PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Zaadbalkanker is een unieke vorm van kanker. Het komt voornamelijk voor bij jonge mannen (ongeveer in de helft van de gevallen gaat het om mannen tussen de 20 en 34). [1] Ook is het één van de best te genezen vormen van kanker (in 95-99% van de gevallen wordt het genezen) [2] Een zelfonderzoek is vaak onderdeel van de routine van een medische keuring, aangezien dit het best te genezen is als je er vroeg bij bent. Een zelfonderzoek kost slechts een paar minuutjes en kan je leven redden, dus ga gauw naar Stap 1 om aan de slag te gaan en om zo nodig een dokter te raadplegen als je nog vragen hebt.

Methode 1
Methode 1 van 2:

Een zelfonderzoek uitvoeren

PDF download Pdf downloaden
  1. Onderzoek eerst de buitenkant van je scrotum. Ga naar een privéruimte die je op slot kan doen, doe je broek en onderbroek uit en gebruik een klein spiegeltje om je scrotum te controleren op zichtbare bulten, zwellingen of iets anders dat er niet helemaal goed uitziet. Een spiegeltje is erg belangrijk, omdat je anders niet alles kan zien.
    • Een zelfonderzoek kan je in principe altijd doen, maar het kan handiger zijn om het na een warm bad of een warme douche te doen, zodat de huid van je scrotum zacht en los is. [3] Zo zal je bultjes of zwellingen gemakkelijker zien en voelen.
  2. Houd je scrotum in de palm van je ene hand. Voel zachtjes met je andere hand om te kijken of je verschillen opmerkt. Het is normaal dat één testikel wat lager hangt dan de ander, of dat de één ietsje groter dan de ander is. Als één testikel opvallend veel groter is dan de ander of abnormale vormen of hardheid vertoont, dan moet je een dokter raadplegen voor verder onderzoek.
  3. Gebruik de ene hand om je scrotum en penis op z’n plaats te houden en gebruik de andere hand om beide testikels één voor één te onderzoeken. Rol de testikel zachtjes tussen je duim en wijsvinger om te controleren op zwellingen, bulten, hardheid of ongebruikelijke zwaarte. Doe dit ook voor de andere testikel. Neem de tijd om alles goed te controleren. Een gevaarlijk bultje kan zo klein zijn als een boon of een rijstkorrel. [4]
    • Je testikels zouden rondom glad aan moeten voelen. Houd er wel rekening mee dat de testikels vastzitten aan de zaadleiders via een klein, zacht soort buisje aan de bovenkant van iedere testikel, genaamd de bijbal. Als je dit voelt, weet dan dat dit normaal is.
  4. Als je iets abnormaals aan je testikels voelt, is dat waarschijnlijk een teken van zaadbalkanker. Er zijn echter nog andere symptomen, zoals rugpijn, buikpijn, hoesten, plotseling zweten, hoofdpijn, verwarring, onverklaarbare vermoeidheid, moeite met ademen, of heel soms vergroting van de borst en hardheid rondom de tepels. Deze symptomen zouden kunnen duiden op zaadbalkanker, of op verspreiding van de kanker vanuit de testikels. [5] Bij elk van deze symptomen moet je een dokter raadplegen, maar het zou ook veroorzaakt kunnen zijn door ziekte of blessure. Zorg er dus voor dat je je testikels onderzoekt en bij elk symptoom voor alle zekerheid een dokter raadpleegt.
  5. Naast een zelfonderzoek zouden mannen minstens eenmaal in het jaar een doktersafspraak moeten maken voor een fysieke test. Bij deze jaarlijkse test zal de dokter naast een onderzoek van de testikels ook een hoop andere onderzoeken doen om je algemene gezondheid te bepalen en te zoeken naar veelvoorkomende problemen. Denk hierbij aan een test van de penis, prostaat, een controle op een hernia etc. [6]
    • Door regelmatig een fysieke test in te plannen, zal je in staat zijn zo gezond mogelijk te leven en zo snel mogelijk ernstige ziektes op te merken (inclusief zaadbalkanker), zodat er nog iets aan gedaan kan worden. Vergeet deze simpele voorzorgsmaatregel dus niet.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 2:

Reageren op waarschuwingssignalen

PDF download Pdf downloaden
  1. Als uit een zelfonderzoek blijkt dat je last hebt van een bult, zwelling, pijnlijkheid, ongewone hardheid, of wat voor signaal van zaadbalkanker dan ook, moet je direct een dokter raadplegen. Ook al is er misschien helemaal niks aan de hand, toch is het enorm belangrijk om je te laten keuren door een dokter zodat je het zeker weet. Als je er vroeg bij bent, is deze vorm van kanker zeer goed te genezen. Aan de andere kant, als je er te laat bij bent, kan het levensgevaarlijk zijn. Wacht dus niet met het maken van een doktersafspraak.
    • Zorg ervoor dat je de dokter laat weten wat de reden is van je afspraak. Als je dokter weet dat het mogelijk om zaadbalkanker gaat, zal hij of zij je zo snel mogelijk willen zien.
  2. Als je andere symptomen opmerkt die of je testikels, dan wel een ander lichaamsdeel aantasten, houd die dan in de gaten. Schrijf ze zo nodig op. Schrijf alles dat jou opvalt op, ook al denk je dat ze misschien niets met zaadbalkanker te maken hebben. Deze informatie kan het voor jouw dokter makkelijker maken om een diagnose te stellen en om met een behandelplan te komen.
  3. Als je een doktersafspraak hebt gemaakt, wees dan rustig; jij hebt alles gedaan wat je kon doen. Stel jezelf gerust met het feit dat 95% van de gevallen van zaadbalkanker genezen wordt. In de gevallen die vroeg worden behandeld is dat zelfs 99%. [7] Onthoud ook dat symptomen die lijken op symptomen van zaadbalkanker, ook gewoon andere, veel minder ernstige oorzaken kunnen hebben. Een aantal oorzaken is: [8]
    • Een cyste in de bijbal (het buisje bovenop de testikel), genaamd een spermatocèle.
    • Een vergroot bloedvat, genaamd een spataderbreuk
    • Ophoping van vocht in de scrotum genaamd een hydrocèle.
    • Een uitstulping van het buikvlies door een zwakke plek in de buikwand, genaamd een buikwandbreuk of hernia abdominalis.
  4. Wanneer je het met je dokter hebt over het zelfonderzoek dat je verricht hebt, zal hij of zij dezelfde test ook nog eens bij je doen. Ook zal jij gevraagd worden om mogelijk andere symptomen die je hebt opgemerkt. Waarschijnlijk zal ze ook andere lichaamsdelen onderzoeken om te controleren op uitzaaiing van de kanker. Als je dokter iets abnormaals voelt, zal hij extra onderzoeken verrichten (vaak met behulp van echografische apparatuur) [9] om te kijken of er een tumor is.
    • Na een aantal tests zal de dokter je kunnen vertellen of je zaadbalkanker hebt. Mocht je het hebben, dan zal hij of zij het meest geschikte behandelplan voor je kiezen.
    Advertentie

Tips

  • Het is vaak het gemakkelijkst een zelfonderzoek te doen na een warme douche, wanneer het scrotum ontspannen is.
  • Het is belangrijk dat je jezelf bekendmaakt met je testikels. Weet hoe ze eruitzien en voelen om beter in staat te zijn afwijkingen op te merken.
  • Raak niet in paniek als je een van de symptomen zoals in dit artikel beschreven opmerkt. Wellicht is het helemaal niets, maar maak altijd gebruik van de mogelijkheid om een dokter te bezoeken voor verder onderzoek. Hoe eerder je dat doet, hoe eerder je gerustgesteld zal zijn. Mocht er sprake zijn van kanker, dan is vroegtijdige opsporing en behandeling essentieel.
  • Het is belangrijk om een dokter te hebben die jou regelmatig kan testen. Het is ook handig om te zien hoe jouw dokter het onderzoek bij jou uitvoert, zodat je voortaan beter een zelfonderzoek kan uitvoeren.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Dit artikel moet niet worden gebruikt als vervanging voor professioneel medisch advies en medische zorg. Bezoek jouw dokter regelmatig om je te laten controleren en vraag een gekwalificeerd medisch professional naar meer informatie over dit onderwerp of over andere medische tests of problemen.
Advertentie

Benodigdheden

  • Een spiegeltje

Over dit artikel

Deze pagina is 17.699 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie