PDF download Pdf downloaden PDF download Pdf downloaden

Of het nu een onzekere relatie is, een chaotische werkplek, of je familie waar je horendol van wordt, we kennen allemaal wel die momenten waarop we emotioneel gezien de zaak niet onder controle hebben en alle kanten opvliegen. Toch moeten we onszelf eraan herinneren dat wij het zelf zijn die onze emoties bepalen, zelfs op momenten waarop we misschien niet helemaal onszelf zijn. Maar met een beetje mindfulness en oefening valt emotionele stabiliteit in elke situatie zeker te bereiken.

Methode 1
Methode 1 van 3:

Je emotionele reacties veranderen

PDF download Pdf downloaden
  1. In tegenstelling tot wat je zou verwachten, zijn mensen die hun emoties negeren niet de mensen die het meest stabiel zijn. Minder verrassend is wellicht dat de mensen die diep in hun emoties duiken en ze tot op het bot voelen, evenmin de meest stabiele mensen zijn. Actueel onderzoek toont aan dat de mensen die emotioneel het meest stabiel zijn degenen zijn die zichzelf regelmatig onder de loep nemen. [1] Dat betekent dat ze hun gedachten onderzoeken en deze in een beter licht plaatsen.
    • Makkelijker gezegd dan gedaan, nietwaar? Om op de goede weg te komen kun je jezelf wat vragen stellen:
      • Wat is er positief aan de situatie?
      • Wat zijn andere manieren om naar de situatie te kijken? Is mijn huidige manier van kijken naar de situatie objectief?
      • Hoe kan ik dit als een stimulerende uitdaging in plaats van een probleem zien?
  2. De meeste mensen neigen ertoe om emoties en emotionele veranderingen als iets onvermijdelijks wat deel uitmaakt van de menselijke ervaring te zien. Hoewel dit gedeeltelijk waar is, wordt hiermee gezegd dat je geen controle hebt over je emoties. Geloof het of niet, als je je echt niet op een bepaalde manier wilt voelen, dan zal je je niet zo voelen. Als je de volgende keer merkt dat je een gevoel hebt dat je niet wil voelen, realiseer je dan dat jouw geest beslist heeft, zonder jouw toestemming, dat je je zo zou voelen. Je hebt elk recht om die beslissing te dwarsbomen en om voor een ander gevoel te kiezen.
    • Laten we even het voorbeeld nemen van iemand die jou op je werk belachelijk maakte om de manier waarop je lacht. Je oude ik zou zich dit misschien aantrekken, in een hoekje ineenkrimpen, en nooit meer lachen, uit angst om weer schaamte en vernedering in het openbaar te voelen. Je bent misschien geneigd om je zo te voelen, maar als je het gevoel gaat evalueren merk je misschien dat je denkt, Er bestaat niet zoiets als een slechte lach. Wie is de ander eigenlijk dat hij kan oordelen over mijn lach? En wat kan mij het eigenlijk schelen wat anderen van mij denken ? De drang die je in jezelf voelt zal langzaamaan weg gaan en vervangen worden door een aangename nonchalance en stabiliteit.
  3. Onderzoeken tonen aan dat positieve emoties, positieve sociale relaties en fysieke gezondheid elkaar op zo'n manier beïnvloeden dat als je er een hebt, deze de andere helpt, waardoor je levensgeluk toeneemt. [2] Met andere woorden, als het om het stabiliseren van je emoties gaat, kan je niet je vrienden gaan negeren en je gezondheid ook nog eens. Het is onmogelijk om een aspect van je leven aan te gaan, maar om andere aspecten te laten, en om dan een enorme verandering te verwachten. Zie het in plaats daarvan als een tijd voor het stabiliseren van je leven, niet alleen als emotionele stabiliteit nastreven.
    • Als het gaat om voor jezelf zorgen, zorg dan dat je gezond eet, genoeg lichaamsbeweging krijgt, en dingen doet waar je van geniet, of het nu alleen is of met anderen. Zorg dat je elke dag even een moment voor jezelf hebt zodat je kan ontstressen en optimaal jezelf kan zijn.
  4. Emotioneel stabiele mensen zijn vaak veerkrachtig en ambitieus. Ze weigeren om zich door het leven uit te laten schakelen, hoe zeer de wereld soms ook haar best lijkt te doen. [3] Het is makkelijk om over je situatie te klagen, om die te bejammeren, en om te zwelgen in zelfmedelijden. Maar met een beetje doorzettingsvermogen kan je zelf besluiten om je niet uit je evenwicht te laten brengen, wat je ook meemaakt in het leven. Uiteindelijk zal het weer goed met je gaan. Want alles gaat voorbij, echt waar .
    • Richt je blik eens naar binnen en kijk eerlijk naar jezelf. Ben je iemand die snel klaagt over een situatie, en kun je op die momenten niet blij zijn met wat je hebt? Reageer je heftig op kleine dingetjes die fout gaan, waardoor je het grotere geheel niet meer ziet? Wat kan je doen om je te realiseren dat jij de controle over je leven hebt?
  5. Wetenschappers werken er hard aan om erachter te komen wat de menselijke emotie nu precies is en zij zullen daar naar verwachting nog een hele tijd mee bezig zijn. Ze hebben recentelijk een emotionele stabiliteit schaal ontwikkeld, en aspecten van een menselijk karakter bepaald die deze schaal bepalen. [4] Neem eens een kijkje hieronder; welke houdingen en emoties hieronder leiden volgens jou tot stabiliteit en welke tot chaos?
    • Pessimisme versus optimisme
    • Bezorgdheid versus rust
    • Agressie versus tolerantie
    • Afhankelijkheid versus autonomie
    • Emoties versus logica
    • Apathie versus empathie

      Als je onderstaande stappen leest zal je waarschijnlijk opmerken dat we het veel over deze aspecten gaan hebben. Als je wilt weten waar je op de schaal eindigt kun je naar een psycholoog gaan die de test voor je af kan nemen.
    Advertentie
Methode 2
Methode 2 van 3:

Je manier van denken aanpassen

PDF download Pdf downloaden
  1. Mensen die emotioneel stabiel zijn kunnen hun gedachten erg goed ordenen. Met andere woorden, ze zijn er heel erg goed in om te bewaken dat de delen uit hun leven die heel stressvol zijn, niet in de delen van hun leven die goed gaan doorlekken, en zo ook de dingen die juist goed gaan kunnen verpesten. Dus als het slecht op je werk gaat, beslis dan bewust om dat niet mee naar huis te nemen. Wees je ervan bewust dat niet je hele leven beïnvloed hoeft te worden door een deel van je leven dat even niet gaat zoals je het graag zou willen.
    • Kijk eens goed naar jezelf en bedenk welke dingen jouw emoties aanwakkeren en jou uit je evenwicht brengen. Want je kan stress niet buiten jezelf houden als je niet weet waar het door veroorzaakt wordt.
  2. Er is heel veel onderzoek verricht naar het fenomeen herinneringen, en het wijst allemaal dezelfde kant op: herinneringen kunnen elke keer dat je ze herinnert veranderen. Sterker nog, ze kunnen veranderen door de manier waarop je ze herinnert. [5] Wat betekent dat? Stel, je gaat terug in de tijd en je herinnert je dat een ex-vriendje je hart gebroken had. Vervolgens bedenk je je dat hij eigenlijk triest, eenzaam, en een beetje psychisch gestoord was. De volgende keer dat je dan aan hem denkt, denk je waarschijnlijk dezelfde dingen. Binnen een mum van tijd is de oorspronkelijke herinnering gek genoeg weg, en is inmiddels vervangen door wat je dacht toen je het je allemaal oorspronkelijk herinnerde.
    • Laten we zeggen dat je een park visualiseert. Er zijn een paar bomen, een hond die op een frisbee af rent, en een paartje dat op een kleed ligt. Het is zomer, de zon schijnt, en de wind waait door de bladeren. Een week later worden jou vragen gesteld over dat beeld van het park in de herfst. In je geest formuleer je snel iets wat past bij de vragen; en het oorspronkelijke beeld wordt daaraan aangepast. Natuurlijk is dit een simplificatie, maar het is wel de basis waarop de menselijke geest werkt.
  3. Positief denken. Probeer positief te denken. Simpel gezegd, hoe positiever je denkt en hoe gelukkiger je bent, hoe makkelijker het is om logisch na te denken en om de controle te houden als je negatieve emoties voelt opkomen. [6] Hoewel het je in het begin waarschijnlijk moeite kost, zal het een automatisme zijn als het eenmaal een gewoonte geworden is.
    • Laten we zeggen dat je worstelt met je huidige relatie. Je voelt je daardoor niet helemaal jezelf, je bent aanhankelijk, en je bent eigenlijk helemaal niet de persoon die je graag wilt zijn. In plaats van te flippen over het feit dat het niet goed met je gaat, kun je ook proberen om het te zien als een situatie waar je van kan leren. Wat is nodig in de relatie waardoor jij je gelukkig zou voelen? Hoe kan je beter gaan communiceren? Zou therapie eventueel helpen omdat er wellicht een grotere kwestie speelt?
  4. Mensen die zich bewust zijn van hun emoties zijn vaak ook degenen die emotioneel stabiel zijn. Ze komen rustig over omdat ze hun gevoelens geaccepteerd hebben en zich realiseren dat het 99% van de tijd geen big deal is. Dat is wat psychologen en wetenschappers mindfulness noemen. Het enige wat je ervoor nodig hebt is dat je je bewust bent van jezelf en mild bent naar jezelf toe.
    • Een goede manier om te ontdekken wat mindfulness inhoudt is mediteren. Richt je op je ademhaling, probeer aan niets anders te denken, en ga op zoek naar het centrum binnen jezelf. Je kan het zien als een rustpauze, even weg van de rest van je leven, waardoor je het grotere geheel weer kan zien.
  5. De menselijke geest heeft het fantastische vermogen om te zien, horen, en te denken wat het maar wil; los van hoe de realiteit is. [7] Het is belangrijk om dat in gedachten te houden als je merkt dat je een emotie voelt die je liever niet zou willen voelen. Jij bent degene die jouw werkelijkheid creëert, dus ben jij ook degene die het kan veranderen!
    • Hier is nog een voorbeeld: je bent met je vriendje, en dan zie je per ongeluk dat er een bericht op zijn telefoon van een onbekend nummer verschijnt. Er staat, Hey! Het was geweldig gisteravond. Bel me snel. Jij denkt meteen dat hij vreemdgaat en bent je afscheidsspeech al aan het voorbereiden. Je broedt er een paar dagen op, je slaapt niet en eet niet, en uiteindelijk confronteer je hem, razend van de woede die al tijden in je aan het woekeren was. Blijkt later dat het zijn zus was. En hij belt ook nog het nummer om dat te bewijzen. Achteraf gezien zie je in dat je even had moeten ademhalen, aan hem toe had moeten geven dat je het bericht gezien had, en hem rustig moeten vragen wat er aan de hand was. Er zijn dus meer manieren om een situatie te interpreteren dan die ene die jij toevallig uitkiest.
    Advertentie
Methode 3
Methode 3 van 3:

Je gewoontes aanpassen

PDF download Pdf downloaden
  1. Ken je het gezegde vele handen maken een werk? Nou, dat is de waarheid. Je kan je emoties beter aan als je een sterk netwerk hebt dat jou kan helpen om er doorheen te komen. Als je weet dat je schouders hebt om op te leunen, dan wordt het makkelijker om alles aan te kunnen; ook zonder hun hulp.
    • Praattherapie kan ook een effectieve manier zijn om een emotionele kwestie te behandelen, en je hoeft nog niet eens per se naar een therapeut te gaan om het te doen. Als je merkt dat je verwikkeld bent in een emotionele cocon waar je liever niet in zit, praat jezelf daar dan uit. Misschien vind je ook nog de woorden waardoor de emoties een uitlaatklep kunnen vinden.
  2. Hoewel het hebben van een sociaal netwerk geweldig is, is het van belang dat het wel een positief netwerk is. Als je namelijk constant omringd bent door mensen die vaak last hebben van stemmingswisselingen of die anderszins niet stabiel zijn, dan kun je beter met andere mensen gaan socializen en nieuwe mensen gaan ontmoeten. Drama's zijn besmettelijker dan je zou verwachten.
    • Als je omringd bent door mensen die emotioneel schadelijk voor je zijn, wordt hun schadelijke gedrag normaal voor je. Als je gewend bent om constant geconfronteerd te worden met zorgen, wantrouwen en zelfs angst, dan wordt dat de norm. Soms heb je niet door dat een relatie schadelijk voor je is omdat alles negatief is en je dat gewend bent geraakt. Als je een of twee vrienden hebt waar je uitgeput van wordt en je leeggezogen door voelt, dan zijn dat waarschijnlijk schadelijke mensen. Als je dat bekend in de oren klinkt, lees dan ter informatie eens hier op Wikihow “Jezelf bevrijden van schadelijke mensen”.
  3. Je hebt vast wel eens gehoord dat niemand jou boos kan maken behalve jijzelf, of iets dergelijks. En dat is waar; jij bepaalt wat je voelt, niet iemand anders. Alleen maar omdat iemand tegen jouw auto op botste betekent niet dat diegene ervoor zorgde dat jij bepaalde emoties voelde. Natuurlijk, het is een reden dat je je zo voelde, maar die persoon heeft niets te maken met de receptoren in je hersenen die afgaan. Dus de volgende keer dat iemand jou boos maakt, neem dan een stapje terug. Hoe toleranter je bent, hoe stabieler je wordt.
    • Er zijn oneindig veel dingen die de meeste van ons boos kunnen maken; dit kan variëren van iemand die te dicht tegen je aan staat in een rij, tot hypocrieten en lafaards die gewoon hun mond niet open willen doen en dingen niet begrijpen. We hebben allemaal onze intolerante momenten waarop we van mening zijn dat iemand anders de schuld heeft of dat ons onrecht aangedaan wordt. Let de volgende keer dat zoiets gebeurt op; en als je zoals de meeste mensen bent, dan zal dat niet al te lang duren; in plaats van dat je dan geïrriteerd raakt, haal je eens diep adem. Maak geen ruzie. Beledig iemand niet, ook al ligt het voor de hand om het wel te doen. Denk er over na en blijf in je eigen ruimte.
  4. De obstakels die we in het leven tegenkomen zouden niet zo moeilijk zijn als we van tevoren wisten dat ze zouden komen, dan zouden we voorbereid zijn. In plaats daarvan proberen we om niet te hard geraakt te worden en hebben we helemaal niet het gevel dat we de controle over ons leven hebben. Het zijn niet zozeer de obstakels zelf die het grootste probleem vormen, maar het feit dat we geen macht hebben over wat er in ons leven gebeurt. Door deze machteloosheid kunnen we van onszelf verwijderd raken en emotioneel onstabiel worden. En hoewel je niet elk klein dingetje in het leven kan vermijden, kan je wel zorgen dat je meer controle krijgt over je leven. Hoe zelfstandiger je wordt, hoe makkelijker het is om stabiel te zijn.
    • Voor de meeste van ons geldt dat de obstakels van het leven onvermijdelijk zijn. We hebben geldproblemen, relatieproblemen, problemen van existentiële aard; het enige wat we kunnen doen is om ons ware zelf en onze eigenwaarde niet bij anderen te zoeken. Als anderen de dienst in ons leven uitmaken, dan is het bijna onmogelijk om ons stabiel te voelen, simpelweg omdat we dan niet zelf de controle hebben. Als iemand anders jouw leven bepaalt, en ook jouw emoties bepaalt, dan kun je beter stoppen met die relatie. Alleen jij kan jezelf gelukkig maken, niemand anders.
  5. Als je niet goed eet, slaapt, en voor jezelf zorgt, dan kun je niet verwachten dat je je emoties onder controle hebt. Voordat je zelfs maar besluit om de slechte gewoontes van je ego te gaan aanpakken, is het nodig dat je het even wat rustiger aan doet. Zorg eerst goed voor je basisbehoeften. Immers, je kan niet rennen voordat je geleerd hebt om te lopen, wel?
  6. Er zijn zoveel mensen die als prioriteit hebben dat ze anderen gelukkig willen maken. En hoewel dat ook belangrijk is, is het net zo belangrijk om lief voor jezelf te zijn. Dus als je je een beetje down voelt of als je merkt dat je niet alles goed onder controle hebt, neem dan de tijd om jezelf te verwennen, net als je bij een vriend zou doen als die zich ook zo zou voelen. Zie het als een signaal dat je dat kaartje voor dat ene concert gaat kopen of dat lekkere ijsje gaat halen voor jezelf.
    • De kleine dingen waardoor we ons blij voelen maken het veel makkelijker voor ons om rustig te blijven, een stapje terug te doen, en ons te realiseren dat we het best goed hebben. Het leven is misschien niet perfect, maar jezelf verwennen helpt je om positief te blijven.
  7. Hoewel dit niet echt een actief advies is waar je de deur voor uit kan gaan en ook niet iets is wat je kan gaan doen, kan het je wel helpen om te bedenken dat de meesten van ons toen we jong waren vaak een emotionele chaos hebben ervaren en een gevoel van instabiliteit. Met andere woorden, hoe ouder je wordt, hoe stabieler je waarschijnlijk wordt. [8] Wijsheid komt met de jaren, en ook een mate van rust en kalmte. Wees dus niet te streng voor jezelf als je nog jong bent. Je leeftijdsgenoten gaan waarschijnlijk door dezelfde heftige gevoelens heen als jij.
    • Dat gezegd hebbende, dit geldt niet voor een psychische stoornis. Als jij je emotioneel zo onstabiel voelt dat je bijna niet meer kan functioneren, dan is dat een hele andere zaak. Ga in dat geval naar een psycholoog om over je problemen te praten; misschien heb je een stoornis die om een directe behandeling vraagt.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 19.323 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie