PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

We voelen ons allemaal machteloos als een relatie uit is, en zelfs nog machtelozer als het om de relatie van een vriend(in) gaat. Een van de belangrijkste stappen om een vriend(in) door een scheiding heen te helpen, is dat je je moet realiseren dat je de situatie niet kunt veranderen of herstellen. [1] Van daaruit kun je je vriend(in) weer helpen opkrabbelen, en dat is een proces van luisteren en hem of haar een veilige plek bieden om uit te huilen.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Je vriend(in) helpen op de korte termijn

PDF download Pdf downloaden
  1. Onmiddellijk na de scheiding -- of het nu een relatie van zes maanden of zes jaar was -- zal je vriend(in) zich naast verdrietig ook verward voelen. Hij/zij zal er daardoor waarschijnlijk meteen over willen praten, en oprecht luisteren is dan een van de beste dingen die je kunt doen om te laten zien dat je om hem/haar geeft. [2]
    • Wat de reden voor de scheiding ook is, iedereen blijft zitten met allerlei vragen -- 'Wat had ik anders kunnen doen?' of 'Kan ik het nog goedmaken?'. Dat is volkomen normaal als iemand in de war is omdat hij/zij is afgewezen, vooral als hij/zij het niet aan zag komen.
  2. Het is altijd makkelijker om een vriend(in) te zijn in goede tijden, dus het is logisch dat de slechtere tijden, zoals een scheiding, de vriendschap onder druk kan zetten. [3] Herinner jezelf er constant aan dat het jouw taak is als vriend(in) om medelevend en betrokken te zijn, ook al betekent het dat je steeds maar weer naar dezelfde vragen en verhalen moet luisteren, als onderdeel van het rouwproces. Je moet meteen geduld kunnen opbrengen en dat gedurende het hele proces blijven houden.
    • Als het je helpt, kun je misschien terugdenken aan een vriend(in) waarbij jij je hart hebt uitgestort toen je relatie uitging, of toen je je baan kwijtraakte. Denk objectief aan hoe geduldig je vriend(in) was op die moeilijke momenten.
  3. Je vriend(in) wil natuurlijk niet het gevoel hebben dat hij/zij tegen een muur zit te praten, dus zorg ervoor dat je je betrokken voelt bij de verhalen en vragen die opkomen, zodat hij/zij zich begrepen voelt. [4] Probeer echter geen cliché-antwoorden te geven over scheidingen. [5] Het laatste waar je vriend(in) op zit te wachten, is te horen dat er nog genoeg andere leuke jongens/meisjes zijn, want dat ontkracht zijn/haar huidige emotionele staat.
    • In het algemeen zou je dingen moeten zeggen die je vriend(in) geruststellen, en bevestigen dat zijn/haar gevoelens normaal zijn. Zeg niet hoe je vriend(in) zich moet voelen, zoals dat hij/zij positief moet blijven, en geef ook geen advies zonder dat je daarom is gevraagd. [6]
    • In plaats van te zeggen dat je vriend(in) positiever moet zijn, kun je toegeven dat de situatie niet eerlijk is. [7]
  4. Hoewel je misschien geneigd bent om de situatie van je vriend(in) te vergelijken met een eerdere scheiding van jezelf, moet je dat proberen niet te doen. Je doet het misschien om de band te versterken, maar je rouwende vriend(in) denkt misschien dat je de aandacht naar jezelf probeert te verleggen. [8] Geef je vriend(in) alle tijd om over zichzelf te praten.
  5. Het komt veel voor dat iemand die is afgewezen, niet wil accepteren dat het echt voorbij is. Je vriend(in) kan in de verleiding komen om contact op te nemen met de ex op manieren waarvan jij weet dat het niet gaat werken. Hoewel je dit zou moeten proberen te ontmoedigen als je vriend(in) vraagt naar jouw mening hierover, moet je je niet te veel met de uiteindelijke beslissing bemoeien.
    • Je vriend(in) heeft waarschijnlijk toch al besloten of hij/zij dat wel of niet zal doen, dus raak niet gefrustreerd als hij/zij je advies niet opvolgt. [9]
    • Na een scheiding komt er altijd een irrationeel deel van ons bovendrijven. Als je je vriend(in) verbiedt om contact te zoeken met de ex, is dat hetzelfde als een ouder een tiener iets verbiedt. Je vriend(in) doet het dan misschien juist, ondanks de stem van de rede. [10]
  6. De emotionele gevolgen van een scheiding geven uiting aan een rouwproces. Het is niet alleen natuurlijk om te rouwen, maar het is ook noodzakelijk als je vriend(in) op een gezonde manier verder wil gaan met zijn/haar leven. Je kunt misschien geneigd zijn om je vriend(in) meteen uit huis te slepen om hem/haar te overspoelen met afleiding van de pijn en het verdriet, maar je moet je vriend(in) toestaan om te rouwen, in plaats van hem/haar constant de scheiding te doen vergeten of negeren. [11] Leid hem/haar daarom met mate af en op een redelijke manier.
    • Hoewel het goed kan zijn om je vriend(in) af en toe mee te vragen om te gaan winkelen, of naar een voetbalwedstrijd te gaan, duurt het rouwproces veel langer en het kan er zelfs toe leiden dat hij/zij emoties onderdrukt waar hij/zij eigenlijk doorheen moet, wanneer je hem/haar constant blootstelt aan prikkels van buitenaf. [12]
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Je vriend(in) helpen op de lange termijn

PDF download Pdf downloaden
  1. Iedereen rouwt op een eigen manier, en precies zo lang als hij/zij nodig heeft. Richt je niet op hoe lang het rouwen eigenlijk zou moeten duren in verband met hoe lang de relatie heeft geduurd of iets dergelijks. Accepteer gewoon dat je vriend(in) tijd nodig heeft om zijn/haar eigen weg te vinden, op zijn/haar eigen tempo. [13]
    • Dit proces kan je geduld op de proef stellen, maar je kunt de situatie niet forceren. Het is klaar als je vriend(in) er klaar mee is.
  2. Rouw kan zo allesomvattend zijn, dat je vriend(in) misschien niet eens meer in staat is om boodschappen te doen, of andere klusjes uit te voeren zolang hij/zij nog niet over de scheiding heen is. Hoewel je je vriend(in) niet helemaal moet gaan bemoederen, kan het heel veel voor hem/haar betekenen als je af en toe wat boodschappen doet, of een keertje helpt met de was.
    • Door aan te bieden zo iets simpels en alledaags te doen voor je vriend(in), help je op een manier waaraan de meeste anderen niet zullen denken. [14]
  3. Hoewel je vriend(in) op de korte termijn vooral bezig zal zijn met de pijn en het verdriet, moet je niet het gevoel hebben dat je in de weken en maanden daarna geen lol meer kunt hebben samen. Vooral als het om een langere relatie ging, of als je vriend(in) samenwoonde, kan de scheiding voelen alsof hij/zij een stukje van zichzelf is kwijtgeraakt. Als jij en de vriend(in) vroeger altijd een vaste avond per week samen aten, of een ander ritueel hadden, probeer dat dan zodra je vriend(in) er klaar voor is weer op te pakken. [15]
    • Deze dingen kunnen je vriend(in) weer een gevoel van normaliteit geven waardoor het makkelijker kan zijn om door te gaan.
    • Onthou dat het proces van het verwerken van een scheiding niet altijd in een rechte lijn zal verlopen. Ook als jullie weer wat normale routines hervatten, kan je vriend(in) goede en minder goede dagen hebben. [16] Weersta de neiging om je vriend(in) terug op de goede weg te dwingen. Je vriend(in) heeft nog steeds een veilige plek nodig binnen jullie vriendschap, waarbij hij/zij niet veroordeeld wordt. [17]
  4. Hoewel het niet aan te bevelen is, weten we allemaal wel dat het vaak gebeurt dat iemand vlak na een scheiding eens een paar keer flink doorzakt. Maar als het langdurige proces van verwerking is begonnen, let dan op of je vriend(in) geen toevlucht neemt tot drank en drugs. [18]
    • Naast het risico op verslaving, kan een gezond lichaam een emotionele gebeurtenis ook makkelijker en sneller verwerken. En niemand eet, slaapt of beweegt gezond als hij/zij te veel feest.
  5. Hoewel je niet moet proberen om je vriend(in) het verdriet en de pijn van de scheiding te laten onderdrukken, kan hij/zij die gevoelens in de weken en maanden die volgen ook op andere manieren uiten. Het omvormen van negatieve emoties tot positieve wordt sublimeren genoemd. Let op welke activiteiten je vriend(in) gebruikt om zijn/haar gevoelens te sublimeren, en help hem/haar daarbij. [19]
    • Je vriend(in) gaat misschien meer sporten, een schildercursus doen, of een instrument bespelen, of misschien twee keer zo hard werken voor een promotie. Bied je vriend(in) veel steun als hij/zij op productieve manieren met de situatie probeert om te gaan.
  6. De meeste mensen worden tijdens een rouwproces boos, nadat ze verward, ontkennend en verdrietig zijn geweest. Boosheid betekent vaak dat iemand de afwijzing heeft geaccepteerd, en over het eerste verlies heen is. Hoewel hij/zij natuurlijk niet agressief of gewelddadig moet worden door de boosheid, is het geen teken van terugval.
    • Probeer je vriend(in) echter wel van het idee af te helpen dat alle mannen of vrouwen slecht zijn. Niet iedereen is meteen slecht, als je door één persoon bent gekwetst.
  7. Omdat je vriend(in) de liefde en geborgenheid van de ex mist, kan hij/zij zich misschien overhaast in een nieuwe relatie storten. [20] . Dat is een slecht idee, net zoals het niet goed is om te veel afleiding te zoeken in plaats van het verdriet te verwerken.
    • Probeer je vriend(in) af te raden om zomaar een nieuwe relatie te beginnen als het daarop uit dreigt te lopen, maar onthou dat je het op dezelfde manier doet zoals je hem/haar hebt afgeraden terug te gaan naar de ex. Met andere woorden, bemoei je er niet zo erg mee dat je heel erg overstuur raakt wanneer hij/zij het toch doet, en verbied het niet zo streng dat hij/zij het daardoor juist wel gaat doen.
    Advertentie

Tips

  • Maak hem/haar zo veel mogelijk aan het lachen. Tover een glimlach op zijn/haar gezicht.
  • Laat hem/haar weten dat je er bent; dat kan een groot verschil maken in deze moeilijke tijden.
  • Forceer hem/haar niet om te vertellen wat er precies is gebeurd. Hij/zij vertelt het wel als de tijd daar is.
  • Geef je vriend(in) de tijd die hij/zij nodig heeft, misschien wil hij/zij eerst alles op een rijtje zetten.
  • Geef je vriend(in) altijd een knuffel als hij/zij moet huilen, en zeg dat je van hem/haar houdt en er altijd voor hem/haar zal zijn.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 13.665 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie