PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Het schrijven van een goed voorstel is een essentiële vaardigheid bij vele beroepen en branches, van school tot bedrijfskunde tot geologie. Het doel van een voorstel is om steun te winnen voor je plan door de juiste mensen te informeren. Als je je ideeën of suggesties op een heldere, beknopte en boeiende manier beschrijft, is de kans groter dat ze worden goedgekeurd. Weten hoe je een overtuigend en boeiend voorstel schrijft is in veel vakgebieden essentieel om succes te kunnen hebben. Er zijn verschillende soorten voorstellen, zoals voorstellen voor wetenschappelijk onderzoek en boekvoorstellen, maar je gebruikt bij allemaal dezelfde standaard richtlijnen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Een plan maken voor je voorstel

PDF download Pdf downloaden
  1. Je moet ervoor zorgen dat je voordat je begint met schrijven over je publiek nadenkt en je afvraagt wat zij misschien al weten of juist niet weten over je onderwerp. Dit helpt om je ideeën af te bakenen en ze zo effectief mogelijk te beschrijven. Het is een goed idee om aan te nemen dat je lezers het druk hebben, snel door de tekst lezen (of deze zelfs skimmen) en niet geneigd zijn om je ideeën speciaal in overweging te nemen. Het is belangrijk om efficiënt en overtuigend te schrijven. [1] [2]
    • Wie zal je voorstel gaan lezen? Hoeveel weten zij al van het onderwerp af? Welke zaken zul je moeten uitleggen of voorzien van extra achtergrondinformatie?
    • Wat wil je dat je publiek uit je voorstel haalt? Wat moet je je lezers geven zodat ze de beslissing kunnen nemen die jij voor ogen hebt?
    • Pas je toon aan om aan de verwachtingen en wensen van je publiek tegemoet te komen. Wat willen ze horen? Wat zou de effectiefste manier zijn om tot hen door te dringen? Hoe kun je ze datgene helpen begrijpen wat je probeert te vertellen?
  2. Voor jou is het duidelijk wat de kwestie is, maar is dat voor je lezers ook het geval? Geloven je lezers ook dat je echt weet waar je over praat? Je kunt je ethos, ofwel je schrijfpersona, versterken door door je hele tekst heen met bewijzen en verklaringen te komen om je beweringen te onderbouwen. [3] Door de kwestie vanaf het begin grondig te beschrijven, zul je de lezers overtuigen dat jij de beste persoon bent om het probleem aan te pakken. Denk aan het volgende wanneer je een plan maakt voor dit gedeelte:
    • Op welke situatie is deze kwestie van toepassing?
    • Wat zijn de redenen om met dit voorstel te komen?
    • Weet je zeker dat dat de echte redenen zijn en dat er geen andere redenen zijn? Hoe kun je daar zeker van zijn?
    • Heeft iemand ooit eerder geprobeerd om deze kwestie aan te pakken?
    • Zo ja: heeft dit gewerkt? Waarom?
    • Zo nee: waarom niet?
  3. Deze moet eenvoudig en gemakkelijk te begrijpen zijn. Nadat je de kwestie die je behandelt beschreven hebt, moet je oplossingen aandragen. Wees daarbij zo precies mogelijk en zorg dat wat je schrijft uitvoerbaar is. [4]
    • Je voorstel moet een probleem beschrijven en een oplossing aandragen die ongeïnteresseerde, sceptische lezers zal overtuigen om het te steunen. [5] Je publiek is misschien niet gemakkelijk te overtuigen. Is de oplossing die je aandraagt logisch en haalbaar? Wat is de tijdlijn voor de implementatie?
    • Probeer je oplossing te zien als een aantal doelstellingen die behaald moeten worden. Je hoofddoelstelling is datgene wat je met je project absoluut wilt bereiken. Secundaire doelstellingen zijn andere doelen die je met je project ook hoopt te bereiken.
    • Een andere nuttige manier van denken is om de oplossing te zien in termen van "uitkomsten" en "eindresultaten." Uitkomsten zijn de meetbare resultaten van je doelstellingen. Als je voorstel bijvoorbeeld voor een zakelijk project is en je doelstelling is om de winst te verhogen, dan kan "de winst met € 100.000 verhogen" een van de uitkomsten zijn. Eindresultaten zijn de concrete producten of diensten die je project oplevert . Een voorstel voor een wetenschappelijk project kan bijvoorbeeld een vaccin of een nieuw medicijn "opleveren." Lezers van voorstellen kijken naar uitkomsten en eindresultaten, omdat dit een gemakkelijke manier is om vast te stellen wat de "waarde" van het project zal zijn. [6]
  4. Afhankelijk van het onderwerp van je voorstel en je publiek, moet je je bij het schrijven van je tekst aan een bepaalde stijl houden. Wat verwacht je publiek van je voorstel? Zijn ze geïnteresseerd in het probleem dat je aansnijdt?
    • Bedenk hoeveel vaktermen (specialistische technische termen) je kunt gebruiken. Een effectief geschreven tekst heeft geen vaktermen nodig, tenzij je een bepaald concept eenvoudigweg niet uit kunt leggen zonder deze termen te gebruiken. Denk eens na over het verschil tussen "het rectificeren van een onbalans in het personeelsbestand" en "medewerkers ontslaan." Het tweede is niet alleen duidelijker en bondiger, maar gebruikt ook minder woorden, zodat je meer ruimte hebt om je ideeën te bespreken. [7]
    • Hoe ga je je publiek overtuigen? Een overtuigend voorstel kan een beroep doen op de emoties van de lezers, maar feiten zouden altijd de basis van de redenering moeten zijn. In een voorstel voor het opstarten van een programma ter bescherming van de panda zou je kunnen opmerken hoe verdrietig het zou zijn als kinderen van volgende generaties nooit een panda zouden kunnen zien, maar je moet niet stoppen op dat punt. De redenering moet gebaseerd zijn op feiten en oplossingen om het voorstel overtuigend te maken.
  5. Dit zal geen onderdeel uitmaken van je uiteindelijke voorstel, maar het helpt je om je gedachten te ordenen. Zorg ervoor dat je alle relevante details weet voordat je begint. [8]
    • In je schrijfschema zou je je probleem moeten opnemen en je oplossing. Je moet uitleggen hoe je het probleem gaat oplossen en waarom jouw oplossing de beste is. Daarnaast moet het ook een conclusie bevatten. Als je een zakelijk voorstel schrijft, moet je ook zaken als een budgetanalyse en organisatorische details opnemen in je tekst.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Je eigen voorstel schrijven

PDF download Pdf downloaden
  1. Je inleiding zou moeten beginnen met een zin die de aandacht van je lezers trekt. Idealiter zou je willen dat je lezers vanaf de eerste zin geïnteresseerd zijn. Maak je voorstel zo doelgericht en nuttig mogelijk. Gebruik wat achtergrondinformatie om je lezers bij het onderwerp te betrekken. Vermeld dan het doel van je voorstel. [9]
    • Als je beschikt over enige kale feiten die kunnen verhelderen waarom de kwestie direct aangepakt moet worden, dan kun je er veilig van uitgaan dat je daarmee je tekst kunt beginnen. Waar je ook over schrijft, zorg ervoor dat je je tekst begint met een feit en niet met een mening.
  2. Na de inleiding kom je bij het middenstuk, de kern van je tekst. In het middenstuk leg je uit wat het probleem is en beschrijf je de kwestie vanuit verschillende invalshoeken. Als je lezerspubliek niet veel over de toedracht weet, informeer ze er dan over. Probeer dit gedeelte als een beschrijving van de huidige stand van zaken te zien. Wat is het probleem? Waar wordt het probleem door veroorzaakt? Wat zijn de gevolgen van dit probleem? [10]
    • Benadruk waarom jouw probleem opgelost moet worden en waarom dit nu moet gebeuren. Welke uitwerking zal het op je publiek hebben als er niets aan gedaan wordt? Zorg ervoor dat je alle vragen beantwoordt en onderbouw ze met onderzoek en feiten. Maak veel gebruik van betrouwbare bronnen.
    • Maak van je voorstel geen verwarrend of onduidelijk verhaal door kwalificerende woorden te gebruiken of door om het echte probleem heen te draaien. Met dit gedeelte moet je je lezers overtuigen dat er een probleem is en dat het belangrijk is. Als je iets schrijft als "Ik geloof dat het door mij voorgestelde plan een effect kan hebben op het percentage mensen dat in deze regio onder de armoedegrens leeft" zal dit je lezers nergens van overtuigen. Wees direct en beknopt. Een zin als "Het voorgestelde plan zal het percentage mensen dat in deze regio onder de armoedegrens leeft aanzienlijk verlagen" is veel overtuigender.
  3. Dit is ongetwijfeld het belangrijkste deel van je voorstel. In dit gedeelte beschrijf je hoe je het probleem gaat aanpakken, waarom je dat op deze manier doet en wat de gevolgen zullen zijn. Om ervoor te zorgen dat je overtuigend bent, moet je aan het volgende denken: [11] [12]
    • Bespreek wat de grotere gevolgen van je ideeën zijn. Lezers zullen waarschijnlijk minder snel enthousiast worden over ideeën die maar beperkt kunnen worden toegepast, dan over ideeën die grootschalige effecten kunnen hebben. Een voorbeeld: "Een grotere kennis van het gedrag van tonijnen stelt ons in staat om een diepgaandere managementstrategie te ontwikkelen en ingeblikte tonijn voor toekomstige generaties te garanderen."
    • Aangeven waarom je iets gaat doen is net zo belangrijk als aangeven wat je gaat doen. Ga ervan uit dat je lezers sceptisch zijn en dat ze je ideeën niet zonder meer zullen accepteren. Als je een voorstel doet voor een wetenschappelijk onderzoek waarbij 2000 wilde tonijnen tijdelijk gevangen en vervolgens weer losgelaten worden, waarom is dit dan zo belangrijk? Waarom is dat beter dan iets anders? Als het duurder is dan een andere mogelijkheid, waarom kies je dan niet voor de goedkopere optie? Door op deze vragen in te spelen en ze te behandelen laat je zien dat je je idee vanuit alle invalshoeken hebt overwogen.
    • Je publiek zou na het lezen van je voorstel er zeker van moeten zijn dat jij het probleem effectief kan oplossen. Vrijwel alles wat je opschrijft moet verwijzen naar het probleem of de oplossingen daarvoor.
    • Doe uitgebreid onderzoek voor je voorstel. Des te meer voorbeelden en feiten je aan je publiek kunt laten zien, des te beter -- je voorstel zal daardoor nog overtuigender zijn. Neem je eigen mening niet in de tekst op en maak gebruik van het grondige onderzoek dat anderen hebben gedaan.
    • Als je voorstel niet bewijst dat je oplossing werkt, dan is het geen adequate oplossing. Als je oplossing niet uitvoerbaar is, haal het dan uit je voorstel. Denk ook na over de resultaten van je oplossing. Test je oplossing van tevoren uit als dit mogelijk is, en pas je oplossing aan wanneer nodig.
  4. Je voorstel vertegenwoordigt een investering. Om je lezerspubliek te overtuigen dat het een goed idee is om in jouw voorstel te investeren, moet je zoveel mogelijk gedetailleerde, concrete informatie geven over je tijdsplanning en begroting. [13] [14]
    • Wanneer denk je dat het project van start kan gaan? Hoe snel zullen de werkzaamheden uitgevoerd worden? Hoe volgt elke stap op de vorige? Kunnen bepaalde werkzaamheden tegelijkertijd worden uitgevoerd? Door zo nauwkeurig mogelijk te zijn zul je het vertrouwen van je lezers winnen en hen ervan verzekeren dat je je huiswerk gedaan hebt en hun geld niet zult verkwisten.
    • Zorg ervoor dat je voorstel op financieel gebied klopt. Wanneer je een voorstel doet aan een bedrijf of persoon moet je hun budget in overweging nemen. Als ze jouw voorstel niet kunnen bekostigen, dan is dit niet geschikt. Als het wel bij hun budget past, leg dan uit waarom het hun tijd en geld waard is.
  5. Je conclusie zou je introductie moeten weerspiegelen en de algemene boodschap van je voorstel nog eens kort en bondig samen moeten vatten. Wanneer het niet uitvoeren van je voorstel leidt tot bepaalde gevolgen, ga hier dan op in. Vat de voordelen van je voorstel samen en overtuig je lezers dat de voordelen opwegen tegen de kosten. Laat je lezers vooruitdenken. Bedank ze zoals altijd voor het overwegen van je voorstel en de tijd die ze daarvoor genomen hebben. [15]
    • Als je extra informatie hebt die niet echt goed in je voorstel past, dan zou je een bijlage of samenvatting van die informatie kunnen toevoegen. Weet wel dat een te dik voorstel mensen af zou kunnen schrikken. Laat de informatie dus weg als je twijfelt.
    • Als je voorstel twee of meer bijlagen heeft, geef ze dan de letters A, B, enzovoort. Je kunt dit doen als je informatiebladen, kopieën van artikelen of aanbevelingsbrieven en dergelijke documenten toegevoegd hebt. [13]
  6. Ga nauwgezet te werk bij het schrijven, bewerken en vormgeven van het voorstel. Herschrijf zo nodig het voorstel zodat de tekst helder en beknopt is. Vraag anderen om je voorstel te lezen, kritiek te geven en de tekst bij te werken. Zo zorg je ervoor dat je tekst aantrekkelijk gepresenteerd wordt en boeiend, goed gestructureerd en leerzaam is. [5]
    • Laat iemand anders (of twee anderen) je voorstel doorlezen. Zij zullen je op zaken kunnen wijzen waar jij overheen gelezen hebt. Er zijn misschien kwesties die je nog niet volledig beschreven hebt of vragen waar je geen antwoord op hebt gegeven.
    • Verwijder vaktermen en clichés. Er is dan een kans dat je lui overkomt en dat je lezerspubliek je tekst niet begrijpt. Gebruik geen lang woord wanneer je net zo goed een kort woord kunt gebruiken. [16]
    • Gebruik zo weinig mogelijk passieve (lijdende) zinnen. In passieve zinnen wordt een vorm van het hulpwerkwoord "worden" gebruikt. Daardoor kan de betekenis onduidelijk worden, omdat uit de zin niet te achterhalen is wie iets doet of wie verantwoordelijk is. Vergelijk bijvoorbeeld de volgende twee zinnen: "Aan het eind van deze maand wordt het onderzoeksvoorstel beoordeeld" en "Aan het eind van deze maand beoordeelt de projectleider het onderzoeksvoorstel." In de eerste zin weet je niet wie het onderzoeksvoorstel beoordeelt. In de tweede zin weet je precies wie het voorstel beoordeelt en waarom dit belangrijk is.
  7. Bij het bewerken van je tekst zorg je ervoor dat de inhoud zo helder en beknopt mogelijk is. Door je voorstel te corrigeren weet je zeker dat de tekst geen fouten bevat. Lees je voorstel aandachtig door om alle fouten in de grammatica, spelling en interpunctie van je tekst op te sporen.
    • Wanneer je fouten maakt, zal het lijken alsof je minder goed opgeleid en minder betrouwbaar bent. Hierdoor is de kans kleiner dat je voorstel goedgekeurd wordt.
    • Zorg ervoor dat je voorstel volgens de richtlijnen opgemaakt en gestructureerd is.
    Advertentie

Tips

  • Zorg ervoor dat je taalgebruik voor iedereen te begrijpen is. Schrijf in korte, heldere, bondige zinnen.
  • Financiële of andere bronnen moeten zorgvuldig besproken worden. Daarnaast moet je tekst een realistisch beeld schetsen van de benodigde uitgaven.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 55.456 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie