PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

De kwaliteit van de zorg voor een persoon tijdens het herstel van een ziekte is een van de belangrijkste stappen om beter te worden. Misschien heb je een vriend(in) of familielid die griep, een aandoening of een infectie heeft. Zodra de persoon onder behandeling is bij een arts, kan hij of zij opgedragen worden om thuis te blijven en rust te nemen om beter te worden. Je kunt een ziek persoon zorg verlenen met behulp van vriendelijke en troostende woorden, en door zorgzaam te zijn, zodat de zieke snel weer kan herstellen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

Zorg verlenen

PDF download Pdf downloaden
  1. De zieke heeft wellicht verhoging en kan het koud hebben in een kamer die te koud is, of zich onprettig voelen in een kamer die te warm is. Eveneens kunnen luide geluiden en een verstopte kamer ertoe leiden dat de zieke zich alleen maar slechter gaat voelen, in plaats van beter. Zorg dat de persoon in een comfortabel bed, op de bank of in een gemakkelijke ligt, op een prettige plek in huis en dat een venster open staat om frisse lucht binnen te laten.
    • Je kunt ook de persoon een comfortabeler gevoel geven door ervoor te zorgen dat diegene warme dekens en veel kussens heeft om onder te liggen, vooral bij een verkoudheid of griep.
    • Een zieke dient wellicht tien uur rust te krijgen. Laat de zieke zo veel mogelijk rusten wanneer hij of zij moe is, zodat de zieke beter kan herstellen.
  2. De meeste zieke mensen lijden aan uitdroging als gevolg van symptomen zoals diarree of koorts. Zorg ervoor dat ze goed gehydrateerd blijven door glazen water en bekers warme, geruststellende kruidenthee te geven. Laat ze kleine slokjes van het drinken nemen en proberen om in ieder geval drie tot vier kopjes water of thee te drinken. Hoewel te drinken geven een simpel gebaar is, kan het geruststellend zijn voor de persoon, omdat die mogelijk niet in staat is om voor zichzelf water of thee te halen, als gevolg van de ziekte.
    • De gemiddelde volwassene moet acht glazen (van 240 ml elk) water of meer elke dag drinken, en minstens drie tot vier keer per dag plassen. Houd de vochtinname van de bij en wees er alert op wanneer je merkt dat de zieke niet vaak naar de wc gaat. Dit kan namelijk een teken zijn dat de zieke uitgedroogd raakt.
  3. De meeste mensen hebben bepaald eten waar ze enorm naar verlangen wanneer ze ziek zijn, zoals kippensoep. Studies hebben aangetoond dat zieke mensen hunkeren naar kippensoep omdat het een proteïne bevat (kippenvlees), een stevige kippenbouillon is vol vitaminen, mineralen en wat vet, en noedels bevat om je een vol gevoel te geven, evenals groenten zoals wortelen, selderij en ui (die vitaminen en antioxidanten bevatten). In het algemeen vormt soep goed comfortfood voor een ziek persoon, omdat het warm is, vult en makkelijk te verteren is. [1]
    • Geef de zieke tijdens het herstel geen ongezond voedsel met transvetten en lege calorieën, omdat dit geen ondersteuning biedt aan het immuunsysteem. Voedzaam voedsel zoals soep, pap, havermout en fruit zijn allemaal goede maaltijdopties voor een persoon die ziek en zwak is.
  4. Afhankelijk van hoe ernstig ziek de persoon is, kan die het moeilijk vinden om zichzelf te wassen of een voldoende niveau van hygiëne te handhaven. Het is zeer belangrijk dat de zieke wordt schoongehouden om meer ernstige ziekten of infecties te vermijden. Als de persoon erg ziek is, is het wellicht nodig om thuiszorg in te schakelen om te helpen bij het wassen en schoon blijven.
    • Je kunt helpen om de zieke persoon zich beter te laten voelen, door elke dag het beddengoed te verschonen en te helpen met het veranderen van ligposities in bed. Als de persoon fysiek zeer zwak is, kan het moeilijk zijn om zelfstandig zich om te draaien in bed. Je kunt een verpleegkundige assisteren of iemand in huis te vragen je te helpen met het ten minste eenmaal per dag tillen en omdraaien van de persoon, om het ontstaan van doorligplekken te voorkomen.
  5. Een andere eenvoudige manier om een zieke wat op te vrolijken is door de aandacht af te leiden van het ziek zijn met een favoriete game, tv-programma of film. Door het samen even gezellig te maken en iets te doen dat eenvoudig is en leuk, kan de ander zich minder zwak voelen, en iets anders hebben om zich op te concentreren dan zijn of haar ziekte.
    • Je kunt ook zijn of haar favoriete boek meenemen om te lezen en af te leiden van het ziek zijn, en daarnaast wat vermaak te bieden.
    • Jullie kunnen samen ook gaan knutselen of een klein project doen waarbij je meerdere keren bij de persoon langs moet gaan. Hiermee heeft de zieke wat om naar uit te kijken, en hebben jullie wat vaker tijd samen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Woorden gebruiken

PDF download Pdf downloaden
  1. Wanneer je voor de eerste maal op ziekenbezoek gaat, is het belangrijk om diegene te vertellen dat je om hem of haar geeft en wilt dat hij of zij snel weer beter is. Bied ook je hulp aan, op een duidelijke en directe manier.. In plaats van te vragen, 'Wat kan ik voor je doen?' of 'Vertel maar wat ik kan doen om te helpen', kun je aanbieden om de zieke met specifieke dingen te helpen. Bijvoorbeeld: 'Ik ga zo meteen naar de supermarkt, en kan dan wel wat kippensoep voor je meenemen' of 'Ik ben straks in de buurt van de apotheek; kan ik je medicijnen voor je meenemen?' Dit maakt het gemakkelijker voor de ander om je hulp te accepteren. [2]
    • Wanneer je probeert om de ander op te vrolijken, vermijd dan opmerkingen als 'Bekijk het van de zonnige kant' of 'Het had erger gekund'. Dergelijke opmerkingen, hoewel goed bedoelt, kunnen de ander een schuldig gevoel geven over het ziek zijn, of het gevoel geven dat ze geen recht hebben om ziek te zijn, omdat er andere mensen zijn die het veel minder goed hebben.
  2. De meeste zieke mensen voelen zich beter wanneer er iemand is die meelevend en begripvol naar hen wil luisteren. In plaats van de persoon te vertellen dat die er prima uitziet, of er helemaal niet uitziet, luister je naar de ander en praat je met hem of haar over zijn of haar gevoelens over het ziek zijn of de ziekte.
    • Dring je mening niet aan de ander op, maar focus je liever op er zijn voor de ander, als klankbord. Veel zieke mensen vinden het fijn om te weten dat er in ieder geval eens per dag iemand bij hen zit om mee te praten. Vaak kan ziek zijn een saaie en eenzame ervaring zijn. Wetend dat er iemand is die bereid is om te luisteren kan een zieke persoon helpen om zich begrepen te voelen, en te weten dat mensen om hem of haar geven.
  3. Als de zieke te zwak is om te praten of rechtop te zitten, dan kun je hem of haar geruststellen door voor te lezen uit zijn of haar favoriete boek of verhaal. Op die manier weet een zieke dat hij of zij niet alleen is, en dat er iemand is die om hem of haar geeft.
    Advertentie

Tips

  • Als de zieke persoon duidelijke symptomen heeft van een ernstige ziekte, zorg dan dat die meteen medische aandacht krijgt.
  • Symptomen van een ernstige ziekte zijn, bijvoorbeeld: veel bloedverlies, ophoesten van bloed of bloed in de urine, moeite met ademhaling, flauwvallen of verlies van motorische controle, twaalf uur of meer niet kunnen plassen, een dag of meer geen vocht binnen kunnen houden of kunnen drinken, zwaar overgeven of zware diarree die meer dan twee dagen aanhoudt, voortdurende hevige buikpijn, hevige pijn die langer aanhoudt dan drie dagen, of hoge koorts die niet wil zakken of langer duurt dan vier of vijf dagen.
  • Ga op ziekenbezoek. Je kunt iemand natuurlijk ook bezoeken als die niet ziek is om te laten zien dat je om de persoon geeft -- depressie of eenzaamheid kan een persoon ziek maken! Vergeet niet om je handen te wassen wanneer je weggaat, om jezelf te beschermen tegen ziektekiemen.
  • Behandelingen bij verkoudheid zijn pijnstillers (pijnstillers), antihistaminica, hoestdrank, inhalers, decongestiva en expectoranten (slijmoplossers).
  • Studies hebben aangetoond dat een extract uit de wortel van de pelargonium sidoides, acute symptomen van verkoudheid kan verminderen. [3]
  • Overleg met je huisarts over therapieën met antibiotica, virale therapieën en antihistaminica.
  • Overleg met je huisarts over therapieën met vitaminen en kruidentherapieën, zoals vitamine C, echinacea, vitamine D en vitamine E.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.568 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie