouw kat veilig terugvindt groter als je het nieuws van de vermissing onder zo veel mogelijk mensen verspreidt.

Deel 1
Deel 1 van 4:

Effectief zoeken

PDF download Pdf downloaden
  1. Hoe langer een kat weg is, hoe verder hij/zij zou kunnen zijn. Dit geldt met name voor katten die normaal gesproken binnen zitten, en niet gewend zijn aan de omgeving buiten. Als je gelijk een grondige zoektocht op touw zet, dan is de kans groot dat je de kat ergens dichtbij de plaats van vermissing aan zult treffen. [1]
    • Blijf kalm. Het is volstrekt normaal om van streek te zijn, maar je zult jezelf noch je kat helpen door in paniek te raken. Onmiddellijk actie ondernemen kan de zorgen verlichten.
    • Als je net verhuisd bent, ga dan naar je oude huis terug en zoek daar. Ben je ver weg verhuisd, vraag dan vrienden, familie en je vroegere buren die daar nog wonen of ze voor je willen zoeken.
    • Controleer alle ruimtes waar een kat zich zou kunnen verstoppen, dus schuren, garages, onder vlonders, in struiken, in bomen of op het dak.
  2. Zelfs als het niet donker is kan een zaklantaarn van pas komen. Als je je licht laat schijnen over de donkere plekjes, dan kun je de reflectie van de kattenogen te zien krijgen.
  3. Ga er niet zonder meer vanuit dat de kat op dezelfde manier op jouw stem zal reageren als normaal. Een vermiste kat is doorgaans een bange kat, en zal niet snel geneigd zijn om zijn/haar schuilplekje te verlaten—zelfs niet voor jou. Probeer je kat met zachte, rustige stem te roepen, zodat je de kat niet nog angstiger maakt. [2]
  4. Een kat die pijn heeft, hongerig is, of ingesloten zit, zal waarschijnlijk miauwen. Of je nu alleen of met een groep aan het zoeken bent, neem in elk gebied even een paar minuutjes de tijd om goed en aandachtig te luisteren of je de kat ergens kunt horen.
  5. Een andere kat in de buurt kan jouw kat wellicht achtervolgd hebben, zeker als de kat of jij net in de buurt ben komen wonen. [3] Vraag andere kattenbezitters om hun dieren binnen te houden als jij naar die van jou op zoek gaat. Wees erop voorbereid om verscheidene buurten af te moeten struinen.
    • Als je honden bezit, dan kan hun enthousiasme de kat afschrikken tijdens de zoektocht. Als je hond er echter plezier in beleeft om de kat te zoeken, of reageert op commando's als 'Waar is de kat?', dan kan het nuttig zijn om je hond mee te brengen als je de kat niet zelf kunt vinden.
  6. Als je kat een favoriet speeltje heeft, zoals een veer of een speelgoedmuisje, neem deze dan mee. Zorg ervoor dat het speeltje goed zichtbaar is, alsof jij met de kat wilt gaan spelen. Dit kan de angst van de kat wegnemen, en ervoor zorgen dat de kat zijn/haar schuilplaats verlaat.
  7. Waarschuw iedereen die meehelpt met zoeken dat ze, als ze de kat zien, rustig blijven. Leg ze uit dat ze geen onverwachte bewegingen moeten maken, teneinde de kat niet opnieuw op de vlucht te laten slaan. Het is over het algemeen het beste om als eigenaar zelf op de kat af te stappen, zeker als de kat sowieso al een beetje schichtig is.
    • Wissel mobiele telefoonnummers uit met iedereen die je meehelpt met zoeken, en geef iedereen een zaklantaarn, zelfs al zoek je overdag.
  8. Als mensen langslopen, vraag hen dan of ze jouw kat gezien hebben. Laat een foto zien als je er een hebt. Het is nog beter om ze te vragen of ze bereid zijn om mee te helpen met zoeken. Vertel hen dat ze rustig moeten blijven, en jou moeten inlichten als de kat opgemerkt is. Leg ze uit dat het beter is als jij op de kat afstapt.
    • Postbodes, kinderen, en buren die veel tijd buiten doorbrengen zijn hiervoor met name handig.
    • Een beloning in het vooruitzicht verhoogt de motivatie, zelfs relatief kleine beloningen. [4]
  9. Als je in het daglicht bent wezen zoeken, herhaal bovenstaande stappen dan als het donker geworden is. Er zal dan namelijk minder (voet)verkeer plaatsvinden. Neem een zaklantaarn mee, en probeer je kat zachtjes te roepen. Vermiste katten zijn soms sneller bereid om hun schuilplaats te verlaten als het donker is. Ze kunnen dan immers op het donker vertrouwen voor hun veiligheid.
  10. Als je je kat op de foto hebt, weet je in elk geval dat hij in de buurt van je huis is. [5]
  11. De meeste katten zullen gaan schuilen, in plaats van wegrennen, als ze de weg kwijtgeraakt zijn, of enge situaties meegemaakt hebben. Hierom kunnen katten soms weken in hetzelfde gebied blijven vertoeven, en gaan ze 's nachts van de ene naar de andere schuilplaats. Het komt vaker voor dan je denkt dat katten na een paar maanden nog teruggevonden worden.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 4:

Weten waar je moet zoeken

PDF download Pdf downloaden
  1. Als een kat bang wordt of de weg kwijt is, dan zal hij/zij vaak op zoek gaan naar de eerste de beste schuilplaats. Kijk in gebladerte, in kruipruimtes, tussen steegjes, tussen huizen, in garages, en in schuurtjes. Begin dichtbij de plek waar de kat voor het laatst gezien is, en werk vervolgens verder.
    • Kijk ook in afvoerpijpen, regenpijpen, en ventilatiegaten.
  2. Veel katten blijven een paar dagen stil en reageren dan op je roepen. Ga via de zelfde weg terug als dat je net gelopen bent en laat degene op wie de kat waarschijnlijk wel zal reageren de kat nogmaals roepen.
  3. Zelfs katten zonder klauwen kunnen klimmen, zeker als ze bang zijn. Kijk in bomen, op daken, en in hoge hoekjes. Als er tussen de muur en het dak een openingetje zit, kijk daar dan ook.
  4. Als het koud is buiten, dan kan de kat vast zijn komen te zitten achter een verwarmingsapparaat of een verwarmingspijp. Ook kan de kat via de onderkant op de motor van een auto geklommen zijn.
  5. Klop aan bij alle huizen en bedrijven die zich dichtbij de plek bevinden waar de kat voor het laatst gezien is. Vraag toestemming om ook het gebied rondom de gebouwen te doorzoeken. Focus je wederom op schuilplekjes.
    • Als er een manier is waarop de kat het gebouw kan hebben betreden, vraag de eigenaar dan of hij/zij ook even binnen zou willen kijken, en anders of jij dat zou mogen doen.
  6. Hier zijn wat voorbeelden van plekken waar katten soms gevangen kunnen zitten: [6]
    • Bouwplaatsen hebben vaak kuilen, afval, of gereedschap waarin de kat vast zou kunnen komen te zitten.
    • Misschien hebben de buren de kat, zonder dat te weten, opgesloten in hun garage. Bel de buren op die onlangs op vakantie gegaan zijn, of een andere reden hebben waarom ze de auto niet in de garage gezet hebben.
    • Het kan zijn dat je kat in een auto, bestelbus, of verhuiswagen gesprongen is en meegereden is. De kans hierop is groter als je kat van ritjes houdt, of het leuk vindt om auto's te verkennen.
  7. Je kat kan ook gevangen zitten, of zich bezeerd hebben onder meubelstukken, in een afgesloten kamer, of ergens waar je niet vaak komt, zoals de kelder of de zolder. Misschien is de kat zich gewoon aan het verschuilen, omdat er veel harde, onbekende geluiden in de buurt of in huis zijn.
    • Zoek tussen matrassen, fauteuils, kasten, gordijnen, achter de boeken in de boekenkast, in de schoorsteen, en achter huishoudelijke apparaten. [7]
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 4:

De terugkeer van je kat stimuleren

PDF download Pdf downloaden
  1. Probeer je kat uit zijn schuilplaats of naar huis te lokken door hem/har te roepen, en de verpakking van zijn voedsel te schudden. [8]
    • Vermiste katten zijn vaak behoedzaam voor geluiden, zelfs voor bekende geluiden, maar 's avonds in het donker, als er bijna niemand in de buurt is, dan zou dit kunnen werken.
    • Stop na elke keer dat je dit doet even om te luisteren of je je kat hoort.
  2. De kattenbak, of een bekend speeltje of dekentje kan ervoor zorgen dat de kat de geur oppikt. Als je deze materialen niet tot je beschikking hebt, probeer dan een ongewassen shirtje aan de deur te hangen.
  3. Sterk geurend kattenvoedsel, zoals zalm of lever, kan ervoor zorgen dat je kat gelokt wordt. Het kan echter ook andere katten en diersoorten aantrekken, waardoor je kat weer afgeschrikt wordt. Deze stap wordt door veel dierenorganisaties aanbevolen. Wees er wel op voorbereid om andere dieren weg te jagen als dat nodig is.
    • Laat een half bakje voedsel in een afgesloten plastic bakje staan, en prik er wat gaatjes in. Dit zal ervoor zorgen dat dieren (hopelijk jouw kat) het voedsel kunnen ruiken, zonder dat ze eraan kunnen zitten. Het zal ervoor zorgen dat ze langer bij jouw huis in de buurt blijven. [9]
    • Zet een blikje sardientjes open. Gewoon kattenvoer werkt misschien niet. Sardientjes zullen je kat aantrekken.
  4. Katten zijn territoriale wezens en zullen geregeld weer thuis komen. Maar als er niemand thuis is, lopen ze misschien weer weg.
  5. Houd de andere kant van de babyfoon bij je bed, zodat je gewekt wordt als de kat in de buurt is en miauwt.
  6. Veel opvangcentra zullen eenvoudige vallen verhuren of uitlenen. Sommige winkels verkopen ze zelfs. Plaats wat kattenvoer in de val, of bestrooi de val gul met snoepjes of kattenkruid.
    • Check de val dagelijks. Als er een dier in gevangen is dat niet aan jou toebehoort, neem dan contact op met een dierenorganisatie.
  7. Spuit een beetje kattenkruid-geur vlakbij de voordeur, en het gebied daaromheen. Deze optie is niet verstandig als je buren ook katten hebben.
  8. Deze zak zal waarschijnlijk vol kattenhaar en -geur zitten, en dat zal jouw kat aanlokkelijk bekend voorkomen. Leeg de zak elke tien dagen. [10]
    Advertentie
Deel 4
Deel 4 van 4:

Het nieuws verspreiden

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je kat meer dan een paar uur verdwenen is, praat dan met de buren, en maak flyers die je door hun brievenbussen kunt steken. Zet je naam, telefoonnummer, en een foto van de kat op de flyer. Je kunt kenmerkende eigenschappen beschrijven (zoals, 'wit driehoekje op het befje'), of de kleur van de vacht omschrijven als je flyers zwart-wit zijn. Zoek op internet naar sjablonen en voorbeelden van brochures en posters als je zelf niet zo goed weet hoe je een flyer kunt maken.
    • Voeg relevante informatie toe voor wat betreft medische aandoeningen, of specifieke eetbeperkingen.
    • Vraag je buren beleefd of ze even in de schuur, garage, of kelder willen kijken. Buren met wie de kat redelijk bekend is zijn meestal goede plekken om als eerste te checken.
    • Een beloning in het vooruitzicht stellen kan een goede motivatie zijn. Zet echter niet het exacte bedrag op de flyer, aangezien dit leugenaars en oplichters aantrekt. [11]
    • Als iemand belt en de beschrijving van je kat komt niet helemaal overeen met hoe je kat er uit ziet, ga dan toch even kijken. Vaak beschrijven mensen katten anders dan andere mensen.
    • Schrijf groot en houd het kort.
  2. Als je kat over een microchip beschikt, zorg er dan voor dat de contactgegevens allemaal up-to-date zijn, zodat de dierenarts je kan bellen als je kat gevonden wordt.
    • Als je een microchip laat implanteren, komt daar de adresinformatie van de eigenaar in te staan.
    • De chip kan worden uitgelezen door het dierenasiel of de dierenarts en zo kan de eigenaar worden achterhaald.
  3. Het is het beste om zo veel mogelijk flyers op te hangen binnen een straal van 1,5 kilometer van je eigen huis. [12] Daarnaast zijn er ook diverse strategieën om je flyers zo effectief mogelijk op te hangen. Ook zijn er plekken waar je iets langer voor moet lopen, maar die wel een groter gebied bestrijken: [13]
    • Hang de flyers op in dierenartsklinieken, voor het geval iemand je kat daar naartoe brengt om te laten behandelen voor een blessure, of om een adoptieproces te beginnen.
    • Hang flyers op in de buurt van scholen en speeltuinen, op kinderooghoogte. Kinderen letten vaak beter op dan volwassenen, zeker als het om dieren gaat.
    • Hondenparken, uitlaatplekken, dierenwinkels, en trimsalons worden allen door dierenliefhebbers bezocht. Deze dierenliefhebbers zijn vaker sneller bereid om actief op zoek te gaan.
    • Post een flyer op plaatselijke forums.
  4. Veel mensen die een huisdier gevonden hebben gaan online op zoek naar de eigenaar. Overweeg om een foto van je kat op een van de vele dierenwebsites, lokale websites, sites van de dierenambulance, Facebookpagina's, etc. te plaatsen.
    • Voeg je contactgegevens overal aan toe, zodat men je kan bereiken als je kat gevonden is.
    • Twitter en Facebook kunnen gebruikt worden om het nieuws van de vermissing te verspreiden onder jouw sociale vriendennetwerk. Zorg dat je een paar foto's toevoegt.
    • Vraag bij het buurthuis of je een poster mag ophangen.
  5. Betaal een plaatselijke krant om een vermiste kat-advertentie te plaatsen. Voeg een beschrijving en je telefoonnummer toe. Hoe kleiner het gebied dat de krant bestrijkt, hoe beter. Als jouw woonplaats geen eigen krantje heeft, vraag de buurtwerkers dan of er nieuwsbrieven verspreid worden. Of ga langs de gemeente, of het plaatselijke politiebureau.
  6. Neem een nieuwe voicemailboodschap op, om ervoor te zorgen dat bellers de benodigde informatie inspreken. Zeg bijvoorbeeld iets als, 'Dit is de voicemail van [naam]. Als u belt over mijn vermiste kat [naam], laat dan een boodschap achter met de datum en locatie waar u hem/haar het laatst gezien hebt, en uw naam en telefoonnummer. Bedankt.' [14]
  7. Vaak nemen mensen die een verloren kat tegenkomen contact op met het asiel. Leg uit of de kat mannelijk of vrouwelijk is, welke kleur hij/zij heeft, en verschaf hen ook van je contactgegevens.
    • Neem regelmatig contact op het asiel. Als je kat naar een overvol asiel of een lokale opvang gebracht is, dan kan het soms zijn dat ze de kat slechts een paar dagen kunnen opvangen voordat ze geëuthanaseerd worden. Als ze weten dat jij actief op zoek bent, dan zullen ze aan jouw kant staan. Vraag de medewerkers of ze jou willen bellen als er een kat gevonden of gebracht is die aan jouw omschrijving voldoet. Probeer de grootste opvangcentra minstens om de dag te bellen.
  8. Het kan namelijk zo zijn dat de asiels zo vol zitten dat het moeilijk is om te bepalen of jouw kat voldoet aan de beschrijving.
  9. Soms krijgt de politie melding van gevonden dieren, zeker in gebieden waar geen asiel zit. Ook agenten die op patrouille zijn zouden jouw kat tegen kunnen komen.
    • Bel niet het alarmnummer, maar het gewone nummer voor de politie.
  10. Check dagelijks lokale kranten en populaire websites om te kijken of er dieren gevonden zijn. Veel opvangcentra hebben websites waarop ze foto's laten zien van gevonden dieren. Check deze sites dus regelmatig. Zoek naar 'gevonden/verloren dieren' + de naam van jouw woonplaats om extra websites te vinden.
  11. Er bestaan detectives die gespecialiseerd zijn in het opsporen van vermiste huisdieren.
    Advertentie

Tips

  • Probeer ervoor te zorgen dat er altijd iemand thuis is, om een oogje in het zeil te houden. Katten zijn uiterst territoriaal, en komen zo nu en dan altijd even terug. Als er niemand is, dan lopen ze echter gauw weer weg.
  • Wissel mobiele nummers uit met iedereen die aan de speurtocht meehelpt, en geef ieder van hen een zaklantaarn, zelfs als het nog licht is buiten.
  • Als je een verslag ontvangt van iemand die een kat gezien heeft, maar de beschrijving lijkt niet helemaal te kloppen, ga dan toch kijken. Beschrijvingen van onbekenden komen vaak niet helemaal overeen met de beschrijving die jij je kat zou geven. [15] [16]
  • Als je je kat gevonden hebt, geef hem/haar dan een halsbandje met daarop contactinformatie. Zorg er ook voor dat je kat gechipt wordt. Bedek open pijpen, luchtgaten, en kruipruimten met doeken, schermen, of gaas.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Het kan zijn dat je kat een dodelijk ongeluk gehad heeft. Neem contact op met de politie of de Dierenambulance. Vraag ze of ze een kat gevonden hebben die aan jouw beschrijving voldoet. [17]
    • Zet nooit je huisadres op de flyer, of online posts. Als iemand jouw kat gevonden lijkt te hebben, spreek dan altijd op een openbare plek af, en neem een vriend mee. [18]
  • Pas op voor oplichters. Er kunnen mensen zijn die zeggen jouw kat gevonden te hebben, en je vragen om geld over te maken. Houd bepaalde kenmerkende eigenschappen van de kat achter, zet ze niet op de flyer of online. Zo kun je erachter komen of er van een echte of neppe 'gijzeling' sprake is. [19]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 28.440 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie