Pdf downloaden
Pdf downloaden
Heb je hardgekookte eieren naast ongekookte eieren in je koelkast liggen? Geen angst — ze zien er misschien wel hetzelfde uit, maar je kunt ze op veel verschillende manieren uit elkaar houden. Leer een paar van de onderstaande eenvoudige tests en je zal ze nooit meer door elkaar halen.
Stappen
-
Leg het ei op een glad, plat oppervlak. Daar zou je er genoeg van in je keuken moeten hebben: je kunt een snijplank gebruiken, het aanrecht of zelfs de bodem van de gootsteen.
-
Draai het ei. Pak het ei vast tussen duim en vingers. Met een snelle beweging draai je het ei op z'n zijkant zoals je dat wel met een deksel doet. De beweging lijkt op die van het knippen met je vingers. Als het goed, is draait het ei nu in een gestaag, regelmatig tempo.
-
Stop nu plotseling de draaiende beweging. Strek je wijsvinger alsof je gaat wijzen. Plaats je vinger op het midden van het draaiende ei. Het zou nu moeten stoppen met draaien. Haal je vinger onmiddellijk van het ei zodra het is gestopt met draaien.
- Druk hard genoeg om de beweging van het ei snel te stoppen. Het hoort van draaien naar stilstand te gaan binnen een seconde.
-
Let op wat er gebeurt met het ei. Afhankelijk van of het ei hardgekookt is of niet, zal je iets anders te zien krijgen vanaf dit punt. Kijk hieronder:
- Als het ei stil blijft liggen, dan is het hardgekookt.
- Als het ei doorgaat met langzaam draaien of wiebelen, dan is het ongekookt. Dit komt omdat het eigeel en eiwit binnen de schaal nog steeds aan het draaien zijn. Het zwaartepunt verschuift terwijl de vloeibare inhoud in beweging blijft, waardoor het ei blijft bewegen. [1] X Bron
-
Een nog snellere test is naar het ei kijken terwijl het draait. De bovenstaande test geeft op accurate wijze aan of het ei hardgekookt is of niet. Deze informatie kun je echter ook krijgen door nauwlettend het ei te observeren terwijl het draait — het is dan niet nodig om het met je vinger tot stilstand te brengen. Dit is handiger als je veel eieren tegelijkertijd moet testen.
- Als het ei snel en constant draait als een tol, dan is het hardgekookt. Het zwaartepunt is stabiel.
- Als het langzaam draait en heel onregelmatig, of heel moeilijk is om aan het draaien te krijgen, dan is het ongekookt. De vloeistof aan de binnenkant verschuift tijdens het draaien en zorgt ervoor dat het uit balans raakt. [2] X Bron
Advertentie
-
Schud het ei. Pak het ei vast tussen je vingertoppen en schud er zachtjes aan, als een maraca. Concentreer je op hoe het ei aanvoelt.
- Als het ei hardgekookt is, dan voelt het aan als een steen.
- Als het ei vloeibaar is, dan zal je de vloeistof voelen bewegen aan de binnenkant tijdens het schudden.
-
Ga op zoek naar kleine stroompjes luchtbelletjes. Doe het ei in een pan met zeer heet water (bijna aan de kook is het best). Zoek naar kleine stroompjes met van het ei ontsnappende luchtbelletjes. Haal de eieren weer snel uit het water, behalve als je ze wilt koken.
- Als het ei rauw is dan zal je belletjes zien. Eierschalen zijn niet helemaal luchtdicht — in feite zitten er duizenden kleine gaatjes in die soms groot genoeg zijn om gas door te laten. Het verhitten van het ei zorgt ervoor dat het gas aan de binnenkant van het ei gaat uitzetten en via deze gaatjes naar buiten stroomt, waardoor er luchtbelletjes ontstaan. [3] X Bron
- Is het ei gekookt, dan zal je deze belletjes waarschijnlijk niet zien omdat er geen gas meer aanwezig is.
-
Schijn met een zaklamp door het ei. Wacht tot het donker is of ga naar een donkere kamer met je ei en een felle zaklamp. Doe de zaklamp aan en houd deze tegen de zijkant van het ei. Deze test werkt het best met een kleinere zaklamp zodat de rand van de zaklamp 'strak' tegen de schaal aan ligt.
- Als het ei oplicht als een lamp, dan is het rauw. De vloeistof aan de binnenkant laat het licht door.
- Als het ei donker en ondoorzichtig is, dan is het hardgekookt. Het vaste eiwit en eigeel laten het licht niet door.
Advertentie
-
Kook de eieren met uienschillen. Als je de eieren markeert wanneer je ze kookt, dan hoef je de bovenstaande testjes niet te doen. Een eenvoudige manier is een aantal losse uienschillen bij de eieren doen die je kookt. De gekookte eieren zullen dan een mooie beige kleur krijgen. Hierdoor wordt het gemakkelijker om ze te onderscheiden van ongekookte eieren. [4] X Bron
- Hoe meer uienschillen je gebruikt, des te duidelijker het kleureffect zal zijn. Als je wilt, gebruik dan ongeveer 12 uienschillen om de eieren een diep gekleurde schaal te geven.
- De schil van rode uien kan de eieren een nog diepere kleur geven dan die van witte of gele uien.
-
Verf de eieren met voedingskleurstof. Door kleurstof te gebruiken of verf voor het maken van paaseitjes, wordt het gemakkelijk om uit elkaar te houden welke eieren wel of niet zijn gekookt. Je kunt de eieren zelfs een kleurcode meegeven: rood voor hardgekookt, blauw voor zachtgekookt, etc.
- Als je de eieren in een kleine pan kookt, dan kun je er tijdens het koken een paar druppels voedingskleurstof bijdoen en een paar theelepels azijn. Of kook de eieren eerst en laat ze vervolgens in een mengsel van ½ kop kokend water, 1 theelepel azijn en een paar druppels kleurstof bijkleuren.
-
Schrijf het op de schalen. Deze methode is niet mooi, maar wel snel en gemakkelijk. Kook de eieren zoals je dat gewend bent, haal ze uit het water en laat ze drogen. Wanneer ze helemaal droog zijn, markeer ze dan met een potlood of markeerstift. Je kunt er bijvoorbeeld 'G' op schrijven voor 'gekookt.'
- Maak je geen zorgen — je haalt de schaal er toch af voor je ze gaat eten. Dit maakt de gekookte eieren niet ongeschikt om te eten, zelfs niet als je inkt gebruikt.
Advertentie
Tips
- De resultaten van deze testjes kun je het best zien wanneer je een rauw ei vergelijkt met een hardgekookt ei. Heb je een ei waarvan je zeker weet dat het ongekookt is of gekookt, dan kun je die als vergelijkingsmateriaal gebruiken om de resultaten mee te vergelijken.
- Deze site (Engels) heeft een goede handleiding over hoeveel kleurstof je nodig hebt voor het verven van eieren in verschillende kleuren. [5] X Bron
Advertentie
Bronnen
- ↑ http://www.sciencekids.co.nz/experiments/eggboiledraw.html
- ↑ http://www.planet-science.com/categories/under-11s/our-world/2011/04/raw-or-hard-boiled.aspx
- ↑ http://www.sciencekids.co.nz/experiments/eggbubbles.html
- ↑ http://www.thekitchn.com/how-to-dye-easter-eggs-with-onion-skins-holiday-projects-from-the-kitchn-217489
- ↑ http://www.mccormick.com/Food-Coloring-and-Extracts/Easter
Advertentie