Pdf downloaden Pdf downloaden

Een voltmeter is één van de meest nuttige apparaten voor het thuis testen van elektrische voorzieningen, indien correct gebruikt. Voordat je een voltmeter voor de eerste keer gaat gebruiken, moet je leren hoe je het apparaat correct instelt, en test je het uit op een laagspanningsschakeling zoals een huishoudelijke batterij. In dit artikel wordt beschreven hoe je de spanning (het voltage) kunt testen. Je bent wellicht ook geïnteresseerd in het testen van stroom en weerstand met een multimeter.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een multimeter instellen

Pdf downloaden
  1. De meeste apparaten voor het meten van spanning zijn eigenlijk multimeters , die verschillende aspecten van elektrische circuits kunt testen. Als je voltmeter een knop met verschillende instellingen heeft, stel deze dan in op een van de volgende opties: [1]
    • Om de spanning van een AC-circuit te testen, draai je de knop op V~ , ACV of VAC . Huishoudelijke elektrische circuits zijn bijna altijd wisselstroom (AC).
    • Om de spanning van een DC-circuit te testen, draai je de knop op V– , V--- , DCV of VDC . Batterijen en draagbare elektronica zijn typische voorbeelden van gelijkstroom (DC).
  2. De meeste voltmeters hebben verschillende opties voor spanning, zodat je de gevoeligheid van je meter kunt aanpassen om een goede meting te krijgen en beschadiging van de voltmeter te voorkomen. Als je digitale voltmeter geen bereikoptie heeft, dan wordt dit automatisch ingesteld op het juiste bereik. Volg anders de onderstaande richtlijnen:
    • Kies een instelling hoger dan de maximaal verwachte spanning. Als je nog geen idee hebt wat je kunt verwachten, kies dan de hoogste instelling, om beschadiging van de voltmeter te voorkomen.
    • Op huishoudelijke batterijen staat de spanning, meestal aangeduid, in veel gevallen 9 V of lager.
    • Auto-accu's hebben een voltage van ongeveer 12,6 V, volledig opgeladen met de motor uit. [2]
    • Stopcontacten zijn meestal 240 Volt in de meeste landen, en 120 volt in de VS en sommige andere landen. [3]
    • mV staat voor millivolt ( 1 / 1000 V), soms gebruikt voor het aangeven van de laagste instelling.
  3. Je voltmeter is geleverd met één zwart en één rood meetsnoer. Elk heeft een metalen meetpen aan de ene kant, en een metalen stekker aan de andere voor in de aansluitpunten van je voltmeter. Sluit de stekkers als volgt aan: [4]
    • De zwarte stekker gaat altijd in het gat met het label 'COM'.
    • Bij het meten van spanning, steek je de rode aansluiting in het gat met het label V (een van de symbolen). Als er geen V is, kies dan het gat met het laagste getal, of mA .
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Spanning meten

Pdf downloaden
  1. Raak het metaal van de meetpennen niet aan terwijl je die in contact brengt met een elektrisch circuit. Als de isolatie er versleten of gescheurd uitziet, draag dan isolerende handschoenen of koop nieuwe meetsnoeren.
    • De twee metalen meetpennen mogen elkaar nooit raken terwijl ze zijn aangesloten op een circuit, anders kan dit resulteren in ernstige vonken.
  2. Test de spanning over een schakeling door de meetpennen in parallel contact te laten maken. Met andere woorden: je maakt contact met de meetpennen op twee punten van een reeds gesloten circuit, waar stroom op staat.
    • Op een batterij raak je met de zwarte voorsprong de negatieve pool aan.
    • Om de wisselspanning van een stopcontact te meten steek je de zwarte meetpen in de ene stopcontactopening (het maakt niet uit welke, omdat we wisselspanning meten) en de ander meetpen in de andere. [5]
    • Is het mogelijk, laat de zwarte meetpen dan los voor je verder gaat. Veel zwarte meetpennen hebben een kleine plastic bobbel die in een stopcontact vast kan blijven zitten.
  3. Hiermee rond je het parallelle circuit af en kan de meter de spanning weergeven.
    • Op een batterij raak je met de rode meetpen de positieve pool van de batterij aan.
    • Bij een stopcontact (wandcontactdoos) doe je de rode meetpen in de andere stopcontactopening. [6]
  4. Zet het bereik onmiddellijk op een hogere spanning (voltage) als je een van de volgende resultaten krijgt, voordat je voltmeter beschadigd raakt:
    • Het digitale display toont 'OL', 'overload' of '1'. [7] Merk op dat '1 V' een daadwerkelijk meetwaarde is en dus niets om je zorgen over te maken.
    • De analoge naald schiet naar de andere kant van de schaal.
  5. Je moet wellicht aanpassingen maken als een digitale voltmeter 0 V weergeeft of helemaal niets, of als de naald van een analoge voltmeter nauwelijks beweegt. Als je dan nog geen meetwaarde krijgt, probeer dan het volgende, in deze volgorde:
    • Verzeker je ervan dat de meetpennen beide zijn aangesloten op het circuit.
    • Als je een DC-circuit meet en geen resultaat krijgt, zoek dan de kleine knop of schakelaar op je voltmeter met het label DC+ en DC-, en verschuif die naar de andere positie. [8] Beschikt je voltmeter niet over deze optie, wissel dan de contactpunten van de zwarte en rode meetpennen om.
    • Verminder het bereik een stap terug. Herhaal dit indien nodig, tot je een daadwerkelijk meetwaarde te zien krijgt.
  6. Een digitale voltmeter geeft de spanning duidelijk weer op het elektronische scherm. Een analoge voltmeter is iets gecompliceerder, maar als je eenmaal weet hoe het werkt, is het eenvoudig. Lees verder voor instructies.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Een analoge voltmeter uitlezen

Pdf downloaden
  1. Kies er een die overeenkomt met de instelling die je op de knop van je voltmeter hebt gekozen. Als er geen exacte overeenkomst is, lees dan een schaal af die een eenvoudig veelvoud is van de instelling.
    • Bijvoorbeeld: Als je voltmeter is ingesteld op DC 10 V, zoek dan naar een DC-schaal met een maximale waarde van 10. Als deze niet beschikbaar is, zoek er dan een met een maximum van 50.
  2. Dit is een lineaire schaal, net als een liniaal.
    • Bijvoorbeeld: een naald die een waarde aanwijst halverwege 30 en 40, geeft een waarde van 35 V.
  3. Sla deze stap over als je een schaal gebruikt die precies overeenkomt met de instelling van je voltmeter. Corrigeer in andere gevallen het verschil, door de maximale waarde van de afgedrukte schaal te delen door de instelling van je knop. Deel het getal waarnaar de naald wijst door je antwoord, om de werkelijke spanning te krijgen.
    • Bijvoorbeeld: als je voltmeter is ingesteld op 10 V maar je leest een 50 V-schaal af, bereken dan 50 ÷ 10= 5 . Als de naald op 35 V staat, is je werkelijke waarde 35 ÷ 5 =7 V.
    Advertentie

Tips

  • De instructies voor het testen van stopcontacten gaan ervan uit dat je probeert de spanning te detecteren die door het apparaat dat je aansluit 'gezien' wordt. Als je bedradingsproblemen wilt opsporen, dan kun je ook de spanning tussen de aarde en fase meten. Als je een laag resultaat (bijvoorbeeld 2 V) krijgt, dan is die contactopening de aardpotentiaal (de 'nul') en heb je zojuist de spanningsval gemeten. Als je een hoger resultaat krijgt (bijvoorbeeld 120 V of 240 V), dan komt op die opening de stroom (fase) binnen. [9]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Onkundig gebruik kan de voltmeter onherstelbaar beschadigen, een ernstige elektrische schok of elektrische vonken veroorzaken die brand kunnen veroorzaken. Dit zal veel vaker voorkomen bij een stopcontact of een ander hoogspanningscircuit, dan bij het testen van een laagspanningsbatterij.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 11.103 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie