Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het overkomt iedereen wel eens dat een vriend of iemand van de familie vraagt of ze een tijdje kunnen blijven logeren als ze het moeilijk hebben. De meesten onder ons zijn blij om te kunnen helpen, vooral als het om een korte periode gaat. Maar als je tijdelijke huisgenoot niet zo tijdelijk blijkt te zijn, kan het nog een hele opgave zijn om hem uit je huis te krijgen zonder een heel drama te ontketenen.
Stappen
-
Besluit op voorhand waarom je wilt dat je huisgenoot vertrekt. Je moet een duidelijke redenering hebben voordat je het onderwerp op tafel legt. Overdenk alle afspraken die jullie hebben gemaakt toen hij bij je kwam inwonen en elke belofte die werd gemaakt/verbroken. Evalueer de situatie en het gedrag zodat je je redenering kunt ondersteunen met feiten. Hoewel ‘ik woon niet graag met hem samen’ een geldige reden is om iemand te vragen te vertrekken, is het goed om concrete details te geven zoals ‘hij doet nooit de afwas’, ‘hij heeft maanden geleden beloofd om te vertrekken’, enz. voordat je met je gast spreekt.
- Schrijf elk probleem op op het moment dat het zich voordoet, met de datum erbij. Zo krijg je een gedetailleerd en concreet overzicht van het gedrag van je gast in geval de zaken uit de hand lopen.
- Dit gesprek zal niet gemakkelijk zijn en zal hoogstwaarschijnlijk jullie relatie schaden. Samenleven met belangrijke meningsverschillen of problemen zal jullie vriendschap echter ook schaden, dus je moet iets ondernemen als je gast te lang blijft.
- Als jullie huisregels hebt afgesproken, zal het gesprek misschien niet zo moeilijk verlopen. Het beste is een contract te ondertekenen waarin alle verwachtingen staan voordat iemand bij je komt inwonen.
-
Spreek op een rustige en respectvolle manier. Hoewel je het misschien allemaal hartgrondig beu bent, is het belangrijk om niet uit te vliegen en onredelijke eisen te stellen. Leg uit waarom je je gast vraagt te vertrekken en zeg dat je weet dat dit een gevoelig onderwerp is. Spreek met hem als met een collega, vermeld enkel feiten en vermijd emotionele uitbarstingen.
- Zeg dat je het leuk vond dat hij bij je woonde, maar dat je opnieuw je ruimte nodig hebt en hem moet vragen om binnen de twee weken te vertrekken.
- Afhankelijk van de redenen waarom je gast bij je kwam inwonen, moet je misschien hulp vragen aan een maatschappelijk organisatie om hem op tijd uit je huis te krijgen. Als hij daardoor in zijn auto op de straat moet leven, help hem dan om in contact te komen met het OCMW in België of de Gemeentelijke Sociale Dienst in Nederland. Deze organisatie kan misschien voor tijdelijke huisvesting zorgen.
- Blijf bij de redenen die je eerder voor jezelf hebt opgesteld. Als je gast problemen heeft veroorzaakt of beloftes heeft verbroken, herinner hem er dan aan dat hij zich niet aan de afspraken heeft gehouden en een nieuwe plek moet zoeken.
-
Geef gedetailleerde en onpersoonlijke voorbeelden waarom je gast moet vertrekken. Zeg niet dat je hem haat of dat hij lui is. Geef daarentegen concrete voorbeelden in plaats van hem uit te schelden. Hiervoor is het handig een lijst te hebben opgesteld. Als je gast voortdurend problemen veroorzaakt, schrijf dan elk incident op met de datum waarop het zich voordoet. Als je wordt gevraagd naar een reden, geef dan 2 of 3 specifieke voorbeelden waarin een belofte werd verbroken of problemen werden veroorzaakt.
- Concentreer je op jouw redenen om je gast te vragen te vertrekken en niet op al zijn tekortkomingen. ‘We hebben ruimte nodig’, ‘we kunnen je hier niet meer onderhouden’, enz.
-
Vertel hem concreet tegen wanneer hij het huis moeten verlaten. Zeg niet dat je gast diezelfde avond moeten vertrekken, want dat kan veel stress en spanning veroorzaken en je vriend of familielid heeft misschien geen andere plek waar hij naar toe kan gaan. Kies daarentegen een uiterste datum voor zijn vertrek en laat hem weten dat die datum vastligt. Geef ongeveer 1 tot 2 weken tijd of tot het einde van de maand zodat je gast wat tijd heeft om zijn vertrek voor te bereiden.
- ’Ik zou graag hebben dat je tegen 20 april bent verhuisd.’
- Als je gast een goede reden heeft om de datum te verzetten, kan je met hem een betere datum overeenkomen, maar schuif de datum niet meer dan drie tot vijf dagen op.
-
Toon je goede wil door mee naar informatie of alternatieven te zoeken. Als je de mogelijkheden hiertoe hebt, kan je enkele ideeën naar voor schuiven om te helpen met de verhuis van je gast. Je kan deze zelfs tijdens het gesprek introduceren en je gast laten weten dat hij moet vertrekken, maar dat er andere opties zijn. Misschien zal hij je ideeën verwerpen, maar door te tonen dat zijn welzijn je nauw aan het hart ligt, komt het nieuws misschien minder hard aan.
-
Wees standvastig, duidelijk en consistent in je beslissing. Kom niet meer op je beslissing terug eens je hebt besloten om je gast buiten te zetten. Dit gesprek kan chaotisch verlopen met veel emoties, ongeacht hoe goed je je hebt voorbereid. Je moet echter standvastig zijn en bij je beslissing blijven. Als je huisgenoot je kan overhalen om te blijven, zal hij denken dat hij voortdurend de regels kan schenden en beloftes kan verbreken zonder dat er ooit iets veranderd. Als de zaken zo slecht lopen dat je je gast buiten wilt, moet je hem ook echt buitenzetten.
-
Weet dat dit je relatie kan schaden of verbreken. Een vriend of familielid uit je huis zetten, veroorzaakt stress en hij zal hoogstwaarschijnlijk rancune voelen. Vergeet echter niet dat als hij te lang in je huis woont, jullie relatie evenzeer op de klippen loopt. Als je voortdurend in conflict ligt en als je vriend/familielid van je profiteert, zijn jullie eenvoudigweg onverenigbaar om samen te leven. Jullie relatie zal verzuren als jullie samen blijven wonen. Er bestaan natuurlijk manieren om jullie vriendschap levend te houden. Je kan:
- een nieuw huis of een nieuwe job voor hem vinden
- beledigingen vermijden, zelfs in gespannen situaties. Als hij kwaad wordt, blijf dan kalm en leg uit waarom het belangrijk is dat hij een andere plek vindt. Gooi hem geen beledigingen naar het hoofd.
- uitjes organiseren, hem uitnodigen om te komen eten en elkaar te blijven zien als vrienden
- als jullie grote ruzie krijgen of grote meningsverschillen hebben, de vriendschap volledig verbreken
Advertentie
-
Verzend een aangetekende brief waarin je je gast vraag om binnen de 30 dagen of minder het huis te verlaten. Hoewel een gast geen huurder is, kunnen bepaalde huurwetten toepasbaar zijn als je gast voor meer dan een bepaalde tijd bij jou inwoont. [1] X Bron Vraag raad aan een advocaat bij het opstellen en verzenden van een uitzettingsbrief. Het is belangrijk voor de bescherming van je aansprakelijkheid dat je deze voorafgaande waarschuwing schriftelijk opstelt.
- Door deze waarschuwing heb je een officieel bewijs in de hand en kan het verblijf van je gast als een bezetting ter bede worden aanzien. Je kan deze nodig hebben als je wettelijk tot actie moet overgaan, dus sla deze stap niet over.
- Zorg ervoor dat je in je brief niet het woord ‘huur’ gebruikt zodat dit wettelijk niet tegen je kan gebruikt worden als je ze wilt buitenzetten. Zo val je niet onder de woninghuurwetgeving. [2] X Bron
-
Dien een verzoek aan de vrederechter tot uithuiszetting in. Als je gast nog steeds niet wilt vertrekken, kan je een gerechtelijke procedure starten.
- Als je een gerechtelijke procedure wilt starten, stel je best een lijst op met problemen en inbreuken en voorzie je ook een kopie van je huurcontract en eventuele overeenkomsten die jullie samen hebben gemaakt.
- In je brief vermeld je de exacte datum waarop de eigendommen van je gast uit je huis zullen worden gezet.
-
Verander de sloten enkel als je voor je veiligheid vreest. Als je een bezetter ter bede plotseling buitensluit terwijl zijn eigendommen zich nog in het huis bevinden, kan dit tegen je gebruikt worden. Daarbij worden de gemoederen enkel nog meer verhit.
- Eens je een gerechtelijk bevel hebt en/of de politie hebt verwittigd dat je vreest voor je veiligheid, kan je je sloten zonder probleem laten veranderen.
-
Bel de politie als je gast nog steeds niet wil vertrekken. Tenzij hij een rechtmatige bewoner van het huis is, wat betekent dat hij daar gedomicilieerd zou staan of op het huurcontract staat vermeld, kan hij uit je eigendom worden verwijderd als ‘indringer’. Haal de politie er enkel bij in het uiterste geval. Vaak is de vermelding ervan al voldoende om iemand buiten te krijgen. Sommige politieagenten weigeren in zo’n zaak tussen te komen, maar als je de brief hebt verzonden en/of een verzoek tot uitzetting bij het vredegerecht hebt ingediend, zullen ze hoogstwaarschijnlijk je gast vragen te vertrekken.Advertentie
-
Stel van in het begin duidelijke regels en grenzen op. Als je het gevoel krijgt dat iemand eerder een huisgenoot wordt dan een gast, leg dan zo snel mogelijk enkele basisregels vast. Hierdoor heb je iets concreets als je je gast uiteindelijk wilt buitenzetten. Je kan hem dan wijzen op de regels die werden overeengekomen in plaats van emotioneel te worden.
- Maak duidelijk wat je verwachtingen zijn binnen de eerste week. Moet hij huur betalen? Moet hij werk zoeken? Laat je gast weten wat er van hem wordt verwacht als hij bij je wilt inwonen.
- Een schriftelijk en getekend informeel contract is de beste manier om de regels en voorschriften vast te leggen evenals de verwachtingen van elke partij. Je kan dit document ook notarieel bekrachtigen, wat nog beter is.
-
Leg de datum vast tot wanneer je gast blijft. Voordat je hem officieel vraagt te vertrekken, kan je met hem bespreken wanneer hij van plan is te vertrekken. Plaats de bal in zijn kamp, waardoor het gemakkelijker is om bij de verhuisdatum te blijven als hij naderbij komt. Als je gast geen idee heeft van een vertrekdatum, moet je die samen vastleggen. Gebruik een concreet doel, zoals ‘wanneer hij terug werk vindt’ of ‘na 6 maanden’.
- Als je gast werk zoekt, leg dan samen vast welke doelen hij wilt bereiken: solliciteren voor minstens één job per dag, zijn cv herschrijven, enz. Zorg ervoor dat je gast ook echt een job probeert te vinden en niet enkel wilt genieten van gratis onderdak.
- Als je niet zeker bent of je hem in je huis wilt, begin dan met een testperiode. Vertel, wanneer je gast bij je intrekt, dat hij twee of drie maanden kan blijven, maar dat je niet zeker bent dat hij daarna nog kan blijven.
-
Stel een lijst op van problemen als ze zich voordoen. Als je vriend of familielid de regels overtreedt, respectloos is of zijn beloften breekt, schrijf je dit op met vermelding van de datum en het uur waarop het incident zich voordeed. Hierdoor kan je iets concreets voorleggen als je je gast vraagt om te vertrekken, in plaats van enkele algemeenheden of emotionele uitbarstingen.
- Hou deze zaak onpersoonlijk. Iemand vragen om te vertrekken moet geen vriendschap ruïneren, vooral als je redenering gebaseerd is op feiten in plaats van gevoelens.
-
Help je gast weer op eigen benen staan. Sommige mensen raken weer snel gelanceerd met een duwtje in de rug. Help je gast met zijn cv’s en motivatiebrieven, bezoek opendeurdagen en motiveer hem om autonoom en onafhankelijk te worden. Als je iemand kunt helpen om zelfstandig te worden, vertrekt die persoon misschien zelfs zonder ruzie.
- Herinner je gast regelmatig aan zijn doelstellingen en beloftes, zo help je hem om ze werkelijkheid te maken.
- Zijn verhuizing helpen financieren is misschien het enige wat je gast nodig heeft om zijn vleugels uit te slaan. [3] X Bron
Advertentie
Tips
- Houd je emoties in bedwang. Het doel is niet om een grote ruzie te ontketenen, maar om een geslaagd gesprek te hebben over je wensen en over hoe je gasten die moeten respecteren.
- Voor dit gesprek ben je best alleen met je gast. Als je met meer bent, kan je gast zich aangevallen voelen en kwaad worden.
Advertentie
Waarschuwingen
- Zorg ervoor dat je niet kwaad bent. Als je kwaad bent omwille van een bepaalde gebeurtenis of situatie, wacht dan tot je gekalmeerd bent om een gesprek te hebben.
- Zorg ervoor dat je gast geen waardevolle voorwerpen van je heeft als je zijn vertrek aankaart.
Advertentie
Bronnen
Advertentie