PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een verstuikte enkel is een verwonding aan de pezen, enkelbanden en/of de spieren die verband houden met dat gewricht. Dit kan voorkomen als gevolg van intensief spel of kleine ongelukjes. Snel de tekenen herkennen van een verwonding op deze plek is de sleutel tot het behandelen voordat het zich ontwikkelt tot een groter probleem.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De tekenen van een verstuikte enkel herkennen

PDF download Pdf downloaden
  1. Honden staan en lopen in feite op de tenen van hun voor- en achterpoten. Wanneer een hond staat, dan kun je zijn enkel zien op zijn achterpoot tussen de knie en de tenen. Dit is vergelijkbaar met waar je enkel zit wanneer je op je tenen staat. [1]
    • Honden hebben geen enkels aan hun voorpoten, net als dat jij ze niet hebt aan je armen. In de voorpoten kunnen andere soorten verstuikingen voorkomen, en die worden op eenzelfde manier behandeld.
  2. Veel honden zijn atletisch. De activiteiten waar ze aan meedoen kunnen een extreme hoeveelheid kracht en stress op hun gewrichten uitoefenen en soms kan dit resulteren in een verwonding. [2]
    • Rennen, springen en snelle en scherpe draaien maken kunnen overmatige stress op een gewricht uitoefenen.
    • Terwijl niet alle honden even energiek zijn, kunnen ook hun gewrichten meer spanning krijgen dan ze aan kunnen. Een verstuiking kan ook het gevolg zijn van uitglijden, vallen, in een gat stappen of iets schijnbaar kleins als het springen van de bank. Elk hiervan kan een verstuikte enkel bij je hond veroorzaken.
  3. Het eerste en gewoonlijk het meest herkenbare teken van een verstuikte enkel is hinken op de aangetaste achterpoot. [3]
    • Een hond met een verstuiking zal vaak proberen om geen gewicht op het aangetaste been te laten rusten.
    • Afhankelijk van de ernst kan de hond de poot omhoog dragen en hem helemaal niet gebruiken.
    • Wees je bewust van andere veel voorkomende redenen voor een manke achterpoot. Verwondingen aan de heup, knie of het voetgedeelte kunnen ook veroorzaken dat een hond gaat hinken. [4]
  4. Het kan zijn dat je een zwelling of roodheid ziet rond de enkel als je hond een verstuikte enkel heeft. [5]
    • Het kan je ook opvallen dat je hond regelmatig dat deel likt.
  5. Een gewonde hond kan ook veranderingen vertonen in zijn normale gedrag. Veranderingen om op te letten die een verwonding kunnen suggereren zijn: [6]
    • Een verandering in eetlust, gewoonlijk duidelijk door een verminderde voedselinname
    • Een verandering in activiteitsniveau, zoals meer slapen en een tegenzin om te bewegen
    • Het maken van geluiden, gerelateerd aan de verwonding, zoals blaffen, grommen of janken wanneer de enkel aangeraakt of bewogen wordt.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Een verstuikte enkel behandelen

PDF download Pdf downloaden
  1. Rust is de eerste stap naar het behandelen van een verstuikte enkel. [7] Om te zorgen dat je hond genoeg rust krijgt, zul je de beweging van je hond moeten beperken. Je moet de hond binnen houden of op een klein terrein waar hij niet in staat is om te rennen of te spelen. Hoe minder actief de hond is, hoe beter.
    • Wanneer het nodig is kun je je hond mee naar buiten nemen aan een korte lijn. Houd de wandeling kort en langzaam. [8] Breng de hond zo snel mogelijk terug naar een omsloten ruimte.
    • Beperk de activiteiten van de hond gedurende een volle 48 uur om de verwonding genoeg tijd te geven om te genezen.
  2. Om zwelling te verminderen, te helpen tegen de pijn en het genezingsproces te ondersteunen kun je een ijspak aanbrengen gedurende 10 tot 15 minuten. [9]
    • Wikkel het ijspak in een handdoek om de huid van de hond te beschermen tegen overmatige kou.
    • Herhaal het als dat nodig is, waarbij je minstens twee uur tussen twee keer laat zitten. Dit zal helpen om te voorkomen dat je de huid irriteert en de bloedcirculatie vermindert, wat genezing kan vertragen.
    • Je kunt een zak bevroren groente, zoals erwten, gebruiken als ijspak, en dat om de enkel vouwen. Daardoor kun je het ijs gelijkmatig en effectief op al het beschadigde weefsel aanbrengen. [10]
  3. Als je hond een oudere, chronische of terugkerende verwonding heeft, dan is het niet aan te raden om daar een ijspak op aan te brengen. In dit stadium van een verwonding is het beter om vochtige warmte aan te brengen. [11]
    • Warmte zal bloedcirculatie verbeteren en helpen om stijfheid van de spieren te verminderen terwijl het ook een kalmerend effect heeft.
    • Om warmte aan te brengen kun je een vochtige handdoek opwarmen in de droger of magnetron. Zorg ervoor dat de handdoek niet zo heet is dat het de huid brandt.
    • Breng de warmte gedurende 10 tot 15 minuten aan. Haal het daarna weg en wacht minstens een uur voor je het opnieuw aanbrengt. [12]
    • Gebruik een warmtebehandeling niet direct na beweging.
  4. Gedurende de rustperiode van 48 uur moet je goed opletten op tekenen dat de verwonding verbetert of verslechtert. Met rust en behandeling zullen de meeste verstuikte enkels vrij snel weer normaal zijn.
    • Als de poot na 48 uur niet beter is, of als het slechter wordt, overleg dan met je dierenarts. [13]
    • Als je geen verbetering ziet, dan is het mogelijk dat je hond gewoon meer rust nodig heeft, in combinatie met door de dierenarts voorgeschreven medicijnen.
    • Soms kan er ook een verwonding op een andere plek zijn, waardoor herstel vertraagd wordt. Als er een ernstigere verwonding is, zoals een ontwrichting of kleine breuk, dan kan een dierenarts een volledig onderzoek doen en röntgenfoto's laten maken als dat nodig is.
    Advertentie

Tips

  • Een verstuiking moet je zo snel mogelijk beginnen te behandelen. Dit zal je hond de beste kans op een snel herstel geven. Het zal ook helpen te voorkomen dat de verwonding erger wordt doordat er meer schade ontstaat.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Probeer niet om een gewond deel te verbinden zonder advies van een dierenarts. Een verband verkeerd aanbrengen kan andere problemen veroorzaken, zoals huidirritatie. Als het te strak verbonden is, kun je ook de bloedcirculatie afknellen. Dit kan genezing vertragen en schade veroorzaken aan ander weefsel op die plek.
  • Geef geen medicatie zonder het advies van je dierenarts. Het kan extreem gevaarlijk zijn om je hond medicijnen uit de vrije verkoop of op recept te geven die voor mensen bedoeld zijn. Sommige van deze ontstekingsremmende middelen worden ook gebruikt voor het behandelen van honden. Maar de dosering kan heel anders zijn dan die bij mensen.
  • Als je geen verbetering ziet binnen 48 uur, ga dan direct naar je dierenarts. Als de aandoening lijkt te verergeren, dan moet je ook je dierenarts direct bellen. Hoewel het kan zijn dat het niets meer is dan een ernstige verstuiking, kun je ernstige verwondingen het beste zo snel mogelijk behandelen. [14]
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 73.122 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie