Pdf downloaden
Pdf downloaden
Oneven en even getallen kunnen in het begin moeilijk te begrijpen zijn voor kinderen, dus als je het in de klas of thuis aan ze probeert uit te leggen, wees dan geduldig. Begin met de introductie van het concept, zodat de kinderen het patroon beginnen te zien. Werk dan aan activiteiten om het idee in de klas te versterken, en gebruik werkbladen of andere activiteiten om kinderen thuis aan het concept te laten werken.
Stappen
-
Tel in de klas even voorwerpen om een patroon vast te stellen. Begin met even getallen. Tel de voorwerpen samen door de leerlingen de voorwerpen in paren te laten groeperen en ze twee bij twee te laten aftellen. Vraag de leerlingen of ze een patroon opmerken bij de getallen. [1] X Bron
- Als ze moeite hebben om het te begrijpen, kun je elk paar nemen en het verdelen, zodat je twee groepen van items hebt. Tel elke groep hardop. Zo laat je zien dat elk even getal in twee gelijke groepen verdeeld kan worden.
-
Vraag de leerlingen naar oneven getallen, en bewijs dan samen het concept. Dat wil zeggen, vraag de leerlingen of ze kunnen raden wat een getal oneven maakt. Als de leerlingen het beginnen te begrijpen, tel de voorwerpen dan opnieuw samen op, dit keer in groepen van oneven getallen. Vraag de leerlingen om de items in paren te verdelen. [2] X Bron
- De leerlingen zullen zien dat er telkens één overblijft bij oneven getallen. Versterk deze informatie door het hardop voor te zeggen.
-
Leer de leerlingen de plaats van de enen te zoeken om grotere getallen te ontcijferen. Schrijf grote even getallen op het bord in een kolom zodat alle plaatsen van enen op een rij staan. Doe hetzelfde voor oneven getallen in een aparte kolom. Onderstreep de plaats van de enen in alle getallen. [3] X Bron
- Vertel de leerlingen dat ze naar de enen-kolom moeten zoeken om te beslissen of het getal oneven of even is. Ga de kolommen bij langs en vraag de leerlingen te zeggen of de getallen oneven of even zijn, en waarom.
Advertentie
-
Gebruik de personages 'Even Steven' en 'Oneven Tom'. Maak voor beide personages een afbeelding die je op de vloer kunt zetten. Je kunt een half posterbord of een stuk knutselpapier van 45 x 60 cm gebruiken voor beide personages. De personages moeten handen hebben die groot genoeg zijn om de leerlingen in elke hand iets te geven. Je kunt ze bijvoorbeeld iets groter maken dan je eigen handen. [4] X Bron
- Vertel de leerlingen een verhaal over de personages om ze aan het denken te zetten. Je kunt bijvoorbeeld zeggen dat Even Steven ervan houdt dat alles gelijk is en altijd evenveel in beide handen wil hebben. Oneven Tom heeft liever niet dezelfde hoeveelheid in beide handen.
- Plaats borden met diverse voorwerpen, zoals snoep of platte glazen knikkers. Tel de voorwerpen samen op en vraag de leerlingen bij welk personage het bord hoort.
- Laat een leerling opnieuw de voorwerpen tellen en ze in de handen van het personage leggen. Laat het kind tijdens het tellen afwisselen tussen de twee handen van het gekozen personage. Tel dan beide handen om te zien of ze hetzelfde zijn of niet, om te beslissen of ze het goed geraden hebben.
-
Laat de leerlingen zelf blokjes of andere kleine voorwerpen bij elkaar zoeken. Laat elke leerling een handvol blokjes pakken. Alle leerlingen moeten aan hun tafel de blokjes in paren verdelen en dan tellen hoeveel ze er hebben. [5] X Bron
- Vraag de leerlingen wie er nog één kubus over heeft. Als een leerling zijn hand opsteekt, vraag dan hoeveel kubussen hij in totaal heeft. Schrijf die getallen op het bord, zoals '15', '19', '23' en '11'. Schrijf er 'oneven' boven. Leg uit dat dat is omdat ze nog één over hebben.
- Vraag de totalen van de leerlingen die er geen over hebben. Schrijf de getallen op het bord, zoals '16', '22', '8' en '12'. Schrijf er 'Even' boven, omdat er niets overblijft.
-
Speel een spelletje oneven en even herkennen. Laat de leerlingen hun hoofd naar beneden op hun tafel leggen. Geef ze een getal, te beginnen met iets kleins. Laat de leerlingen hun hand opsteken voor oneven getallen of hun hand op hun hoofd leggen als ze denken dat het even is. [6] X Bron
- Dit spel is meer om te zien hoeveel de leerlingen begrijpen, dan om fouten te corrigeren. Na het spel kun je het concept nog eens doornemen.
- Blijf steeds grotere getallen kiezen om te zien of de leerlingen de grotere oneven getallen begrijpen.
-
Probeer een even-oneven mysteriespel. Geef elke leerling een indexkaart. Schrijf een getal op elke kaart, en maak eronder het getal met stippen. Met andere woorden, als je '8' schrijft, schrijf je acht stippen onder het getal. Dit zijn de 'mysterieuze' getallen. [7] X Bron
- Laat elke leerling een kaart nemen. Vraag ze de punten in paren te verdelen en dan te beslissen of het getal even of oneven is. Zeg dat ze 'oneven' of 'even' bij het getal moeten schrijven.
- Laat ze de kaart naar voren brengen en in de oneven zak of de even zak doen. Vraag ze dan om het getal aan de klas te vertellen en waarom ze denken dat het even of oneven is.
Advertentie
-
Geef de leerlingen een kaart met 100 getallen om in te kleuren. De kaart moet een vakje hebben voor elk getal van 1 tot 100. Laat de leerlingen de even getallen een kleur geven en de oneven getallen een andere kleur.
- Deze opdracht kan in de klas of thuis gedaan worden.
-
Gebruik een even en oneven bellenblaadje. Maak of print een werkblad met willekeurige getallen in bellen op de pagina. Vraag de leerlingen om de oneven bellen een kleur te geven en de even bellen een andere kleur. [8] X Bron
- Je kunt de leerlingen ook vragen deze opdracht thuis uit te voeren.
-
Maak of print een even en oneven doolhof. Zet bovenaan de pagina een personage dat naar onderen moet zien te komen. De pagina moet bestaan uit een tabel met getallen. De meeste getallen moeten even zijn, behalve de weg die het personage naar onderen moet nemen -- dat moeten oneven getallen zijn. [9] X Bron
- Laat de leerlingen de oneven getallen volgen met een pen of stift, zodat ze een pad door het getallenlabyrint kunnen maken.
Advertentie
Tips
- Blijf controleren of de kinderen het concept begrijpen. Zo niet, besteed er dan wat meer tijd aan.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.tes.com/news/how-teach-proof-odds-and-evens-ks1
- ↑ https://www.tes.com/news/how-teach-proof-odds-and-evens-ks1
- ↑ https://sciencing.com/teach-kids-even-odd-numbers-2188166.html
- ↑ http://thefirstgradeparade.org/odd-todd-even-steven/
- ↑ https://sciencing.com/teach-kids-even-odd-numbers-2188166.html
- ↑ https://sciencing.com/teach-kids-even-odd-numbers-2188166.html
- ↑ https://www.teacher.org/lesson-plan/odd-or-even/
- ↑ http://www.teach-nology.com/worksheets/math/even/7.html
- ↑ http://www.teach-nology.com/worksheets/math/even/eo6.pdf
Advertentie