PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een verstopte of deels verstopte wastafelafvoer is een veelvoorkomend huishoudelijk probleem dat vaak veroorzaakt wordt door ophopingen van haar en verzorgingsproducten, waardoor de afvoer geblokkeerd raakt. De meeste mensen hopen het probleem snel op te kunnen lossen met giftige chemische middelen, maar er zijn een hoop niet-bijtende en gezondere middelen die het probleem vaak ook kunnen verhelpen.

Methode 1
Methode 1 van 4:

Natuurlijke oplosmiddelen gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. In plaats van chemische ontstoppers uit de winkel te gebruiken, die vaak een bijtende werking hebben en allergische reacties en ademhalingsproblemen kunnen veroorzaken, kun je ook huishoudelijke middelen gebruiken die je waarschijnlijk al in huis hebt. Je hebt het volgende nodig: [1]
    • Doeken
    • Zuiveringszout
    • Azijn
    • Citroen
    • Kokend water
  2. Pak 75 gram zuiveringszout, 250 ml witte azijn en 1 grote pan met water om te koken. [2] Zorg dat je ook een doek of een afvoerstop bij de hand hebt.
  3. Zorg ervoor dat het grootste deel van het zuiveringszout in de afvoer valt en niet in de wasbak blijft liggen.
  4. Wellicht hoor je een borrelend geluid en zie je bubbels omhoog komen door de chemische reactie. Dit is volkomen normaal en betekent dat de chemische stoffen de blokkade in de afvoer wegvreten.
  5. Daardoor zullen de bubbels niet meer omhoog komen en zal de chemische reactie alleen in de buurt van de verstopping plaatsvinden.
  6. Laat het zuiveringszout en de azijn hun werk doen. Terwijl je wacht warm je de pan met water op totdat het water kookt.
  7. Hiermee spoel je het zuiveringszout, de azijn en de verstopping weg. Kijk wanneer je het water in de afvoer giet of het water ook sneller wegloopt. De afvoer kan nog deels verstopt zijn als het water sneller wegloopt, maar dat nog steeds niet zo snel gebeurt als normaal. Probeer in dit geval het proces nog eens te herhalen.
    • Voordat je het kokende water in de afvoer giet kun je tevens het sap van een citroen in de afvoer persen, vooral als er een vieze lucht uit de wasbak komt. [3] Een wastafelafvoer raakt vaak verstopt door haren, die uiteindelijk gaan rotten en vies gaan ruiken. Met deze extra stap neutraliseer je de vieze lucht en help je om het materiaal dat de afvoer verstopt verder af te breken.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 4:

Een ontstopper gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Voor deze methode heb je alleen een zaklamp en een ontstopper (plopper) nodig. Bij een bouwmarkt kun je een kleinere ontstopper kopen die speciaal voor wastafels bedoeld is, maar een goed schoongemaakte wc-ontstopper werkt net zo goed.
  2. Deze stap is erg belangrijk, want anders beweeg je de plug alleen maar omhoog en naar beneden met je ontstopper in plaats van de verstopping los te maken en omhoog te trekken.
    • Trek met je handen de afvoerplug zo ver mogelijk uit de afvoer omhoog. Draai de plug dan naar links en blijf hem losschroeven totdat hij helemaal los is. [4]
  3. Vul de wasbak met een beetje water zodat de afvoer net bedekt is. Twee of drie centimeter water is prima.
  4. Zet de zuignap van de ontstopper op de afvoer en duw naar beneden totdat je merkt dat de zuignap de afvoer luchtdicht afsluit. Het kan zijn dat je op een stoel moet gaan staan om je goed over de afvoer te kunnen buigen. [5]
  5. Duw het handvat van de ontstopper ongeveer 10 tot 20 keer krachtig op en neer. [6] Zorg ervoor dat de zuignap de afvoer luchtdicht afsluit, zodat er zuiging ontstaat en de ontstopper de verstopping losmaakt en omhoog laat komen.
  6. Schijn met een zaklamp in de afvoer om te kijken of je de verstopping ziet. Haal het materiaal dat de afvoer verstopt eruit als je het kunt zien en je er met je vingers bij kunt komen. Als je het materiaal niet kunt zien herhaal je bovenstaande stappen totdat de verstopping loskomt.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 4:

Een rioolveer gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Deze methode is bedoeld voor hardnekkige verstoppingen, en daarom heb je meer materialen nodig. Je hebt het volgende nodig:
    • Een emmer
    • Schroevendraaier of waterpomptang
    • Rioolveer (ook wel een ontstoppingsveer genoemd). Als je geen rioolveer hebt, dan kun je improviseren door een rechtgebogen kledinghanger van ijzerdraad te gebruiken. Pak gewoon een gewone kledinghanger van ijzerdraad en buig hem zoveel mogelijk recht. Buig één van de uiteinden om om een haakje te maken. [7]
  2. Zorg dat de emmer onder de sifon, ofwel de zwanenhals, staat. Dit is het gebogen deel van de afvoerbuis dat direct op het riool aangesloten is.
  3. Sommige sifons zitten vast met schroeven, en in dat geval heb je een schroevendraaier nodig. Andere sifons hebben moeren aan beide uiteinden van de buis, waarvoor je een waterpomptang nodig hebt om ze los te kunnen draaien.
  4. Doe dit langzaam en zorg ervoor dat de emmer nog steeds precies onder de sifon staat. Er kan water uit de afvoer en uit de kleine buizen in de sifon stromen, en dit moet natuurlijk in de emmer terechtkomen.
    • Of de sifon nu vastzit met schroeven of moeren, in beide gevallen zul je ze tegen de klok in moeten draaien om ze los te kunnen maken. Wanneer de schroeven of moeren loszitten kun je ze met je vingers van de sifon trekken. Zorg ervoor dat je de schroeven of moeren in de buurt laat liggen, want je hebt ze nodig wanneer je de sifon weer vastmaakt.
  5. Controleer eerst de sifon zelf. Als je de verstopping kunt zien gebruik je je vingers, de rioolveer of de kledinghanger om het materiaal eruit te halen.
    • Meestal hoopt het materiaal zich op in de sifon zelf, omdat de bocht in de buis ervoor zorgt dat er geen water terugstroomt in de wasbak. [8]
    • Als je de verstopping niet kunt zien, dan kan het zijn dat de verstopping zich in de buis bevindt die in de muur of de vloer steekt. In dit geval heb je een rioolveer nodig en wordt het niet aangeraden om een rechtgebogen kledinghanger te gebruiken. Steek de kop van de rioolveer in de opening van de buis die in de muur of de vloer steekt en schuif de rioolveer verder naar binnen totdat je weerstand voelt (waarschijnlijk de verstopping). Draai dan de moer aan het begin van de rioolveer aan en draai aan het handvat om de rioolveer rond te draaien. Je kunt ook een in- en uitgaande beweging maken met de rioolveer om zo de verstopping los te maken. Dit lijkt een beetje op de beweging die je maakt met een ontstopper. Wanneer je aan het andere uiteinde geen weerstand meer voelt trek je de rioolveer uit de buis.
  6. Gebruik de schroevendraaier of de waterpomptang om de schroeven of moeren met de klok mee vast te draaien. Draai ze echter niet te strak vast, want anders kunnen er barsten in de plastic buis komen.
    • Zorg ervoor dat je de schroeven of moeren goed aangedraaid hebt zodat er geen water uit de afvoer lekt.
  7. Het water zou nu op de normale snelheid weg moeten lopen, als de verstopping tenminste verholpen is.
    Advertentie
Methode 4
Methode 4 van 4:

Een nat- en droogzuiger gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Voordat je begint verzamel je alle materialen die je nodig hebt. Je hebt het volgende nodig:
    • Doeken
    • Een emmer
    • Schroevendraaier of waterpomptang om de sifon los te maken
    • Een nat- en droogzuiger
  2. Zorg dat de emmer precies onder de sifon onder de wastafel staat.
  3. Dit is het gebogen deel van de afvoerbuis dat vaak vastzit met schroeven of moeren. Zorg ervoor dat de emmer er precies onder staat om al het water op te vangen dat nog in de afvoer staat.
    • Afhankelijk van hoe de sifon vastzit gebruik je een schroevendraaier of waterpomptang om de schroeven of moeren tegen de klok in te draaien om ze los te maken. Gebruik dan je vingers om de losgemaakte onderdelen eraf te halen.
  4. Iedere wastafel heeft een horizontale en een verticale buis die onder een hoek bij elkaar komen. Je zult de nat- en droogzuiger op de verticale buis aansluiten, ofwel de buis die naar de wastafel loopt.
  5. Zet de zuigmond precies op de onderkant van de buis om hem zo goed mogelijk luchtdicht af te sluiten.
  6. Een nat- en droogzuiger kan zowel vloeistoffen als droog materiaal opzuigen en in dit geval moet hij vloeistoffen opzuigen om de verstopping te kunnen losmaken.
  7. Door alle openingen luchtdicht af te sluiten kun je meer zuiging creëren.
    • Houd de zuigmond vast en sluit de afvoer in de wastafel af met een stop. Maak ook alle open buizen dicht op de plek waar de sifon zat door er doeken in te stoppen.
  8. Als je niets voelt bewegen is het wellicht een goed idee om een beetje lucht in de buis te laten lopen door de afvoerstop enkele seconden van de afvoer in de wastafel te halen.
  9. Zet de nat- en droogzuiger steeds kort aan en schakel hem dan weer uit. Daardoor ontstaat er meer zuiging, waardoor de verstopping sneller loskomt. Dit is vooral het geval als het om een erg compacte verstopping gaat.
  10. Als de zuiging van de nat- en droogzuiger sterk genoeg is kan het materiaal uit de buis schieten en in de zak in de stofzuiger terechtkomen. [9] Als dit niet zo is moet je het materiaal wellicht met je handen uit de afvoer trekken. Het materiaal zal door de zuiging van de stofzuiger naar beneden gezakt zijn, zodat je er gemakkelijk bij kunt komen.
  11. Haal de zuigmond van de nat- en droogzuiger van de afvoer en maak de sifon weer vast aan de afvoerbuizen met behulp van een schroevendraaier of waterpomptang. Zorg ervoor dat je de schroeven of moeren goed aandraait om te voorkomen dat er water lekt. Draai ze echter niet te strak vast, want anders kunnen er barsten in de plastic buis komen.
    Advertentie

Tips

  • Als je in een huis woont dat voor 1970 gebouwd is kan het zijn dat de afvoer naar je wasbak toe gemaakt is van gegalvaniseerd ijzer. In een dergelijke afvoer kunnen na verloop van tijd ophopingen van materiaal ontstaan die de afvoer volledig blokkeren, waardoor er geen water meer weg kan stromen. Je zult dan een professional moeten bellen om de afvoer te laten vervangen. [10]
Advertentie

Waarschuwingen

  • Bel een loodgieter of ontstoppingsbedrijf als deze methoden niet werken. Het kan zijn dat er sprake is van een ernstiger probleem dat door een vakman opgelost moet worden.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 10.343 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie