Pdf downloaden
Pdf downloaden
Het gebeurt vaak dat mensen kleine objecten of deeltjes in hun oog krijgen. Stof, vuil en andere kleine stukjes kunnen door de wind in je oog geblazen worden. Dit kan heel vervelend zijn. Je ogen zijn een heel gevoelig en kwetsbaar deel van je lichaam, dus het is belangrijk om te weten hoe je het er op een veilige manier weer uitkrijgt.
Stappen
-
Was je handen. Ook al lijken je handen schoon, het is toch belangrijk om ze te wassen voordat je je oog aanraakt. Je wilt natuurlijk niet dat je vuil in je oog krijgt, terwijl je er iets anders uit probeert te halen.
- Was je handen grondig met water en zeep, minstens 20 seconden lang. Dan weet je zeker dat je geen bacteriën of ander vuil in je oog krijgt. Ogen raken heel snel beschadigd en ontstoken. [1] X Bron
-
Lokaliseer het deeltje in je oog. Beweeg je oog heen en weer om te voelen waar het object zit. Beweeg ze van links naar rechts, en van boven naar beneden. Je kunt misschien zien of voelen waar het zit. [2] X Bron
- Als je in de spiegel kijkt kun je misschien precies zien waar het vuiltje zich bevindt.
- Een zaklamp of ander fel lampje kan ook handig zijn om wat licht op de situatie te werpen. Met goed licht wordt de inspectie een stuk makkelijker.
- Draai je hoofd naar links en naar rechts, en van boven naar beneden terwijl je in de spiegel kijkt.
-
Vraag om hulp. Laat een vriend of familielid voor je kijken als je het moeilijk vindt. Trek je ooglid omlaag en kijk langzaam omhoog, zodat de ander even goed naar je oog kan kijken. [3] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Als het object nog steeds niet zichtbaar is, moet je je bovenste ooglid omhoogtrekken en naar beneden kijken, om de bovenkant van je oogbol te laten inspecteren.
- Om onder je ooglid te kunnen kijken, kun je een wattenstaafje net boven het bovenste ooglid zetten. Sla het ooglid nu over het wattenstaafje heen. [4] X Bron Zo kun je zien of het object onder het ooglid zelf verstopt zit.
-
Schakel professionele hulp in. Als je het vuiltje niet kunt vinden, of als je het er niet zelf uitkrijgt, bel dan de huisarts. Schakel onmiddellijk medische hulp in als je een van de volgende dingen ervaart: [5] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Je kunt het voorwerp niet uit je oog krijgen
- Het voorwerp zit vast in je oog
- Je zicht is veranderd
- Je hebt pijn, roodheid of een vervelend gevoel nadat je het voorwerp uit je oog hebt verwijderd.
-
Bel 112. Het is mogelijk dat je een giftige stof in je oog hebt gekregen. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Bel onmiddellijk 112 als je een van de volgende dingen ervaart: [6] X Bron
- Misselijkheid of overgeven
- Hoofdpijn of licht in het hoofd
- Dubbel zien of beperkt zicht
- Duizeligheid of verlies van bewustzijn
- Uitslag of koorts
Advertentie
-
Meng gekookt water met zout. Er zijn verschillende soorten oogspoeling te koop die heel geschikt zijn om kleine deeltjes uit je oog te halen. Maar als je die niet in huis hebt, kun je het ook zelf maken. De basis is een mengsel van zout en water.
- Kook water. Laat het een minuut lang doorkoken. Voeg dan 1 theelepel tafelzout of zeezout per 250 ml water toe.
- Gebruik als het kan gesteriliseerd of gefilterd water, in plaats van kraanwater. Dat kan meer bacteriën bevatten en er zijn meer stoffen aan toegevoegd dan aan gesteriliseerd water.
- De bedoeling van een zelfgemaakte oogspoeling is dat het de chemische samenstelling van traanvocht nabootst. Hoe beter het op je tranen lijkt, hoe minder groot de schok voor je ogen zal zijn. Tranen bevatten meestal minder dan 1% zout. [7] X Bron
-
Meng het goed. Roer je mengsel met een schone lepel zodat het zout goed oplost. Roer tot je geen korreltjes meer op de bodem van de pan ziet.
- Omdat het water kookt, en je relatief weinig zout toevoegt, zou het niet lang moeten duren voor het helemaal is opgelost.
-
Laat het afkoelen. Doe de oplossing in een afgedekte bak en laat het afkoelen. Als het op kamertemperatuur (of lager) is, kun je het gebruiken. [8] X Bron
- Gebruik de oogspoeling nooit als het nog warm is. Je kunt jezelf ernstig verwonden of verblinden als je heet water in je ogen krijgt.
- Hou de oplossing afgedekt terwijl het afkoelt, dan weet je zeker dat er geen vuil in kan komen.
- Als je de oplossing koel bewaart, heeft het ook nog een verfrissend effect voor je ogen als je het gebruikt. Maar gebruik nooit water dat kouder is dan 15ºC. Dat kan pijn doen en je ogen zelfs een beetje beschadigen.
- Zelfs al doe je nog zo je best om de oplossing goed schoon te houden, moet je het na een dag of twee weggooien. [9] X Bron Na het koken kunnen er weer nieuwe bacteriën in de oplossing komen.
Advertentie
-
Gebruik een kom met een oogspoeling. Het toedienen van een oogspoeling vanuit een kom is een goede methode om ogen uit te spoelen als er een bijtende stof of een vuiltje inzit.
- Vul een kom gedeeltelijk met de steriele oogspoeling, of met lauw water van tussen de 15 en 37ºC. [10] X Bron
- Vul de kom niet helemaal tot de rand, want dan zal het water er overheen stromen.
- Doe je gezicht in het water.
- Doe je ogen open en draai ermee zodat het hele oppervlak van je ogen in contact komt met het water. Door rondjes te draaien kan het water goed in je oog komen. Dat helpt om het vuil te verwijderen. [11] X Bron
- Haal je gezicht weer uit het water. Knipper een paar keer zodat je ogen met een gelijkmatig laagje water worden bedekt.
-
Gebruik kraanwater. Als je geen steriele spoeling kunt maken, gebruik dan gewoon kraanwater. Dat is niet ideaal, maar het is in veel gevallen beter dan te lang te wachten. Deze methode is vooral geschikt als er iets heel pijnlijks of giftigs in je oog zit.
- Gooi zo veel mogelijk water in je ogen terwijl je ze goed open houdt. Als je wasbak een afneembare kraan heeft, richt die dan direct in je oog. Hou de druk laag en gebruik lauw water, en probeer je oog open te houden met je vingers.
- Kraanwater is niet ideaal om je ogen mee uit te spoelen. Het is niet zo steriel als gedestilleerd water. Maar als je iets giftigs in je oog hebt gekregen, is het veel belangrijker om het meteen uit te spoelen, dan om je zorgen te maken over mogelijke infecties. [12] X Bron
- Water neutraliseert veel chemische stoffen niet. Het verdunt het alleen en spoelt het weg. Daarom heb je veel water nodig. Het volume van het water moet minstens 1,5 liter per 15 minuten zijn. [13] X Bron
-
Spoel je oog lang genoeg uit. Welke methode je ook gebruikt, er zijn wat belangrijke richtlijnen die je moet volgen zodat je je ogen lang genoeg uitspoelt.
- Aanbevolen wordt om je ogen minstens vijftien minuten uit te spoelen. [14] X Bron
- Bij licht irriterende stoffen, zoals zeep of shampoo, is minimaal 5 minuten aanbevolen.
- Bij matig tot ernstig irriterende stoffen, zoals hete pepers, moet je minstens 20 minuten spoelen.
- Voor niet-penetrerende bijtende stoffen zoals zuren, spoel je minimaal 20 minuten. Een voorbeeld hiervan is accuzuur. Bel intussen 112 en schakel medische hulp in.
- Bij penetrerende bijtende stoffen zoals alkaliën moet je minstens 60 minuten spoelen. [15] X Bron Voorbeelden van alkaliën zijn gootsteenontstopper, bleekwater en ammoniak. Bel 112 en schakel hulp in. [16] X Bron
-
Veeg het schoon met een wattenstaafje. Je kunt met een wattenstaafje een vuiltje uit je oog halen terwijl je spoelt. Als het deeltje niet meer in je oog zelf zit, kun je het wegvegen.
- Raak je oog zelf niet aan met het wattenstaafje. Je kunt het vuil er beter uitspoelen met water, en niet met een wattenstaafje over je oogbol schrapen.
-
Gebruik een tissue. Je kunt het vuiltje ook met een stukje natte tissue verwijderen. Als je een vuiltje op het oogwit ziet zitten, of aan de binnenkant van je ooglid, kun je een tissue nat maken, en met een puntje het vuiltje eruit vegen. Het vuiltje zou aan de tissue vast moeten plakken.
- Deze methode is minder aan te bevelen dan het uitspoelen met water. Het kan je oog irriteren. Dit is heel normaal en niets om je zorgen over te maken. [17] X Bron
Advertentie
-
Verwacht dat het nog een tijd vervelend aan zal voelen. Het is normaal dat het nog wat brandend of pijnlijk aanvoelt als je het vuiltje eruit hebt gehaald. Als het na een dag nog steeds pijn doet, raadpleeg dan je huisarts. [18] X Bron
-
Neem voorzorgsmaatregelen om het herstel te bespoedigen. Er zijn allerlei maatregelen te nemen om je oog te beschermen terwijl het herstelt. Bijvoorbeeld:
- Naar een oogarts gaan als er nieuwe symptomen optreden of als de pijn ondraaglijk wordt.
- Het advies van de oogarts opvolgen, als je die hebt geraadpleegd.
- Je ogen beschermen tegen uv-licht of fel licht door een zonnebril te dragen.
- Geen contactlenzen dragen tot het oog geheeld is.
- Je ogen zo min mogelijk aanraken en je handen goed wassen voordat je dat wel doet.
- Alle voorgeschreven medicijnen nemen zoals je huisarts heeft geadviseerd.
-
Blijf de situatie in de gaten houden. Als het beter wordt, hoef je verder niets te doen. Als het erger wordt, ga dan naar een oogarts. Hier zijn tekenen waar je op moet letten nadat je iets uit je oog hebt verwijderd: [19] X Bron
- Troebel of dubbel zien
- Pijn die aanhoudt of erger wordt.
- Bloed op de iris (het gekleurde deel van het oog)
- Overgevoeligheid voor licht
- Tekenen van infectie zoals pus, roodheid, pijn of koorts [20] X Bron
Advertentie
Tips
- Meestal kan je oog zelf vreemde deeltjes uitscheiden, zoals zand of wimpers, door veel te knipperen en/of tranen in je ogen te krijgen.
- Een professionele oogspoeling uit de winkel is altijd beter dan een zelfgemaakte, omdat zelfgemaakte oplossingen stoffen kunnen bevatten die het oog beschadigen. [21] X Bron
Advertentie
Waarschuwingen
- Probeer nooit zelf een stukje metaal dat in het oog vastzit eruit te halen. Ga onmiddellijk naar een dokter.
- Gebruik nooit een pincet, tandenstoker of andere harde hulpmiddelen om iets uit je oog te halen.
- Zet nooit druk op je oog als je er iets uit probeert te halen.
- Gebruik geen oogbadje, want dan kunnen deeltjes juist nog verder vast komen te zitten.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.nursingtimes.net/Journals/2014/09/26/c/d/p/011014-How-to-administer-eye-drops-and-ointments.pdf
- ↑ http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002084.htm
- ↑ http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid/basics/ART-20056645
- ↑ http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002084.htm
- ↑ http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid/basics/ART-20056645
- ↑ http://www.aapcc.org/
- ↑ http://www.newsday.com/business/technology/how-come-our-tears-come-with-a-dash-of-salt-1.5986877M
- ↑ http://www.md-health.com/Homemade-Saline-Solution.html
- ↑ http://www.md-health.com/Homemade-Saline-Solution.html
- ↑ http://www.seton.com/blog/2013/03/a-quick-glance-at-eyewash-station-regulations
- ↑ http://blink.ucsd.edu/safety/research-lab/laboratory/eye-wash.html
- ↑ http://www.safetyandhealthmagazine.com/articles/selecting-an-emergency-eyewash-station-2
- ↑ http://www.ccohs.ca/oshanswers/safety_haz/emer_showers.html
- ↑ http://www.ccohs.ca/oshanswers/safety_haz/emer_showers.html
- ↑ http://www.ccohs.ca/oshanswers/safety_haz/emer_showers.html
- ↑ http://www.bbc.co.uk/schools/gcsebitesize/science/add_gateway_pre_2011/chemical/acidsrev1.shtml
- ↑ https://www.wwl.nhs.uk/Library/All_New_PI_Docs/Audio_Leaflets/Child_Health/Conjunctivitis/FT2_conjunctivitis.html
- ↑ http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/002084.htm
- ↑ http://www.webmd.com/eye-health/tc/objects-in-the-eye-home-treatment
- ↑ http://www.webmd.com/eye-health/signs-of-an-eye-infection
- ↑ http://www.honeywellsafety.com
Over dit artikel
Deze pagina is 7.593 keer bekeken.
Advertentie