Pdf downloaden
Pdf downloaden
De meeste kleine wondjes, zoals een snee of een schaafwond, kunnen gemakkelijk thuis behandeld worden. Echter, als je te maken hebt met een ernstige wond of een infectie, dien je wellicht medische hulp te zoeken om ervoor te zorgen dat de wond goed geneest.
Stappen
-
Voer druk uit op de wond om het bloeden te stoppen. Was eerst je handen en druk vervolgens schoon wondverband of een doek op de wond. Door je handen vooraf te wassen, voorkom je dat je bacteriën overdraagt van je handen naar de wond. De druk die je uitvoert vertraagt het bloeden en bevordert het stollen van het bloed. [1] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron
- Als de wond op een arm, hand, been of voet zit, kun je het bloeden vertragen door de ledemaat boven je hart te houden. Een arm en hand kun je omhoog houden. Wanneer de wond echter op een voet of been zit, dien je op bed te gaan liggen en het been op een stapel kussens te leggen.
-
Maak de wond schoon. Spoel de wond met schoon water. Dit helpt bij het verwijderen van vuil en andere deeltjes die een infectie zouden kunnen veroorzaken. Was de huid rondom de wond met zeep en een schoon washandje. Dep het wondgebied en de wond zelf vervolgens voorzichtig droog met tissues. [2] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron [3] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron
- Als stromend water niet in staat is om al het vuil uit de wond te spoelen, dien je het wellicht te verwijderen met een pincet. Was en steriliseer de pincet met isopropylalcohol, voordat je de wond ermee aanraakt. Probeer vervolgens voorzichtig alle vuilrestanten uit de wond te verwijderen. Als je niet in staat bent om alles te verwijderen, dien je naar je huisarts of de Spoedeisende Hulp te gaan voor hulp.
- Als er een voorwerp in de wond zit, mag je deze niet verwijderen . In plaats van het voorwerp te verwijderen, dien je naar een arts te gaan, zodat het veilig verwijderd kan worden zonder dat er verdere schade veroorzaakt wordt.
- Wrijf niet met watten over de wond, aangezien het materiaal in de wond achter kan blijven. Dit verhoogt het risico op infectie en zou de genezing kunnen belemmeren.
-
Voorkom infectie met een topisch antibioticum. Nadat je het bloeden het gestopt en de wond hebt schoongemaakt, dien je een crème met een antibioticum aan te brengen om de wond te beschermen tegen infectie. Crèmes en zalven met een antibioticum, zoals Neosporin of Polysporin, zijn als zelfzorgmedicijn verkrijgbaar bij een apotheek bij jou in de buurt. [4] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron [5] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron [6] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron Gebruik een dergelijke crème of zalf voor één of twee dagen.
- Lees en volg altijd de instructies op de verpakking. Als je zwanger bent, borstvoeding geeft of de wond van een kind behandelt, dien je eerst je huisarts te raadplegen voordat je een zalf, crème of andere medicatie gaat gebruiken.
- Breng geen antiseptische middelen, zoals alcohol of waterstofperoxide, aan op de wond. Dergelijke middelen kunnen het weefsel beschadigen, waardoor het genezingsproces langer zal duren.
-
Dek de wond af met een wondverband. Dit voorkomt dat bacteriën en vuil de wond kunnen binnendringen. Afhankelijk van waar de wond zich bevindt, zou eenvoudig klevend wondverband voldoende kunnen zijn. Als de wond groter is en in de buurt van een gewricht zit, dien je deze in te pakken met steriele kompressen en elastisch verband om het verband op zijn plek te houden. [7] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Leg het verband niet te strak aan, dit zou kunnen leiden tot een verminderde doorbloeding.
- Vervang het wondverband dagelijks om infectie te voorkomen. Als het wondverband nat of vuil is geworden, dien je het onmiddellijk te vervangen.
- Gebruik waterdicht wondverband of wikkel plastic folie over het verband wanneer je onder de douche gaat om het verband en de wond droog te houden.
-
Houd de wond goed in de gaten om ervoor te zorgen dat deze niet geïnfecteerd raakt. Als de wond tekenen van infectie vertoont, dien je naar de Spoedeisende Hulp te gaan. Let op de volgende tekenen: [8] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Toenemende pijn na verloop van tijd
- Warmte
- Zwelling
- Roodheid
- Ontstekingsvocht (pus) loopt uit de wond
- Koorts
Advertentie
-
Ga naar de Spoedeisende Hulp als je te maken hebt met een ernstige wond. Rijd niet zelf naar de huisartsenpost of het ziekenhuis als je behoorlijk gewond bent. Laat iemand je er heen brengen of bel de hulpdiensten. Je hebt professionele medische hulp nodig als je een wond hebt die hevig bloedt of je blijvend invalide kan maken wanneer de wond niet goed geneest. Dit is met inbegrip van: [9] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron
- Slagaderlijke bloedingen. Als het bloed helderrood van kleur is en stootsgewijs uit de wond spuit wanneer je hart klopt, dien je onmiddellijk het alarmnummer te bellen om de hulpdiensten in te schakelen. Het is uiterst belangrijk dat je zo snel mogelijk professionele hulp krijgt voordat je te veel bloed verliest.
- Bloedingen die niet stoppen nadat er druk is uitgevoerd op de wond voor een paar minuten. Dit kan voorkomen wanneer je te maken hebt met een diepe wond, zoals een snee. Het kan eveneens voorkomen als je een bloedziekte hebt of medicatie gebruikt die de stolling van het bloed belemmert.
- Wonden waardoor je een lichaamsdeel niet meer voelt of niet meer kunt bewegen. Dit zou kunnen duiden op dieper letsel aan het bot of pezen.
- Wonden waar een voorwerp in vast zit. Hierbij kun je denken aan glas, scherven of stenen. In zo’n geval dient een arts het voorwerp te verwijderen om infectie te voorkomen.
- Lange, gekartelde snijwonden die moeilijk te genezen zijn. Als de snee langer dan vijf centimeter is, heb je wellicht hechtingen nodig om de wond te sluiten.
- Verwonding aan het gezicht. Wonden aan het gezicht dienen behandeld te worden door een arts om littekenvorming zoveel mogelijk te voorkomen.
- Wonden waarbij het risico op infectie groot is. Dit is met inbegrip van wonden die in aanraking zijn gekomen met feces (ontlasting), lichaamsvloeistoffen (met inbegrip van speeksel van dieren of menselijke beten), straatvuil of aarde.
-
Laat je wond medisch behandelen. De wondverzorging die je huisarts je zal aanraden, zal waarschijnlijk variëren, dit is afhankelijk van of de wond wel of niet geïnfecteerd is. Als de wond niet geïnfecteerd is, zal deze schoongemaakt en gesloten worden. Door de wond snel te sluiten kan littekenvorming voorkomen worden. Er zijn verschillende technieken die de arts kan toepassen voor het sluiten van de wond: [10] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron [11] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Hechtingen. Wonden die langer zijn dan zes centimeter worden wellicht gehecht met steriel hechtdraad. De hechtingen zullen voor kleine wonden na vijf tot zeven dagen verwijderd worden door een arts en na zeven tot veertien dagen voor grotere wonden. Of, wanneer de arts dit nodig acht, zal hij of zij gebruik maken van oplosbare hechtingen die uit zichzelf oplossen tijdens het genezingsproces na een aantal weken. [12] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron Verwijder hechtingen nooit zelf. Je zou meer letsel of een infectie aan de wond kunnen veroorzaken.
- Huidlijm. Deze substantie wordt aangebracht op de randen van de wond terwijl deze bijeen wordt gehouden. Terwijl het droogt, zal het de wond sluiten. De lijm zal uit zichzelf loslaten na ongeveer een week.
- Hechtstrips. Dit zijn in werkelijkheid geen hechtingen. Het zijn plakkende strips die gebruikt worden om de wondranden bij huidverwondingen bijeen te brengen. De arts zal de strips verwijderen nadat de wond genezen is. Je dient deze strips niet zelf te verwijderen.
-
Laat je huisarts een geïnfecteerde wond behandelen. Als je wond geïnfecteerd is, zal de arts de infectie behandelen voordat de wond wordt gesloten. Als de wond gesloten wordt terwijl deze nog geïnfecteerd is, zal de infectie opgesloten worden, waardoor een verspreiding van de infectie niet uitgesloten kan worden. Je huisarts zal wellicht: [13] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron
- Een wonduitstrijkje maken van de ziekteverwekker, zodat deze kan worden bestudeerd en geïdentificeerd. Dit kan helpen bij het vaststellen van de beste behandeling.
- De wond schoonmaken en afdekken met verband dat voorkomt dat de wond sluit.
- Antibiotica voorschrijven om de infectie te bestrijden.
- Vragen of je over een aantal dagen nogmaals langs wilt komen, zodat hij of zij de wond kan evalueren om vast te stellen of de infectie succesvol behandeld is. Wanneer dit het geval is, zal de huisarts de wond sluiten.
-
Haal een tetanusvaccinatie. Je huisarts wil wellicht dat je een tetanusvaccinatie haalt wanneer de wond diep is of erg vuil is en je in de afgelopen vijf jaar geen tetanusvaccinatie hebt gehad. [14] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron [15] X Betrouwbare bron Mayo Clinic Ga naar de bron
- Tetanus is een bacteriële infectie. Het wordt ook wel “kaakklem” of “wondkramp” genoemd, aangezien het de spieren in de kaak en hals kan verkrampen. Het kan ook leiden tot ademhalingsproblemen en kan zelfs fataal zijn.
- Er bestaat geen geneesmiddel, dus het goed bijhouden en krijgen van de juiste vaccinaties is de beste preventie.
-
Ga naar een wondzorgcentrum als je te maken hebt met een wond die niet geneest. Dergelijke wonden zijn na twee weken nog niet begonnen met helen of zijn na zes weken nog niet genezen. Voorbeelden van moeilijk te genezen wonden zijn decubitus (doorligwonden), chirurgische wonden, stralingswonden en wonden als gevolg van diabetes, tekort aan bloedtoevoer, of opgezwollen benen, wat vaak optreedt in de voet. In een wondzorgcentrum heb je toegang tot: [16] X Bron
- Verpleegkundigen, artsen en fysiotherapeuten, die je zullen leren hoe je de wond goed schoon kunt houden en welke oefeningen je dient te doen om een goede doorbloeding te waarborgen.
- Gespecialiseerde therapieën voor het verwijderen van dood weefsel. Dit kan inhouden dat het dode weefsel wordt weggesneden of wordt weggespoeld met een spuit of in een speciaal bad, er kunnen chemicaliën ingezet worden voor het oplossen van het weefsel en er kan vochtig en droog gaas worden gebruikt op de wond om dood weefsel te absorberen.
- Gespecialiseerde procedures voor het bevorderen van de genezing zijn: steunkousen voor het verbeteren van de bloedsomloop, ultrasound therapie voor het bevorderen van de genezing, kunstmatige huid om de wond te beschermen tijdens het genezingsproces, het verwijderen van wondvocht met negatieve druktherapie, jou voorzien van groeifactoren die de genezing bevorderen en het toepassen van hyperbare zuurstoftherapie om de bloedtoevoer naar de weefsels te verbeteren.
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.nhs.uk/Conditions/Cuts-and-grazes/Pages/Introduction.aspx
- ↑ http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-puncture-wounds/basics/art-20056665
- ↑ http://www.nhs.uk/chq/Pages/1054.aspx?CategoryID=72&
- ↑ http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-puncture-wounds/basics/art-20056665
- ↑ http://www.nhs.uk/chq/Pages/1054.aspx?CategoryID=72&
- ↑ http://www.nhs.uk/Conditions/Cuts-and-grazes/Pages/Introduction.aspx
- ↑ http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-puncture-wounds/basics/art-20056665
- ↑ http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-puncture-wounds/basics/art-20056665
- ↑ http://www.nhs.uk/Conditions/Cuts-and-grazes/Pages/Introduction.aspx
- ↑ http://www.nhs.uk/Conditions/Cuts-and-grazes/Pages/Introduction.aspx
- ↑ http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-cuts/basics/art-20056711
- ↑ http://www.nhs.uk/chq/Pages/2608.aspx?CategoryID=69
- ↑ http://www.nhs.uk/Conditions/Cuts-and-grazes/Pages/Introduction.aspx
- ↑ http://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-cuts/basics/art-20056711
- ↑ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tetanus/basics/definition/con-20021956
- ↑ https://www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/patientinstructions/000739.htm
Advertentie