PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een waterelement in je tuin geeft een vredevol en natuurlijk gevoel. Als je geen natuurlijke waterbron hebt in je tuin of op je land kan je overwegen om een vijver te maken. Niet alleen zijn vijvers heel mooi, ze kunnen ook heel praktisch zijn. Als je je vijver goed bouwt, kan hij dienen als woonplaats voor wilde dieren in je regio. Hier lees je hoe je een vijver voor dieren of gewoon een tuinvijver kan maken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Plannen en een locatie kiezen

PDF download Pdf downloaden
  1. Wat voor functie zal hij dienen? Bedenk van welke dingen je het meest zal genieten terwijl je je bouwplannen maakt. De meeste tuinvijvers kunnen onderverdeeld worden in de volgende categorieën.
    • Een dierenvijver is misschien wel de gemakkelijkste vijver om te maken. Zo'n vijver heeft geen pomp nodig dus je hoeft hem niet dichtbij een elektriciteitsbron te maken. Een dierenvijver maak je zo dat het lijkt alsof hij een natuurlijk onderdeel van de omgeving is. Je doet er geen vissen in en dat maakt hem dan weer aantrekkelijk voor kikkers, slakken, waterjuffers en andere dieren die langskomen om te drinken of baden.
    • Een tuinvijver is meer decoratief qua uiterlijk. Meestal worden tuinvijvers gebouwd om het ontwerp van de tuin compleet te maken en drijven er lelies en andere waterplanten in. Ook zie je vaak mooi geplaatste stenen, watervallen en bijvoorbeeld goudvissen in tuinvijvers.
  2. Je kunt je vijver het beste bouwen in een deel van je tuin dat zowel zon als schaduw krijgt. Hier kunnen veel planten groeien en er zullen niet te veel algen in je water komen. Je kan overwegen om je vijver ergens te bouwen waar je hem van binnen in je huis ook kan zien. Zo kan je ook van je vijver genieten als het regent of als het koud is.
    • Als je overweegt om een vijver in je achtertuin te maken moet je allereerst overleggen met je gas-, kabel- en elektriciteitsbedrijf zodat je weet waar de leidingen en kabels lopen.
    • Als je eigenaar bent van een groter stuk land moet je rekening houden met andere zaken. Bel altijd eerst de gemeente of het waterschap om na te gaan of je wel een vijver mag maken op je land. Vraag ook na of er nog andere dingen zijn waarmee je rekening moet houden wanneer je je vijver gaat maken.
    • Kies niet een plek dicht bij bomen uit. Je kunt namelijk hun wortelsysteem beschadigen als je te dichtbij gaat graven.
  3. Een te ondiepe vijver zal snel verdampen dus zorg dat je je vijver diep genoeg maakt.
    • Grotere vijvers zijn makkelijker te onderhouden. Ze zijn stabieler dus hebben planten en dieren er een betere overlevingskans in.
    • Leg met een touw de vorm van je vijver uit. Zo kan je goed bekijken welke grootte je precies wilt en als je het touw laat liggen als je gaat graven kan je dit gebruiken om de goede vorm uit te graven.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Een dierenvijver bouwen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je een kleine vijver wil kan je gewoon een schop gebruiken om mee te graven. Denk na over de volgende dingen tijdens het graven:
    • Aangezien je je vijver een geschikte woonplek wil maken voor dieren moet je je vijver zo diep maken dat hij niet helemaal dichtvriest in de winter. Als het in de winter koud wordt waar je woont, moet je je vijver in ieder geval een meter diep maken zodat de dieren die erin wonen er ook kunnen overwinteren.
    • Een van de zijkanten van je vijver moet een niet te steile helling, een soort strand, hebben. Dit zorgt ervoor dat dieren ook weer uit je vijver kunnen komen. Als je vijver geen plek heeft waar dieren eruit kunnen, kunnen ze erin verdrinken.
    • Gooi de bovenste laag grond apart op een hoop terwijl je graaft. Deze kan je later nog nodig hebben voor de rand en de bodem van de vijver.
    • Verwijder als je klaar bent met graven alle scherpe stenen uit het gat.
  2. Leg eerst een laag zand in de vijver en zorg dat je alle hoekjes en gaatjes bedekt hebt. Leg vervolgens een biologisch afbreekbare of een synthetische laag materiaal neer. Je kan oude kranten of jutezakken gebruiken maar bedenk wel dat biologisch afbreekbare materialen weg kunnen rotten en dan houd je geen bescherming over behalve de onderste laag zand. Stenen kunnen door het zand heen omhoog komen en het vijverfolie beschadigen. Je kunt dus ook voor een niet-biologisch afbreekbare oplossing gaan. Denk bijvoorbeeld aan een stuk tapijt of een beschermdoek die specifiek gemaakt is voor vijvers. Nadat je deze laag gelegd hebt, moet je hem bedekken met een groot stuk waterdichte vijverfolie.
    • Je kan verschillende soorten vijverfolie kopen bij de meeste bouw- en tuincentra.
  3. Gebruik een tuinslang om de vijver te vullen tot die helemaal vol is. Stop wel voordat hij overloopt.
    • Je kan de vijver ook vullen met opgevangen regenwater als je liever geen drinkwater gebruikt.
    • Knip het vijverfolie tot je een rand van zo'n 12 centimeter overhoudt.
  4. Til het vijverfolie op en maak met een schop een gleuf van 16 centimeter diep langs de vijver. Steek de schop in de gleuf en zorgt dat die parallel aan de grond staat. Til nu voorzichtig het gras dat langs de gleuf loopt op zodat je een soort flap van gras rond de vijver krijgt. Til nu het gras op en steek het overgebleven stuk vijverfolie in de gleuf. Leg nu het gras terug over de gleuf heen zodat je die niet meer ziet. Zo krijgt je vijver een natuurlijke rand en dat trekt meer dieren aan.
  5. Neem een paar lege flessen of jerrycans mee naar een gezonde vijver die niet te ver weg is. Zoek een natuurlijke vijver die al lang bestaat, niet de vijver in de achtertuin van je buurman. Vul je flessen met water uit de vijver en let op dat je niet per ongeluk een vis meeneemt. Ga nu terug naar je eigen vijver en voeg het natuurlijke vijverwater eraan toe. In dit water zitten bacteriën en andere microscopisch kleine diertjes die ervoor zorgen dat jouw vijver een natuurlijkere waterbron wordt voor dieren uit jouw omgeving.
  6. Je vijver zal langzaamaan veranderen en er zullen steeds meer insecten en diertjes in komen aangezien je vijver steeds meer voedingstoffen ontwikkelt.
    • Maai het gras dat om je vijver groeit niet. Laat het wilde gras lekker groeien.
    • Wacht een aantal jaar voordat je vissen in je vijver doet. Als je er meteen vissen in doet zal je vijver minder kikkers, slakken en andere wilde dieren aantrekken.
    • Maak een modderige bodem door de bovenste laag aarde van je kuil terug in de vijver te gooien. Je kan ook riet en andere waterplanten zoals lelies in je vijver planten. Dit helpt de vijver zich verder te ontwikkelen en meer leven aan te trekken.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Een tuinvijver bouwen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een tuinvijver heeft vaker verschillende niveaus zodat je er een waterval in kan bouwen en om een plek te maken voor een pomp. Als je elektrische apparaten wilt installeren bij je vijver dan moet je ervoor zorgen dat hij dicht genoeg bij je huis komt te liggen zodat je makkelijk toegang hebt tot de elektriciteit. Gebruik een schop om het gat te graven in de vorm en met de diepte die je graag wil hebben.
    • Als je een pomp in je vijver wilt, moet je in het midden van je vijver een iets dieper gat graven van ongeveer 25 centimeter diep.
    • Maak een tweede niveau voor waterplanten door langs de randen iets minder diep te graven.
    • Je kan ook een kant-en-klare vijver gebruiken. Deze kan je kopen bij tuincentra en hebben vaak de vorm van een boon. Ze hebben meestal ook zelf al verschillende niveaus. Als je een kant-en-klare vijver gebruikt moet je het gat dat je graaft groot genoeg maken zodat je vijvervorm erin past.
  2. Egaliseer als allereerste de bodem van je vijver met een laag zand. Zorg dat je alle hoekjes en gaten bedenkt hebt. Voeg hierna een laag biologisch afbreekbaar materiaal toe zoals oude kranten of jutezakken. Bedek deze laag met een stuk waterdichte vijverfolie. Zorg ervoor dat dit de hele vijver bedekt en nog een stukje uitsteekt aan de randen.
  3. Als je een pomp in je vijver wil, installeer deze dan in het diepere gat in het midden van je vijver en zorg dat de slang naar het oppervlak van de vijver gericht is. Je kan ook een filter of oppervlakteafzuiger, of skimmer, installeren. Overleg met de fabrikant van het apparaat voor uitgebreidere uitleg over hoe je het moet installeren.
    • Zet de pomp niet rechtstreeks op de grond. Dit zorgt er namelijk voor dat er modder en andere troep die in de vijver valt op de pomp kan vallen aangezien die in het laagste deel van de vijver staat. Zet de pomp op een verhoging van in ieder geval tien centimeter. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een emmer of bloempot.
  4. Knip de rand van het vijverfolie af zodat je nog ongeveer 12 centimeter overhoudt. Graaf daarna een ondiepe geul onder het vijverfolie. Leg het vijverfolie vlak neer en leg zware, platte stenen op het folie langs de rand van de vijver heen. Rivierstenen zijn hiervoor bijvoorbeeld heel geschikt.
    • Zorg dat de stenen een paar centimeter in de grond zitten zodat ze op dezelfde hoogte liggen als de vijver wanneer deze gevuld is.
    • Als je grote, zware stenen gebruikt, hoef je deze niet vast te zetten met cement. Als je kleine, lichtere stenen gebruikt daarentegen, is het misschien een goed idee om ze wel vast te zetten met cement. Zo zorg je ervoor dat ze niet loskomen als mensen langs de rand van de vijver staan.
    • Als je een waterval wil maken, ziet het er altijd mooi uit als je er stenen omheen legt.
    • Wees creatief: maak patronen met je stenen, gebruik stenen van verschillende vormen, groottes en kleuren om je tuin mooi te versieren.
  5. Gebruik de tuinslang om je vijver te vullen tot aan de rand. Zorg dat hij niet overstroomt. Test de pomp en eventuele andere elektronische apparaten die je in je vijver hebt en zorg ervoor dat alles goed werkt.
  6. Voeg waterplanten aan je vijver toe zoals lelies of riet. Iedere plant heeft zijn eigen vereisten om te zorgen dat ze goed groeien dus wees er zeker van dat je een goede omgeving hebt gemaakt voor de planten die je wil hebben. Sommige planten kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen beweging. Zet deze dus niet te dicht bij de waterval.
  7. Ga naar een dierenwinkel in de buurt en koop een paar goudvissen voor in je vijver. Zoek wel even uit met welke planten de vissen goed samengaan. Voeg niet te veel vissen toe aangezien dat niet goed kan zijn voor je vijverplanten.
    • Als je de juiste balans tussen planten en vissen kunt vinden, dan heb je wellicht geen filter in je vijver nodig. Als je veel vissen hebt, dan zou je een filter kunnen installeren voor het verwijderen van uitwerpselen.
    • Koikarpers zijn geen goudvissen en hebben een speciale vijver nodig.
    Advertentie

Tips

  • Waterhyacinten halen erg veel van de voedingsstoffen die algen eten uit het water en zorgen er dus voor dat je mooi schoon water houdt.
  • Je kan waterplanten, rotsen, standbeelden en spullen voor een fontein voor je vijver vaak krijgen bij een plantenkwekerij of een tuincentrum in de buurt.
  • Voeg de eerste paar dagen geen vissen toe aan je vijver. Wacht hiermee totdat de temperatuur en de pH-waarde wat genormaliseerd zijn.
  • Weet dat vijvers waar vissen in zitten veel minder wilde dieren krijgen. Vissen eten kikkers, padden en kikkerdril dus je moet van tevoren goed nadenken over welk soort dieren je in je vijver wil.
  • Je kan de vissen die je wil meestal wel kopen bij de dierenwinkel in de buurt maar vraag toch altijd van tevoren even na of ze de vissen die je wilt nog hebben. Grote vijvervissen zijn vaak snel uitverkocht en sommige kleinere dierenwinkels hebben ze vaak niet eens in het assortiment.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Let goed op dat de planten die je koopt niet giftig zijn voor je vissen of eventuele andere huisdieren.
  • Doe onderzoek naar wetten en regels over vijvers. Onderzoek hoe diep ze mogen zijn en of er misschien een hek omheen zou moeten of niet.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 4.332 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie