Pdf downloaden
Pdf downloaden
Gehaktballen zijn heel eenvoudig te maken en je kunt ze makkelijk aanpassen naar je eigen smaak. Je kunt ze bijvoorbeeld klaarmaken in de pan of in de oven. Lees verder om meer manieren te leren om gehaktballen te bereiden.
Ingrediënten
Voor 4 tot 6 porties
- 450 g gehakt (rundergehakt of half-om-half)
- 30 gr paneermeel of droog broodkruim
- 1 ei, geklopt
- 1/2 theelepel zout
- 1/4 theelepel gemalen zwarte peper
- 1 eetlepel gedroogd uienpoeder (optioneel)
- 2 theelepels gedroogde peterselie (optioneel)
- 2 eetlepels olijfolie
Stappen
-
Bedek je werkvlak met bakpapier. Scheur een stuk bakpapier van ongeveer 50 cm af en leg dat op je aanrecht.
- Dit stuk bakpapier geeft je een schoon oppervlak waar de ballen niet aan blijven plakken als je ze gedraaid hebt.
- Je kunt ook vetvrij papier gebruiken in plaats van bakpapier.
- Als je je gehaktballen in de oven wilt gaan bakken kun je ook een vel bakpapier op de bakplaat of in een bakblik leggen in plaats van op het aanrecht. Je kunt de bakplaat ook invetten en de ballen daarop leggen zonder bakpapier te gebruiken.
-
Meng gehakt, paneermeel, ei en kruiden in een grote schaal. Meng alles grondig met je handen of met een houten pollepel.
- Het makkelijkst is het om alleen rundergehakt te gebruiken, maar je kunt ook gelijke delen rundergehakt, varkensgehakt, lamsgehakt of de inhoud van worstjes gebruiken. Als je een gezonder alternatief zoekt, gebruik dan kalkoengehakt.
- Je kunt paneermeel met of zonder kruiden gebruiken. Kant-en-klaar paneermeel is natuurlijk het makkelijkst, maar je kunt ook een snee vers brood gebruiken als je van zachtere gehaktballen houdt.
- Klop het ei even lichtjes door elkaar voordat je het aan het mengsel toevoegt. Anders bindt het het vlees minder goed.
- Zout en peper zijn de basissmaken die je aan je gehaktballen toevoegt, maar uienpoeder en peterselie zijn ook heerlijk als je de smaken wat wilt verdiepen. Je kunt ook andere kruiden zoals oregano of koriander gebruiken.
-
Maak balletjes van ongeveer 2,5 cm. Rol met je handen kleine balletjes van het gehakt. Leg de balletjes op het bakpapier tot je ze gaat bakken.
- Als je een meloenlepel of een kleine ijsschep hebt, kun je die gebruiken om de balletjes mee te vormen. Je kunt ook een theelepel nemen zodat je de balletjes allemaal ongeveer even groot maakt.
Advertentie
-
Verwarm de oven voor op 175 °C. [1] X Bron Als je dat nog niet hebt gedaan, vet dan een bakblik van ongeveer 20 bij 30 cm in met wat olijfolie. Zet het bakblik in de oven zodat die ook voorverwarmd wordt.
- Gebruik maar net genoeg olie om het blik in te vetten. Als er plasjes olijfolie in blijven staan, veeg ze dan weg of verspreid ze door het blik met een keukenpapiertje.
- Je kunt ook een anti-aanbakspray gebruiken in plaats van olijfolie.
-
Leg de gehaktballen in het bakblik. Haal het blik uit de oven als het is voorverwarmd. Leg de balletjes in het blik, en zorg dat ze ongeveer 2 cm uit elkaar liggen.
- Leg de balletjes in een laag en zorg dat ze elkaar niet raken. Als ze elkaar raken plakken ze misschien aan elkaar vast.
- Duw zachtjes op elk balletje dat je in het blik legt zodat de bodem een beetje plat wordt. Als ze allemaal wat platter zijn aan de onderkant gaan ze niet rollen en blijven ze netjes liggen.
-
Bak ze 15 minuten. Zet het bakblik met de balletjes terug in de oven. Bak ze 15 minuten, of tot je ziet dat de bovenkant lekker bruin is.
-
Draai ze om en bak ze nog 5 minuten. Draai de balletjes met een tang om. Zet ze terug in de oven en bak ze nog 5 minuten.
- Als ze klaar zijn moeten de balletjes een beetje knapperig van buiten zijn. Ze mogen echter niet verbrand zijn.
-
Serveer zoals je wilt. Haal de gehaktballen uit de oven en laat ze 3 tot 5 minuten staan voor je ze serveert. Je kunt ze zo los eten, met pasta of in allerlei andere gerechten.Advertentie
-
Verhit de olie voor in een grote koekenpan. [2] X Bron Giet de olijfolie in een pan van ongeveer 30 cm en verhit het op middelhoog vuur.
- Laat de olie 1 tot 2 minuten warm worden en zorg dat het heet genoeg is.
- Als je geen olijfolie hebt is een andere plantaardige olie ook goed.
-
Bak de gehaktballen 5 minuten lang. Doe de gehaktballen in de hete olie en bak ze 2 tot 5 minuten op middelhoog vuur, regelmatig roerend, tot ze aan alle kanten bruin zijn.
- De balletjes mogen niet op of tegen elkaar aan liggen als je ze in de pan doet. Als ze niet allemaal in de pan passen, maak ze dan in kleinere porties klaar.
-
Zet het vuur lager en laat het nog doorbakken. Als de gehaktballen bruin zijn zet je het vuur lager en laat je het nog 5 tot 7 minuten staan.
- De gehaktballetjes zijn gaar als er helder vocht uitkomt en als de binnenkant niet roze meer is.
-
Serveer zoals je wilt. Haal de balletjes van het vuur en laat ze 5 minuten rusten voordat je ze serveert, in een pasta of in een ander gerecht.Advertentie
-
Volg een ander eenvoudig recept voor gehaktballen. Door hamburgervlees met ei, paneermeel, geraspte parmezaan en uienpoeder te mengen kun je gemakkelijk heerlijke gehaktballetjes maken.
-
Maak Italiaanse balletjes. Meng rundergehakt met klassieke Italiaanse smaken zoals knoflook, parmezaan en oregano, dat is heerlijk in een spaghetti of ander Italiaans gerecht.
-
Maak albondigas. Deze Spaanse gehaktballetjes maak je met rundergehakt, varkensgehakt, ui, knoflook, oregano en komijnzaad.
- Albondigas kun je zo los eten of in een Spaans gerecht verwerken. Doe ze in de soep of leg ze in een tomatensaus als voorafje.
-
Maak "egelballetjes". Deze gehaktballetjes danken hun naam aan het stekelige uiterlijk dat ze krijgen door het toevoegen van gekookte witte rijst aan het gehakt tijdens het mengen van de ingrediënten.
-
Maak zoet-zure balletjes. Deze gehaktballen leg je in een saus van azijn, bruine suiker en sojasaus.
- Voeg deze ballen toe aan een roerbakgerecht of serveer ze als bijgerecht bij rijst of noedels.
-
Probeer Zweedse gehaktballetjes. Zweedse gehaktballetjes worden geserveerd in een rijke saus met warme kruiden zoals nootmuskaat en piment. Serveer ze als voorgerecht of hoofdgerecht.
- Voor een unieke variatie kun je Zweedse gehaktballetjes maken met een zoet-zure saus. Gebruik het recept voor Zweedse balletjes, maar serveer ze in een pittige zoet-zure saus in plaats van de rijke roomsaus die er normaal gesproken bij zit.
-
Maak gehaktballen zonder vlees. Je kunt het vlees vervangen door plantaardige proteïnen zoals paddenstoelen, noten of kaas voor een gezond vegetarisch alternatief.
- Serveer deze balletjes zoals je normale gehaktballen zou serveren. Je kunt ze bijvoorbeeld zo los eten, in de pasta of soep, of op brood.
-
Bedenk verschillende manieren om je ballen te serveren. De meeste balletjes kun je zo los eten, maar als je ze aan andere gerechten toevoegt kun je de smaken van zowel het vlees als het gerecht zelf versterken.
- Spaghetti met gehaktballetjes is misschien wel het beste voorbeeld hiervan.
- Balletjes in de soep is nog zo'n klassiek voorbeeld.
- Gehaktballetjes in saus kun je zonder al te veel te knoeien eten als je ze op een stokbroodje doet.
-
Vries de gehaktballetjes in om ze later te gebruiken. Als je de balletjes niet (allemaal) meteen kunt bakken en opeten, kun je ze invriezen nadat je ze gedraaid hebt.Advertentie
Benodigdheden
Materialen
- Bakpapier of vetvrij papier
- Grote schaal
- Theelepel, meloenlepel of kleine ijsschep (optioneel)
- Vork of garde
Bakken in de oven
- Bakblik
- Tang
- Keukenpapier
Bakken in de pan
- Grote koekenpan
- Tang of spatel
Bronnen
Over dit artikel
Deze pagina is 7.914 keer bekeken.
Advertentie