Pdf downloaden
Pdf downloaden
Voor iemand die gewend is aan vorken, messen en lepels kan het lastig zijn om het vasthouden van eetstokjes onder de knie te krijgen. Maar als je eenmaal door hebt hoe je eetstokjes op de juiste manier vasthoudt zijn ze vrij makkelijk in het gebruik. Als je in het begin moeite hebt om voedsel naar je mond te krijgen met je eetstokjes, geef dan niet op—het is net als met andere dingen in het leven: "oefening baart kunst". Lees door als je geïnteresseerd bent in het correct vasthouden en gebruiken van eetstokjes.
Stappen
-
Hou het bovenste eetstokje vast als een potlood. [1] X Bron Hou het eerste eetstokje vast met je dominante hand, met het brede uiteinde naar buiten gericht en het smallere, puntige uiteinde naar binnen.
- Hou het eetstokje op een derde vanaf de bovenkant vast.
- Laat het eetstokje rusten op het eerste kootje van je middelvinger. De top van je duim moet tegen het eetstokje drukken, waarmee je het op zijn plek houdt, en het buitenste kootje van je wijsvinger moet plat op de bovenkant van het eetstokje liggen.
-
Plaats het lage eetstokje tegen je ringvinger. Het tweede eetstokje moet in de dezelfde richting gehouden worden als het eerste, en de puntjes moeten gelijkmatig uitgelijnd zijn.
- Laat dit stokje rusten in de ronding tussen je duim en je wijsvinger, meer tegen de onderkant van de duim dan tegen de onderkant van je wijsvinger.
- De andere kant van het eetstokje moet rusten tegen de top van je ringvinger. Je ringvinger moet op ongeveer een derde vanaf de bovenkant van het eetstokje worden geplaatst.
-
Open de eetstokjes met je middelvinger. Druk het bovenste eetstokje omhoog met de top of eerste kootje van je middelvinger.
- Je wijsvinger zal meebewegen met het eetstokje en de middelvinger.
- Alleen de puntige uiteinden van de eetstokjes moeten open gaan. De stompe punten moeten iets dichter naar elkaar bewegen zonder elkaar daadwerkelijk te raken.
-
Sluit de eetstokjes met je wijsvinger. Druk het bovenste eetstokje naar beneden met het bovenste stukje van je wijsvinger, waardoor de scherpe puntjes weer naar elkaar toe bewegen.
- Je middelvinger zal meebewegen met het eetstokje en je wijsvinger.
- Als je een stukje eten wilt oppakken, plaats de eetstokjes dan aan beide kanten van het voedsel zodat het er tussenin zit. Sluit de eetstokjes om het eten heen zodat het midden van het hapje tussen de uiteinden van de stokjes wordt vastgeklemd.
-
Hou je duim relatief stil. [2] X Bron De duim moet ook recht gehouden worden, dus niet worden gebogen bij de knokkel.
- Je lage eetstokje moet ook niet bewegen tijdens het hele proces.
Advertentie
-
Splits de eetstokjes, indien nodig. Houten wegwerpstokjes, of waribashi , moeten uit de papieren verpakking worden gehaald en los worden gemaakt van elkaar.
- Het is gebruikelijk om de wegwerpstokjes tegen elkaar te wrijven om eventuele splinters te verwijderen. Dit kun je echter alleen doen als de gelegenheid niet formeel is, want deze praktijk, bekend als kosuri-bashi , wordt gezien als een van de taboes van het eten met eetstokjes. Vermijd het dus indien mogelijk.
-
Pak de eetstokjes met je dominante hand. De eetstokjes moeten naast elkaar gepositioneerd zijn, horizontaal voor je. gebruik je dominante hand om de eetstokjes te pakken en hou ze bij elkaar.
- Pak de eetstokjes aan de bovenkant, met je handpalm van je af.
- Je duim en wijsvinger moeten op ongeveer een derde vanaf de bovenkant van de eetstokjes worden geplaatst. Je pink moet bijna bovenaan de eetstokjes komen.
-
Gebruik je andere hand om de eetstokjes uit te lijnen. Plaats je niet-dominante hand onder de eetstokjes. Schuif de hand langs de eetstokjes vanaf de puntjes, totdat je hand ongeveer op een derde vanaf de puntjes is gekomen.
- De eetstokjes moeten nu nog steeds horizontaal zijn.
- Hou je duim op de bovenkant van de eetstokjes.
-
Beweeg je vingers. [3] X Bron Hou de eetstokjes stevig vast met je niet-dominante hand terwijl je je dominante hand naar de juiste positie verschuift.
- De juiste positie is de positie die je had aan het einde van de oefensessie.
- Het lagere eetstokje moet comfortabel worden geklemd tussen de onderkant van je duim en wijsvinger, terwijl de andere kant rust tegen je ringvinger.
- Het bovenste eetstokje wordt op zijn plek gehouden met de top van je duim en de buitenste kootjes van je wijs- en middelvinger.
- Positioneer de eetstokjes met je linkerhand zodat de scherpe uiteinden gesloten zijn tegen elkaar en de stompe uiteinden iets uit elkaar staan.
-
Haal je niet-dominante hand weg. Schuif je niet-dominante hand onder de eetstokjes vandaan. Je eetstokjes kunnen nu gebruikt worden.
- Open en sluit je eetstokjes om hapjes heen met dezelfde methode als bij het oefenen.
Advertentie
-
Ken de standaardlengtes. Een belangrijk onderdeel van eetstokjes goed vasthouden is begrijpen welke maat geschikt is voor jouw handen. Er is een groot verschil tussen eetstokjes die zijn bedoeld voor volwassen mannenhanden en voor kinderhanden.
- Normale eetstokjes bij een Japans restaurant hebben een lengte van 23 cm. Dat is de maat voor een gemiddelde mannenhand.
- De meeste volwassen vrouwen hebben eetstokjes nodig met een lengte van ongeveer 21 cm.
- In het ideale geval gaan kinderen steeds grotere eetstokjes gebruiken als ze groeien. Kinderen van 1 tot 2 jaar gebruiken eetstokjes van 13 cm. Als kinderen 3 zijn hebben ze eetstokjes van 14 cm nodig, en met 4 jaar eetstokjes van 15 cm. Dit patroon gaat zo door terwijl kinderen groeien. Een kind van 12 of 13 gebruikt eetstokjes van ongeveer 20 cm.
-
Meet de afstand tussen je duim en wijsvinger. Hou je duim zo dat er een hoek van 90 graden ontstaat tussen je duim en wijsvinger. Meet de afstand tussen de toppen van je duim en wijsvinger in centimeters.
- Er bestaan wel standaardmaten, maar als je de juiste maat wilt vinden kun je beter eerst je handen opmeten en op die manier bepalen wat je nodig hebt.
-
Vermenigvuldig dit getal met 1,5. Het resultaat is de benodigde lengte in centimeters.Advertentie
-
Leg je eetstokjes voor je neer als je ze niet gebruikt. [5] X Bron De uiteinden moeten naar links gericht zijn.
- Leg nooit je eetstokjes op het bord of in de schaal als je klaar bent. Deze praktijk noemt men watashi-bashi , en wordt gezien als taboe. [6] X Bron
- Je mag ook niet je eetstokjes verticaal in een bord rijst of in ander eten steken. Dit taboe noemt men tate-bashi.
-
Prik niet in je eten met eetstokjes. Je gebruikt eetstokjes alleen om voedsel vast te klemmen. Je steekt het niet in voedsel zoals je gewend bent met een vork.
- Dit taboe noemt men sashi-bashi of tsuki-bashi .
-
Verplaats nooit je bord met je eetstokjes. Een bord of kom moet met de hand verplaatst worden, niet door het vast te klemmen met eetstokjes.
- Dit taboe noemt men yose-bashi.
-
Pak geen eten over van één paar eetstokjes naar een ander paar. Deze praktijk wordt alleen uitgevoerd bij begrafenissen, dan wordt het gedaan met de botten van een gecremeerd lichaam. Het is niet gepast om met eten te doen.
- Een formele naam van dit taboe is utsushi-bashi of hiroi-bashi .
-
Beweeg je eetstokjes in een rechte lijn naar het bord waarvan je gaat eten. Beweeg ze niet in de rondte terwijl je beslist. Deze praktijk staat bekend als mayoi-bashi.
- En als je je eetstokjes naar een gerecht beweegt moet je er wel iets van pakken. Er niets van nemen is een taboe dat bekend staat als sora-bashi.
Advertentie
Tips
- Leer meer over andere taboes en etiquette rond het gebruik van eetstokjes. Veel van de etiquette is niet belangrijk als je met goede vrienden eet of alleen, maar bij een formeel etentje is het heel belangrijk dat je weet hoe je op de juiste manier eetstokjes vasthoudt en gebruikt.
Advertentie
Benodigdheden
- Eetstokjes
- Meetlint of lineaal
Bronnen
- ↑ http://web-japan.org/kidsweb/cook/intro/intro02.html
- ↑ http://east.portland.ne.jp/~k_tok/life01.htm
- ↑ http://www.neiu.edu/~sdundis/examples/cook/technique.htm
- ↑ http://kotaku.com/5947775/the-art-of-using-chopsticks-correctly
- ↑ http://www.japan-guide.com/e/e2039.html
- ↑ http://www.jref.com/japan/culture/chopstick_etiquette.shtml
Advertentie