PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Boogschieten is populair onder zowel jagers als mensen die het als sport beoefenen door te schieten op doelen. Zoals met elk wapen is het raken van een doel niet gemakkelijk. Simpel in de juiste richting richten om vervolgens te schieten is vaak niet voldoende om het gewenste doel te raken. Goed richten vergroot de kans om het doel te raken. Door gebruik te maken van een vizier kan de schutter de daling van de pijl, veroorzaakt door zwaartekracht en verstoringen ontstaan bij het schieten, compenseren. Lees hieronder om te leren hoe dit in zijn werk gaat.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Het afstellen van de boog en de afstand

PDF download Pdf downloaden
  1. De beste manier om dit in de vingers te krijgen is door het te verdelen over een aantal sessies. Dit om eventuele vermoeidheid tegen te gaan. Vermoeidheid zou kunnen leiden tot een slechtere vorm en een afname van kracht en nauwkeurigheid. Het verspreiden van de sessies over een aantal dagen zal de nauwkeurigheid ten goede komen.
  2. Vizieren voor boogschieten zijn verkrijgbaar in veel verschillende stijlen en het is aan de schutter om de juiste keuze te maken. De vizieren zijn verkrijgbaar in sportwinkels en winkels die gespecialiseerd zijn in de boogschietsport. Een simpel vizier dat gebruikt kan worden tijdens de jacht kost ongeveer €37. Vizieren die gebruikt worden tijdens wedstrijden en competities kunnen tot vijf keer zo duur zijn.
    • Deze stappen zijn voor het afstellen van een vizier met een vast mikpunt. Dit is namelijk het meest voorkomende vizier en wordt vooral gebruikt tijdens de jacht en voor recreatieve doeleinden.
  3. Volg de bijgeleverde instructies om het vizier op de juiste manier te monteren. De meeste vizieren worden bevestigd aan de riser met een aantal schroeven. De meeste bogen beschikken al over de gaten voor het bevestigen van het vizier. Draai de schroeven niet te strak aan, dit zou de boog kunnen beschadigen. De mikpunten van het vizier moeten verticaal uitgelijnd zijn met de pees van de boog.
    • Het vizier moet haaks op de boog staan.
    • Gebruik de boog niet direct na het monteren van het vizier. Bekijk de volgende dag of de schroeven opnieuw aangedraaid moeten worden.
  4. Dit geeft de schutter alle ruimte om eventuele aanpassingen in beide richtingen te maken. Een inbussleutel, verkrijgbaar bij onder andere bouwmarkten, is nodig voor het afstellen van de mikpunten.
  5. Het beste is om elke 9 m van het doel te markeren, in ieder geval tot 36,6 m. Maak indien mogelijk gebruik van een afstandsmeter om de nauwkeurigheid te garanderen. Afstandsmeters zijn verkrijgbaar bij outdoorwinkels en outdoor speciaalzaken.
    • Maak gebruik van een doel, gemaakt van duurzaam materiaal, dat een hoop pijlen kan verdragen. Dit aangezien het juist afstellen van het vizier veel oefening kan vergen van de schutter.
Methode 2
Methode 2 van 2:

Het afstellen van het vizier

PDF download Pdf downloaden
  1. Ga naar de dichtstbijzijnde gemarkeerde afstand van het doel, dit is meestal de 9 m markering. Het lichaam moet loodrecht op het doel staan, trek vervolgens de pijl terug. Kijk langs het bovenste mikpunt en schiet de pijl op het doel. Herhaal deze handeling enkele malen met andere pijlen.
    • Kijk goed hoe de pijlen het doel raken ten opzichte van het vizier. Als de pijlen boven het mikpunt uitkomen, verplaats dan het vizier enigszins omhoog.
    • Herhaal deze stap totdat de pijl niet meer boven het bovenste mikpunt uitkomt.
    • Ga vervolgens terug naar de 18 m markering. Herhaal de stappen en richt het vizier opwaarts indien nodig. Nadat de pijlen niet meer boven het bovenste mikpunt uitkomen, kun je afstellingen maken voor pijlen die te ver naar links of rechts gaan door het vizier of naar links of naar rechts te richten.
    • Maak je nog geen zorgen over perfecte nauwkeurigheid, dit mikpunt zal hoogstwaarschijnlijk veranderen.
  2. Als het 18 m bovenste mikpunt nauwkeurig is afgesteld, verplaats je dan naar de 27 m markering. Richt op het doel door gebruik te maken van het tweede mikpunt en schiet een aantal pijlen op het doel. Maak nu dezelfde aanpassingen zoals je dat hebt gedaan bij de 18 m markering. [1]
    • Vergeet niet het gehele vizier bij te stellen wanneer je op dit punt aanpassingen wilt maken.
    • Neem de tijd om het 27 m mikpunt zo accuraat mogelijk te krijgen, aangezien deze niet zal veranderen. Dit is het middelpunt van je vizier.
  3. Schiet pijlen op het doel en maak daarbij gebruik van het 27 m (derde) mikpunt. Wanneer je nu aanpassingen wil maken doe je dit door het mikpunt bij te stellen en niet het gehele vizier. Je zult niet meer naar links en rechts bewegen met het vizier, focus je in plaats daarvan op de 36 m pijl . Deze moet moet naar exact daar gaan waar het mikpunt op richt. [2]
    • De afstand tussen het derde en vierde mikpunt is groter dan de afstand tussen het tweede en derde mikpunt.
    • Als je het links en rechts richten moet bijstellen, ga dan terug naar de 27 m markering en voer daar de aanpassing uit.
  4. Als je eenmaal je 27 m mikpunt hebt afgesteld en aanpassingen hebt gemaakt aan het 36 m mikpunt, ga dan terug en schiet nogmaals op 18 m. Maak nu aanpassingen aan het mikpunt zelf in plaats van aan het gehele vizier.
  5. Afhankelijk van je vizier is het mogelijk dat er ook mikpunten voor 46 m, 55 m, en meer zijn. Ga verder achterwaarts en herhaal de voorgaande stappen en maak aanpassingen aan het mikpunt. [3]

Tips

  • Maak telkens kleine aanpassingen aan het vizier. Een grote aanpassing van een mikpunt heeft naar alle waarschijnlijkheid grote onnauwkeurigheid tot gevolg. Dit kan leiden tot vertraging en frustratie.
  • Ga naar een boogschietbaan of boogschietclub om daar te oefenen.
  • Het kost tijd om een nieuwe boog en pees in te spelen. Het richten met een nieuwe boog en pees kan lastig zijn, dit verdwijnt naarmate de boog en pees gewend raken aan de spanning.
  • Je kan ook een eigen boogschietbaan of doel opzetten. Mocht je dit van plan zijn, denk dan goed na over de locatie. Een goede locatie is buitenshuis waar rondvliegende pijlen geen gevaar opleveren voor je omgeving.

Benodigdheden

  • Boog
  • Vizier
  • Pijlen
  • Doel
  • Afstandsmeter
  • Inbussleutel


Over dit artikel

Deze pagina is 9.600 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?