PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een wond verbinden houdt in dat je een verbindingsmateriaal, normaal gesproken steriel gaas, over een diepe wond heen aanbrengt om de wond te beschermen en om tegen te gaan dat de wond lekt. Hierdoor kan de wond sneller genezen van binnen uit. Als je een wond niet goed verbindt, kan hij van buiten genezen en er weer prima uitzien maar vanbinnen niet fatsoenlijk genezen zijn. Daarom is het belangrijk om te leren hoe je een open wond goed verbindt en hoe je ervoor moet zorgen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Een open wond verbinden

PDF download Pdf downloaden
  1. Als je een open wond verzorgt terwijl deze aan het genezen is, moet je een grote voorraad van de volgende materialen beschikbaar hebben. Als je het gaas tweemaal daags vervangt, heb je er een grote voorraad van nodig. Je zult ook zoutoplossing nodig hebben. Bereid dit dus goed voor zodat je niet de hele tijd op en neer naar de winkel hoeft. Je zult de volgende producten nodig hebben:
    • Steriel schoonmaakmiddel. Je kan zoutoplossing halen bij de apotheek of je kan het zelf maken door 0,9 liter water aan de kook te brengen, daar 1 theelepel zout in op te lossen en dit vervolgens 5 minuten te laten koken.
    • Voor het verzorgen van de wond heb je steriele handschoenen, schone handdoeken, een schone kom en een schaar of pincet nodig. Steriliseer wel je schaar of pincet in kokend water voor gebruik.
    • Voor het verbinden van de wond heb je gaas, verband voor de buitenste laag, medische tape en wattenstaafjes nodig.
  2. Een wond moet verzorgd worden in een schone en steriele omgeving. Als je dit thuis doet moet je dus geen stoffige keukentafel of bijzettafeltje gebruiken aangezien deze vol zitten met bacteriën die infecties kunnen veroorzaken. Maar je moet toch ergens werken, dus maak voordat je begint gewoon het oppervlak waar je je spullen gaat zetten goed schoon met desinfecterend schoonmaakmiddel. [1]
    • Was je handen voor je begint heel goed met zeep en water. Was tot aan je ellebogen en houd je vingernagels kort en schoon.
  3. Leg, nadat je hem goed schoon hebt gemaakt, een schone handdoek neer over je werkplek. Giet genoeg zout water of zoutoplossing in een schone kom. Je hebt niet heel veel nodig. Je hoeft er alleen maar het verbindingsmateriaal een beetje vochtig mee te maken. Pak het verband en de tape en leg die ook neer op de handdoek. Leg het niet te dicht bij de kom en zorg ervoor dat het niet nat wordt.
    • Knip een stuk van je gaas af en maak het licht nat met je zoutoplossing. Zorg dat het niet te nat wordt. Het hoeft niet doorweekt. Als de zoutoplossing eraf druipt, is het te nat.
    • Veel verplegers en verzorgers vinden het handig om van te voren de tape al in de goede maat te knippen en deze dan aan de rand van de tafel te plakken. Dan hoef je niet te prutsen met de tape terwijl je bezig bent met het verbinden van de wond. Organiseer jouw werkplek zoals jij hem graag hebt.
  4. Je kan nooit vaak genoeg je handen wassen. Vooral niet als je bezig bent met een wond die diep is en erg open is. Infectie kan dodelijk zijn. Houd je handen dus schoon met water en zeep en draag latex handschoenen als extra bescherming.
  5. Knijp het verbindingsmateriaal uit zodat er niet teveel zoutoplossing in het gaas zit. Het gaas moet vochtig zijn maar moet het moet er niet uit druppelen. Gebruik genoeg gaas om de hele wond te vullen, maar verbind het niet te strak. Duw het materiaal voorzichtig in de wond. Gebruik als het nodig is een wattenstaafje om het er goed in te krijgen.
    • Hoewel het verbindingsmateriaal de wond moet vullen, moet je het er niet strak in duwen. Als er gaas overblijft dat niet in de wond past, leg dat dan boven op de wond en wind er daarna het verband omheen zodat alles veilig en goed vast zit.
    • Wees voorzichtig en vlug. Er is geen speciale techniek om het gaas in de wond te krijgen. Duw het er gewoon zo voorzichtig als je kan in. Hoe makkelijk het erin gaat ligt aan de grootte en vorm van de wond. Houd de patiënt goed in de gaten en praat met hem of haar zodat je alles zo comfortabel mogelijk doet en je het niet te strak verbindt.
  6. Gebruik voor de buitenste verbinding gaaskompressen en bedek hiermee de met gaas gevulde wond. Bedek de hele wond strak maar wel comfortabel. Het gaaskompres zal de verbonden wond van buiten beschermen. Leg steriele gaaskompressen over de wond heen en gebruik er genoeg om de hele wond, plus een extra randje vel om de wond heen te bedekken.
    • Gebruik tape om het buitenste verbindingsmateriaal op zijn plek te houden. Plak de tape, die je al eerder voorbereid hebt, in ieder geval 5 centimeter verder dan waar het verband ophoudt. Raak het gaas alleen bij de randjes aan en raak het niet te veel aan om infectie te voorkomen.
Deel 2
Deel 2 van 3:

Het verband verschonen

PDF download Pdf downloaden
  1. Begin met het weghalen van de tape en haal voorzichtig de gaaskompressen van de wond af. Gebruik een hand, schoon en met handschoenen aan, om de huid om de wond heen op zijn plek te houden en gebruik de andere om het verband eraf te halen.
    • Wees erg voorzichtig en let vooral op of er geen opgedroogd bloed of andere vloeistof uit de wond aan het verband plakt. Gebruik anders een wattenstaafje dat je bevochtigd hebt met zoutoplossing om het verband los te maken. Ga erg langzaam en voorzichtig te werk.
    • Doe al het oude verband, de tape en de gaaskompressen meteen in een vuilniszak en gooi deze meteen weg. Houd het uit de buurt van kinderen en huisdieren.
  2. Gebruik het gesteriliseerde pincet of je vingers en probeer voorzichtig het gaas uit de wond te halen. Wees erg langzaam en let heel goed op. Ga gefocust te werk en let op of er geen korstjes gevormd zijn tussen het gaas en de wond. Gebruik weer een wattenstaafje om het verband los te maken als dat nodig is. Haal al het verbindingsmateriaal uit de wond en kijk als je klaar bent nog eens goed of er echt geen gaas meer in de wond zit. [2]
  3. Als het een diepe, flinke wond is kan die misschien gaan bloeden terwijl je het verband vervangt. Dit komt zeker de eerste keer dat je het verband vervangt vaker voor. Mocht dit gebeuren, gebruik dan een gaaskompres om druk uit te oefenen op de wond. Druk stevig en gelijk verdeeld over het oppervlak van de wond heen, en houd dit in ieder geval 5 minuten vol zodat er een korstje kan vormen en het bloeden kan stoppen. Ga daarna door met het verbinden.
    • Als je het bloeden niet onder controle krijgt, of als de wond een dag of twee nadat de dokter ernaar gekeken heeft nog steeds bloed, moet je direct naar het ziekenhuis of de huisarts en moet je naar de wond laten kijken door een dokter.
  4. Nadat je het verband eraf hebt gehaald, moet je de wond goed controleren en kijken of hij niet geïnfecteerd is. Als de wond verkleurd is, als er erg veel vloeistof uitkomt of als de wond vies ruikt, kan dit erop wijzen dat de wond geïnfecteerd is. Als je dit merkt moet je meteen naar het ziekenhuis of je huisarts en moet dit meteen behandeld worden. Er wordt misschien een antibioticum voorgeschreven of de dokter kan de wond op een andere manier verbinden.
    • Lees voor meer informatie over het verzorgen van open wonden het volgende stukje.
  5. Was het gebied rond de wond heel voorzichtig met zeep en water. Gebruik een schone spons, warm water en antibacteriële zeep om de huid rondom de wond schoon te maken. Maak de wond niet te nat en gebruik geen zeep direct op diepe wonden. Was om de wond heen.
  6. Nadat je het verband eraf hebt gehaald en je het vel om de wond heen hebt schoongemaakt, moet je meteen nieuw verband aanbrengen zoals dat in het begin beschreven werd, tenzij een arts je zegt het anders te doen. Volg altijd de instructies van je dokter en vervang het verband volgens het schema dat opgesteld is voor de verzorging van de wond. Sommige wonden moeten een paar keer per dag opnieuw verbonden worden, terwijl andere wonden andere verzorgingsmethodes hebben.
Deel 3
Deel 3 van 3:

Open wonden verzorgen

PDF download Pdf downloaden
  1. Volg altijd de instructies van je dokter over het verbinden van een open wond. Nadat de wond begint te genezen zullen de meeste dokters toestaan dat het verband eens per dag wordt vervangen en uiteindelijk zal de wond helemaal niet meer verbonden hoeven worden zodat hij helemaal kan genezen. Als er weer genoeg weefsel is gegroeid, heb je alleen nog maar het buitenste verband nodig voor het genezingsproces van de wond. [3]
    • De meeste wonden hoeven niet meer dan 10 dagen verbonden te zijn. Houd de wond altijd goed in de gaten en gebruik je gezond verstand. Als het erop lijkt dat de wond niet goed geneest of als het te lang duurt, bel dan je dokter.
  2. Let tijdens het vervangen van het verband altijd goed op of je een van de volgende tekenen van infectie ziet. Bel je dokter meteen als de patiënt last heeft van een van de volgende symptomen:
    • Lichaamstemperatuur boven 38 graden Celsius
    • Rillingen
    • Als het weefsel in de wond roze, wit, geel of zwart van kleur wordt
    • Stinkende vloeistof of pus die uit de wond komt
    • Als de huid rond de wond of de wond zelf opgezwollen is of rood kleurt
    • Als de wond gevoeliger wordt of meer pijn gaat doen
  3. Maak de wond nooit te nat terwijl je hem aan het verbinden bent. Het is heel belangrijk dat een open wond nooit te nat wordt. Dit kan zorgen voor infectie en kan voorkomen dat de wond fatsoenlijk geneest. Laat het lichaam zijn werk doen en maak de wond niet te nat.
    • Je mag na de eerste 24 uur douchen als je de wond maar niet nat laat worden. Je kan de wond inpakken in plastic of, als de wond op je arm zit, je arm buiten het water van de douche houden. Je dokter kan specifieke instructies hebben over het schoonmaken van de wond.
  4. Een open wond verzorgen is een serieuze zaak. Als je twijfelt of je hebt vragen of zorgen over het genezingsproces moet je meteen je dokter bellen. Wacht niet en laat een eventuele infectie niet erger worden. Als een wond niet goed verzorgd wordt kan de patiënt bloedvergiftiging of gangreen oplopen.


Benodigdheden

  • Verbindingsmateriaal
  • Nat ontsmettingsmiddel
  • Een schaar
  • Een schone kom
  • Een schone handdoek
  • Buitenste verbindingsmaterialen
  • Wattenstaafjes
  • Een afvalzak om gebruikte spullen in weg te gooien

Tips

Deze tips zijn voor de verzorging van wonden in het algemeen

  • Vermijd dat er druk staat op de wond.
  • Zorg dat het verband droog is.
  • Ga niet op het gewonde lichaamsdeel liggen.

Waarschuwing

  • Dit artikel dient niet als vervanging voor medisch advies. Luister naar de instructies van je dokter met betrekking tot het verbinden van wonden en volg ze ook.

Over dit artikel

Deze pagina is 9.720 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?