Pdf downloaden
Pdf downloaden
Omdat Siamese kempvissen zuurstof uit de lucht halen, kunnen ze in een vissenkom zonder filter overleven. Een kleine vissenkom kan er echter voor zorgen dat de vis gestrest raakt, waardoor hij korter leeft. De vissenkom moet bovendien constant schoongemaakt worden om hem in een goede conditie te houden. Het schoonmaken zelf is niet moeilijk als je weet wat je moet doen, maar het is veiliger en minder vervelend als je een aquarium of in ieder geval een grotere kom koopt.
Stappen
-
Beslis hoe vaak je de kom schoon gaat maken. De belangrijkste manier om een vissenkom schoon te maken is om een deel van het vuile water te vervangen door schoon water. Hierdoor kan de vis echter gestrest raken of doodgaan doordat de bacteriën en chemische stoffen in het water verstoord worden. Volg deze richtlijnen om je vis gezond te houden zonder het water onnodig vaak te moeten verschonen:
- Maak een vissenkom met een inhoud van twee liter dagelijks schoon, een kom van zes liter twee keer per week en een kom met een inhoud van drie liter of meer een keer per week.
- Als je kom een waterfilter heeft, dan kun je tussen de schoonmaakbeurten door twee keer zo lang wachten.
-
Verzamel nieuw water. Tijdens het schoonmaken en het verschonen van het water zul je 20 tot 25% van het water uit de vissenkom halen. Het nieuwe water moet je tenminste een half uur van tevoren klaarmaken, zodat de middelen waarmee je het behandelt hun werk kunnen doen. Je kunt kraanwater, gedistilleerd water of regenwater gebruiken, maar volg het advies hieronder wel op zodat het water veilig voor je vis is. Laat het water bij kamertemperatuur in een schone, zeepvrije bak staan terwijl je de vissenkom schoonmaakt.
- Gebruik geen regenwater als er kans is op zure regen.
-
Behandel kraanwater met een ontchloringsmiddel. Bij dierenwinkels kun je tabletten en andere middelen kopen om het water te ontchloren. Deze breken het chloor en andere chemische stoffen af die schadelijk voor vissen zijn. Voeg de tabletten aan het water toe en volg daarbij de instructies om het nieuwe water te behandelen dat je aan de kom wilt toevoegen. Meestal duurt het tenminste een half uur voordat het middel werkt.
- Sla deze stap over als je gedistilleerd water of regenwater gebruikt.
-
Voeg aquariumzout toe (optioneel). Je kunt kleine hoeveelheden aquariumzout voor Siamese kempvissen of goudvissen toevoegen. Lees daarvoor eerst de instructies op de verpakking. Het zout kan de vis helpen om zich beter te voelen, maar dit is niet noodzakelijk om de vis in leven te houden. Deze stap wordt aangeraden als de vis vlekkerige, ziek uitziende schubben heeft of als het water in de kom 100% gedistilleerd water is.
-
Controleer de temperatuur. De Siamese kempvis is een tropische vis die houdt van temperaturen tussen de 23 en 28 ºC, of gewoon iets warmer dan "kamertemperatuur". Als het nieuwe water niet deze temperatuur heeft of kouder of warmer aanvoelt dan het water in de vissenkom, laat het dan in een warme ruimte staan totdat het een veilige temperatuur bereikt.Advertentie
-
Was je handen met gewoon water. Was je handen om resten vuil en zeep te verwijderen voordat je de vissenkom gaat schoonmaken. Gebruik geen zeep om je handen te wassen, want dit kan schadelijk zijn voor je vis of ervoor zorgen dat hij doodgaat.
-
Doe de vis in een andere bak als de vissenkom klein is. Het is doorgaans het beste om de kempvis in de vissenkom te laten. Als de vissenkom echter te klein is om je hand er gemakkelijk in te kunnen steken zonder de vis aan te raken of zijn toegang tot zuurstof te blokkeren, dan kun je de vis beter in een andere bak doen voordat je de kom gaat schoonmaken. Doe wat water uit de vissenkom in een schone, zeepvrije bak. Gebruik vervolgens een schepnetje om de vis te verplaatsen.
- Doe de nieuwe bak niet te vol en laat de rand tenminste 7 tot 8 centimeter boven het water uitsteken, zodat de kempvis er niet uit kan springen.
-
Schrob de binnenkant van de kom met een nieuwe spons of doek. Zelfs piepkleine resten zeep of andere stoffen kunnen schadelijk zijn voor je vis. Gebruik een nieuwe spons of een doek die je recent gewassen en uitgespoeld hebt en daarna niet meer gebruikt hebt. Wrijf met cirkelvormige bewegingen over de binnenkant van de kom om slijm en vuil te verwijderen.
- Het is wellicht het gemakkelijkst om een spons met een handvat te gebruiken.
- Je kunt dezelfde spons gebruiken om stenen en andere decoratieve elementen schoon te maken.
-
Haal 20% van het water uit de vissenkom. Gebruik een zuigslang, emmer of beker om ongeveer een vijfde deel van het water uit de vissenkom te halen. Zorg ervoor dat het hulpmiddel dat je gebruikt schoon en vrij van zeepresten is. Je kunt het water in de tuin gebruiken of het weggooien.
-
Maak de buitenkant met een ander hulpmiddel schoon (optioneel). Als de buitenkant van de kom stoffig of vuil is, dan kun je dit schoonmaken met een gewone spons of doek. Je kunt glasreiniger, zeep of andere schoonmaakmiddelen gebruiken, als je maar voorzichtig bent en ervoor zorgt dat er niets in de kom drupt.
-
Doe het nieuwe water in de kom. Gebruik alleen water dat je zorgvuldig verzameld of klaargemaakt hebt met behulp van de instructies in Methode 1. Als de vis zich in de kom bevindt, giet het water er dan langzaam in zodat je hem niet laat schrikken door een sterke stroming in het water.
-
Doe de kempvis terug in de kom. Als je de vis voor het schoonmaken uit de kom gehaald hebt, doe hem er dan nu weer in met behulp van een schepnetje. Als je je zorgen maakt dat de temperatuur van het water veranderd is of dat je per ongeluk meer dan de helft van het water vervangen hebt, doe dan de vis en het water waarin hij zwemt in een klein plastic zakje. Laat dit zakje 15 tot 20 minuten op het water in de kom drijven. Laat vervolgens de vis de kom in zwemmen en haal het zakje weg.Advertentie
-
Gebruik deze methode alleen wanneer het echt nodig is. Je hoeft de kom niet grondig schoon te maken tenzij er slijm of vuil op het oppervlak zit dat je er niet af kunt schrobben, of het water permanent troebel is geworden. Des te grondiger je de kom schoonmaakt en des te meer water je vervangt, des te gestrester je vis zal worden. Als de vissenkom de juiste grootte voor een kempvis heeft en een inhoud van tenminste 6 liter heeft, hoef je het slechts een of twee keer per jaar op deze manier schoon te maken.
-
Maak een nieuwe bak met water klaar. Je zult ongeveer de helft van het water in de vissenkom gaan vervangen. Gebruik kraanwater dat je met ontchloringstabletten behandeld hebt, vers regenwater dat je verzameld hebt of gedistilleerd water dat je met aquariumzout behandeld hebt. Controleer de watertemperatuur zodat je zeker weet dat het water net zo warm is als het water in de vissenkom.
- Kijk bij Methode 1 voor meer informatie over het klaarmaken van het nieuwe water voor in de vissenkom.
-
Doe de helft van het water en de kempvis in een andere bak. Doe ongeveer de helft van het water uit de vissenkom in een andere bak. Zelfs al lijkt het water vies, toch moet je je kempvis niet in een bak met nieuw water doen. Je vis kan door de schok namelijk doodgaan.
- Als je het oude water blijft gebruiken weet je ook zeker dat er nog nuttige bacteriën in de vissenkom zitten. Deze bacteriën breken de anders schadelijke chemische stoffen uit de uitwerpselen van je vis af.
-
Maak de vissenkom leeg. Haal al het grind, de kiezelstenen en de decoratieve elementen eruit door het water door een zeef te gieten die je op een emmer gelegd hebt, of door alles er met een beker uit te scheppen. Gooi het resterende water weg in de tuin of door de afvoer. Als je kom te zwaar is en je hem niet gemakkelijk op kunt tillen, gebruik dan een zuigslang om het water in stappen naar een emmer over te brengen.
-
Spoel de inhoud twee keer af. Spoel al het grind, de kiezelstenen en de decoratieve elementen een keer af in een bak met heet water om zoveel mogelijk vuil te verwijderen. Giet het hete water eruit en spoel alles een tweede keer af in koud water of water op kamertemperatuur. Schrob ze met je vingers of de spons die je voor het schoonmaken van je vissenkom gebruikt terwijl je ze voor de tweede keer afspoelt.
-
Schrob als dat nodig is de vissenkom met azijn. Als je met water en wat kracht het vuil in de vissenkom niet kunt verwijderen, maak dan een doekje nat met witte azijn en schrob de binnenkant ermee. Spoel de azijn vervolgens met water op kamertemperatuur uit de kom nadat de vissenkom schoon is.
- Gebruik naast water of azijn geen zeep, schoonmaakmiddelen of andere middelen om de vissenkom schoon te maken.
-
Maak de vissenkom weer klaar. Doe het grind, de kiezelstenen en de decoratieve elementen weer in de vissenkom. Giet het water dat je klaargemaakt hebt in de kom, maar laat genoeg in de tijdelijke bak zitten voor je vis om in te zwemmen. Wacht als dat nodig is totdat het troebele water en het grind naar de bodem gezakt zijn.
-
Doe de kempvis terug in zijn kom. Omdat je zoveel water verschoond hebt, wordt het aangeraden om de vis langzaam aan de kom te laten wennen. Doe de vis samen met het water waarin hij gezwommen heeft in een klein plastic zakje en laat dit op het water in de kom drijven. Giet na een kwartier een beetje water uit de kom in het zakje. Na een half uur laat je de kempvis uit het zakje de kom in zwemmen. Haal het zakje vervolgens uit de kom.Advertentie
Tips
- Je kunt een groter aquarium in plaats van een vissenkom voor je kempvis kopen zodat je vis gezonder wordt. Een aquarium blijft ook langer schoon.
- Om stress bij je vis te verminderen gebruik je voor en na het schoonmaken een speciaal stressverlagend middel.
- Het is gemakkelijker om een schepnetje te gebruiken om de vis uit de kom te halen. Je kunt echter ook een beker gebruiken als je geen schepnetje hebt.
Advertentie
Waarschuwingen
- Zeep kan schadelijk voor je vis zijn en er zelfs voor zorgen dat hij doodgaat. Gebruik het dus niet.
- Het is geen goed idee om een kempvis in een vissenkom te houden. Deze vissen hebben namelijk een goed filter nodig, evenals verwarming, planten, verstopplekken en genoeg ruimte om rond te kunnen zwemmen. Voor een kempvis heb je een aquarium nodig met een inhoud van minstens 20 liter.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 4.012 keer bekeken.
Advertentie