Pdf downloaden
Pdf downloaden
Je kunt worden buitengesloten op school, op het werk of zelfs door mensen waarvan je dacht dat het je vrienden waren. Omdat we sociale wezens zijn, is het een verontrustende ervaring om buitengesloten te worden. Je kunt je verdrietig, verward of zelfs boos voelen als je buitengesloten wordt, maar deze gevoelens zullen verdwijnen. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om met je emoties om te gaan, te reageren op de situatie, en het buitengesloten worden los te laten.
Stappen
-
Denk aan de mogelijkheid dat het een vergissing was. Mensen sluiten niet altijd bewust anderen buiten. Soms gebeurt het gewoon en is het niet een bewuste poging om je een rotgevoel te geven. [1] X Bron
- Je wordt bijvoorbeeld misschien buitengesloten omdat er een gemiste communicatie was, zoals een verloren brief of een niet-verzonden sms-bericht. Je kunt ook per ongeluk buitengesloten worden omdat de persoon niet helder na heeft gedacht en er nu veel spijt van heeft dat hij of zij niet aan je heeft gedacht.
-
Erken je emoties. Weggelaten worden kan ertoe leiden dat je veel verschillende negatieve emoties ervaart. Je kunt je bijvoorbeeld eerst verdrietig voelen en dan boos en jaloers worden. [2] X Betrouwbare bron American Psychological Association Ga naar de bron Deze emoties zijn normaal, maar ze zullen voorbijgaan. In plaats van je emoties te ontkennen, geef jezelf wat tijd om ze te voelen.
-
Praat met iemand over hoe je je voelt. Je gevoelens delen met iemand die om je geeft kan nuttig zijn. Praat eens met een ouder, een goede vriend of iemand anders waarvan je weet dat je hem of haar kunt vertrouwen. Leg uit wat er gebeurd is en wees eerlijk over hoe je je voelt.
- De persoon met wie je praat over je gevoelens kan je misschien vertellen over een eigen ervaring met buitengesloten worden en heeft misschien zelfs advies over hoe je met de situatie om kunt gaan.
- Als buitengesloten worden een voortdurend probleem is, of als je psychische problemen ondervindt als gevolg daarvan, dan kun je overwegen om te praten met een therapeut. Als je nog steeds op school zit, dan kun je ook met een schooladviseur praten. Zit je niet meer op school, zoek dan eventueel hulp bij een therapeut.
-
Schrijf over je emoties. De rouwverwerking heeft een breed scala aan fysieke en emotionele voordelen voor de gezondheid. Het kan je helpen om je gevoelens beter te begrijpen, stress te verminderen en je vermogen om problemen op te lossen te verbeteren. [3] X Bron
- Gebruik een dagboek of notitieboek om je te helpen bij het omgaan met het buitengesloten voelen en schrijf er elke dag een paar minuten in. Je eerste schrijven kan gaan over het buitengesloten worden. Je zou kunnen beschrijven wat er gebeurd is en over de gevoelens die je erbij had.
Advertentie
-
Probeer medeleven te hebben met degenen die je buitengesloten hebben. Hoewel het pijn doet om buitengesloten te worden, kan het je helpen om na te denken over wat er aan de hand is met de mensen die je buitengesloten hebben. De kans is groot dat hun beslissing om je ergens buiten te laten meer over hen en hun onzekerheden zegt dan over jou.
- Mensen die anderen expres uitsluiten, hebben waarschijnlijk een aantal onzekerheden en vooroordelen die hun vermogen om op een vriendelijke manier met bepaalde mensen om te gaan verstoren. [4] X Bron
- Mensen die anderen buitensluiten willen ook de controle hebben en ze kunnen je buitensluiten omdat ze je zien als een bedreiging van die controle.
-
Plaats negatieve gedachten in een ander kader. Negatief denken komt vaak voor wanneer er iets ergs gebeurt, zoals buitengesloten worden. Je kunt je negatieve gedachten echter uitdagen en opnieuw in een kader plaatsen, om je een beter gevoel te geven. [5] X Bron
- Stel bijvoorbeeld dat je nadat je buitengesloten bent merkt dat je denkt: 'Niemand vindt me aardig!'. Natuurlijk is deze gedachte niet waar of realistisch. Het is een overdreven reactie. Om deze gedachte in een ander kader te plaatsen, maak je er iets van als: 'Ik ben een goed mens en een goede vriend. De mensen die er echt toe doen in mijn leven genieten ervan om tijd met mij door te brengen.'
-
Doe alsof je niet overstuur bent waar de buitensluiter(s) bij zijn. Als de uitsluiting opzettelijk was, dan is het beter om te voorkomen dat je je emoties laat zien aan degenen die je hebben buitengesloten. Pesters gebruiken vaak buitensluiting om mensen op stang te jagen, dus zelfs als je boos bent over het feit dat je buitengesloten wordt, probeer het dan toch niet te laten zien. Wellicht speel je de pestkop alleen maar in de kaart door te laten zien dat je overstuur bent vanwege het buitensluiten. Probeer in plaats daarvan liever te doen alsof het je niets kan schelen..
- Als je bijvoorbeeld niet bent uitgenodigd voor een feestje of een ander sociaal evenement in het weekend, probeer dan iemand te vertellen over iets leuks dat je met je familie hebt gedaan. Als iemand het feestje noemt, zeg dan bijvoorbeeld iets als: 'Het klinkt alsof je plezier hebt gehad. Dat is geweldig! Ik wist er niet van, maar ik had het toch te druk. Wat heb je dit weekend nog meer gedaan?'
-
Vraag eventueel wat er gebeurd is. Als je denkt dat je per ongeluk buitengesloten bent of als je in de war bent over waarom je buitengesloten bent, dan zou je kunnen overwegen om te praten met de persoon of personen die je buitengesloten hebben. [6] X Bron Je zou kunnen ontdekken dat het een vergissing was, of je zou de gelegenheid kunnen hebben om de persoon erop te wijzen dat zijn of haar manier van doen niet gepast is.
- Als je denkt dat het een vergissing was, probeer dan iets als: 'Ik denk dat er iets mis is gegaan met de uitnodigingen voor je verjaardag. Ik heb nog geen uitnodiging ontvangen.'
- Als je denkt dat je expres niet bent uitgenodigd, zeg dan iets als: 'Ik heb gemerkt dat ik niet voor je feestje ben uitgenodigd. Het is jouw feestje, dus je hebt het recht om uit te nodigen wie je wilt, maar ik ben gewoon benieuwd waarom ik niet uitgenodigd ben.'
Advertentie
-
Vergeef de mensen die je hebben buitengesloten . Vergeving gaat meer over jou dan over andere mensen. Wrok koesteren tegen mensen die je gevoelens hebben gekwetst, is schadelijk voor je eigen welzijn. Daarom is het goed voor je geluk en welzijn om de mensen die je pijn hebben gedaan te vergeven, zelfs als ze zich niet bij je verontschuldigen. [7] X Bron
- Schrijf eventueel een brief aan de persoon, zonder hem te versturen. Geef in de brief aan hoe je je voelt en leg uit dat je de persoon vergeeft, gewoon om jezelf beter te voelen.
-
Zoek elders naar aansluiting . Als een groep mensen je regelmatig heeft buitengesloten, dan is het misschien tijd om op zoek te gaan naar nieuwe vrienden. [8] X Betrouwbare bron American Psychological Association Ga naar de bron Echte vrienden sluiten je niet buiten. Zoek mensen die je waarderen om wie je bent en die geen dingen doen om je gevoelens te kwetsen, zoals je buitensluiten.
- Wordt eventueel lid van een bepaalde vereniging of club, of sluit je aan bij een naschools sportteam, om mensen te ontmoeten die jouw interesses delen.
-
Nodig mensen uit om samen dingen te doen. Een andere manier om te voorkomen dat je niet buitengesloten wordt, is door het initiatief te nemen en mensen uit te nodigen om samen dingen te doen. Spreek af met vrienden in het winkelcentrum of ga met elkaar naar de film in het weekend. Je kunt ook een feestje geven en iedereen uitnodigen, eventueel zelfs met inbegrip van degenen die je in het verleden hebben buitengesloten.
-
Geniet ervan om alleen te zijn . Het is moeilijk als je buitengesloten wordt, maar soms is het een luxe om tijd voor jezelf te hebben, dus probeer daar gewoon eens van te genieten. Als je buitengesloten wordt en je hebt niets anders te doen, doe dan dingen die je echt in je eentje wilt doen.
- Je kunt bijvoorbeeld dat ene boek lezen waar je benieuwd naar was, een zelfportret tekenen, een uitgebreid bubbelbad nemen of een van je favoriete films kijken.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/fulfillment-any-age/201112/the-neuroscience-rejection
- ↑ http://www.apa.org/monitor/2012/04/rejection.aspx
- ↑ http://psychcentral.com/lib/the-health-benefits-of-journaling/
- ↑ http://blogs.psychcentral.com/single-at-heart/2016/03/my-single-life-what-hurt-wasnt-loneliness-but-getting-left-out/
- ↑ http://psychcentral.com/blog/archives/2013/03/04/how-to-stop-overreacting/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/fulfillment-any-age/201112/the-neuroscience-rejection
- ↑ https://www.psychologytoday.com/blog/do-the-right-thing/201403/7-rules-forgiveness
- ↑ http://www.apa.org/monitor/2012/04/rejection.aspx
Over dit artikel
Deze pagina is 3.404 keer bekeken.
Advertentie