PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een draadloos thuisnetwerk is natuurlijk erg handig, maar als je geen sterk wachtwoord hebt ingesteld zet je je digitale deuren open voor allerlei kwaadwillenden. Je buren kunnen gratis gebruik maken van je netwerk, maar er kan ook makkelijk worden ingebroken op je computers. Gelukkig is het heel eenvoudig om een wachtwoord in te stellen. Volg de stappen in dit artikel om in enkele minuten je wifi op slot te doen met een sterk wachtwoord.

  1. In het ideale geval doe je dit met de cd of dvd die in de doos zat toen je de router kocht. Maar je kunt ook toegang krijgen tot de router via je browser. Om dit te doen typ je het adres van de router in de adresbalk van je browser. Gangbare routeradressen zijn 192.168.0.1, 192.168.1.1 of 192.168.2.1.
    • Probeer altijd om je computer te verbinden met je router middels een ethernetkabel als je dit doet. Als je via wifi toegang verkrijgt tot je router mag je vaak geen instellingen wijzigen zonder opnieuw in te loggen.
    • Standaard is zowel de gebruikersnaam als het wachtwoord "admin". Als dat niet werkt, probeer dan om een van de twee velden leeg te laten en "admin" in het andere veld. Als dat nog steeds niet werkt, zoek dan even op internet naar de standaardinstellingen van jouw merk en type router.
    • Als je ooit al het wachtwoord hebt veranderd, maar je kunt het je niet herinneren, hou dan de Reset-knop aan de achterkant van de router een paar seconden ingedrukt. Zo zet je alle instellingen op de router terug naar de fabrieksinstellingen. Let wel: alles wat je indertijd hebt veranderd aan instellingen komt hiermee te vervallen.
    • Als je geen toegang hebt tot internet om de standaardgebruikersnaam en het standaardwachtwoord op te zoeken, kijk dan in de gebruiksaanwijzing van je router.
  2. Hoe deze pagina heet verschilt per router, maar meestal vind je het onder het kopje "Wireless Settings" of "Security Settings". Als je het niet kunt vinden, zoek dan even online op de zoektermen "security settings" en "[jouw model router]".
  3. Meestal kun je kiezen tussen WEP, WPA-PSK en WPA2-PSK. Kies, indien mogelijk, voor de laatste optie, dat is veruit de veiligste optie. Bij wat oudere routers kun je hier meestal niet voor kiezen.
    • Sommige oudere apparaten kunnen niet verbinden met een netwerk dat is beveiligd met WPA2. Hou dat in gedachten als je van plan bent oudere apparaten te gaan gebruiken.
  4. Kies voor AES als deze mogelijkheid bestaat. De andere optie is TKIP, maar dat is een oudere en minder veilige methode. Op sommige routers kun je alleen maar voor AES kiezen. [1]
    • AES staat voor Advanced Encryption Standard (geavanceerde encryptiestandaard) en het is de veiligste manier om draadloos verkeer te versleutelen.
  5. SSID is je netwerknaam en het wachtwoord is het hetgeen dat je straks moet invullen om verbinding te maken met je netwerk.
    • Zorg voor een sterk wachtwoord, het liefst een combinatie van letters, cijfers en symbolen. Hoe simpeler het wachtwoord, hoe makkelijker het te kraken is. Er bestaan online 'password generators', oftewel software waarmee je sterke wachtwoorden kunt maken.
  6. Klik op "Apply" of "Save" op de pagina "Wireless Settings" om je nieuwe instellingen op te slaan. De meeste routers verversen automatisch, alle apparaten die waren verbonden met de router zullen opnieuw moeten inloggen.
    • Als je router niet automatisch ververst zul je het handmatig moeten doen. Zet de router uit en tel tot tien. Daarna kun je de router weer aanzetten. Wacht tot de router volledig is opgestart, dat is als de lampjes stoppen met knipperen.
    • Nu kun je inloggen op het netwerk met al je apparaten. Zoek in de netwerkenlijst naar je nieuwe netwerknaam (SSID) en verbind met het nieuwe wachtwoord. Verander je wachtwoord minstens elke zes maanden voor extra veiligheid.
    Advertentie

Tips

  • Naast het instellen van een wachtwoord is het ten zeerste aan te raden om de netwerknaam (SSID) aan te passen. Aan de standaardnaam (door de fabrikant ingesteld) is meestal te zien wat het merk en type van de router is. Iemand met kwade bedoelingen kan deze gegevens gebruiken om bij je in te breken. Je kunt er ook voor kiezen om je netwerk te verbergen, zodat niemand kan zien dat je een wifi-netwerk hebt.
  • Bewaar het wachtwoord op een veilige plek, mocht je het vergeten.
  • Als je router WPA2 niet ondersteunt, kies dan voor WPA, niet voor WEP. WEP is een oude techniek die tegenwoordig makkelijk kan worden gekraakt.
  • Zorg dat je altijd de firewall van je router aan hebt staan. Bij sommige routers staat de firewall standaard uit, dan zul je het dus zelf moeten activeren.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 6.653 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie