Pdf downloaden Pdf downloaden

Of je nu jouw eigen identiteit ontdekt om als transgender van een man in een vrouw te veranderen, of gewoon een jongen bent die meisjeskleren leuk vindt om aan te raken en te dragen, weet dat je zal moeten leren om deze zaken met je ouders te bespreken. Afhankelijk van hoe je ouders zijn en de manier waarop ze jou opgevoed hebben, kunnen ze er moeite mee hebben om je wens te aanvaarden om je als meisje te kleden. Gelukkig kan je je best doen om hen uit te leggen hoe je je voelt en wat je graag zou dragen.

Deel 1
Deel 1 van 3:

Transgenderidentiteit en travestie uitleggen

Pdf downloaden
  1. Begin door ongedwongen te vragen wat ze denken over jongens of mannen die vrouwenkleding dragen. Op deze manier kan je eens peilen naar hoe ze zouden reageren indien ze zouden weten dat jij dit ook graag wilt.
    • Als je op televisie of in een film jongens of mannen in vrouwenkledij ziet, richt dan de aandacht van je ouders daarop en vraag wat ze erover denken. Of vermeld populaire transgendervrouwen in de mediawereld zoals Laverne Cox of Caitlyn Jenner, vooral wanneer je jezelf ook als een transgender beschouwt en overweegt om dit te bespreken met je ouders.
  2. Leg aan je ouders de redenen uit waarom je vrouwenkleding wil dragen. Wees specifiek over het gevoel dat je zou krijgen moest je dergelijke kledij dragen, welke voordelen dit voor jou zou opleveren of in welke omstandigheden je die kleren zou willen dragen. Als je niet precies weet waarom je dit wil doen, leg dan gewoon uit dat je momenteel de behoefte voelt om te experimenten.
    • Laat je ouders weten dat kledij een belangrijke manier is om jezelf uit te drukken en om je goed in je vel te voelen.
    • Je kan ook uitleggen dat je kleden als het andere geslacht ook allerlei positieve gevolgen kan hebben, zoals toegang krijgen tot een andere kant van de jezelf, anderen beter kunnen begrijpen en zelfs zaken zien die je nooit eerder opgemerkt hebt, zoals een gelijkenis met een familielid of eigenschappen van je lichaam waar je plots dol op bent. [1]
    • Misschien wil je alleen vrouwenkleren dragen voor een bepaalde gelegenheid of evenement. Leg uit waarom je vrouwenkleren moet dragen voor een toneelvoorstelling, een ander optreden of een dansshow. Je kan ook uitleggen dat mannen zich op het podium reeds eeuwenlang als vrouwen kleden! [2]
  3. Praat met je ouders met welk geslacht je jou het best kan vereenzelvigen, want mogelijk heeft dit niets te maken met de behoefte om kledij te dragen van het andere geslacht. Misschien voel je je soms meer als een meisje of misschien is dit altijd het geval. Het is natuurlijk ook mogelijk dat je je echt een jongen voelt, maar simpelweg wil genieten van het voelen en kijken naar vrouwelijke kleding.
    • Je outen als transgender hoeft geen grote bedoening te zijn en je kan het doen op een manier waarbij jij je comfortabel voelt. Vertel het aan je ouders, aan iedereen of momenteel uitsluitend aan je beste vrienden tot je je goed genoeg voelt om het aan meer mensen te onthullen.
    • Mogelijk identificeer je jezelf helemaal niet als een transgender en ben je volkomen gelukkig met jouw lichamelijke eigenschappen en je leven als jongen, maar wil je gewoon vrouwenkledij dragen. Dit is volkomen normaal en het is het waard om met je ouders te bespreken.
    • Misschien voel je je soms een jongen en soms een meisje. Of misschien heb je het gevoel dat je in geen van beide geslachten echt past! Dit is ook oké en je kan dit bespreken met je ouders door de term ‘genderneutraal’ hiervoor te gebruiken.
  4. Bereid je voor om te reageren op negatieve of verkeerde stereotypen omtrent jongens en mannen die zich als meisjes en vrouwen willen kleden. Je kan beginnen door uit te leggen dat er niets negatiefs of ‘verkeerds’ is dat jou tot deze beslissing heeft geleid en dat het niet ‘slechts een fase’ is. Zelfs als je dit niet voor de rest van je leven doet, moet je aan je ouders uitleggen dat ze het ernstig moeten opvatten.
    • Zeg tegen je ouders dat travestie vaker voorkomt en minder vreemd is dan ze misschien denken. Je kan ook uitleggen dat een voorzichtige schatting duidt op 2-5% van alle volwassen mannen die vrouwenkledij dragen. [3]
    • Leg uit dat het oneerlijk is dat meisjes en vrouwen tegenwoordig kleding mogen dragen die vroeger als voornamelijk mannelijk werden beschouwd, zoals jeans, T-shirts en blazers en dat dit nu als volkomen normaal wordt beschouwd. Wanneer jongens of mannen zich echter vrouwelijk willen kleden dan wordt dit veel negatiever beschouwd en krijgt men vaak de woorden ‘raar’ of ‘verkeerd’ te horen. [4]
    • Het gesprek over genderidentiteit of travestie moet niet tot een discussie leiden over jouw seksuele identiteit of voorkeur. Ondanks de vele stereotypen hebben deze twee zaken niets met elkaar te maken. Leg kalm maar stellig het verschil uit aan je ouders. [5]
  5. Stel je ouders gerust, indien ze twijfelen, dat jouw verlangen om andere kledij te dragen niets zal veranderen aan wie je bent en aan alle aspecten van jezelf die je ouders kennen en waar ze zo vertrouwd mee zijn.
    • Informatie onthullen over je verlangens om je te identificeren met of te kleden als het andere geslacht, kunnen als een shock of een verrassing overkomen. Het kan ook zijn dat je ouders wensten dat je het hen eerder had verteld. Je kan uitleggen dat je dit niet verborgen wilde houden voor hen en slechts de juiste manier zocht om het ter sprake te brengen en aan hen uit te leggen.
  6. Zeg tegen je ouders dat je echt graag hun goedkeuring zou krijgen voor jou beslissing en gevoelens, hun toelating om kledij te kopen of eender wat dat je van hen nodig hebt. Maak duidelijk dat je deel wil uitmaken van hun leven en leg uit wat er aan de hand is.
    • Je kan zeggen ‘lk wil echt jullie steun omtrent wat ik draag en hoe ik me daarbij voel. Dit is iets dat momenteel heel belangrijk voor me is en ik wil dat jullie erbij betrokken zijn. Willen jullie me helpen om kledij te kopen die ik wil dragen?’
    • Vraag je ouders om advies om dit aan vrienden, leerkrachten of andere belangrijke mensen in je leven te vertellen en hoe je ook hun steun en aanvaarding kan krijgen.
    Advertentie
Deel 2
Deel 2 van 3:

Overeenkomen wat je mag dragen

Pdf downloaden
  1. Als je ouders aarzelend staan tegenover hoe jij je wenst te kleden en om dit aan andere mensen te onthullen, bespreek het dan en ga akkoord om op bepaalde plaatsen voor specifieke gelegenheden vrouwenkledij te dragen.
    • Zoek een compromis met je ouders, zoals meisjeskleren mogen dragen na school maar niet op school of wanneer je samen naar de mis gaat. Of leg speciale gelegenheden vast waarop je meisjeskleren mag dragen.
    • Je ouders zullen misschien gewoon moeten wennen aan je nieuwe kleerkast voordat ze jou die kleren voortdurend laten dragen, dus wees geduldig en stem ermee in om hen eerst enkele beperkingen op te laten leggen.
  2. Kom tot een overeenkomst wat betreft de kleren die je van je ouders mag dragen. Probeer wat meer androgyne (genderneutrale) kleren of combineer jongenskleren met meisjeskleren in dezelfde outfit om ze te laten wennen aan de gedachte dat je vaker meisjeskleren zal dragen.
    • Probeer aan ze te vragen om jeans en bovenkleding voor jongens te kopen in een iets kleinere maat zodat deze er vrouwelijker uitzien. Of voeg vrouwelijke accessoires of enkele sleutelkledingstukken toe aan een typische jongensoutfit.
  3. Nodig je ouders uit om mee te gaan naar het winkelcentrum of naar winkels waar je graag meisjeskleding koopt. Stel hen voor dat ze mogen helpen met beslissingen maken en om hen in het hele gebeuren te betrekken.
    • Als ze niet mee willen gaan winkelen met je, toon hen dan foto’s van wat je wil kopen of van het type outfit dat je graag zou dragen en vraag vooraf om hun goedkeuring.
    • Je kan ook vragen aan een ouder die zich identificeert als vrouw of die vrouwenkleding draagt om wat kleren te mogen lenen of tips te krijgen. Door meer betrokken te worden in je beslissing of overgang zullen ze mogelijk minder moeite hebben om het te aanvaarden.
  4. Als je make-up, juwelen of andere typisch vrouwelijke accessoires wil dragen, bespreek dit dan ook met je ouders. Bespreek wat ze oké vinden dat je koopt en draagt.
    • Probeer ook voor deze zaken tot een compromis te komen. Misschien zullen je ouders slechts toelaten dat je make-up draagt maar nog geen vrouwenkledij. Of jullie kunnen overeenkomen over hoeveel make-up je mag dragen en wanneer je dit mag gebruiken.
    Advertentie
Deel 3
Deel 3 van 3:

Omgaan met afkeuring van je ouders

Pdf downloaden
  1. Vraag je ouders naar hun redenen waarom ze nee zeggen tegen jouw verlangen om vrouwenkledij te dragen of waarom ze jouw identiteit of levensstijl afkeuren. Probeer hun standpunt en bedenkingen te begrijpen zodat je kan bepalen of je hen na verloop van tijd zal kunnen overhalen of hulp en advies van andere mensen zal moeten inwinnen.
    • Sommige ouders kunnen strenge religieuze overtuigingen hebben die het hen beletten om travestie makkelijk te aanvaarden of toe te laten. Probeer met iemand van hun geloof te praten die misschien begrip zal hebben voor jouw situatie en laat die persoon met je ouders praten.
    • Als je ouders van mening zijn dat je te jong bent om zelf deze beslissing te kunnen maken, als ze denken dat je niet weet wat je wil of als ze simpelweg niet willen dat je vrouwenkledij draagt onder hun dak, dan moet je weten dat het verwacht wordt dat je hen zal gehoorzamen zolang je jonger bent dan 18 en van je ouders afhankelijk bent.
    • Probeer te begrijpen dat het moeilijk kan zijn voor je ouders om iets te begrijpen dat ze zelf nooit ervaren hebben of veel over weten. Geef hen wat tijd om te wennen aan de gedachte dat je dezelfde persoon bent die ze kennen en liefhebben, ook al draag je vrouwenkleren of out je je als transgender.
  2. Weeg voorzichtig de risico’s af als je vrouwenkledij draagt zonder de toestemming van je ouders of hen op een andere manier ongehoorzaam bent. Je moet doen wat jou gelukkig maakt en een comfortabel gevoel geeft, maar indien mogelijk zonder het risico te lopen om verbaal, mentaal of fysiek aangevallen te worden.
    • Als je ouders terughoudend zijn om te aanvaarden wat je hen hebt verteld en niet toelaten dat je vrouwenkleding koopt, maar geen signalen geven die wijzen op fysiek of mentaal misbruik of andere consequenties als je hen niet gehoorzaam bent, dan kan je overwegen om de kleding zelf te kopen en aan te trekken eenmaal je op school bent of op andere momenten wanneer je ouders niet in de buurt zijn.
    • Als je ouders veel woede en vijandigheid uitstralen, je echt verbieden om vrouwenkleding te dragen of een bepaalde levensstijl te volgen, en als ze dreigen met ernstige consequenties of verbaal of fysiek misbruik als je niet gehoorzaamt, ga dan niet tegen hen in. Schakel onmiddellijk de hulp in van een vriend, leerkracht of een andere volwassene.
  3. Praat met een vriend, de ouders van een vriend, een leerkracht, een therapeut of iemand anders die je vertrouwt wanneer je problemen hebt om met je ouders te praten of wanneer je niet in staat bent om samen met je ouders in hetzelfde huis te wonen of wanneer je je onveilig voelt.
    • Als je een transgender bent en met een andere transgender wenst te praten die precies weet wat je doormaakt en die je wil helpen, dan kan je in België contact opnemen met Transgender Infopunt via het telefoonnummer 080096316 of in Nederland met Transgendernetwerk via het telefoonnummer 0202050915.
    • Als je hulp nodig hebt of met vragen zit over travestie en gender- en seksuele identiteit, neem dan contact op met een LHBT-hulpcentrum in je buurt.
  4. Laat de afkeuring van je ouders of andere negatieve reacties wat betreft de manier waarop je je wenst te kleden of identificeren jouw verlangens en wensen niet onderdrukken of loochenen. Dit kan immers ernstige mentale en emotionele spanningen veroorzaken. Wees eerlijk tegenover jezelf en verdedig je keuzes als gezonde, normale expressies van wie je bent.
    Advertentie

Over dit artikel

Deze pagina is 3.109 keer bekeken.

Was dit artikel nuttig?

Advertentie