PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Zwerfdieren kunnen gevaarlijk zijn, en je dient goed te onthouden dat ze waarschijnlijk bang voor je zullen zijn. Wanneer je onbedoeld dreigend overkomt op een zwerfdier, kan het beest agressief worden. Als je een zwerfhond wilt benaderen, volg dan de stappen die zijn opgenomen in dit artikel. Idealiter zul je het vertrouwen winnen van de hond, en hopelijk zal het beestje tam genoeg worden zodat je hem mee naar huis kunt nemen.

Deel 1
Deel 1 van 2:

De aandacht trekken van de hond en hem benaderen

PDF download Pdf downloaden
  1. Een agressieve hond kan specifieke lichaamstaal vertonen waarmee hij zijn agressiviteit toont. Dit is met inbegrip van ogen die groter lijken dan normaal, een omhoog getrokken lip waardoor zijn tanden zichtbaar worden, oren die omhoog en naar voren staan, een verstijfde staart met een langzame kwispeling, opstaande haren op zijn rug, en meer. [1] Besteed aandacht aan de waarschuwingssignalen van agressie en benader de hond niet als je vermoedt dat hij wellicht agressief is.
  2. Kijk naar een bepaalde kant van de hond in plaats van hem strak in de ogen te kijken. Honden zien dit als een teken van dominantie. Ze interpreteren het als een soort van uitdaging, en de hond kan de indruk krijgen dat je uit bent op een gevecht. [2] Hoewel je er sowieso verstandig aan doet om oogcontact te vermijden, zou langdurig oogcontact de hond zelfs agressief of bang kunnen maken.
  3. Alle zoogdieren kunnen getroffen worden door hondsdolheid, dus ook honden. Een hond met hondsdolheid kan onrustig, angstig en agressief zijn. Honden met hondsdolheid zullen wellicht bijten of happen naar alles in hun directe omgeving, dit is dus met inbegrip van mensen, andere dieren of zelfs levenloze objecten. Hondsdolheid wordt verspreid door beten van besmette dieren, en een besmette hond bijt of likt wellicht aan de geïnfecteerde wond. De hond kan ook koorts hebben en gevoelig zijn voor licht, geluid en aanraking, des te meer reden dus om uit de buurt van een besmet dier te blijven en professionele hulp in te schakelen om het beest te laten verwijderen. [3]
    • Aangezien een hond met hondsdolheid een verlamde kaak en/of bek kan hebben, zou het schuim hem op de bek kunnen staan. Dit is bekend ziekteverschijnsel van hondsdolheid.
    • Honden met hondsdolheid kunnen ook gedesoriënteerd overkomen en last hebben van beroertes.
  4. Vaak zal het maken van een zacht klikkend geluid met je tong of het praten met een zachte stem voldoende zijn om de aandacht van een zwerfhond te trekken. Het is absoluut noodzakelijk dat je de hond niet laat schrikken of bang maakt, aangezien dat het beest defensief kan maken en hij zou je zelfs kunnen aanvallen. [4] Beweeg langzaam, blijf kalm en spreek met een kalmerende stem. Hiermee zorg je er hopelijk voor dat je de hond niet laat schrikken, waardoor je jezelf niet in gevaar brengt.
  5. Zodra je de aandacht van de hond hebt getrokken, dien je hem erg langzaam te benaderen. Idealiter maak je jezelf hierbij zo klein mogelijk, zodat je kleiner lijkt dan je in werkelijkheid bent. Deze techniek kan je helpen om minder intimiderend over te komen op het dier. Nogmaals, hoe minder angstig je het dier maakt, hoe groter je kans is om hem veilig en effectief te benaderen.
    • Ga niet op je handen en knieën zitten, aangezien deze houding het een stuk moeilijker maakt om weg te komen wanneer het dier besluit om je aan te vallen. Zorg ervoor dat je voldoende afstand bewaart, blijf op drie tot vier meter afstand van de hond.
  6. Zodra je redelijk dicht in de buurt bent gekomen, dien je de hond in jouw richting te laten komen. Je kunt proberen om het beest naar je toe te laten komen door hem te roepen met een kalmerende stem en door je hand uit te steken als hij interesse lijkt te tonen, wanneer hij bijvoorbeeld begint te kwispelen. [5] Aai voorzichtig over de grond voor je. Je zou de hond ook sterk geurend voedsel kunnen aanbieden, denk hierbij aan tonijn of hondenvoer uit blik om hem naar je toe te lokken. [6]
    • Steek je hand uit met je handpalm naar beneden. Dit komt op de meeste dieren minder dreigend over, en verkleint eveneens de kans dat je in je vingers wordt gebeten.
    • Observeer de lichaamstaal van de hond als hij weigert om dichterbij te komen. Je kunt langzaam – erg langzaam – een aantal kleine stappen in zijn richting zetten als hij vriendelijk lijkt maar erg schuchter is. Wees hierbij uiterst voorzichtig, aangezien de hond wellicht angstig wordt wanneer je dichterbij komt. De hond zou simpelweg de benen kunnen nemen, maar hij zou jouw toenadering ook anders kunnen opvatten en je kunnen aanvallen, dus wees erg voorzichtig.
  7. Je dient niet weg te rennen. De hond zou dit kunnen opvatten als uitnodiging om achter jou aan te jagen, of erger nog, een uitdaging of daad van agressie. [7] Als je voorzichtig te werk gaat tijdens je poging om weg te komen, zul je hier waarschijnlijk in slagen en er zonder kleerscheuren afkomen.
    • Maak geen oogcontact.
    • Beweeg langzaam.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 2:

Laat de hond kennis met je maken

PDF download Pdf downloaden
  1. Dit stelt de hond in staat om jouw geur te identificeren, en werkt op vrijwel dezelfde manier als het gevoel van aanraking bij mensen. In zekere zin is het ruiken aan jouw hand te vergelijken met een handdruk, je stelt je op deze manier voor aan de hond. Blijf bewegingloos terwijl de hond aan je hand ruikt.
  2. Sta het dier toe om het snuffelen aan jouw hand te voltooien, beweeg je hand vervolgens in de richting van zijn schouder. Aai het beest niet over zijn kop, aangezien deze beweging hem bang zou kunnen maken of ervoor zorgt dat hij je bijt. Onthoud goed dat veel dieren niet aangeraakt willen worden op bepaalde delen van hun lichaam, dus ga langzaam en voorzichtig te werk en laat het dier aan de hand van zijn reacties duidelijk maken of hij het goed vindt wat je doet, etc.
  3. Wacht totdat het dier zich op zijn gemak voelt en probeer hem vervolgens aan te lijnen of mee te nemen naar een tuin met omheining. Vervolgens kun je kijken of de hond iets draagt waarmee je hem kunt identificeren. [8] Spreek zacht en beweeg langzaam om te voorkomen dat je de hond bang maakt of laat schrikken. Als de hond geen hondenpenning draagt, zou je contact kunnen opnemen met een hondenopvang, dierenarts of iemand anders die de hond tijdelijk kan onderbrengen. Je zou zelfs kunnen overwegen om de hond mee naar huis te nemen als het beestje hiertoe bereid lijkt en vriendelijk genoeg is.
  4. Tegenwoordig zijn veel honden voorzien van een chip waarmee ze geïdentificeerd kunnen worden. Met de gegevens in de chip kan de eigenaar getraceerd worden. Ga op zoek naar een dierenarts of hondenopvang die de chip kan scannen, zij zullen ook in staat zijn om vast te stellen of de hond überhaupt gechipt is. Als de hond voorzien is van een chip, zal er contact kunnen worden opgenomen met de eigenaar. [9] Als de hond echter geen chip heeft, zou je posters kunnen ophangen met daarop een foto van de hond, een advertentie kunnen plaatsen op het internet of in een lokale krant, of kunnen overwegen om de hond zelf te adopteren.
    Advertentie

Tips

  • Sluit een zwerfdier nooit in. Dat zou het dier namelijk het idee kunnen geven dat hij geen kant op kan, waardoor hij geen andere optie heeft dan jou aan te vallen.
  • Zelfs nadat het dier heeft vastgesteld dat jij geen bedreiging vormt, houdt dat niet in dat plotselinge bewegingen hem geen schrik meer aanjagen. Onthoud goed om langzaam te bewegen.
  • Als je er niet in slaagt om het vertrouwen van het dier te winnen, maar je zorgen maakt over zijn welzijn of veiligheid, kun je het beste de hulp inschakelen van een dierenambulance. Medewerkers van de dierenambulance kunnen jou wellicht ook adviezen geven over hoe je het vertrouwen van het dier kunt winnen.
  • Maak gebruik van basiscommando’s (“zit”, “blijf”, etc.) om te kijken of de hond deze begrijpt. Als de hond hier positief op reageert, heeft hij een baasje (gehad).
  • Als het schuim hem op de bek staat, dien je bij de hond uit de buurt te blijven aangezien hij hondsdolheid zou kunnen hebben. Bel vervolgens onmiddellijk de dierenambulance.
  • Benader nooit een agressieve hond. Opstaande nekharen, een gekrulde lip en ontblote tanden, grommen, een naar beneden hangende kop en een verstijfde staart of een langzame kwispeling zijn allen waarschuwingssignalen waarmee een hond aangeeft dat hij iets vervelend of eng vindt.
  • Extreme voorzichtigheid is geboden wanneer je zwerfhonden probeert te voeren.
  • Een vreemd, bang, en mogelijk ziek of gewond dier kan onvoorspelbaar gedrag vertonen. Een plotseling beweging van jou, zelfs het openen van de deur van je auto, kan de hond laten schrikken waarna hij ervandoor gaat – mogelijk vliegt hij zo een drukke weg over. Als het beest dreigend overkomt, of als je je niet langer op je gemak voelt, dien je in je auto te blijven.
  • Wees geduldig, aangezien de hond op zijn eigen tempo moet leren begrijpen dat jij niets anders dan goede bedoelingen hebt en hem wil helpen of liefde wil geven. De hond zal in eerste instantie niet begrijpen wat jij wil, je dient kleine stapjes te nemen om hem precies te tonen wat je wil en waarom je daar bent.
Advertentie

Waarschuwingen

  • Zorg ervoor dat de hond geen ziekten heeft en de juiste vaccinaties heeft gekregen. Probeer te achterhalen welke inentingen de hond heeft gehad.
  • Zorg ervoor dat de hond je niet bijt om te voorkomen dat je ziek wordt.
  • Wees voorzichtig wanneer je een vreemd dier benadert. Als het een zwerfhond betreft, heeft hij wellicht voor een langere periode geen enkel contact gehad met mensen, en hij zal misschien niet aarzelen om jou aan te vallen als jij in zijn ogen een bedreiging vormt.
  • Wees voorzichtig met de manier waarop je het vertrouwen van het dier probeert te winnen. Je brengt jezelf wellicht in gevaar.
  • Laat kinderen nooit in de buurt van een zwerfhond komen.
Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.014 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie