Pdf downloaden
Pdf downloaden
Niemand wil een loser zijn. Dat hoeft ook helemaal niet, als je er tenminste wat tijd en moeite in wilt steken. Wie of wat je ook bent - je kunt je leven veranderen. Zet een streep onder het verleden en besluit dat je nu, op dit moment, iets gaat doen om je leven te verbeteren. Laat niemand je vertellen dat je een mislukkeling bent: dit zegt meer over hen dan over jou. Werk er vanaf nu aan om de beste versie van jezelf te zijn. Begin bij stap 1 en word een winnaar in plaats van een loser.
Stappen
-
Waardeer jezelf. Dit is echt het allerbelangrijkste dat je kunt doen om jezelf te verbeteren. Wanneer je jezelf oprecht waardeert en respecteert, straal je dat uit naar andere mensen. Zelfvertrouwen is een heel charismatische eigenschap. Het is dan niet meer nodig om je uit te sloven om maar zo interessant mogelijk te lijken, want iemand met zelfvertrouwen wordt nooit aangezien voor een loser. Om zelfvertrouwen te krijgen, begin je ermee om aan alles te denken wat je aan jezelf waardeert. Waar ben je allemaal goed in, hoe amuseer je jezelf het meeste, wat zijn je talenten en mogelijkheden? Je hebt je eigen unieke vaardigheden en talenten. Als je je daarvan bewust bent, wordt het steeds makkelijker om van jezelf te houden. Tegelijkertijd wordt het ook steeds makkelijker om negatievelingen en pestkoppen te negeren. [1] X Betrouwbare bron National Alliance on Mental Illness Ga naar de bron
- Doe de volgende oefening wanneer je je slecht voelt en het moeilijk lijkt om iets goeds over jezelf te vinden: neem een stukje papier en trek een verticale lijn recht door het midden. Boven de linkerkant schrijf je '-' en boven de rechterkant schrijf je '+'. Schrijf je minpunten en je pluspunten in de juiste kolom. Probeer twee pluspunten te vinden voor elk minpunt dat je opschrijft. Stop wanneer je pluskolom vol is en lees alles rustig door. Het is de bedoeling dat je veel meer pluspunten dan minpunten overhoudt.
-
Besteed tijd aan je hobby's. Het is makkelijker om van jezelf te houden als je tijd reserveert om leuke dingen te doen. Je zelfvertrouwen en je gevoel voor eigenwaarde groeien door het plezier en de voldoening die je krijgt door je passies te volgen. Maak er een gewoonte van om elke dag of elke week tijd vrij te maken hiervoor tijd vrij te maken. Het is nog beter om mensen te zoeken die dezelfde interesses delen, want 'gedeelde vreugd is dubbele vreugd'. Bovendien kunnen jullie elkaar dan eraan herinneren om het vaker te doen.
- Dit advies geldt in het bijzonder voor mensen die in een vervelende werk- of schoolsituatie zitten. Het kan problematisch zijn om een nieuwe baan of een nieuwe vriendengroep te vinden. Het is echter vrij simpel om elke dag een half uurtje vrij te maken om wat te tekenen, om een instrument te leren bespelen, of om gewoon naar je lievelingsmuziek te luisteren.
- Zoek bij voorkeur bezigheden waarin je jezelf kan verbeteren. Netflixen kan zeker leuk zijn, maar er zit niet veel uitdaging in. En een uitdaging geeft juist veel voldoening, omdat je op die manier je eigen vaardigheden verbetert.
-
Blijf fysiek actief. Het is ondertussen al lang bewezen dat je emotionele welzijn in grote mate beïnvloed wordt door hoe goed of slecht je voor je lichaam zorgt. Wanneer je beweegt komen er endorfinen vrij; een chemisch stofje in je hersenen dat ook wel het 'gelukshormoon' wordt genoemd. Sport of dans dus regelmatig om je goed, gezond, aantrekkelijk en zelfverzekerd te voelen. Beweging is trouwens ook de beste medicijn om een depressie te behandelen en om je op elk vlak beter te voelen. [2] X Bron
- Om gelukkig te zijn, hoef je niet het lichaam van een model of een bodybuilder te hebben. De algemene richtlijnen voor gezond bewegen zijn anderhalf tot tweeënhalf uur intensieve training per week, aangevuld met een paar uur wekelijkse krachttraining en gematigde beweging van minstens een half uur per dag. [3] X Betrouwbare bron Centers for Disease Control and Prevention Ga naar de bron
-
Doe goed je best op school of op je werk. Het is makkelijker om je goed te voelen over jezelf, wanneer je uitblinkt op je werk of op school. Werk of school is niet altijd leuk, maar het hoort er nu eenmaal bij. Doe zo goed mogelijk je best. Hierdoor voel je je beter en bovendien ontwikkel je jezelf. Dit leidt tot betere cijfers, een promotie of misschien wel een betere baan. Zorg dus voor een goede arbeidsmentaliteit, maar bewaak je grenzen en let goed op dat je jezelf niet overwerkt.
- Schaam je niet als je werkloos bent. Maak het je werk om ander werk te vinden. Wanneer je aan je zelfvertrouwen en je gevoel voor eigenwaarde werkt, vind je absoluut iets wat bij je past.
- Blijf weg van foute vrienden. Wanneer mensen je aanmoedigen om je werk of school te verwaarlozen voor een pleziertje, zijn ze geen goede vrienden. Natuurlijk is het altijd een goed idee om iets leuks te doen met vrienden, maar je werk mag er niet onder lijden. Mensen die geen enkele verantwoordelijkheid voor hun leven nemen en in plaats daarvan alleen maar feesten, drinken en blowen: dat zijn pas echte losers!
-
Wees een sociaal verantwoordelijk persoon. Mensen zijn sociale wezens. We zijn gemaakt om tijd met elkaar door te brengen. Het is vaak het eerste teken van depressie, wanneer mensen zich terugtrekken uit het sociale leven. Daarom is het altijd een goed idee om weer eens contact op te nemen met vrienden of familie die je verwaarloosd hebt. Wanneer je je een beetje depri voelt, is dit een prima manier om je gedachten en gevoelens weer op de rit te krijgen. [4] X Bron
- Probeer het niet alleen maar over negatieve zaken te hebben, wanneer je met vrienden bent. Goede vrienden staan natuurlijk altijd open voor een serieus gesprek, maar voor hen is het erg vermoeiend wanneer je ze steeds maar weer opzadelt met je problemen. Bespreek je problemen liever met familieleden of met professionals zoals een therapeut of een coach.
-
Plan je toekomst. Wanneer je je toekomst goed uitstippelt, is het makkelijker om je goed te voelen. Je hoeft je dan geen zorgen te maken over wat er eventueel morgen mis kan gaan. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd een potje hebt voor onvoorziene omstandigheden en leer de kunst van geld besparen . Wanneer je nog op school zit, is het goed om alvast te bedenken wat je daarna wil gaan doen. Zoek je meteen een baan of wil je verder studeren? [5] X Bron
- Begin alvast te kijken naar geschikte scholen en banen. Het is nooit te vroeg om plannen te maken. Je kan je plannen altijd later weer aanpassen.
-
Omring jezelf met de juiste mensen. De mensen waar je je tijd mee doorbrengt, hebben een grote invloed op je. Ze beïnvloeden je prioriteiten, introduceren je bij andere mensen en motiveren en inspireren je. Wanneer deze mensen zelf geen doel hebben, beïnvloed dat je negatief. Je hebt dan ook geen goed zicht meer op wat nu eigenlijk belangrijk is in het leven. Beperk de tijd die je doorbrengt met deze mensen, vanwege de negatieve invloed die ze op jou hebben. Wanneer jezelf beter weet wat je wilt, vind je vanzelf weer mensen die beter bij je passen. Let op deze negatieve signalen bij mensen waar je mee omgaat: [6] X Bron
- Negatief zelfbeeld. Ze zeggen bijvoorbeeld: 'Ik doe ook altijd alles fout!'
- Ze hebben een lage dunk van jou. Je zeggen iets als: 'Oh, ben jij het maar.'
- Een gebrek aan hobby's en belangstelling.
- Alleen maar belangstelling voor nutteloze bezigheden zoals blowen, Netflixen en rondhangen.
- Een passieve levensstijl. Veel rondhangen en niksen.
- Geen persoonlijke doelen.
-
Luister niet naar haters. Trek je niks aan van wat anderen op je aan te merken hebben. Accepteer het niet als mensen iets zeggen waardoor je je slecht voelt. Laat ze maar eerlijk weten hoe je je daardoor voelt en vertel ze daarmee op te houden. 'Houd daarmee op. Je bent een kl**tzak' is meestal wel genoeg om hen de mond te snoeren. Ga niet meer met hen om als ze hun gedrag niet beteren. Je bent niet verplicht om tijd met mensen door te brengen die je niet ziet zitten. Hierop zijn natuurlijk uitzonderingen zoals werk en bepaalde sociale verplichtingen zoals bruiloften en begrafenissen.
- Soms is het wel goed om naar kritiek te luisteren. Het kan vervelend, maar nuttig zijn als iemand die je respecteert kritiek op je heeft. Luister ernaar en bedenk wat je met deze kritiek gaat doen. Misschien gaat het over een minpuntje van jezelf waar je je niet van bewust was.
Advertentie
-
Heb vertrouwen in wat je kan. Mensen die verlegen en onhandig zijn bij sociale gelegenheden, kunnen hierin beter worden door hun gevoel van eigenwaarde en hun zelfvertrouwen te verbeteren. Geloof dat sociale gebeurtenissen niet beangstigend zijn en vertrouw erop dat je alles in huis hebt wat je nodig hebt om het aan te kunnen. Het wordt dan een stuk makkelijker om mensen aan te spreken die je niet kent en om tegelijkertijd een leuke tijd te hebben. Zoek op internet naar artikelen om je zelfvertrouwen te vergroten, zoals bijvoorbeeld dit wikiHow artikel over zelfverzekerd zijn . De bekendste tips zijn:
- Trek een paar minuten uit om je voor te stellen dat je een fantastische tijd hebt bij een sociale gebeurtenis waar je heen wilt. Stel je voor wat je doet en wat je zegt. Beschouw deze ervaring als een instructie voor de bijeenkomst.
- Zie een sociale blunder als een leermoment.
- Luister van te voren naar stimulerende muziek om jezelf positief op te laden.
- Pieker niet over wat er allemaal mis kan gaan, maar ga gewoon. Dit is de beste methode om je angsten te overwinnen.
- Vraag jezelf wat het ergste is dat er kan gebeuren. Bij de meeste sociale gelegenheden valt dit reuze mee.
-
Wees positief. Wanneer je jezelf gelukkig kan maken, hoef je niet zo zwaar te leunen op anderen. Dit geldt ook voor feesten en familiebijeenkomsten, waar je eigenlijk geen zin in hebt. Focus niet op wat er allemaal fout kan gaan, maar focus erop wat er allemaal goed kan gaan. Bedenk wat voor leuke mensen je kan ontmoeten en wat voor inspirerende gesprekken je kan hebben. Op een feestje is de mogelijkheid om plezier te hebben echt veel groter dan dat je jezelf voor schut zet.
-
Vraag anderen om over zichzelf te vertellen. Wanneer je niet weet wat je moet zeggen, stel je gewoon vragen aan anderen. Dit laat mensen zien dat je je voor hen openstelt en dat je een sociale persoonlijkheid bent. De conversatie vloeit dan moeiteloos verder. Luister naar wat de ander vertelt en laat zien dat je belangstellend luistert door af en toe instemmend te knikken of iets korts al 'inderdaad' of 'hmm' te zeggen. [7] X Betrouwbare bron Association for Psychological Science Ga naar de bron
- Stel geen vragen die te persoonlijk zijn, voordat je iemand wat beter kent. Wanneer je met een onbekende praat, kan je best wat oppervlakkig blijven door te vragen waar iemand vandaan komt of welke films zij goed vinden. Vragen als 'Hoe was je jeugd?' en 'Leven je ouders nog?' gaan echt te ver als je iemands achtergrond niet kent.
-
Wees eerlijk over wat je wel en niet leuk vindt. Het is echt geen goed idee om te liegen in de hoop om ergens bij te passen. Blijf gewoon altijd beleefd en vriendelijk. Je hoeft het echt niet overal mee eens te zijn. Het geeft juist blijk van zelfvertrouwen, als je eerlijk durft te zeggen dat je er anders over denkt. Het is bovendien een teken van respect als je eerlijk tegen iemand bent. Mensen zien dan dat je een echt persoon bent met een eigen mening en geen slijmbal, die bij iedereen in de smaak wil vallen.
- Een discussie met verschillende meningen kan juist heel interessant en verhelderend zijn. Pas er alleen wel op dat je het een beetje luchtig houdt. Dat betekent: geen persoonlijke aanvallen en beschaafd taalgebruik. Bedenk in zo'n discussie dat het er niet om gaat om je gelijk te halen. Het gaat erom om gedachten uit te wisselen op een respectvolle manier.
-
Wees voorzichtig met wie je welke dingen deelt. Vertel niet te snel vertrouwelijke dingen. Je moet iemand echt beter kennen om te weten of je een moeilijk onderwerp ter sprake kan brengen. Je kan het niet met iedereen hebben over een depressie, jaloerse neigingen of geldproblemen. Te serieuze gespreksonderwerpen kunnen je gesprekspartner van slag brengen waardoor je conversatie verzandt. Serieuze onderwerpen bespreek je met familie, vrienden en professionals. De volgende gespreksonderwerpen vermijd je liever bij vreemden of vage kennissen:
- emotionele problemen
- relatieproblemen
- recente sterfgevallen
- zware onderwerpen als dood, marteling, misbruik, etc.
- gevoelige onderwerpen zoals etnische afkomst, migratie, religie, etc.
-
Bedenk dat je met een medemens praat. De anderen zijn ook alleen maar mensen, net als jij. Denk hieraan wanneer je je zorgen maakt om een aanstaande bijeenkomst. Je gesprekspartner is een mens met hoop, angst en dromen, goede en slechte eigenschappen, net zoals jij. Jij bent niet perfect, maar zij zijn dat ook niet. Als een gesprek niet lekker loopt, kan dat net zo goed aan hen liggen als aan jou.
- Hoe belangrijk, mooi of intelligent iemand ook overkomt: iedereen moet naar de wc en staat bloot onder de douche. Als iemand je verlegen maakt, stel je deze persoon dan voor op de wc met zijn broek op zijn enkels. Niemand is daar te goed voor.
-
Ontspan! Dit kan nu juist het allermoeilijkste zijn in een stressvolle situatie. Toch is het de verstandigste keuze die je dan kunt maken. Wanneer je ontspannen bent is het veel makkelijker om mensen te benaderen en gezellig te doen. Zorg ervoor dat je technieken ontwikkelt om jezelf te ontspannen en pas deze toe bij sociale gelegenheden.
- Natuurlijk is iedereen verschillend, maar er zijn een paar technieken die vrijwel iedereen helpen. Veel mensen zijn bijvoorbeeld gebaat bij meditatie . Anderen ontspannen het beste door te bewegen of te luisteren naar kalmerende muziek of natuurgeluiden.
- Lees hier hoe je moet ontspannen .
Advertentie
-
Zoek actief naar een partner. Er heeft nog nooit iemand de ware gevonden door stilletjes in zijn of haar kamer te blijven zitten. Spreid je vleugels uit om een liefdespartner te vinden. Dit betekent uitgaan en dingen doen op plaatsen waar je kans hebt iemand te ontmoeten. Je hoeft dit niet alleen te doen. Kijk of je vrienden of vriendinnen mee kan krijgen - zo heb je altijd een leuke tijd, ook al kom je geen potentiële partner tegen.
- Er zijn ontelbare activiteiten waarbij je mensen ontmoet. Bars, feesten en festivals liggen voor de hand, maar er zijn veel meer mogelijkheden. Organiseer zelf bijvoorbeeld eens een feest en vraag je vrienden hun vrienden mee te nemen. Dit is een supermanier om nieuwe mensen te ontmoeten. Wees hier creatief in. Alle activiteiten waarbij je nieuwe mensen kan ontmoeten zijn geschikt.
- Erop uit gaan is echt de enige manier om nieuwe mensen te ontmoeten. Als je geen potentiële partner ontmoet op de plekken waar je normaal komt, moet je andere plekken zoeken en nieuwe activiteiten ontwikkelen.
-
Benader anderen zonder schroom. Handel vastbesloten en spontaan wanneer je iemand om een date vraagt. Het is normaal om nerveus en verlegen te zijn om iemand aan te spreken die je ziet zitten. Toch heb je de meeste kans op succes om snel en direct toe te slaan. Als je iemand ziet die je aantrekkelijk en interessant vindt, ga er dan meteen op af om een praatje te maken. Zo lijk je zelfverzekerd en dat is een heel aantrekkelijke eigenschap.
- Verspil geen tijd met zorgen maken over hoe je de perfecte move maakt. Nee, je zal niet altijd succes hebben als je iemand op deze manier aanspreekt, maar als je niets doet, heb je helemaal nooit succes. Bedenk dat je bovendien van elke interactie weer iets leert, zodat je steeds beter wordt.
-
Wees open wanneer je iemand weer wilt zien. Laat iemand niet ontsnappen wanneer je vlinders voelt! Laat weten dat je hem of haar weer wilt ontmoeten. Het allerergste dat kan gebeuren is dat iemand 'nee, dank je' zegt. Maar als je de kans voorbij laat gaan, heb je misschien wel eeuwig spijt.
- Je hoeft niet meteen om een romantische date te vragen. Vraag bijvoorbeeld of hij of zij meegaat bowlen of naar een festival met een clubje vrienden. Dit legt weinig druk op jou en op de ander. Als iemand geïnteresseerd is, zal hij of zij de uitnodiging aannemen, of zeggen dat ze verhinderd is, maar graag een ander keertje mee wil gaan.
-
Wees nooit wanhopig. Wanhoop doodt alle romantische vibes op slag. Wees nooit te opdringerig en wees nooit die persoon die geen 'nee' wil horen. Het is oké wanneer iemand niet met je wil praten of omgaan, want iedereen kan zelf kiezen, net als jij. Verander het gespreksonderwerp of loop zonder schuldgevoelens weg, wanneer iemand je afwijst. Probeer iemand niet te overtuigen om toch met je mee te gaan, want dit loopt meestal niet goed af. [8] X Bron
- Zorg dat je emotioneel niet te veel investeert in iemand waar je nog niets mee hebt. Op deze manier is het minder erg wanneer je afgewezen wordt en kan je makkelijker iemand anders zoeken.
-
Zorg dat je er op je gemak uitziet. Maak je niet zo druk over hoe je eruit ziet als je uitgaat. Het spreekt vanzelf dat je er schoon en goed verzorgd uitziet, maar overdrijf niet. Trek iets aan waarin je je op je gemak voelt, dan kom je zeker en vol zelfvertrouwen over. [9] X Bron
- Formele sociale gelegenheden zijn een uitzondering op deze regel. Sommige gelegenheden zoals bruiloften of chique restaurants vragen om een bepaalde dresscode met bijvoorbeeld een das of een colbertje. Vrijetijdskleding maakt dan geen goede indruk. Wanneer je niet zeker weet wat er van je verwacht wordt, neem je contact op met de organisatie of met een personeelslid van het restaurant om dit te vragen.
-
Wees oprecht. De meeste mensen hebben echt wel door wanneer je tegen ze liegt. Doe je daarom niet anders voor dan je bent, tegenover iemand waartoe je je aangetrokken voelt. Oprechtheid is altijd het beste. Geef ook geen overdreven complimenten waar je niet achter staat en wees vooral niet arrogant en opschepperig als je iemand wil veroveren. Als je eventueel later samen bent, wil je toch jezelf kunnen zijn. Wees daarom meteen vanaf het begin jezelf, dan weet je uitverkorene precies waar hij of zij voor kiest.
- Het getuigt bovendien van heel weinig respect om tegen iemand te liegen. Je neemt iemand dan immer niet serieus of je denkt dat ze dom zijn.
-
Zorg dat je een goed plan hebt voor dates. Wacht niet te lang wanneer je iemand al een beetje hebt leren kennen en je een afspraakje wilt maken. Anders denken ze misschien dat je niet geïnteresseerd bent. Het is niet nodig om met hele grote plannen te komen om indruk te maken, maar je moet wel een soort idee hebben. Hiermee laat je zien dat je erover nagedacht hebt en dat je graag wilt zorgen dat je date een leuke avond heeft. Wanneer je iemand op een date vraagt zonder een enkel idee, maak je een beetje een domme indruk. Maak dus van te voren een plan. Een paar ideeën voor een leuke eerste date zijn:
- Maak een wandeling in de bossen of probeer geocaching
- Ga samen naar een creatieve workshop. Ga bijvoorbeeld naar een Bob Ross schilderworkshop of doe iets met fotografie.
- Maak een fietstocht langs een romantische route
- Ga naar het strand
- Speel een competitiesport. Iets als paintball of bowling is superleuk om te doen.
- Ga niet naar een ouderwetse bioscoop. Zo'n uitje is zeker leuk, maar niet voor de eerste date, omdat je nauwelijks met elkaar kunt praten. Ga liever naar een expositie of een museum, waar je gedachten en ideeën uit kunt wisselen.
Advertentie
Tips
- Lees wikiHow-artikelen voor professionele tips over alles waar je beter in wilt worden.
- Word je ideale zelf. Streef ernaar om de beste versie van jezelf te worden. Maak je leven eenvoudiger en heb plezier.
Advertentie
Waarschuwingen
- Word geen willoos schaap dat de massa volgt. Wees wie je bent en wie je wilt zijn. Dat betekent dat je niets doet alleen omdat anderen het doen.
- Geef nooit op, want met een beetje moeite kan je jezelf altijd verbeteren.
Advertentie
Bronnen
- ↑ https://www.nami.org/Blogs/NAMI-Blog/July-2016/Why-Self-Esteem-Is-Important-for-Mental-Health
- ↑ http://www.webmd.com/depression/guide/exercise-depression
- ↑ http://www.cdc.gov/physicalactivity/basics/adults/index.htm
- ↑ http://www.webmd.com/ahrq/depression-traps-and-pitfalls
- ↑ https://psychcentral.com/blog/plan-your-future-how-to-create-a-vision-board/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/what-mentally-strong-people-dont-do/201504/5-reasons-studies-say-you-have-choose-your-friends
- ↑ https://www.psychologicalscience.org/news/minds-business/asking-questions-increases-likability.html
- ↑ https://www.psychalive.org/how-to-deal-with-rejection/
- ↑ https://www.psychologytoday.com/us/blog/the-attraction-doctor/201111/being-beautiful-or-handsome-is-easier-you-think
Over dit artikel
Deze pagina is 3.705 keer bekeken.
Advertentie