Pdf downloaden Pdf downloaden

Een beschouwing of verslag van een tekst maken is een goede manier om te verwerken wat je gelezen hebt en om je begrip van de tekst te ontwikkelen. Veel leerkrachten geven de opdracht een beschouwing of boekverslag te maken, om leerlingen te helpen verduidelijken wat ze gelezen hebben, hun beschouwing op en meningen over de tekst te onderbouwen, en hun gedachten te ordenen voor ze aan een grotere opdracht beginnen. Om een verslag van een boek te schrijven, moet je dus met de tekst bezig zijn terwijl je hem leest en je gedachten over die tekst op een samenhangende, grondige manier opschrijven. Door je te oefenen in zorgvuldig lezen en schrijven kun je leren om een doordachte beschouwing te schrijven die kan helpen bij het opzetten van een scriptie of uitgebreid essay over een bepaalde tekst.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een verslag van een boek schrijven

Pdf downloaden
  1. De eerste helft van een verslag moet een beknopte samenvatting en analyse bevatten van het boek en van de belangrijkste punten die de schrijver lijkt te maken. Het samenvattende deel van je boekverslag moet grondig genoeg zijn om een korte verhandeling over het boek te kunnen schrijven. [1]
    • Ga in op de belangrijkste stelling van het boek. Waar gaat het boek over en waarom heeft de schrijver de tekst geschreven?
    • Beschouw elke conclusie of opmerkingen/argumenten waar de auteur naartoe werk. Als het boek ergens over gaat, zoals de sociale en politieke gebeurtenissen in de tijd van de auteur, wat vindt de auteur er dan uiteindelijk van en hoe weet je dat?
    • Neem één of twee belangrijke citaten op die representatief zijn voor de rest van de tekst.
  2. De tweede helft van een beschouwing moet je commentaar op de tekst zijn. Dit deel van de beschouwing is je subjectieve mening over het boek en de argumenten of conclusies die volgens jou in de tekst staan. Terwijl de samenvatting zich richt op het 'wat' van de tekst, moet je commentaar zich richten op het 'waarom'. [2]
    • Wees niet bang om verbanden te leggen tussen het boek en je eigen leven -- als er een thema of personage is dat je aanspreekt, schrijf dan waarom.
    • Bespreek en evalueer de argumenten en conclusies van de auteur, die in het samenvattende deel van je verslag gedetailleerd beschreven zouden moeten zijn.
    • Beschouw het commentaar als ondersteunend of verwerpend aangaande (wat jij beschouwt als) de hoofdpunten van de auteur.
    • Motiveer je mening in het commentaar. Het eens of oneens zijn is slechts de eerste stap -- voor een grondig antwoord moet je je eigen mening analyseren en tot een reden komen waarom je die beschouwing had.
  3. Het doel van een leesverslag is om jezelf een min of meer privéruimte te geven om over de tekst na te denken en je gedachten en meningen te ontwikkelen. Je hoeft niet alles vanaf het begin al uitgedacht te hebben, maar je verslag moet je helpen het gaandeweg uit te zoeken. [3]
    • Sta jezelf toe om een onderwerp uit de samenvatting te onderzoeken. Denk na over waarom je denkt dat de auteur bepaalde onderwerpen heeft aangesneden, en wat je denkt over die onderwerpen en de voorstelling die de auteur ervan geeft.
    • Analyseer je mening. Schrijf niet alleen dat je iets goed of slecht vond, of dat je het ermee eens of oneens was - graaf dieper en zoek uit waarom.
    • Vraag jezelf af: Hoe ver kan ik gaan met een bepaald idee, en hoe kan ik het begrijpelijk maken? Beschouw je verslag als een plaats waar je zowel de academische als de persoonlijke ervaring van het lezen van een bepaald boek kunt begrijpen. [4]
    • Naarmate je verslag vordert in de loop van het semester of schooljaar, zouden je antwoorden langer en complexer moeten worden.
    • Je moet de ontwikkeling van je gedachten in elk antwoord en in het verslag als geheel in kaart kunnen brengen.
  4. De aantekeningen in het verslag moeten op zijn minst worden gedateerd. Misschien wil je ook koppen en titels gebruiken, zodat je gemakkelijk een beschouwing op een bepaalde tekst kunt achterhalen. [5] Vergeet niet dat het doel van een beschouwing is om je eigen voortgang met dat boek te kunnen volgen en om je leeservaring beter te begrijpen.
    • Plaats duidelijke en beschrijvende kopjes in je verslag. Het zal je helpen om je gedachten en inzichten gemakkelijker terug te vinden als je later je verslag doorleest. [6]
    • Het is niet erg als de eigenlijke verslagaantekeningen een beetje afdwalen tijdens het verkennen van het onderwerp - in feite kan dit zeer nuttig zijn. [7] Het doel is om je verslag als geheel te organiseren, zodat je je aantekeningen kunt begrijpen en je vooruitgang kunt volgen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

De tekst op je in laten werken

Pdf downloaden
  1. Kritische analyse van een tekst kan meer dan één keer lezen vereisen. Probeer de algemene ideeën in je op te nemen tijdens de eerste leessessie, en kom dan terug op de specifieke ideeën en concepten tijdens het herlezen (als je tijd hebt voor een tweede keer lezen). Kritisch lezen zou op zijn minst moeten inhouden dat je nadenkt over wat je leest en dat je bij elke stap dieper ingaat op de tekst. [8]
    • Probeer een algemeen begrip te krijgen van waar de tekst over gaat voordat je hem leest. Je kunt dit doen door een samenvatting te lezen, het hoofdstuk of de hoofdstukken door te nemen, of door een leeswijzer bij een bepaalde tekst door te bladeren.
    • Plaats de tekst in een bepaalde context, in termen van zijn historische, biografische en culturele betekenis.
    • Stel vragen over de tekst. Lees het boek niet alleen passief -- analyseer wat er gezegd wordt en formuleer een 'tegenwerping' in je aantekeningen als je het niet eens bent met de auteur.
    • Wees je bewust van je persoonlijke beschouwing op de tekst. Wat heeft jouw opvattingen over dat onderwerp gevormd, en hoe zouden jouw opvattingen vergelijkbaar of verschillend kunnen zijn met die van de auteur (of een lezer uit zijn of haar tijd)?
    • Identificeer de belangrijkste stelling van de tekst en probeer na te gaan hoe die zich in de loop van het boek ontwikkelt.
  2. Aantekeningen maken in de kantlijn van een tekst wordt het annoteren van de tekst genoemd. Wanneer je aantekeningen maakt, noteer je je eerste gedachten en indrukken, je reactie en eventuele vragen die je nog hebt na het lezen van de tekst. [9]
    • Annotaties hoeven niet welsprekend te zijn. Het kunnen half-gevormde gedachten en indrukken zijn, of zelfs uitroepen.
    • Sommige kritische lezers annoteren een tekst om dingen te verduidelijken die vaag waren in de tekst. Andere lezers annoteren om de argumenten van de auteur te beoordelen en te evalueren.
    • Probeer je annotaties zo divers mogelijk te maken, zodat je aantekeningen het onderwerp vanuit meerdere invalshoeken benaderen.
  3. Als je de tekst gelezen en geannoteerd hebt, moet je de tijd nemen om je aantekeningen te lezen. Je aantekeningen zijn in wezen een notitie aan jezelf. Lees je aantekeningen door en probeer de gedachten die je op de pagina hebt vastgelegd te verwerken, voordat je probeert een beschouwing op de tekst te schrijven. [10]
    • Probeer je aantekeningen binnen een dag na het schrijven door te lezen, en daarna nog een paar keer in de weken daarna.
  4. Na het kritisch lezen van de tekst, het annoteren van de pagina's en vrij schrijven of het maken van een verhaalkaart/-web, heb je een heleboel informatie over de tekst om mee te werken. Sommige aantekeningen zullen nuttiger zijn dan andere, en het evalueren van die aantekeningen kan je helpen te beslissen welke informatie van vitaal belang is voor de samenvatting en het commentaar van je beschouwing. [11]
    • Markeer of teken een ster naast de ongeveer 10 notities, commentaren of passages die je als enigszins belangrijk beschouwt.
    • Onderstreep of zet een tweede ster naast de vijf notities/opmerkingen/passages die volgens jou het meest significant zijn. Ze kunnen van belang zijn voor de plot, voor je begrip van de plot, of voor het argument dat je in je antwoord hoopt te ondersteunen.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Je gedachten over de tekst indelen

Pdf downloaden
  1. Verhaalkaarten en webben kunnen je helpen patronen in het boek te herkennen, de relaties tussen personages te verduidelijken, en de algemene plot van het verhaal in kaart te brengen. Sommige analytische lezers hebben deze stap misschien niet nodig of vinden hem niet nuttig, terwijl anderen kunnen vinden dat ze een waardevol hulpmiddel zijn bij het schrijven van een beschouwing.
    • Verhaalwebben zijn meestal georganiseerd met een centraal onderwerp of vraag in het midden, omgeven door vakjes of tekstballonnen die naar dat onderwerp verwijzen en dat onderwerp of die vraag ondersteunen, ontkennen of becommentariëren.
    • Verhaalkaarten kunnen meer lijken op een stroomdiagram. Ze volgen de belangrijkste plotpunten en splitsen het wie, wat, wanneer, waar, waarom en hoe van het boek op in een visueel formaat.
  2. Vrij schrijven kan nuttig zijn als je niet zeker weet hoe je een verslag moet beginnen of als je er nog niet uit bent wat je van het gelezen boek vond. Het is ongestructureerd en informeel, wat het een geweldige gelegenheid maakt om wat te babbelen op de pagina. Vrij schrijven stelt je in staat je gedachten te verkennen tot je weet waar je je commentaar op de tekst moet beginnen. [12]
    • Probeer niet om je vrij geschreven tekst woord voor woord over te nemen in je verslag. Haal er in plaats daarvan een paar belangrijke gedachten en zinnen uit, en probeer ze dan uit te breiden om je ideeën voor het verslagartikel te ontwikkelen.
  3. Als je nog steeds niet zeker weet waar je je verslagbeschouwing moet beginnen, kan het helpen om een opzet te schrijven. Het schrijven van een opzet of schets houdt in dat je je antwoorden of beschouwing op verschillende elementen van het boek op een rijtje zet. Je kunt bijvoorbeeld opschrijven: 'Ik zie in hoofdstuk twee dat _______' of 'Ik voelde dat _________'. Zie het maken van een schets of opzet als een stap tussen vrij schrijven en het opstellen van de eigenlijke beschouwing. [13]
    • Vrij schrijven kan nuttig zijn om je samenvatting van de tekst uit te werken, terwijl het maken van een schets nuttig kan zijn om je commentaar op de tekst uit te werken.
    • Probeer jezelf geen beperkingen op te leggen bij het maken van een opzet of schets. Laat jezelf de gedachten en meningen verkennen die je had toen je de tekst las en volg die gedachten naar hun logische conclusies.
    Advertentie

Tips

  • Lees geen grote stukken om dan te verwachten dat je de tekst volledig gaat begrijpen, wanneer je erover schrijft. Lees in plaats daarvan een klein gedeelte (een kort hoofdstuk of de helft van een lang hoofdstuk) en schrijf er dan over.
  • Werk in een rustige omgeving zonder elektronische afleiding.
  • Gebruik plakbriefjes en/of markeerstiften om belangrijke passages te markeren.
  • Volg de instructies van je leraar aangaande specifieke eisen voor het verslag of de beschouwing.
Advertentie

Benodigdheden

  • Boek
  • Computer of pen en schrift
  • Markeerstiften (optioneel)
  • Plakbriefjes (optioneel)

Over dit artikel

Deze pagina is 2.103 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie