Pdf downloaden
Pdf downloaden
Mensen verspillen veel voedsel, of ze nu thuis eten of buitenshuis. Voedsel op een verantwoordelijke manier weggooien is belangrijk, want als het gaat rotten komt er methaan vrij. Dit is een broeikasgas dat schadelijk is voor het milieu. Doe voedsel weg door het te recyclen, door organisch materiaal te composteren, door wat je kunt missen weg te geven aan een goed doel, en de rest weg te gooien. Ook kun je maatregelen nemen om je voedselverspilling tegen te gaan.
Stappen
-
Composteer thuis. Voedsel composteren is een goede manier om de hoeveelheid voedsel die je weggooit te verminderen. Het is goed voor het milieu, en het geeft je ook nog eens compost voor in de tuin. Met zelfgemaakte compost kun je je bodem bemesten, wat helpt bij het tuinieren.
- Gebruik voedselresten zoals groente, fruit, koffiedrab, eierschalen, notendoppen en theezakjes.
- Gebruik de composthoop niet voor vlees, zuivel of oliën .
- Gooi de etensresten op karton, oude kranten, vegetatie en ander organisch materiaal op je composthoop. Meng het vervolgens met aarde zodat het voedsel afgebroken kan worden.
- Als je iets toevoegt aan de hoop, schep het dan even om met een hooivork of ander gereedschap om de hoop nieuwe zuurstof te geven. Dit helpt met het composteringsproces.
- Als je geen tuin hebt, kun je alsnog thuis composteren met een wormenbak. [1] X Betrouwbare bron State of Massachusetts Ga naar de bron
-
Ga naar je plaatselijke recyclingcentrum. Als je de ruimte niet hebt om te composteren, of als je het gewoon liever niet doet, kun je je etensresten nog steeds fatsoenlijk kwijt door ze naar een recyclingcentrum te brengen. Meestal hebben ze daar manieren om etensresten te verwerken en te composteren. Je kunt je etensresten daar brengen en aan iemand geven, of het in de juiste container gooien.
- Lees eerst de richtlijnen van het recyclingcentrum voordat je ze bezoekt.
- Soms moet je je afval op een bepaalde manier scheiden voordat ze het aannemen.
- Zorg ervoor dat je weet welke etensresten ze aannemen en welke niet.
- Ze nemen bijvoorbeeld geen vlees aan, maar wel plantaardig afval zoals groente en fruit.
- Vaak kun je via je gemeente meer informatie krijgen over recyclingcentra bij jou in de buurt.
-
Gebruik de plaatselijke afvalscheiding. Afhankelijk van waar je woont, kun je mogelijk een lokaal afvalscheidingsprogramma gebruiken dat door de gemeente wordt georganiseerd. Het is steeds populairder onder gemeentes om huishoudens een kleine prullenbak te geven voor etensresten. Deze wordt dan samen met het normale afval opgehaald . [2] X Bron In Nederland wordt ook steeds meer afval gescheiden ingezameld door gemeenten. [3] X Bron
- Als je niet zeker weet hoe het in jouw buurt werkt, kun je contact opnemen met de gemeente om een dergelijk programma te vinden.
- Praat met de buren om erachter te komen of zij meer weten, en hoe je zelf kunt meedoen.
- In zulke programma's worden vaak ook composteerbare zakken geleverd waar je je etensresten in kunt doen.
Advertentie
-
Bepaal welk voedsel geschikt is voor donatie. Als er eten in je keukenkast staat wat je toch niet gaat opeten, is er een betere optie dan het zomaar weg te gooien. Voedsel doneren doneren aan plaatselijke goede doelen, zoals een voedselbank of gaarkeuken, is een goede manier om niets te verspillen. Als je hiervoor kiest, moet je eerst bepalen welke soorten voedsel geschikt zijn voor donatie.
- Onbederfelijk voedsel, zoals ingeblikte groente, soep, vis en vlees, is altijd geschikt.
- Suikerarme granen, pindakaas, rozijnen en pakjes sap zijn ook altijd welkom.
- Geef liever geen voedsel in glazen potten. Dit wordt namelijk niet altijd geaccepteerd vanwege de breekbaarheid. [4] X Bron
- Onthoud dat je ook aan vrienden en familie kunt vragen of ze iets nodig hebben.
-
Neem contact op met plaatselijke goede doelen. Als je weet welk voedsel geschikt is om te doneren, kun je op zoek gaan naar plaatselijke liefdadigheidsinstellingen. Zoek een voedselbank of gaarkeuken op bij jou in de buurt, en kom erachter hoe je kunt doneren. Op het internet kun je locaties van de voedselbank vinden in Nederland , België en de VS .
- Er zijn speciale apps die bedrijven helpen met het doneren van overtollig voedsel. [5] X Bron
- Als individu kun je het beste samenwerken met een gevestigde lokale of nationale instelling.
-
Lever het voedsel af. Pak je voedsel voorzichtig in, en breng de paketten naar de voedselbank. Daar kun je ze aan de medewerkers of vrijwilligers geven. Zij zullen blij zijn om je te zien, en zullen je donatie accepteren als alles goed is ingepakt en er geen ongeschikt voedsel bij zit. Als je er toch bent, kun je meteen iets meer te weten komen over het werk dat ze daar doen. Meestal zijn zulke organisaties op zoek naar nieuwe vrijwilligers om te helpen met het organiseren en verspreiden van donaties.
- Als je tijd over hebt, kun je ervoor kiezen om vrijwilliger te worden voor de instelling.
- Er zijn meestal een hoop verschillende mogelijkheden beschikbaar voor vrijwilligers. [6] X Bron
-
Doneer voedsel van een restaurant. Ook als je een restaurant runt kun je voedsel doneren. Neem contact op met een plaatselijke instelling en bespreek welk voedsel je wilt doneren. Zij kunnen het voedsel dan komen ophalen bij je restaurant. Met zulke programma's kun je soms zelfs bederfelijk voedsel en klaargemaakte maaltijden doneren. Die worden dan ingevroren of meteen afgeleverd bij een plaatselijk opvangcentrum. [7] X Bron
- Ook hiervoor kun je contact opnemen met een voedselbank in Nederland of België . Voor in de VS kun je een lijst met organisaties vinden op de website van het United States Department of Agriculture .
-
Doneer voedsel van een supermarkt. Ook met een supermarkt of groothandel kun je overtollig voedsel doneren. Dit werkt met ongeveer hetzelfde proces als voor horecabedrijven. Je moet contact opnemen met een plaatselijke instelling, en ze vertellen welk voedsel je wilt doneren. De instelling zal het voedsel dan bij jou komen ophalen.
- Als je een organisatie hebt met veel overtollig voedsel, kun je partner worden van een lokale of nationale instelling.
- Als partner kun je op vaste tijdstippen voedsel doneren, en in sommige gevallen kan dit je zelfs belastingvoordeel opleveren. [8] X Bron
Advertentie
-
Scheid voedsel dat bedorven is. Als je voedsel hebt dat bedorven is, of dat binnenkort zal bederven, moet je snel handelen. Zulk voedsel moet je scheiden van je andere afval, in een stevige plastic zak doen, en vervolgens snel weggooien. [9] X Bron Het beste kun je vlees en ander snel rottend voedsel bij het vuilnis gooien op de dag dat het wordt opgehaald. Rottend eten trekt namelijk ongedierte en insecten aan.
- Stop vlees en ander rauw voedsel altijd eerst in een aparte plastic zak voordat je het weggooit in een vuilniszak. Zo kun je lekken en vieze geurtjes beperken.
- Zorg ervoor dat je vuilnisbak goed afgesloten is, en dat er geen geur vanaf komt die ongedierte kan aantrekken.
- Gooi vlees snel weg, om te voorkomen dat je last krijgt van maden.
-
Verbrand voedsel met weinig water, zoals kippenhuid. (Waterrijk voedsel kan namelijk ontploffen.)
- Gebruik een open haard of een grill.
- Je kunt ook een houtkachel gebruiken, maar gooi het voedsel dan wel in het houtgedeelte, en niet het kookgedeelte.
- Gebruik geen gasfornuis. Je krijgt hierdoor te veel rook in je huis.
- Probeer om dit te doen als je toch al een vuurtje zou stoken, om geen extra brandstof te gebruiken. Bijvoorbeeld: na een picknick kun je de restjes verbranden op de kolen die jullie gebruikten om het eten klaar te maken – en vergeet natuurlijk niet om er voldoende water overheen te gieten voordat je weggaat.
- Er blijft altijd wat as over. Deze kun je gewoon weggooien zoals je altijd doet, nadat ze zijn afgekoeld.
-
Spoel producten door de gootsteen of het toilet.
- Zacht voedsel – behalve oliën en vetten – kun je in kleine stukjes snijden en door de gootsteen spoelen. Grotere stukken kun je door het toilet spoelen.
- Gebruik deze methode voor zacht voedsel, zoals een rotte tomaat, en geen harde dingen zoals botten.
- Dit is een alternatieve optie voor als je geen vuilnisbak hebt.
-
Verzamel oliën en vetten in een opvangbak. Loos bakolie en vetten door ze in een pot, kuip of andere houder te gieten die je toch al weg wilde gooien. Giet geen hete olie of vet van het bakken van vlees door je gootsteen. Dit kan problemen met je riolering veroorzaken die duur kunnen uitpakken. Olie en vet moet altijd bij het afval, en niet door de gootsteen. [10] X Bron
- Gooi de pot met vet bij het afval als het vol is. Hergebruik de pot niet.
- Je kunt overgebleven vet ook gebruiken voor vetbollen voor in je tuin.
- Meng het vet met wat droge restjes, zoals havermout, en laat het een nachtje in de koelkast staan.
- Zodra het hard is geworden kun je het aan een boom of in een vogelhuisje hangen. [11] X Bron
-
Gooi geen etensresten in een septische put of IBA. Als jouw gebouw een septische put of IBA (Individuele Behandeling van Afvalwater) heeft in plaats van een rioolaansluiting, mag je hier geen etensresten in gooien. Zorg er in dit geval dus voor dat je geen voedsel, koffiedrab, olie of vet door de gootsteen spoelt. Hoe meer vaste stoffen je door de gootsteen spoelt, hoe vaker je systeem leeggepompt moet worden. [12] X Betrouwbare bron State of Massachusetts Ga naar de bron
-
Weet welk eten je weg kunt gooien. Er is voedsel dat niet gecomposteerd of hergebruikt kan worden, zoals gedroogde pasta, rijst, brood en andere graanproducten. Gedroogd voedsel zoals pasta en rijst kunnen prima gedoneerd worden aan voedselbanken en zijn doorgaans lang houdbaar, dus als het goed is hoef je hiervan niet veel weg te gooien.
- Als je achter in een keukenkastje toch nog oude pasta of rijst vindt, kun je die het beste gewoon bij het afval gooien.
- Het is misschien verleidelijk om oud brood aan vogels te geven, maar het heeft weinig voedingswaarde. Beschimmeld brood kan zelfs gevaarlijk zijn voor vogels. [13] X Betrouwbare bron The Humane Society of the United States Ga naar de bron
- Zuivelproducten kunnen niet gerecycled of gecomposteerd worden, en kun je het beste in de afvalbak gooien. [14] X Bron
Advertentie
-
Wees voorzichtig met het te vroeg weggooien van eten. Je kunt niet altijd meteen van je afval afkomen, bijvoorbeeld wanneer het wekelijks wordt opgehaald. Als je het tot die tijd in de afvalbak laat zitten, kun je last krijgen van geurtjes, ongedierte en vliegen.
-
Gebruik een 'afvalpot'. Het beste kun je een glazen pot gebruiken, zoals eentje voor augurken of pastasaus, met een nauwsluitend deksel.
- Je kunt ook plastic potten gebruiken, maar die laten soms geurtjes door.
- Afsluitbare metalen blikken (bijvoorbeeld voor koffie) zijn ook geschikt, maar deze kunnen wel een roestring veroorzaken.
- Karton kun je het beste vermijden. Dit gaat namelijk lekken als het vochtig wordt van ontbindend voedsel.
- De pot moet klein genoeg zijn om één keer gebruikt te worden. Maak de pot later niet meer open, want zo laat je geur en eventuele (fruit)vliegen vrij – tenzij je de pot invriest.
-
Snijd het voedsel in kleine stukjes om het in de pot te doen.
-
Gooi de hele afvalpot weg op vuilnisdag. Je kunt de pot ook leeggooien bij het afval en vervolgens schoonmaken en hergebruiken, maar dit is een rommelig werkje dat buiten moet gebeuren.
-
Vries voedsel in om later weg te gooien. Zo stop je het ontbindingsproces en dood je eventuele insecten en larven. Je kunt dit doen met een afvalpot, maar grotere producten (zoals de schil van een watermeloen) kun je ook heel in de vriezer leggen. Het is wel makkelijk om producten in de vriezer te vergeten, dus het is misschien verstandig om een post-it op de vuilnisbak te plakken.Advertentie
-
Bewaar je eten verstandig. Neem maatregelen om op de lange termijn je voedselverspilling te verminderen. Voedsel dat niet goed wordt bewaard bederft vaak sneller. Door de moeite te nemen om eten effectiever te bewaren, hoef je minder te verspillen en krijg je meer waar voor je geld.
- Vries vers eten in als je het niet meteen opeet, zodat je het later kunt gebruiken.
- Vries maaltijdrestjes in, zoals soep, stoofpot en pasta.
- Zorg ervoor dat je bewaarbakken goed dicht zitten en onder de juiste omstandigheden worden bewaard.
- Bijvoorbeeld: sommige soorten voedsel horen in de koelkast, terwijl ander voedsel op een koele, droge plek bewaard moet worden.
-
Koop slim in. Een makkelijke manier om voedselverspilling tegen te gaan is door minder te kopen. Let eens op hoe veel je normaal gesproken weggooit, en probeer om je boodschappenlijstje daarop aan te passen. Een goede manier om dit te doen is door je maaltijden van de hele week in te plannen, en vervolgens alle ingrediënten in te kopen.
- Wees voorzichtig met kortingen en twee-voor-één deals.
- Als je geen ruimte hebt voor extra voedsel, vraag jezelf dan af of je het uiteindelijk weg gaat gooien of niet.
-
Profiteer van restjes. Nog een goede manier om voedselverspilling te verminderen, en om echt het meeste te halen uit je inkopen, is door je restjes goed te gebruiken. Je kunt restjes gebruiken voor extra maaltijden, snacks, of voor in de bouillon of stoofpot. Ga eens op zoek naar recepten met de ingrediënten die je over hebt. Probeer om alles wat je klaarmaakt te gebruiken. Online kun je ontelbaar veel nuttige recepten vinden voor je restjes. [15] X Bron
- Conserveer overgebleven groente en fruit.
- Gebruik je restjes voorzichtig. Bewaar ze verstandig in luchtdichte houders, en zet ze in de koelkast of vriezer.
- Gebruik je restjes binnen twee dagen, en warm voedsel niet meer dan één keer opnieuw op. [16] X Betrouwbare bron National Health Service (UK) Ga naar de bron
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.mass.gov/eea/agencies/massdep/recycle/reduce/composting-yard-and-food-waste.html
- ↑ http://news.nationalgeographic.com/news/2013/06/130618-food-waste-composting-nyc-san-francisco/
- ↑ https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2018/26/gemeenten-zamelen-meer-afval-gescheiden-in
- ↑ https://www.shfb.org/mostneededfoods
- ↑ http://www.wastenofood.org/
- ↑ http://www.feedingamerica.org/take-action/volunteer/volunteer-sort-pack-stack.html
- ↑ http://www.foodrunners.org/donate-food/
- ↑ http://www.feedingamerica.org/ways-to-give/give-food/become-a-product-partner/index.html?_ga=1.123883210.1125687795.1458042281
- ↑ https://www.ndhealth.gov/flood/Disposal_of_Food_-_Putrescible_Waste.pdf
- ↑ https://www.sandiego.gov/sites/default/files/legacy/press/pdf/051116.pdf
- ↑ http://www.gardenersworld.com/how-to/projects/wildlife-gardening/how-to-make-fat-cakes-for-birds/34.html
- ↑ http://www.mass.gov/eea/agencies/massdep/water/wastewater/system-owner-properly-care-for-my-septic-system.html
- ↑ http://www.humanesociety.org/animals/resources/tips/feeding_birds.html
- ↑ https://alumni.stanford.edu/get/page/magazine/article/?article_id=46023
- ↑ http://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/love-your-leftovers-how-use-surplus-ingredients
- ↑ http://www.nhs.uk/Livewell/homehygiene/Pages/food-leftovers-safety.aspx
Advertentie