PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Een zwerfkat adopteren is een goede manier om een nieuw huisdier te adopteren dat anders misschien nooit een goed huisje gevonden zou hebben. Voordat je besluit om de kat te adopteren, moet je verzekeren dat hij geen eigenaar heeft. Als de kat geen huis heeft, laat hem dan vaccineren en laat verwondingen en ziektes behandelen. Daarna kun je hem langzaam aan in je huis introduceren. Het kan even duren voordat een kat gewend is aan een nieuwe omgeving, maar het proces is ontzettend belonend.

Deel 1
Deel 1 van 3:

De kat in je huis introduceren

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Voer de kat buiten als hij niet naar binnen wil komen. Zwerfkatten zijn vaak verlegen en komen vaak niet binnen, in de buurt van mensen. Zet een kom kattenvoer buiten, elke dag op hetzelfde tijdstip. Dit helpt om de zwerfkat te laten wennen aan de routine. [1]
    • Als de kat het voedsel niet eet, probeer dan om de kom wat verder van het huis vandaan te zetten.
    • Probeer om de kat verschillende soorten voedsel te geven, zoals kattenkoekjes of voorverpakt natvoer. Deze kun je in een dierenwinkel kopen. Als de kat lange tijd op straat heeft geleefd, is hij mogelijk niet gewend aan normaal kattenvoer. Hierdoor kan het een tijdje duren voordat hij aan zijn nieuwe dieet is gewend.
  2. 2
    Zet het voedsel binnen als de kat eenmaal zonder problemen vlakbij het huis voedsel eet. Zet de kom met voedsel net binnen de voordeur en zorg ervoor dat er niet in de buurt is om de kat te laten schrikken. Als je een ander huisdier hebt, sluit die dan 10-15 minuten op in een aparte kamer terwijl de kat eet. [2]
    • Blijf de kat dagelijks op hetzelfde tijdstip voeren. Dit helpt bij het vergroten van de kans dat de kat naar binnen komt.
  3. 3
    Doe de deur achter de kat dicht terwijl hij eet. Sluit alle ramen en deuren in het huis om te voorkomen dat de kat ontsnapt. Het is waarschijnlijk dat de kat zich een tijdje zal verstoppen wanneer hij zich realiseert dat de voordeur gesloten is. Dit is normaal gedrag voor een zwerfkat, na verloop van tijd zal hij langzaam aan meer vertrouwen krijgen.
    • Als de kat harde geluiden maakt, aan meubels begint te krabben of doodsbang is voor mensen, dan kan dat aanduiden dat hij verwilderd is. In dit scenario is het het beste om de voordeur open te zetten en de kat weer naar buiten te laten.
  4. 4
    Isoleer de zwerfkat van andere huisdieren totdat hij onderzocht is en gevaccineerd is door een dierenarts. Zwerfkatten zijn doorgaans niet gevaccineerd, wat betekent dat ze ziektes kunnen overdragen aan andere dieren in het huis. Houd de zwerfkat in een comfortabele, maar afgesloten ruimte met voldoende voedsel, water en luchtdoorstroming. Haal dingen die van planken of tafels af kunnen vallen en de kat kunnen verwonden uit de ruimte. [3]
    • Was je handen nadat je de zwerfkat heb aangeraakt, om te voorkomen dat je ziektekiemen overdraagt aan andere huisdieren.
    • Praat regelmatig tegen de kat terwijl hij in de geïsoleerde ruimte zit. Dit helpt hem om aan je te wennen.
    • Zorg ervoor dat de kat een kattenbak heeft in dezelfde kamer, voor het geval hij zijn behoefte moet doen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Verzekeren dat het een zwerfkat is

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Breng de kat naar de dierenarts om te laten controleren of hij een chip heeft. Als de kat een microchip heeft, dan betekent dit dat hij ooit een eigenaar heeft gehad. Vraag de dierenarts om je de contactinformatie van de meest recente eigenaar te geven, of bepaal of de dierenarts het contact kan leggen. Neem contact op met de eigenaar om te verzekeren dat hij de kat niet wilt en het goed vindt dat jij de kat adopteert.
    • Een dierenarts vraagt doorgaans zo'n 50 euro voor een afspraak, maar de meeste zullen een zwerfkat gratis onderzoeken. Neem contact op met een lokale dierenarts voor informatie over de kosten.
    • Als de kat niet in een reismand wil, zet dan een kom met voedsel in de kooi om de kat erin te lokken.
  2. 2
    Plaats een afbeelding van de kat in de buurt om zijn eigenaar te vinden. Neem een foto van de kat en hang deze aan een notitiebord voor de lokale omgeving en post hem op sociale media. Schrijf een omschrijving waarin je aangeeft waar je de kat hebt gevonden en welke karakteristieken de kat heeft. Noteer ook jouw contactinformatie, zodat de eigenaar van de kat contact met je kat opnemen.
    • In veel gebieden is het wettelijk verplicht om praktische maatregelen te nemen om te verzekeren dat een zwerfkat geen eigenaar heeft voordat je hem in huis neemt, zelfs als de kat geen chip heeft.
    • Houd de kat binnen terwijl je naar zijn eigenaar zoekt.
  3. 3
    Beschouw de kat als zwerfkat als je zijn eigenaar na zeven dagen nog niet hebt gevonden. Als de kat geen chip heeft en de eigenaar niet achterhaald kan worden, dan kun je veilig aannemen dat de kat een zwerver is. Vermijd het om de kat in je huis te verwelkomen voordat je zeker weet dat het een zwerver is, aangezien dit in veel gebieden illegaal is.
  4. 4
    Vraag de dierenarts om de kat te vaccineren en laat de kat onderzoeken. Zwerfkatten zijn vaak niet gevaccineerd en hebben doorgaans vlooien. Vraag de dierenarts daarom om te controleren op vlooien, wormen, infecties, verwondingen en ziekten, en om de nodige medicaties voor te schrijven. Isoleer de kat van andere dieren totdat hij vrij is van parasieten en ziektes. [4]
    • Vraag de dierenarts of de kat is gecastreerd of gesteriliseerd.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

De zwerfkat temmen

PDF download Pdf downloaden
  1. 1
    Praat tegen de kat terwijl je hem aait, om hem te helpen een band met je te vormen. Praat in een zachte stem terwijl je de kat zachtjes aait. Na verloop van tijd zal de kat gewend raken aan je stem en geur, en zal hij minder bang zijn voor aanrakingen. Maak je geen zorgen als de kat je in het begin niet vaak toestaat om hem te aaien, dit is normaal gedrag voor een zwerfkat. [5]
    • Als de kat je niet toestaat hem te aaien, forceer dat dan niet. Blijf zachtjes tegen hem praten totdat hij klaar is om door jou geaaid te worden.
  2. 2
    Vermijd oogcontact met de kat, om te helpen zijn vertrouwen te winnen. Veel zwerfkatten vinden oogcontact een bedreiging. Kijk kort naar de kat en sluit dan je ogen of wend je ogen af. Dit helpt de kat om zich veilig en kalm te voelen in zijn nieuwe omgeving. [6]
    • Na verloop van tijd kun je de hoeveelheid oogcontact met je kat verhogen.
    • Als je per ongeluk naar de kat staart, sluit je ogen dan gewoon een paar seconden en draai dan langzaam je hoofd weg.
  3. 3
    Houd een regelmatig voerschema aan, om de kat te laten zien dat je betrouwbaar bent. Voer je kat elke dag op hetzelfde tijdstip. Dit laat je kat zien dat je een betrouwbare bron van voedsel bent, wat hem zal helpen een band met je te vormen.
    • Als de kat het voedsel dat je hem geeft niet wil eten, probeer dan verschillende merken totdat je het voedsel vindt dat hij lekker vindt.
    • Je kat zal kalmer en minder grillig zijn als hij een regelmatig voerschema heeft.
  4. 4
    Introduceer andere huisdieren langzaam aan de kat. Als je meerdere huisdieren hebt, kan de zwerfkat wat overdonderd raken. Breng één dier tegelijk de kamer van de kat binnen, zodat ze elkaar rustig kunnen leren kennen. Als beide dieren zich eenmaal op hun gemak lijken te voelen, kun je nog een dier de kamer in laten. Blijf dit proces herhalen totdat alle huisdieren in dezelfde ruimte op hun gemak kunnen zijn. [7]
    • Als je andere huisdieren doorgaans niet goed reageren op nieuwe dieren, zet ze dan eerst 15 minuten in een reismand in de kamer van de zwerfkat. Hierdoor kunnen ze heel langzaam aan elkaar wennen.
  5. 5
    Laat je kat na drie weken naar buiten, als niet wilt dat het een huiskat wordt. Deze periode in huis staat de kat toe een band te vormen met je gezin en huisdieren, en zal hem helpen om te onthouden dat hij naar huis moet komen als hij eenmaal buiten is. Laat de kat naar buiten op een warme, droge dag en zorg ervoor dat hij honger heeft. Dit helpt om de kat te stimuleren naar huis te komen om te eten. [8]
    • Als de kat bang is om naar buiten te gaan, loop dan met hem mee om hem gerust te stellen.
    • De meeste dierenartsen raden aan om de kat binnen te houden.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 2.849 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie