Pdf downloaden
Pdf downloaden
Een workshop is een informatieve of educatieve bijeenkomst, gericht op het aanleren van gespecialiseerde vaardigheden of het uitdiepen van een bepaald onderwerp. Mensen die workshops geven zijn meestal experts op hun vakgebied, managers of andere leiders die kennis bezitten van een bepaald onderwerp of meesterschap of bepaalde vaardigheden. Afhankelijk van het onderwerp duren workshops een of twee uur, of erg lang, van dagen tot weken. Workshopgevers kunnen de effectiviteit van hun presentaties versterken door zorgvuldige planning, organisatie en oefening in presenteren. Hier zijn de stappen voor de organisatie van een workshop.
Stappen
-
Definieer het doel van de workshop. Je doel kan zijn om een concrete vaardigheid aan te leren, zoals hoe je documenten kun creëren en opslaan in een Word applicatie. Of je richt je op het brengen van algemene informatie of adviezen over een specifiek onderwerp, zoals schilderen of creatief schrijven. Ongeacht de focus is het belangrijk om het doel eerst te definiëren.
-
Bepaal de behoeftes van deelnemers aan de workshop. Wanneer je bijvoorbeeld les gaat geven in een bepaalde vaardigheid, zal het begrijpen van de behoeften van de deelnemers met betrekking tot het vaardigheidsniveau en leertempo je helpen met het leveren van de juiste inhoud. Hoe meer je de workshop op maat maakt voor je publiek, hoe effectiever je workshop zal zijn.
-
Maak een schets van je workshop presentatie.
- Maak een introductie. Besluit hoe je jezelf, het onderwerp en de deelnemende leden zult introduceren.
- Noem de vaardigheden en/of onderwerpen die je zult bespreken. Creëer puntsgewijs een uitgebreide lijst. Neem subonderwerpen op als dat nodig is.
- Besluit over de volgorde van de onderwerpen. Verplaats de meest belangrijke vaardigheden of informatie naar het eerste deel van de workshop. Afhankelijk van het onderwerp van de workshop kan het ook handig zijn om te introduceren en dan met elk onderwerp op te bouwen, waarbij je begint met de simpelste of meest duidelijke onderwerp en afsluit met het moeilijkere of meer complexe onderwerp.
- Bepaal basisregels voor de workshop. Regels of richtlijnen zoals dat er een persoon tegelijk spreekt, of dat je je hand op moet steken als je wilt praten, maar ook het afsluiten van eventuele telefoons of afleidende apparaten zijn geschikt om te bepalen bij de start van de workshop.
- Besluit hoe je de workshop wilt afsluiten. Je kunt een korte terugblik op de geleerde vaardigheden toevoegen, het volgende niveau aankondigen van een serie workshops en/of een terugkoppelingsformulier voor de deelnemers opnemen.
-
Wijs een inschatting van de tijd toe aan elk item op de schets. Bij bijzonder gecompliceerde onderwerpen of vaardigheden kun je een geschikte hoeveelheid tijd reserveren voor het geval deelnemers vast komen te zitten of vragen hebben. Het is ook belangrijk om pauzes in te plannen gedurende de workshop om de deelnemers de kans te geven om naar de toilet te gaan of hun benen te strekken.
-
Als je eenmaal je ontwerp compleet hebt, oefen dan met het geven van de presentatie van je workshop. Oefening is een belangrijk deel van het voorbereidingsproces voor de workshop. Presenteer ruim van te voren je informatie aan collega's, vrienden of familieleden, en vraag ze om je feedback te geven over de helderheid en effectiviteit van je presentatie.Advertentie
-
Maak hand-outs voor de deelnemers. Zet je presentatieplan om naar een agenda voor deelnemers en/of print hand-outs met belangrijke informatie of grafieken.
-
Gebruik visuele hulpmiddelen. Presentatiehulpmiddelen, filmpjes, plaatjes en andere elementen kunnen handig zijn voor het overbrengen van bepaalde concepten of vaardigheden. Kies visuele hulpmiddelen die je presentatie aanvullen en geen aandacht afleiden van je kernboodschap of doel.
-
Gebruik internetgerelateerde hulpmiddelen, als die beschikbaar zijn. Open source leerprogramma's zoals Moodle en Blackboard, die gratis te gebruiken zijn, kunnen helpen om online discussies en posts mogelijk te maken buiten de workshop. Deze op internet gebaseerde hulpmiddelen zijn ook een fantastische manier om huiswerk te sturen of online opdrachten. Meer informatie over open source leerprogramma's kun je hier vinden: https://www.capterra.nl/blog/1411/11-beste-gratis-en-open-source-lms-tools/Advertentie
-
Richt de kamer of ruimte in om discussie aan te moedigen. Zet de stoelen in de vorm van een hoefijzer of een halve cirkel om conversatie mogelijk te maken en zet de basisregels op een bord of wand waar alle deelnemers ze kunnen zien. Zorg voor een leeg stuk papier op een bord of wand, of een schrijfbord, om te brainstormen of ideeën en notities van de deelnemers op te schrijven.
-
Neem interactieve activiteiten op in je workshop. Activiteiten of spellen kunnen betrokkenheid en deelname verbeteren. Activiteiten kunnen plaatsvinden in kleine of grote groepen. Hier is een lijst van 100 mogelijke activiteiten voor een workshop: http://www.icaso.org/vaccines_toolkit/subpages/files/English/energiser_guide_eng.pdf
-
Neem een onderdeel op voor vragen en antwoorden. Afhankelijk van de basisregels van de workshop kun je deelnemers uitnodigen om vragen gedurende de workshop te stellen of op geplande momenten.Advertentie
Tips
- Wees er vroeg op de dag van de workshop om op te bouwen. Dit is vooral belangrijk als je elektronische middelen gebruikt en andere hulpmiddelen die getest en opgesteld moeten worden. Deze laatste stap verzekert je er ook van dat je volledig voorbereid bent om een betrokken en effectieve workshop te geven.
- Maak een plan voor onvoorziene gebeurtenissen. Overweeg de problemen die kunnen ontstaan, zoals weinig deelnemers, apparatuur die niet werkt of onjuiste tijdinschattingen voor activiteiten. Als het mogelijk is, maak dan een back-up plan om deze problemen op te lossen, zoals het meebrengen van een extra laptop of aanvullend materiaal voorbereiden voor snelle studenten.
Advertentie
Over dit artikel
Deze pagina is 35.252 keer bekeken.
Advertentie