Het verliezen van een vriend kan net zo erg zijn als het scheiden van je partner, maar het is af en toe nodig om een vriendschap te beëindigen als dingen simpelweg niet werken. Als je vriendschap eerder vergiftigend dan heilzaam is, is het tijd om de stekker eruit te trekken. Door afscheid te nemen kunnen jullie beiden een beter leven krijgen, vooral als jij en de ander niets meer gemeen hebben. Volg deze stappen om je vriendschap waardig af te sluiten.
Stappen
-
Bedenk waar de strijd over gaat. Misschien hebben jullie net een flinke ruzie gehad waardoor je vriendschap op de klippen dreigt te lopen. Denk goed na of de vriendschap het waard is om gered te worden. Denk je dat je boosheid wel zal verminderen, of is dit echt het einde? [1] X Bron Vraag jezelf het volgende af om een beter begrip van de situatie te krijgen:
- Was de ruzie een eenmalige gebeurtenis, of is het al langer aan de gang? Als het meningsverschil al een tijd aan de gang is, denk dan goed na of het nog wel over gaat.
- Is het onderwerp waar het om gaat belangrijker dan de vriendschap? Afhankelijk van de ruzie kunnen je principes al dan niet belangrijker zijn dan je vriend(in).
- Kun je het er ooit over eens worden dat jullie het hierover gewoon oneens zijn? Als je een compromis kunt sluiten, kan je vriendschap het overleven. Zo niet, moet je het wellicht beëindigen.
-
Beslis of jullie uit elkaar gegroeid zijn. Soms eindigen vriendschappen niet in een ruzie, maar dooft het langzaam uit. Is het al een tijd geleden dat je zin had om je vriend te bellen? Of verzin je smoesjes om niet te hoeven afspreken? Als dat zo is, vraag jezelf dan af of een van jullie beiden de vriendschap nog zou kunnen redden, of dat je dat eigenlijk niet eens meer wilt.
- Hoe lang kennen jullie elkaar al? Het is belangrijk om af te wegen hoe veel tijd jullie al in de vriendschap hebben geïnvesteerd tegen hoeveel tijd je er in de toekomst nog in zou willen steken. Als jullie oude vrienden zijn, is het het misschien waard om de vriendschap te redden, ook al is het niet meer zo leuk als eerst. Het is erg waardevol om iemand te hebben die je al je hele leven kent.
- Hebben jullie nog lol samen? Misschien hoef je de vriendschap niet helemaal op te zeggen, maar kun je gewoon een stapje terug nemen. In plaats van jezelf te forceren eens per week af te spreken, kun je elkaar wat minder zien. Op die manier zijn de keren dat je elkaar ziet waardevoller, en raak je elkaar niet zat.
-
Denk na over hoe je leven eruit zou zien zonder je vriend. Word je er verdrietig van als je je een leven zonder je vriend voorstelt, of voel je juist opluchting? Als je nu al weet dat je blij zult zijn dat je van alle drama's, verveling of andere negatieve gevoelens af zult zijn, is het afsluiten van de vriendschap een goed idee. Als je toch ook wat verdriet voelt en niet helemaal zeker weet of dit is wat je wilt, overweeg dan andere opties.
- Bedenk wat er voor nodig is om de vriendschap nieuw leven in te blazen. Een vriendschap kan net zoveel tijd en moeite kosten als een liefdesrelatie. Als je ervoor kiest die van jou te behouden, moet je bereid zijn er veel tijd en energie in te steken.
- Hoeveel wederzijdse vrienden hebben jullie? Overweeg hoe je wederzijdse vrienden staan tegenover jullie vriendschap en of zij het beëindigen ervan zullen steunen.
- Wat doen jullie graag samen? Vraag jezelf af of je nog steeds je favoriete activiteiten kunt ondernemen als je de vriendschap hebt beëindigd.
Advertentie
-
Overweeg om de vriendschap op natuurlijke wijze te laten verwateren. Vrienden gaan naar verschillende scholen, verhuizen naar een andere stad of verdiepen zich in andere activiteiten waardoor ze vanzelf met nieuwe mensen omgaan. Dit is de minst pijnlijke manier om een vriendschap te beëindigen en dit werkt het beste als beide partijen klaar zijn om verder te gaan met hun leven. Om een vriendschap te laten verwateren kun je het volgende doen: [2] X Bron
- Doe geen moeite meer om diepe gesprekken aan te gaan. Val je vriend niet meer lastig met persoonlijke problemen, vooral niet als dat vaak leidt tot discussies. Hou je gesprekken oppervlakkig.
- Leg minder vaak contact. Bel niet meer zo vaak, en neem niet altijd op als de ander belt. Je kunt dit geleidelijk aan doen, of in één keer stoppen. Als je dat laatste doet kan het je vriend wel overvallen en hem/haar misschien kwetsen.
- Sla uitnodigingen beleefd af. Als de afstand tussen jullie groter wordt, ga dan minder met elkaar om. Uiteindelijk stopt hij/zij wel met bellen.
-
Overweeg om je vriend openlijk te confronteren. Dit is een moeilijke keuze, maar het is ook de eerlijkste manier om een vriendschap te beëindigen. In plaats van de ander te laten gissen naar de reden dat je niet meer met hem/haar praat, kun je eerlijk zijn over wat er is gebeurd. Om iemand openlijk te confronteren kun je het volgende doen:
- Kies een geschikte tijd voor een gesprek. Als je vriend net een zware periode thuis of op school heeft, wacht dan tot hij/zij in een betere toestand is voor je de banden verbreekt.
- Kies een geschikte plek voor een gesprek. Beëindig een vriendschap nooit in gezelschap, vooral niet bij mensen die jullie beiden kennen. Dit kan voor beide partijen beschamend zijn, en er kunnen roddels in omloop komen.
- Uit je gevoelens beleefd. Je bent misschien geneigd om je vriend eens even flink de waarheid te vertellen, maar ga niet schreeuwen of beschuldigen, want dat maakt deze ongemakkelijke situatie alleen maar erger.
- Wees duidelijk als je je gedachten uitspreekt. Je bent misschien ook geneigd je te verontschuldigen dat je de vriendschap beëindigt. Maar behalve als je iets verkeerd hebt gedaan, is er geen reden om je verontschuldigingen aan te bieden als je de banden met iemand verbreekt.
- Geef de ander de gelegenheid te praten, maar zorg dat ze jouw positie ook begrijpen. Het is belangrijk dat je vriend kan zeggen wat hij/zij van de situatie vindt. Maar zorg wel dat hij/zij jouw kant van het verhaal begrijpt.
-
Beëindig een giftige vriendschap op staande voet. In sommige zeldzame gevallen moet je het contact met iemand simpelweg meteen verbreken. Als je vriend manipulatief is, of je kwetst, of iets heeft gedaan waar je nooit overheen zult komen, of als je bang bent dat hij/zij gewelddadig zal reageren als je de relatie beëindigt, stop er dan meteen mee. Neem de telefoon niet meer op, beantwoord geen sms-jes, ontvriend hem/haar op Facebook en kom niet meer op plekken waar hij/zij vaak is.
-
Stel duidelijke grenzen. Hoe je de vriendschap ook beëindigt, de ander zal waarschijnlijk nog wel contact willen opnemen. Laat hem/haar weten of je nog bereid bent te praten of niet. Als je niet heel helder bent over jouw verwachtingen, zal je voormalige vriend misschien in de war raken.
- Als je nog wel contact met de ander wilt, laat dan duidelijk weten wat voor soort communicatie voor jou acceptabel is. Als je bijvoorbeeld nog best een praatje op straat wilt maken, maar niet meer wilt afspreken, moet je dat duidelijk laten weten.
- Als je nooit meer met je vriend wilt spreken, waarschuw hem/haar dan voor de consequenties als hij/zij nog contact met je probeert op te nemen. Zeg in ernstige gevallen bijvoorbeeld dat je een straatverbod aanvraagt. Hou je daar aan als hij/zij je wensen niet gehoorzaamt.
Advertentie
-
Bereid jezelf voor op verdriet als je een vriendschap beëindigt. Zelfs als was het een negatieve breuk, het begon ooit als een leuke vriendschap. Als je die connectie verliest, kan dat verdriet geven.
- Als je voormalige vriend in tranen uit zal barsten als je de vriendschap opzegt, kies dan een methode waarbij je toch bij je besluit kunt blijven. Misschien is het beter om een brief of e-mail te schrijven dan om het in persoon te vertellen.
- Je voelt je misschien verdrietig of schuldig als je een vriendschap hebt beëindigd. Realiseer je dat, hoe kapot de vriendschap ook was, het normaal is om je zo te voelen als het klaar is.
-
Weet dat boosheid ook een rol kan spelen. Dit is een andere emotie die veel voorkomt bij een scheiding. Gekwetste gevoelens kunnen tot boosheid leiden, dus wees voorbereid om met de woede van je vriend om te gaan, ook al beëindig je de vriendschap omdat jij degene was die kwaad is.
- Als je voormalige vriend snel agressief is, kun je verbaal of fysiek verzet verwachten.
- Misschien blijf je nog een tijd boos op de ander, zelfs nadat de vriendschap is beëindigd. Dit is een normale reactie, maar pas op dat het niet leidt tot zelf-destructief gedrag als de woede te lang aanhoudt.
-
Weet dat er ook passieve agressie uit voort kan vloeien. Het is waarschijnlijk onmogelijk om de vriendschap op een vlekkeloze manier te beëindigen, vooral als je de ander nog moet zien op school of op het werk. Bereid je mentaal voor op wat smerige spelletjes in de maanden na de breuk.
- Als je voormalige vriend passief agressief kan zijn, verwacht dan een figuurlijke dolk in je rug nadat je de vriendschap hebt opgezegd.
- Misschien heb jij ook zin om het leven van je voormalige vriend zuur te maken. Hoewel dit een normale reactie is moet je dit proberen te voorkomen, want met zulk gedrag kun je ook andere vrienden van je afstoten.
-
Realiseer je dat het beëindigen van een vriendschap ook andere vriendschappen op het spel kan zetten. Er zijn misschien wederzijdse vrienden die de kant van je voormalige vriend kiezen. Het is moeilijk voor mensen om met beiden bevriend te blijven na een breuk, dus kiezen ze vaak een kant.
-
Ga verder met je leven door nieuwe mensen te ontmoeten. Door nieuwe mensen te ontmoeten geef je het signaal af aan je voormalige vriend dat je een leven buiten hem of haar hebt. Je voelt je ook beter als je nieuwe mensen ontmoet, zodat je het minder erg vindt dat je de vriendschap hebt verbroken.
- Nieuwe mensen kunnen je oude vriend vervangen, waardoor je minder verdrietig bent over de verloren vriendschap.
- Maak niet steeds weer dezelfde fout door je aan mensen te hechten van wie de persoonlijkheid erg lijkt op die van je voormalige vriend.
Advertentie
Tips
- Je hebt het recht om je eigen geluk te beschermen. Als jouw vriend je van je geluk berooft, is het een ongezonde vriendschap.
- Zorg dat je niet in een foute vriendschap blijft hangen doordat je je schuldig voelt. Denk aan je eigen welzijn.
- Als je met een vriend moet breken, doe het dan. Maar als hij/zij nog maar een maand te leven heeft, doe het dan niet. Wees er dan voor hem/haar.
Advertentie
Waarschuwingen
- Negeer de symptomen van een slechte vriendschap niet. Behalve als je er iets aan verandert, wordt het meestal niet vanzelf beter.
- Weersta de neiging om mensen over de gebreken van je voormalige vriend te vertellen. Als je dit doet is de kans groot dat jij net zo behandeld zal worden.
Advertentie
Bronnen
Advertentie